Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W cieniu - zacieniona 18:57, 07 kwi 2015

Do góry
Dziękuję za życzenia.Choroba już mnie powoli męczy...w piątek znowu do kontroli.
Fotka stipy dla Krystyny...ładnie podzielona.

...za oknem pobieliło...
Ogród z łezką II 18:57, 07 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Pogłaskaj Aniołka ode mnie

Nic juz nie przechowuje zima, z dali nawet sie wyleczyłam... Wole sadzic byliny , ktore zimą wytrzymaja

Dobrze, pogłaskam, w piątek

Żeby taka dalia bylinowa była...marzenie...

Kwiatowy ogródek Monteverde 18:52, 07 kwi 2015

Do góry
W tamtym roku 7.04. magnolia wyglądała tak

a w tym tak, najwyraźniej jest chłodniej

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:50, 07 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Sangwinarię (pełną) kupiłam w tym roku w Bylinowym Raju (sklep internetowy ) i nawet teraz kwitnie, ale to maleńki kwiatek, czy na pewno taki chcesz? Wielkośc fiołka wonnego.

Bożenko,

Nie uwierzysz, ale wypatrzyłam u siebie fiołka wonnego, hi, hi a brałam od ciebie bo sądziłam, że nie mam. Tylko marny jakiś, dopiero zaczyna kwitnienie , pewnie dlatego że w cieniu i wszystkiego jest tyle ile mi ty dałaś, on tam musiał rosnąć całe lata, tylko czemu go tak mało?

a piszą, że sandwitaria rośnie do 20 cm i kwiatki ma 5cm. Może ten twój musi dorosnąć? Lecę poczytać co piszą w bylinowym raju.
Ogródek Iwony 18:47, 07 kwi 2015

Do góry
Dziś pracowałam w ogrodzie. Wykopałam bergenię, oczyściłam całą rabatę i zaczęłam nasadzać na nowo.
Bergenię odmłodziłam, tak wyglądały na nowo zrobione sadzonki:

Rabata jest przedłużeniem ognistej rabaty, więc niektóre rośliny powtórzyłam i dodałam niebieską szałwię.
W plecach rosną tuje szmaragd, Jarzębina, potem zostawiłam miejsce na miskanty. Dalej jest forsycja.
W środkowym rzędzie posadziłam liliowce, nachyłki (powtórzenie) i szałwię oraz ciemierniki przed forsycją. Ciemiernikom dodałam do podłoża ziemi kompostowej liściowej Przy forsycji spadające jesienią liście powinny dać odpowiednie ph ziemi liściowej próchniczej.
W pierwszym rzędzie planuję Red Barona przy kamieniach na żwirku, potem posadziłam wzdłuż ścieżki bergenię i trzmielinę przed ciemiernikami i forsycją

Przy kole będzie obwódka bukszpanowa, dwa wartowniki Buk Dawyck Gold symetrycznie z każdej strony koła, kule bukszpanu, hosty i trawy. Ale to już są plany na przyszły rok.

Widok w drugą stronę:

Dwa ogrody 18:44, 07 kwi 2015

Do góry
jankosiu, ja to zakręcona jestem na punkcie drobiazgów, nie trzeba na mnie patrzeć ani tym bardziej się wstydzić i tak staram się nie katować Was tutaj gadżetami
Yoku, Mirella, yolka, Nikita, Monic, Rench, Bogdzia - dzięki za życzenia i pozdrowienia, mało pisałam do Was, bo faktycznie wszystkie przygotowania do świąt tradycyjnych, rodzinnych pochłaniają masę czasu
no i kolejny drobiazg, taki kosz dostałam, ponieważ są w nim kwiatki doniczkowe, stoi w domu, tutaj tylko do zdjęcia

a w ogrodzie zaczynają coraz śmielej rozchylać swe kudłate łebki sasanki

a to przedświąteczny zakup sasankowy, takim drobiazgom też nie umiem się oprzeć

Rododendronowy ogród II. 18:39, 07 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja mam przedłużone lwenistwo z przyczyn wiadomych Topi się ale mokro tak że kancikami woda płynie. Dobrze że rośliny już piją to osuszą raz dwa Miłej pracy

No i masz Małgoś rację , nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Jak się napiją to rusza z kopyta. A u mnie przez te zimna jeszcze krokusy kwitna i przylaszczki.

Rododendronowy ogród II. 18:35, 07 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)

To czyli tak samo, zatem czekamy rosną ładnie i to dobrze wróży

Jeszcze nie w ogrodzie ale zaraz lecę.

Zazdroszczę

A ja czekam na kwitnienie kolkwicji od ciebie, to już 3 rok u mnie, więc wg opisu powinna za to bez łobuz rosnie i nie kwitnie, aż dziwne

U mnie ziemia kiepska więc Twoje pewnie wcześniej zakwitną . Moja piwonia ale już stara ma całkiem duże pąki , mimo tego zimna i mrozu nocnego ale rośnie w osłoniętym miejscu. Kolkwicja powinna kwitnąc i mam nadzieje ze zakwitnie.

To tylko początek...drogi do marzeń 18:35, 07 kwi 2015

Do góry
A tu już trawnik skoszony, kondycja całkiem niezła jak na tą pore ale trzeba go dopracować

To tylko początek...drogi do marzeń 18:30, 07 kwi 2015

Do góry
Pierwsze w tym roku kanty...
Rododendronowy ogród II. 18:28, 07 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czytałam że kolor piwoni ksztąltuje się po ok 3 latach, wiec jest szansa na zmiane wybarwienia...
Ja pewnie się o kolorach moich piwoni jeszcze w tym roku nie dowiem.....

Tak i kolor i kształt kwiatu może sie nieco zmienic ale z różowego czerwony się nie zrobi i z pełnej pólpełna też nie, ale trudno zostaje tym bardziej ze pachnie. Już zaczyna przekwitac , muszę jej ściąc główkę.

Ogród na piasku i z wielkim murem 18:25, 07 kwi 2015

Do góry
Czy to może być materiał do dyskusji? Nie wiem..
Może ktoś się do mnie odezwie?

A w zeszłym roku wyglądało tak
Rododendronowy ogród II. 18:23, 07 kwi 2015

Do góry
To najpierw odpowiem na pytanie Pszczółki. Ewo lilia była jeszcze pod ziemią ale do niej zajrzałam i wszystko w porządku jest pod samą powierzchnią a teraz to nawet już jej czubek zostawiłam na wierzchu. Moje martagony niektóre wykiełkowały i mają ok 10cm , inne jeszcze w ziemi wszystko zależy w jak ciepłym miejscu rosną , gdzie osłonięte to wczesniej wychodzą .Nie martw sie pewnie wyrośnie a jak nie to nawet w ziemi do przyszłego roku wytrzyma , często wtedy sie podzieli na mniejsze , zobacz

Jeśli cebula nie byla uszkodzona i nie ma obawy że może zgnic to sie nie martw.
W Gąszczu u Tess 18:23, 07 kwi 2015

Do góry
Tesiu pozdrawiam poświątecznie
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 18:21, 07 kwi 2015

Do góry
Trochę aktualności...

Mam problem z tym betonowym szambem. Poradźcie mi co z tym zrobić żeby zasłonić to paskudzwo. W zeszłym roku posadziłam jałowce płożące ale niestety musiałam je przesadzić z uwagi na notoryczne traktowanie kosiarką...
no i nie wiem co dalej macie jakieś pomysły?
Mała Eleczka 18:20, 07 kwi 2015

Do góry
Zrobiłam zdjęcia ciemierników dla Kamili. Zdecydowanie to dwa różne gatunki. Nawet liście mają inne...

Ogród na piasku i z wielkim murem 18:19, 07 kwi 2015

Do góry
Z grubsza biorąc obecnie wygląda to tak: (czy ktoś się w tym połapie - ja sama mam problem)

Ogród Loczka 18:12, 07 kwi 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
I gotowe szkoda że jestem na diecie ale goście zjedzą ze smakiem.

Łukaszu, kto siedzi na diecie w święta???
Karpatki pachnące, aż ślinka cieknie Mniami
Ogród Hrabiego 18:09, 07 kwi 2015

Do góry

Mój ogród pod górkę... 18:08, 07 kwi 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
tak jak piszesz, szaleństwo świąteczne czas zakończyć a zacząć ... co następne w kolejce??!! Bo ciekawość wielka a i może czasu w końcu ciut będzie więcej na podglądanie

Zaczynam gromadzić "drobnicę" do obsadzania skarp Pierwsza będzie ta pod serbami i ambrowcem. I po trochu inne...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies