Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:40, 11 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
sliczne masz sosenki, ja planuje miec ich wiecej bo bardzo je lubie, w tej chwili mam 1 i 4 kosodrzewiny
i sliczne klimatyczne wneki, pokaz je z troszke dalszej perspektywy

Sosny, mają to coś w sobie co nas do nich ciągnie, ja lubię ich igiełķi

Tak jest przed montażem balustrady

z dalszej perspektywy wnęki są prawie są niwidoczne, jeszcze dostaną oprawę z kamienia i łuki też
W cieniu - zacieniona 15:36, 11 sty 2015

Do góry
...wysieję też... tradycyjnie już...jednoroczną, białą ślazówkę - u mnie się sprawdza.

...lubię białe...
W cieniu - zacieniona 15:31, 11 sty 2015

Do góry
Miałam takie niziutkie,krzaczaste astry...mam nadzieje,że dostanę w tym roku takie same nasionka.Kwitły do mrozów...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:05, 11 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Kosodrzewina Winter gold, najładniejsza zimą, wtedy kiedy brakuje kolorów, latem jest pięknym zielonym tłem dla hortensji bukietowych

to ta kosodrzewina, która zima zabarwia się na żółto? jak ona się nazywa?
Ogród do kwadratu 14:57, 11 sty 2015

Do góry
Dla Siakowej ... - zimowa odsłona niektórych roślinek To głównie byliny - one zdecydowanie mają za zadanie zdobić wiosną i latem - nie teraz Wygląda to na niezły bajzelek, ale te suche listki osłaniają roślinę przed mrozem w bezśnieżną zimę. A nigdy nie wiadomo jaka zima będzie. Na wiosnę wszystko ścinam by rosło i cieszyło od nowa

przywrotniki...

irysy...

szałwia...

paprocie...

liliowce...

hakone... (te lubię nawet w takim stanie )
i dla wzmocnienia efektu to samo ujęcie latem
hakone w sezonie

tyle zostało po ścięciu jeżówek - ja ścinam na zimę by się nie rozsiewały zanadto

Może wątek "cztery pory roślin" miałby sens ...

Z utęsknieniem czekam na...

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:55, 11 sty 2015

Do góry
Dzisiejszy dzień upłynął nam na malowaniu ścian i sufitu, przed montażem balustrady, końcu będziemy mieli skończone schody
Znowu na wsi 14:54, 11 sty 2015

Do góry
Obiecane zdjęcia cisów dla Tess. Nie znalazłam niestety lepszych. To te dwa walce obok siebie. Nie były wcale małe, co najmniej metr wysokości w ciągu około 10 lat. Myślę jednak że dałoby się z nich osiągnąć więcej, gdyby były cięte od początku. Nie wiedziałam wtedy nic o Ogrodowisku, niestety

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:53, 11 sty 2015

Do góry
Kosodrzewina Winter gold, najładniejsza zimą, wtedy kiedy brakuje kolorów, latem jest pięknym zielonym tłem dla hortensji bukietowych

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:50, 11 sty 2015

Do góry
Drobnokwiatowa i sosna czarna kolumna

Tungberga ogon i świerk kaukaski aurea
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:47, 11 sty 2015

Do góry
Jeżowzgórze, tutaj dominują kosodrzewiny i sosna drobnokwiatowa, są też jałowce pośrednie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:45, 11 sty 2015

Do góry
Sosny u mnie są w ilości dość mnogiej, Limby bardzo lubię i wokół nich posadziłam azalie wielkokwiatowe, rabata tworzona w zeszłym roku...limby już roły

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:42, 11 sty 2015

Do góry
Jak u mnie z sosnami, ładnie tworzy zwarty żywopłot sosna pospolita Watererii

w
pomiędzy nimi rosną
Sosna żółtai cyprysik nutkański z morwą dla urozmaicenia gatunków
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:38, 11 sty 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Agato nawet nie wiesz jak budujące są takie fotki.

Spaceruję po twoich włościach w poszukiwaniu natchnienia na tę moją nieszczęsną rabatę.

Wspaniałe wygląda ta rabata. Gdzieś wspominałaś, że najczęściej sadzisz iglaki co 1,5m. Na tych zdjęciach wyżej widać, że rzeczywiście są gęsto sadzone. Osiągnęłaś wspaniały efekt przenikania się roślin. Czy stosujesz jakieś zabiegi w ogrodzie, czy takie zagęszczenie im służy? Bo ja jakoś nie bardzo mogę sobie dac radę z moją manią zostawiania roślinom przestrzeni życiowej... Efekt- pustki i zarastanie zielskiem.

Powiedz mi proszę co to za drzewko po lewej z taką cudowną ciemną korą?

Czy masz może gdzieś na fotce ujętą całą Pinus Tungberga Ogon ? Jak ona się sprawuje?
I jakie przyrosty ma dąb czerwony?

Mam nadzieję, że ten Feliks nie narobił u was szkód.

Przecież trawnik był ładny...szmat czasu, z tych malućkich został się tylko Shirasawa
1,5 m rozstaw, to ten rozsądny, ale ja się do tej zasady prawie nie stosuję, bo lubię gęsto, rośliny powinny się przenikać, łączenie iglastych z liściatymi, jest fajniejsze i iglaki nie łysieją, ale same iglaste to już tak, jak mają za mało światła to łysieją, ja nie mam widocznych takich miejsc, mają dużo słońca i światła...zarastanie zielskiem, to ja znam, to wszystkie nie obsadzone miejsca, też takie mam np. tutaj

Drzewa z ciemną korą to jabłonki ozdobne i śliwy wiśniowe Pissardii, Nigry i Umbry

Pinus tungberga ogon, zrobiłam dla ciebie dzisiaj fotkę

rośnie sobie bez problemowo, ja nie ingeruję w jej kształt, rośnie rzadka, ale mi to nie przeszkadza..igły ma dwukolorowe, żółto zielone, ale fotkę igieł jak znajdę to wkleję u Ciebie

Dąb czerwony chyba 10 lat u mnie rośnie i wcale jakimś wielkoludem nie jest, ale mały też nie jest, chyba ma z 8m

Feliks zawiewa, dmucha, szaleje, w domu go słychać, dobrze, że mrozu nie ma, bo rośliny takich wichur nie znoszą
Ogród w skali mikro cz.II 14:32, 11 sty 2015

Do góry
Wszystkiego naj naj
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:14, 11 sty 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Masz mówisz to trudno, no rabata ujawni się na wiosnę po przymrozkach w całości, jak wszystko nasadzę jak ma być
I obiekt pożądania też tam się znajdzie na gł. miejscu
Dobra ja spadam do wyrka bo jutro do roboty trochę dziś napisałem foty na jutro zamieszczone u mnie więc pozdrawiam i do usłyszenia

Jeszcze raz dzięki i dla cb zostawiam obraz na dobry sen

Dziękuję...nie wiem jak Wam, ale ten Feliks to nie dawał mi spać za bardzo

To moja pierwsza juka w ogrodzie, teraz już jej nie ma w tym miejscu, była gigantyczna
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:48, 11 sty 2015

Do góry
wiadomości z ostatniej chwili wiedziałem że gdzieś obok poleciał dach stodoły ale nie wiedziałem że to cała stodoła sąsiada

widok z mojego tarasu

Ogród w skali mikro cz.II 13:02, 11 sty 2015

Do góry
Celu życzę wszystkiego co najpiękniejsze Już zaraz wiosna będzie
Rododendronowy ogród II. 12:23, 11 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Bogdziu u mnie wiało rano a wieczorem zgodnie z zapowiedzialmi od 20. Skonczyć miało o 23 a dmuchało do rana.... Żaluzje w górę a my je ściagaliśmy w dół... I tak trzy razy w nocy...
Boje sie wiatru, od strony zachodniej nic nas nie osłania... Nie mogę się doczekać aż ktos kupi działkę i wybuduje dom...na razie się nie zapowiada bo plan zagospodarowania przestrzennego uniemozliwia przekształcenie gruntów rolnych przez jeszcze kolejne 3 lata... Więc wiatr hula na 12 ha pola i zatrzymuje sie na moich szybach... Caly dom aż trzeszczy....
I myslalam, że gdy drzewa podrosną to bedzie lepiej a tu czytam, że walory dżwiękowe miałaś jeszcze gorsze....

Ale wpadłam podpytac sie o Twoje doświdczenia z matragonami ? Bo wreszcie zakupilam 3 szt i czy mogę liczyć że zakwitna latem, czy raczej za dwa -trzy lata? O lekkim cieniu, zwapniowaniu gleby doczytałam ale czy masz z nimi jakies doświadczenia? Czy Twoje ubiegloroczne kwitły bo nie pamiętam, wiem że jakis problem z nimi był?

Faktycznie jest problem jak dom nie jest osłonięty . U mnie w tym roku zmienił się własciciel działki od pólnocnego zachodu i wyciął duże drzewa i w domu od razu bardziej czuc jak wiatr wieje. Każda osłona jest dobra i chroni.Co do martagonów to mam swoje rude które kiedyś wyrzucałam namiętnie jak mi je poskrzypki zjadały a one zostawiały w ziemi jakies małe cebulki czy łuski i po jakimś czasie wyrastały. Potem mi się spodobały i przestałam wyrzucac. Nic znimi nie robię poza dzieleniem cebulek. W tym roku je przymroziło w maju jak już były duże i były o wiele brzydsze niż zwykle, o takie.

A dwa lata temu kupiłam kilka w B i L. Miały byc między innymi białe i różowe ale sa takie.

Najładniejsze sa te wiśniowe i najlepiej rosną , pozostałe miały maleńkie cebulki i kwitną małą ilością kwiatów. Pytasz o kwitnienie , ono własnie od wielkości cebuli zależy, jak będzie duża to zakwitną w pierwszym roku.
Ogrodowe przygody 12:08, 11 sty 2015

Do góry
Ogrodowe przygody 12:07, 11 sty 2015

Do góry
Loosiuu napisał(a)

Wiesz może co to za odmiana? Ma bardzo ładny delikatny kolor
Róże też masz piękne

Filip dziękuję
liliowiec kupiony jako nn za 5zł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies