Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Madzenka 17:15, 07 kwi 2015

Czytałam że kolor piwoni ksztąltuje się po ok 3 latach, wiec jest szansa na zmiane wybarwienia...
Ja pewnie się o kolorach moich piwoni jeszcze w tym roku nie dowiem.....
Krys 17:34, 07 kwi 2015

Bozenko pozdrawiam poswiatecznie,u mnie tez byla brzydka pogoda a dzisiaj wieje wiosna od czwartku
Bogdzia 18:23, 07 kwi 2015

To najpierw odpowiem na pytanie Pszczółki. Ewo lilia była jeszcze pod ziemią ale do niej zajrzałam i wszystko w porządku jest pod samą powierzchnią a teraz to nawet już jej czubek zostawiłam na wierzchu. Moje martagony niektóre wykiełkowały i mają ok 10cm , inne jeszcze w ziemi wszystko zależy w jak ciepłym miejscu rosną , gdzie osłonięte to wczesniej wychodzą .Nie martw sie pewnie wyrośnie a jak nie to nawet w ziemi do przyszłego roku wytrzyma , często wtedy sie podzieli na mniejsze , zobacz

Jeśli cebula nie byla uszkodzona i nie ma obawy że może zgnic to sie nie martw.
Bogdzia 18:25, 07 kwi 2015

Krys napisał(a)
Bozenko pozdrawiam poswiatecznie,u mnie tez byla brzydka pogoda a dzisiaj wieje wiosna od czwartku

U mnie było około 6 stopni ale swieciło słonko i nawet popracowaliśmy w ogrodzie.Macham Krysiu.
Bogdzia 18:28, 07 kwi 2015

Madzenka napisał(a)
Czytałam że kolor piwoni ksztąltuje się po ok 3 latach, wiec jest szansa na zmiane wybarwienia...
Ja pewnie się o kolorach moich piwoni jeszcze w tym roku nie dowiem.....

Tak i kolor i kształt kwiatu może sie nieco zmienic ale z różowego czerwony się nie zrobi i z pełnej pólpełna też nie, ale trudno zostaje tym bardziej ze pachnie. Już zaczyna przekwitac , muszę jej ściąc główkę.

Bogdzia 18:31, 07 kwi 2015

Urszulla napisał(a)
Ten brak ruchu w ogrodzie jest denerwujący, rozumiem. Przecież to już kwiecień. Ma być ciepło podobno w weekeend, będę plewić prawą ręką bo w lewej palec sobie poprzecinałam blenderem z własnej głupoty ale ileż można leniuchować.

Oj Ula co Ty z tym blenderem robiłas? Pewnie w biegu jak zwykle . Lecz rękę . Ja dzis trochę popracowałam , kregosłup czuję i o to chodziło
Bogdzia 18:35, 07 kwi 2015

Milka napisał(a)

To czyli tak samo, zatem czekamy rosną ładnie i to dobrze wróży

Jeszcze nie w ogrodzie ale zaraz lecę.

Zazdroszczę

A ja czekam na kwitnienie kolkwicji od ciebie, to już 3 rok u mnie, więc wg opisu powinna za to bez łobuz rosnie i nie kwitnie, aż dziwne

U mnie ziemia kiepska więc Twoje pewnie wcześniej zakwitną . Moja piwonia ale już stara ma całkiem duże pąki , mimo tego zimna i mrozu nocnego ale rośnie w osłoniętym miejscu. Kolkwicja powinna kwitnąc i mam nadzieje ze zakwitnie.

Bogdzia 18:39, 07 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja mam przedłużone lwenistwo z przyczyn wiadomych Topi się ale mokro tak że kancikami woda płynie. Dobrze że rośliny już piją to osuszą raz dwa Miłej pracy

No i masz Małgoś rację , nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Jak się napiją to rusza z kopyta. A u mnie przez te zimna jeszcze krokusy kwitna i przylaszczki.

monteverde 18:39, 07 kwi 2015

Bogdziu pozdrawiam poświątecznie dzisiaj zauważyłam, że moje martagony też wychodzą jedne więcej drugie mniej tak jak pisałaś zależy od miejsca w którym rosną
Bogdzia 18:42, 07 kwi 2015

Agatek napisał(a)
Bogdziu dziękuję za odwiedziny i rady
Moja miłość dostępna dla mnie jest tylko weekendami, ale plany na ten rok mam ogromne
czy rodka można sadzić w słońcu? może bym tego swojego teraz przesadziła, czy lepiej poczekać trochę?

Mozesz teraz przesadzic i czym szybciej tym lepiej ale na słońcu mozna sadzic tylko niektóre odmiany a Ty nie wiesz jakiego masz . Ja bym ze słonecznym miejscem nie ryzykowała tym bardziej ze on teraz choruje, posadz tak by był osłonięty jakimś krzakiem od południowej strony , będzie mu tak o wiele lepiej.