Owłosione rudbekie mogą iść w głąb rabaty, a Hirta bardziej do przodu... i zobacz jaka fajna jest zimą, to te same kępy tylko z drugiej strony (czarne główki)
Aniu, dopiero dzięki tobie odkryłam, ze to podobna rodzina roślin
Nie zdawałam sobie sprawy. Juki mam, Trytomę chcę mieć koniecznie na ognistej rabacie
To lapsus językowy z pośpiechu...... brakło jednego słowa, że trytomy są takie same jak juki.. Trytomy nie każdy zna, a juki chyba każdy.. chciałam porównać te rośliny do siebie. Mam jedne i drugie... zobacz, że podobne.. Juka ma tylko kwiatostan wyższy.
Masz jednak cieplej w ogrodzie.
Dzisiaj wypatrywałam u siebie cebulaczków i u mnie jeszcze ich nie widać.
Kiedyś słyszałam, że bażanty wybierają z ziemi krokusy.
I ilekroć zobaczę je w ogrodzie, a bywają dość często, to nie wiem czy mam się cieszyć z ich widoku, czy raczej nie.
Dziedziniec gospodarczy z Garden Sheds - szopą ogrodniczą. Zobaczcie na idealną nawierzchnię na dziedzińcu i drzewo figowe po prawej (tak?).
Wszystko idealnie przystrzyżone. Jak zapytałam Panią, co z jej punktu widzenia wydaje się najtrudniejszą czynnością w ogrodzie, powiedziała: "strzyżenie cisów. Bo są to duże okazy a niektóre już za bardzo górują nad rabatami i to wymaga nie lada umiejętności i zatrudniania specjalistycznej firmy nawet."
Ulubione ogrodnicze akcesoria.
Sita do kompostu:
Kury w angielskim ogrodzie i prawdziwe doniczki do rozsad:
Aniu, przyszłam ci podziękować. Masz rację, to była kolkwicja, młody krzew odsadziłam, niedaleko bylinówki sobie rośnie. Tam będę mocniej przycinać. W tym roku młody też pięknie kwitł. Sąsiadkom też porozdawałam
Tak patrzę na twojego kuklika u ciebie i u mnie kwitnącego i z uśmiechem stwierdzam, ze mam dwie sadzonki. Nie wiedziałam, co z nim począć, bo do różowej rabaty mi nie grał i posadziłąm go na rozsadniku, aby przetrwał. Mogę go wykorzystać więc
U ciebie rabata nie jest pusta, to fakt. Ale też ogród masz kilka razy większy. Ja muszę się bardziej ograniczać z zachciankami.
Masz tam kulkę bukszpanową i obwódkę może ?
Na razie to u nas zimy w takim dosłownym znaczeniu nie było.Trochę śniegu i dalej nadal wiosennie.
Basiu...pomysł z piernikiem był trafiony...niesamowity smak...na stałe przepis wejdzie do świątecznych wypieków.
Cudna wiosna u Ciebie Jolcia co biel to biel
Już mam przed oczami to szaleństwo kwiatów tylko dobrze Hanusia mówi że baźki jeszcze śpią zaglądałam mam taką pokręconą i na ciemierniki czekam jak mróz nie zetnie to dadzą czadu chyba
Wszystko o co pytasz (altanka....) nie będzie tutaj, tylko w innych miejscach (tzn w tym CZERWONYM prostokącie na pierwszym rysunku bo tylko o tym miejscu mówimy). Słoneczne rabaty też będę planowała, ale nie tutaj , to jedyne miejsce z półcieniem na mojej działce, reszta to patelnia. Będą róże w większej ilości, również w innych miejscach. Sam kształt rabat będę korygować i na razie też nie dopytuję o byliny czy jednoroczne, bo najpierw chcę ogólny zarys tych większych nasadzeń. Po co zaplanowałam podoba mi się, ale chciałabym Waszych opinii, np. może prawa strona płotu ze śliwą będzie za pusta zimą, bo róże stracą listki, śliwa i pęcherznica też? Ale dalej będą cyprysiki więc trochę zimozielonych jest.
Trzy doorenbosy już rosną, za nimi tuje spiralis i szmaragdy ( wiosną szmaragdy wypadną w inne miejsce, dosadzę w ich miejsce więcej spiralisów bo mi się podobają, tworzą ładne tło dla brzóz. (Dzisiaj brzozy są w innym układzie dwie z tyłu, jedna z przodu).
Może i zdjęcie nieaktualne, ale jaki porządny kompostownik masz. Prawda, że jaki piękny by nie był, trzeba go przesłonić. Jak nie jaką budowlą, to żywopłotem. Tu nic lepszego się nie wymyśli.
Czytałam powyżej, że bez kulek i żwirku i że w kierunku swobodnym. To lubię i tak trzymaj.
Uzupełniłam obficie ten wątek. Jak wybierałam zdjęcia, to aż sprawdzałam czy to jeszcze ciągle z tego samego ogrodu. Ależ on jest ogromny i różnorodny. 14 akrów, nie w kij dmuchał.