Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 18:04, 12 sty 2015

Do góry
A teraz post dla Basi Ogrodniczki o pomoc w cięciu.
Klapsa:

Węgierka:

Pąki liściowe czy kwiatowe:

Sosna - Pinus 17:48, 12 sty 2015

Do góry
Ja bym Ci zasugerował ją obciąć tak:

Sama naprostuje gałęzie do pionu dosyć szybko i urośnie duża. Będzie po prostu wielopienna i zrobi się z niej takie jajo W przyszłym roku może bym odpuścił, ale już w kolejnych sezonach tylko ją zagęszczał ułamując świeczki w połowie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:44, 12 sty 2015

Do góry
p. Danusiu, gorąca prośba o opinię
może pośrodku jakaś linia z kostrzewy albo czegoś innego niewysokiego? Monże innego koloru żurawki?

Świerk mam zadołowany w donicy, fajnie, jakby znalazł jakieś zacne miejsce, bo to prezent od przyjaciół.
Stąd pomysł o umieszczeniu go na przodzie domu

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:40, 12 sty 2015

Do góry
A teraz podziękowania za komplementy pod adresem wizytówki Renacie, Olili (zapraszam na żywo do ogrodu, byle byś się nie rozczarowała), Marcie (co nie jest Bartkiem).
Jankosia - ogród z parkingiem i resztą ma po ostatnich pomiarach chyba 2850m2 czyli 28,5 ara
Ciociu Gosiu - kto by ślepił w ten atlas botaniczny??? Chcesz by Danusia mnie przegoniła na cztery wiatry???

Jak kogoś pominęłam to sorki, ale 3 dni nieobecności to wieczność...

Renia - życie towarzyskie się u mnie toczy czy jestem czy nie.... i z tego powodu najczęściej jestem tylko u siebie na wątku i jak ktoś coś ode mnie chce to musi mi odmeldować u mnie... doba ma 24 godziny i już czasu brak by być u innych i u siebie ..

I dzisiejsza prawie zima.... bardziej w prawo jest już zero śniegu, tylko zielona trawa..

W cieniu - zacieniona 17:34, 12 sty 2015

Do góry
nebel napisał(a)

Czy przypadkiem nie znam tej rosliny?
Bogusiu, pozdrawiam z bardzo pochmurnego Gdańska
masz rację...róża rośnie u Ciebie...to z tych małych patyczków...zakwitła.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:31, 12 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu jeśli nie dodasz nowego dodatkowego zdjęcia tylko zamienisz stare posty na nowe fotki nikt nie dostaje powiadomienia o zmianie.... Wiem trabisz na forum ze zmieniłaś wizytówke
Ja robię wyłacznie wizytówkę dla nowych osób, kótre nie znają mojego ogrodu i nie są w stanie przejść przez kilka tysięcy stron naszego paplania

Szablon wizytówki dla Twojego ogrodu jest zbyt mały, powinnaś ja mieć na 100 stronach. Może zalozysz wizytówki poszczególnych swoich kolekcji? Np liliowców oddaielnie, jeżowek odzielnie, rośliny skalne, trawy, drzewa???

Madżen to dla nowych wizytówka.. a starym trąbię.. kto chce to zajrzy.. Uważam, że każdy musi mieć wizytówkę, wtedy widać jaki ogród i czy nam pasuje.. w paplaninie często muszę przebić się przez setki postów aby zobaczyć chociaż jedno foto... Czasami zapominam co u kogo widziałam to też lecę do wizytówek..

Mam jeszcze ciemiernika korsykańskiego.. ale u mnie rośnie kiepsko.. niedawno przesadziłam, może będzie lepiej.. jedynie co, to się dobrze wysiewa

I jakiś jeszcze składak.. z ciemiernikami to problem, bo wcale tak wcześnie nie kwitną, ich szczyt urody jest z innymi wiosennymi cebulowymi... i trwa konkurencja co ładniejsze..

W cieniu - zacieniona 17:29, 12 sty 2015

Do góry

Czy przypadkiem nie znam tej rosliny?
Bogusiu, pozdrawiam z bardzo pochmurnego Gdańska
W cieniu - zacieniona 17:27, 12 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Bogusiu, ta biała chryzantema z siewu?
Jolu...chryzantem nie mam,zbyt późno u mnie zakwitają.Może myślisz o astrach?
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:25, 12 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anek, chciałaś narciarzy? Czy saneczkarze mogą być?

Mogą być Chociaż to wygląda na saneczkarkę

Szukając żurawek znalazłam na płytce Łukasza takie foto.. cudne...

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:23, 12 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu czy jesli znajdziesz chwile czasu' to zrobisz przeglad swoich ciemeirnikow? W wizytowce potraktowalaś je drugorzednie

Czy kojarzysz kto na forum ma duzo odmian ciemiernikow?

Ciemierniki nie wszystkie chcą mi rosnąć.. chyba za gliną nie przepadają
Mam tyle kwiatów, że nie jestem w stanie ich wszystkich włożyć do wizytówki.. nie mam ich fotek jako ładnych kompozycji.. a wizytówka to nie portrety roślin tylko całokształt ogrodu.

Najokazalszy u mnie to PRETTY ELLEN WHITE. Jest większy od innych, również na wysokość. Startuje za to później od innych, ale kwitnie za to kilka miesięcy. To mój faworyt i ulubieniec. W dodatku cudnie się rozsiewa... wcześniej pieliłam go, a teraz już hoduję sadzonki. Na składance masz odmianęPretty i NIGRA. Popatrz jak się różnią kolorem i wzrostem. Nigra różowieje potem, a Pretty zielenieje.

Takie mam.... część to zakup zeszłoroczny (oznaczam jako Z*)
Od lewej do prawej i od góry do dołu
(góra) Bollene, Pretty Ellen White, Nigra
(dół) bordowy nazwa zagubiona, kupiony jako pełny różowy (Z*) i pełny biały (z*)
kupowane w szkółce jako ładne sadzonki.

Dwa zeszłoroczne z mojej giełdy rolnej
ciemiernik Angel Glow

ciemiernik White Moon

Pszczelarnia 17:21, 12 sty 2015

Do góry
A to moja cisomania w warzywniku. W tym roku wielkie okazy muszą gdzieś pójść. Bo miejsca na warzywa nie mam.

W warzywniku pięknie dołują się zimowym oczekiwaniem na posadzenie laurowiśnie:

Jeden przebiśnieg wiosny nie czyni ale ją zwiastuje...

Ciepły deszcz rozpuścił śnieg:

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:15, 12 sty 2015

Do góry
Anek, chciałaś narciarzy? Czy saneczkarze mogą być?

Pszczelarnia 17:07, 12 sty 2015

Do góry
Są też choiny kanadyjskie - nasza "rodzima" roślinność znana od dawna na naszych terenach. To również rośliny gliny i wody oraz półcienia. Rosną jak szalone w tym miejscu. Na razie ten je raz w roku, ale to za mało.

Pszczelarnia 17:02, 12 sty 2015

Do góry
Kilka impresji.
Kaliny sztywnolistne - one lubią taką wilgotność i taką zimę. A ja je lubię. Po raz pierwszy w życiu zobaczyłam je w ogrodzie w Wojsławicach, jak park był jeszcze PGRem bez ogrodzenia. Dawno temu. A teraz nie umiem ich na nowo zlokalizować w Arboretum.

W Gąszczu u Tess 16:47, 12 sty 2015

Do góry
Tess, zrobiłam foto swojemu.
Ogródek Iwony 16:38, 12 sty 2015

Do góry
Storczyk od e-Musia. Z nim wiąże się ciekawa historia
1 - cyfrówka, 2 - lustrzanka

- Tutaj nie widzę większej różnicy

A teraz historyjka:
e-Muś pracuje poza domem, wraca na weekendy. Luty zeszłego roku, idę spać, następnego dnia mam urodziny. Minęło pół roku od śmierci mojej mamy i przeżyć z tym związanych łącznie z tym, że w godzinę śmierci moja mama poszła się we śnie pożegnać z moim mężem i swoją siostrą.
Śpię sobie smacznie, sama w dwuosobowym łóżku, wygodnie, wszędzie cichutko, tylko tykanie zegara słychać w salonie
Raptem staje się jasność. Otwieram oczy, bo razi mnie światło, patrzę na zegarek w telefonie, zegar na dole wybija właśnie północ. W nogach łóżka stoi postać, zasłonięta wielkim storczykiem. Najpierw szok, zjawa jakaś przyszła się ze mną pożegnać, potem dochodzę do wniosku, że to mój małżonek. Zanim uświadomiłam sobie, ze on żywy i zrobił mi niespodziankę składając mi jako pierwszy życzenia urodzinowe - o mało zawału nie dostałam
Do kwiatka dołączył dwa wafelki w czekoladzie i zamówił sobie kawę urodzinową w środku nocy
Wypiliśmy kawkę, o 4 rano e-Muś pojechał do pracy, aby na czas dojechać
Teraz storczyk kwitnie po raz drugi
Ogródek Iwony 16:22, 12 sty 2015

Do góry
Przez weekend nie miałam czasu wiele, ale za to nabyłam moje marzenie. Mam wreszcie aparat, o którym wcześniej pisałam. Nikon 5200 znalazł się niedaleko nas, w sobotę zostałam jego właścicielką. W niedzielę troche go testowałam, tzn. uczyłam się obsługiwać.
Dziękuję wszystkim za cenne rady, wszystkie wasze rady tu na forum i priv pomogły mi zdecydować, czego pragnę i na co mogę sobie pozwolić.

Pierwszy test, to robienie zdjęć dużej rozdzielczości o wysokich ustawieniach. Wszystko do momentu zgrania zdjęć do kompa. Mój komputer się zawieszał, nie mógł przetworzyć zdjęć do kopiowania. Muszę zmniejszyć format na JPEG i przetestować jeszcze raz. Karta pamięci ma wysoką prędkość, może jest za szybka w stosunku do komputera?

Wiosenny test dwoma aparatami to samo ujęcie, odległość, podobne parametry: 1 - cyfrówka, 2 - lustrzanka

1 - cyfrówka, 2 - lustrzanka
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:16, 12 sty 2015

Do góry
popcarol napisał(a)
Cudna!! Tylko zimowe foty przeleciałam szybciutko

Aniu co to za żurawka na drugim planie??
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/75/758317/original.JPG

Karola to Delta Dawn. Wiosną pomarańczowa, potem przechodzi w żółte a na koniec jasna zielona.
Oszukałam się jak głupia fotek... dopiero na płytce ze spotkania mam foto od Łukasza... bo kto fotografuje żurawki jak jest tyle innych kwiatów

Takie fazy udało mi się znaleźć.. ogólnie to jest piękna żurawka, szczególnie wiosną

Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:14, 12 sty 2015

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:08, 12 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)
pozwolę się jeszcze wtrącić ze swoim
na "projekcie" tego nie widać więc opiszę
pod wejsciem linia z lawendą, pod nimi żurawki (fire chief), obok lawendy berberysy płożące aż do modrzewia.
Pod modrzewiem kontynuacja linii żurawek.
Po lewej stronie zdjęcia świerk conica, obok niego kulki bukszpanowe. Jeszcze jedna kulka kończy linię żurawek, pod modrzewiem.
Za kulką kilka kamieni znalezionych na działce.

CO O TYM SADZICIE? ma to sens?

A po co ten zygzak na linii rabaty? Musi być ładnie wycięta linia trawnika. Na rabacie oddaj też ładnie piękną linię domu. Ta forma płacząca już niepotrzebna, lepiej powtórzyć kształty stożka. Czemu służą głazy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies