Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Lawendowy zawrót głowy 16:52, 12 lut 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
no ciemierniki piękności Kochana a co do mojego avatarku to następny mam nadzieję wkrótce ale w gumiakach no i jakieś +15 chociaż

p.s. kwiatki kupiłaś a pączka ani ciut?

W gumiakach tez fajnie ...oby juz te +15
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 16:51, 12 lut 2015

Do góry
turzyca muskegońska i kostrzewa sina

Metamorfozy ogrodowe 16:50, 12 lut 2015

Do góry
Funkie - Hosta 16:42, 12 lut 2015

Do góry
Jeżeli nie musisz to nie dziel, duże kępy wyglądają lepiej zwłaszcza z tych odmian o większych liściach

przeprowadzka bez dzielenia

Regal Splendor i Krossa Regal
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 16:38, 12 lut 2015

Do góry
Gocha napisał(a)

A jak najlepiej wykaszać między skrzyniami? Jak to robisz?
W Gąszczu u Tess 16:24, 12 lut 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Piękna ta kamasja, jaka ona jest duża w oryginale? Masz może zdjęcie przy innej roślinie?
Biała rabata tulipanowo czosnkowa śliczna

Nie mam takiego zdjęcia, niestety. Mam kupę cebul kamasji, ale rosły dotąd w takim zagęszczeniu, że nie kwitły wcale. Kamasje tak mają - jak się za bardzo podzielą i mają w związku z tym za gęsto, to nawet, jeśli część cebul jest dostatecznie duża, to i tak nie kwitnie. Jest wyższa trochę od narcyzów, ale wydaje się zdecydowanie wyższa, bo kwiatostan jest strzelisty.
Ale proszę nie traktować tego jako pewnik, bo ja jedynie kilka pojedynczych egzemplarzy widziałam i to dwa razy w życiu

Tu jest inspiracja z czosnkami (kurcze, zapomniałam nazwę, ale to nie Gladiatory, tylko te niższe).

A tulipanów sama jestem bardzo ciekawa - czy będą w tym roku równie piękne, czy może się podzieliły i marnie będzie z kwitnieniem.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:20, 12 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Wszystkie mi się podobają.

Pastello wysokością pasowałaby do lawendy, nie jest bardzo wysoka.Wygląda jak piwonia

Matko, ale ja się nie znam na pielęgnacji różyczek.

Spokojnie, wysokość i kształt krzaczka też można regulować. Safoya o tym pisała. Te co ja pisałam rosną do metra i kwitną na różnych piętrach więc z lawendą będą pięknie się komponowały. A co do pielęgnacji to dasz sobie rade. Wystarczy wiosną przyciąć(rabatowe się tnie o połowę), porządnie nawieźć (najlepiej nawozem organicznym), i patrzeć jak rosną. A na zimę kopce porobić i to cała filozofia. Jak kupisz dobre odmiany to oszczędzisz na opryskach. A i w między czasie usuwać przekwitłe kwiatostany. Będą kwitły na całego. Pastella nie ma przerw w kwitnieniu (Artemis i ta reszta co pisałam też), nie choruje na nic. Jestem z niej meega zadowolona.. pachnie, aż do upojenia przy lawendzie wyglądałaby zjawiskowo. Z resztą te inne też

Ogródek Iwony 16:12, 12 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Iwonko pamietasz w jakiej cenie był hydrożel w O? I w jakiej wielkości opakowania?

W sobotę zbroimy się do działania

Wczoraj byłam w Obi, zrobiłam fotki:

Wszystkie po 6,99
Jest hydrożel mikoryzą do roślin iglastych i liściastych (100 g),
z nawozem do roślin kwitnących (250 g),
z nawozem do pelargonii, petunii i surfinii (100 g)
z nawozem do roślin ogrodowych
Lawendowy zawrót głowy 16:10, 12 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Ja tam widzę duuużo pączków
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:06, 12 lut 2015

Do góry
Agcia napisał(a)
Jeśli chodzi o róże jakie mogłyby być to poszukałam trochę i może coś Ci się spodoba. Kryterium poszukiwania było oprócz koloru- zdrowotność i nieprzerwalność kwitnienia. Polecam przejrzeć ten wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/586-tam-gdzie-mgly-i-roze-mieszkaja?page=82

Z białych oprócz tej co Iwona Ci proponowała ( Schneenewitchen) może być Artemis: https://www.google.pl/search?q=róża+artemis&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=WqzcVLWXDuq67gaZmIH4DA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Sebastian Kneipp:
https://www.google.pl/search?q=róża+sebastian+kneipp&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=J63cVNL9KMyP7AbUgYGABA&ved=0CB8QsAQ

z różowych:
Maria Theresia
https://www.google.pl/search?q=róża+maria+theresia&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CK3cVKeZD-OZ7Aa2koG4BA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Pomponella:
https://www.google.pl/search?q=róża+pomponella&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6KzcVKatGYXW7QbC5YDgBA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Od siebie polecam Pastelle:

Wszystkie mi się podobają.

Pastello wysokością pasowałaby do lawendy, nie jest bardzo wysoka.Wygląda jak piwonia

Matko, ale ja się nie znam na pielęgnacji różyczek.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:06, 12 lut 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Czy te hortensje to Vanille fraise? Dokładną nazwę potrzebuję co do rodzaju gatunku etc. Na cito.
Dziękuje
W Gąszczu u Tess 15:58, 12 lut 2015

Do góry
Pokazałam u Mirelli, jak robiłam kulki na pniu.
To i tu pokażę

Jeżeli zdecydujemy się na „samoróbkę”, wybierzmy tuje o pojedynczym pniu, albo przynajmniej taką, która ma silny jeden pień. Nie kupujemy takich z kilkoma pniami, bo musimy zostawić tylko jeden, a jak jest kilka, to żaden nie jest silny, czasem bywa też krzywy. No i pędzelek na końcu zostanie nam marny.
A przecież z tego pędzelka ma powstać kulka

Oto jak powstawały moje (jeszcze nie są ładne, mają dopiero roczek od początku kształtowania).

Takie były po posadzeniu:

Podcięłam je od dołu i wyglądały jak straszydła:

Ale na pomoc dziewczyn zawsze można liczyć - doradziły, by obciąć im czubeczki i je ostrzyc na kształt kulki:

Potem trzeba obcinać zielone odrosty pojawiające się na pniu i co najmniej dwa razy w roku formować kulkę (ciąć), wówczas ładnie się zagęszcza. Po kilku latach kulka nabierze objętości.
Do raju daleko - u Ewy 15:58, 12 lut 2015

Do góry
A w ziemi takie maluszki znalazłam Po liskach poznaję, że to tulipanki Fajne paseczki mają

Do raju daleko - u Ewy 15:51, 12 lut 2015

Do góry
Byłam dziś w ogródku szukać wiosny

Bez

Azalia

Róża

Ogród Mirelli 15:33, 12 lut 2015

Do góry
Mirelko, nie wiem dokładnie, jak drogie są tuje na pniu. Sprawdź najpierw w szkółkach, ile kosztują na pniu, a ile tuja, z której kulkę możesz zrobić.
Potrzebujesz takie, które będą trochę wystawały ponad kwiatostany hortensji. Więc powinny mieć pewnie 1,20, może nawet więcej.
Jeżeli zdecydujesz się na „samoróbkę”, wybierz tuje o pojedynczym pniu, albo przynajmniej taką, która ma silny jeden pień. Nie kupuj takich z kilkoma pniami, bo musisz zostawić tylko jeden, a jak jest kilka, to żaden nie jest silny, czasem bywa też krzywy. No i pędzelek na końcu zostanie ci marny.
A przecież z tego pędzelka ma powstać kulka

Zobacz, jak powstawały moje (jeszcze nie są ładne, mają dopiero roczek od początku kształtowania).

Takie były po posadzeniu:

Podcięłam je od dołu i wyglądały jak straszydła:

Ale na pomoc dziewczyn zawsze można liczyć - doradziły, by obciąć im czubeczki i je ostrzyc na kształt kulki:

Potem trzeba obcinać zielone odrosty pojawiające się na pniu i co najmniej dwa razy w roku formować kulkę (ciąć), wówczas ładnie się zagęszcza. Po kilku latach nabierze objętości.

Jeśli chodzi o ML, to on u mnie nie ma metra. Poza tym ta trawa nie jest strzelista, należy do tych lekko przewieszających się, choć jest też sztywna.
Wydaje ni się, że nie masz się co obawiać, że ML będzie miał w cieniu ogromne karpy. Bo miskanty w cieniu dają sobie radę, ale nie przyrastają tak szybko, jak w słońcu.
Jest ryzyko, że hortki zakryją ML. Dlatego posadź je nie dokładnie za horką, a pomiędzy nimi, tak żeby wypełniały przestrzeń pomiędzy hortkami.

Wyższych od ML jest dużo miskantów, np. Gracimillus, ale on 1,5 metra wraz z kwiatostanem ma. Nie zasłoni Ci okien?

Ogród Anety 15:25, 12 lut 2015

Do góry
oj czeka mnie na wiosnę dużo pracy jak przeglądam kochani te "ogrodowiskowe ogrody "

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:23, 12 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Źyczę bezkolizyjnych zjazdów teraz w każdym terminie jest ciasn, bo sporty zimowe są bardzo popularne

Nie prawda... śledzę od kilku dni stan kolejkowy.. najdłuższe to takie do 6 osobowego krzesła, czyli stania na 1-2 minuty To dowód ..
Ogród Anety 15:20, 12 lut 2015

Do góry
zmiany w ciagu 3 lat ....i to nie koniec na wiosne cd.
Ogród w Puszczykowie 15:19, 12 lut 2015

Do góry

Joasiu bardzo podobają mi się Twoje linie rabat
Będę się nimi inspirować zakładając swój ogród

Morze woni i kolorów... 15:15, 12 lut 2015

Do góry
Imienniczka napisał(a)

Mina kota ..bezcenna Jakby mówił..tylko spróbuj dotknąć mojego jabłka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies