Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:21, 05 lut 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Gosiaczku pokazuj powojniki jeszcze chcę ! 2010 - 2014 niesamowite zmiany !!!
Gosiaczku daj powojniki ! ściskam

Mówisz i masz

Moja "przyziemna" :) pasja 21:11, 05 lut 2015

Do góry

Witaj Jagodo.
Moja córcia to Jagódka

Ja to właśnie jestem na etapie jak na tym zdjęciu.

Piękny masz ogród

Ciekawe co z tym garażem wymyślisz
Będę zaglądać.
Pozdrawim.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:08, 05 lut 2015

Do góry
viva napisał(a)
Miro, przepraszam.
Semiplena widzę jest w ofercie u Choduna, tam kupiłam swoją. Gdybym ja miała wybierać z tych dwóch wybrałabym Semiplenę. Da radę z małą ilością świtła i dużo lepiej jest ją ułożyć niż Lykkefund. Rośnie większa niż L. i może być w przyszłości rozpinana po murze.

Open Arms będzie też dużą różą. U mnie po wiosennym sadzeniu urosła więcej niż metr.
Tak wyglądają jej kwiatuszki

No nie przepraszaj,
kwiatuszek cudny podobny trochę do takiej zwykłej psiej chyba

Hmm to zobaczę co opisał w ofercie R.o Semiplenę - ta kwitnie aż 2 miesiące
na murze nie chce tylko żeby weszła na daszek
W Gąszczu u Tess 21:06, 05 lut 2015

Do góry
Moje tegoroczne stożkowe nabytki - wyglądają z góry jak liliputki

I perspektywa

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:03, 05 lut 2015

Do góry
Miro, przepraszam.
Semiplena widzę jest w ofercie u Choduna, tam kupiłam swoją. Gdybym ja miała wybierać z tych dwóch wybrałabym Semiplenę. Da radę z małą ilością świtła i dużo lepiej jest ją ułożyć niż Lykkefund. Rośnie większa niż L. i może być w przyszłości rozpinana po murze.

Open Arms będzie też dużą różą. U mnie po wiosennym sadzeniu urosła więcej niż metr.
Tak wyglądają jej kwiatuszki

W Gąszczu u Tess 21:02, 05 lut 2015

Do góry
Dzisiaj w nocy poprószyło.
Pięknie się zrobiło, choć niestety zdjecia tego nie oddają. Ludzkie oko widzi inaczej (Agnieszka loczkowa tak stwierdziła, potwierdzam).
Wszystkie zdjęcia z góry

Stipa na rabacie.

Pod pendulą

Dwa ogrody 20:58, 05 lut 2015

Do góry
Jak miło, że nie tylko ja próbuję pocieszać się letnimi klimatami

Przejrzałam kolejną porcję zdjęć. I dopiero po fotkach zorientowałam się, ile róż, bylin i powojników przybyło mi w nowym. Matulu, jak się to wszystko rozrośnie nic, tylko pożyczę od eMa maczety, którą znaczy drzewa do wycięcia
Dorota123 -
GorAnia - posypało i u mnie troszkę, jak teraz "ku pamięci" nie zajrzę, to potem już czasu nie będzie
Madzenko, czosnki w różach sadziłam przede wszystkim ze względu na ochronę przed mszycami i nornicami, poskutkowało, trzeba posadzić na innych rabatach, bo nornice mają bal
Iwonadm- mogę powiedzieć, że Allium Sphaerocephalon (bordowe) wykopałam za radą Alinak i miały mnóstwo cebulek przybyszowych. Posadziłam z powrotem jesienią, duże osobno, malutkie po prostu posiałam w dołeczki, najwyżej nie zakwitną, ale przyrosną im cebulki. Czosnek błękitny nie rozmnożył się zbytnio, dokupiłam jesienią nowe cebulki. Dużych cebul nie ruszałam, jak pisałam wcześniej.
Karolka
Vita, nie siałam nigdy jesienią ozdobnych, no chyba że marchewkę wyjątek zrobiłam dla nasion trawy od Milki, bo bałam się, że za bardzo siębold text wysuszą, ale posiałam bezpośrednio część do gruntu, reszta rozplenicy właśnie wschodzi na parapecie. Jestem ciekawa Twojego sposobu, siałaś już tak wcześniej? Jest różnica w kiełkowaniu i późniejszym wzroście?
W starym pourzęduję jeszcze kilka lat A trzymać się jakoś trzeba, byle do wiosny
Ewo, zastanawiam sie właśnie, czy lazur donic będzie pasował do koloru elewacji nowego domku Drzewa i krzewy rosną, robi się ciasno, chyba niektóre derenie i pęcherznice wiosną powędrują do przedogródka, bo póżniej będzie problem z ich wyeksmitowaniem

Ale elaborat popełniłam
Ostatnie fotki lipca, za chwilę sierpień

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:54, 05 lut 2015

Do góry
dałaś mi do myślenia koleżanko,
na razie jeden pokoik mi się widzi: basenowy tudzież trampolinowy mogłabym w tej donicy posadzić truskawki i mini warzywnik póki szkraby małe?!
niebieskie linie to donice, brązowe to zarys rabatek:
posadziłam jeszcze drzewo przy garażu (Ania doradzała), żeby odwróciło uwagę od garażu
na dziś tyle
dzięki dobrzy ludzie, że jesteście takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:49, 05 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Aniu, czy ty masz dużo koreanek? Jak u Ciebie rosną?

Mam 9 szt. Rosną potffory... wcześniej pokazywałam jak szybko rosną.
Koreanki to takie drzewa, że jak posadzisz za gęsto to będą w miejscu "ciasnoty" marnieć. U mnie rosły obok pęcherznice... tak zagłuszały koreanki, że zastanawiam się czy ich nie wyciepać..

Tu są 3 koreanki, (sadzone razem z tymi co na obrazku wyżej).. ta na pierwszym planie ma miejsce i jest ładna, tam gdzie wykopuję pecherznice (wiosną były cięte na niecały metr wysokości) zobacz jakie bidule z koreanek.. ta po prawej ma pokrój kolumnowy, wyglądają obleśnie i już się nie odbudują.
W Gąszczu u Tess 20:46, 05 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Mięciutko od tej sierści miały

Gniazdko jest super miękkie, aż się wierzyć nie chce.
Zdumiewa mnie, jak dwa malutkie ptaszki dały radę upleść tak duże gniazdko.

ewa004 napisał(a)
To ja tez dzisiaj wysieje ,zobaczymy .

I jak, wysiałaś? Ja chyba coś źle zrobiłam, bo stipa nie kiełkuje...

Kasya napisał(a)

no ja nie wiem dlaczego w kwadratowej budce mialoby byc okragle gniazdko ...

u moich rodzicow na dzialce to ptaki wydziobuja na gniazda zawartosc poduch z kanapy i trzeba paskudy gonic...

masz rację - tylko ja mogłam sądzić, że w kwadratowej budce będzie okrągłe gniazdko
Ale tłumaczy mnie fakt, że nigdy dotąd nie widziałam gniazdka z budki lęgowej.
No i bardzo chciałam mieć takie okrągłe gniazdko, na dekorację wielkanocną.
U mnie wiosną sikorki piórka z wianka wielkanocnego wyskubały

Dorota123 napisał(a)
Jak zobaczyłam Twoje zimujące w pomieszczeniu trawy , to aż oniemiałam, są we wspaniałej kondycji.

Ciiiii, Dorotko, żeby nie zapeszyć Chyba pójdę przywiązać im czerwoną wstążeczkę

ewa004 napisał(a)
Ja malutkie stipy dostałam od Magdy ,boję się czy przezimowały ,ale jak patrze na Twoje stipy to mam nadzieje ze moje tez dały radę.

Mam też stipy na rabacie, nie wszystkie wykopałam. Myślę, że dadzą radę też. Twoje też dadzą radę, będzie dobrze!

Urszulla napisał(a)
gniazdko fantastico sierść mnie nie dziwi bo wiem jak z mojego Kazana leci wiosną i jak ptaszki wszystko zbierają

a stipa cudna, masz doświadczenia już z takim jej zimowaniem?

A ja tego o ptaszkach nie wiedziałam, że wykorzystują też psią i kocią sierść.
Ze stipą to mój pierwszy raz. Bo i mam ją dopiero pierwszy rok (Toszko, dziękuję po wielekroć!). Ale jeśli się uda - a sądzę, że powinno, to jeśli tylko będę miała miejsce do przechowania - będę przechowywać. Na zdjęciach tego nie widać, ale one są ogromne.

makkasia napisał(a)
Czy stipa wykiełkowała? moja w tamtym roku wystartowła po 3 dniach ale wschodziła nierówno więc można powiedzieć, że po 5-6 dniach wzeszły wszystkie. Zacznę siewy po 14 lutym

No nie wykiełkowała Pewnie ją za grubą warstewką ziemi przykryłam... Poczekam jeszcze.

Dziękuję wszystkim Miłym Gościom I tym piszącycm i tym zaglądającym zza płota

Dla Was moje tegoroczne ciemierniki (zabrałam do domu z obawy przez mrozem)

Wilcza Góra 20:39, 05 lut 2015

Do góry
to dlatego tak się upieram przy słońcu
bez niego ani rusz

Działka wkoło Lubczyka :) 20:36, 05 lut 2015

Do góry
Ewuś, nasionka już doszły dziękuję Kochana
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:22, 05 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

W twoim wypadku najlepiej wykopać rów na około, by podciąć korzenie jak najgłębiej i jak najszerzej. Potem podłożyć plandekę, dobrze bryłę ziemi owinąć streczem, silne chłopy i jazda Tak też przenosiliśmy To był rok 2012, (dzień upalny koniec czerwca), wiśnia żyje i ma dużo owoców) i mieliśmy mało patentów na przesadzanie Teraz idzie nam to łatwiej

powiem tylko...o matko...
na takie cos sie nie bede porywac
troche mniejsze zamierzam przesadzac czyli obkopac i na plandekę i przeciagnąc
nie mam jescze doswiadczenia jak duze moga byc korzenie po roku, ale moze jakos nie zniszcze roslin
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:15, 05 lut 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Aż musiałam spytać się wujka googla co to za dziwo .
Piękny jest ale czytam że trudny w uprawie. Trzymam więc kciuki.
Ja na etapie phalaenopsisa jestem i na razie niech tak zostanie .

Nie taki trudny, tylko trzeba go częściej podlewać od felków .... wiec potrafię je czasami zamordować

To mój stary, tylko ponad rok strajkuje i nie kwitnie..

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:10, 05 lut 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Dzieki za fotkę, to fakt, ze bez jak nie kwitnie nie jest piekny, pojdzie wiec pod płot i podsadze go fioletowymi rózami.

Aniu, a jak przesadzasz takie duze krzewy ? tzn jak duzą brylę wykopujesz i jak ją wyciagasz ?

Do tej pory przenosilam takie bryły jakie się mieściły na łopacie

My mamy różne metody przenoszenia dużych drzew czy krzewów. Mam glinę co ma plusy i minusy. Plus, że bryła korzeniowa nie jest nieiszczona, a minus, że taka bryła jest bardo ciężka i ziemia się nie osypuje z korzeni. Metr sześcienny mojej ziemi to waga około 1800kg. Bryła 0,5m na 0,5m to waga ok. 450kg. Tu trzeba sposobu
Podstawowe narzędzie do przenoszenia to drabina i wyciągarka ręczna zwana lebiodką, ale tego raczej nie masz..kiedyś opisywałam chyba zasadę działania.

W twoim wypadku najlepiej wykopać rów na około, by podciąć korzenie jak najgłębiej i jak najszerzej. Potem podłożyć plandekę, dobrze bryłę ziemi owinąć streczem, silne chłopy i jazda Tak też przenosiliśmy To był rok 2012, (dzień upalny koniec czerwca), wiśnia żyje i ma dużo owoców) i mieliśmy mało patentów na przesadzanie Teraz idzie nam to łatwiej

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:09, 05 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Sprawdzone połączenie ze swojego ogródka.. siedzę na swoim kompie..
Róża White cover, szałwia Deep Blue, bukszpan, lilie Mapira i przywrotnik, ale lepiej dać stipę. Mam tam też dużo krokusów, iryski żyłkowane. Są też zawilce japońskie. Szałwia po przycięciu powtarza kwitnienie.

Aniu,

Doczytałam

róży White cover nie znałam wcześniej, z opisu mi się podoba, pasowałaby u mnie. Najbardziej podoba mi się że jej pędy się nie pokładają - potwierdzasz? Piszą że może być w półcieniu , wielkość krzewu 70cm tylko szkoda że nie pachnie. A jak jest z kwitnieniem? obfite? kwitnie cały czas czy ma przerwę i jak z powtarzaniem?

a szałwia w naturze to jest niebieska czy fioletowa?

Kapliczka z różami 20:06, 05 lut 2015

Do góry
LadyR napisał(a)
Różę mam posadzoną zeszłej wiosny, ale nie mam dobrej fotki. Mogę pokazać taką z oddali. Pamiętam, że pachniała i miała kolorowe kwiatuszki, ale delikatne. To ten niski krzaczek na wprost huśtawki. Była sadzona z gołym korzeniem i mieliśmy suszę, a ja zakładałam tę część ogrodu i nie miałam za wiele czasu na podlewanie, ale sobie dała radę. W tym roku będzie miała pergolę. U mnie słońce miała do południa potem cień od starych jesionów. Kwitła do zimy.

Bardzo Ci dziekuję za opinię. Ja czytałam, że w pierwszym roku rosnie do 1,5 metra, dam kompost pod nią będzie podlewana - zobaczymy

zaniepokoiło mnie co piszesz że kolorowe kwiatuszki o co chodzi?
Początki w Kruklandii 20:00, 05 lut 2015

Do góry
A jakbyś te kule z drugiej strony dała tu? A tam inne?
Berberysowe albo takie w kolorze starego złota, co Danusia w zimozielonym dała:

Albo zamiast kosodrzewiny te cyprysiki, a nad kałużą jednak ciut barona
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:58, 05 lut 2015

Do góry
Przyuważyłam dzisiaj sasiada
jak lico wystawiał do słońca!
Stanął przy murze, oczy przymrużył,
i łapał promienie bez końca.

Po mglistej zimie, przez 2 miesiące
trzeba się nasłoneczniać!
Ja mam piechola, mnie nie nowina
słońce i leśność uskuteczniać.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:49, 05 lut 2015

Do góry
czerwony

kwiecień, maj - tulipany

czerwiec - róże

lipiec:
- róże c.d.
- Cosmos atrosanguineus od lipca do października
- dalie do października
- floksy do września

pozwolę sobie wkleić zdjęcie nie swoje, ale za pozwolenie Danusi zdjęcie ogrodowiskowe , mam nadzieję na takie cudeńko u siebie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies