Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 14:38, 11 sty 2015

anka_ napisał(a)
Agato nawet nie wiesz jak budujące są takie fotki.

Spaceruję po twoich włościach w poszukiwaniu natchnienia na tę moją nieszczęsną rabatę.

Wspaniałe wygląda ta rabata. Gdzieś wspominałaś, że najczęściej sadzisz iglaki co 1,5m. Na tych zdjęciach wyżej widać, że rzeczywiście są gęsto sadzone. Osiągnęłaś wspaniały efekt przenikania się roślin. Czy stosujesz jakieś zabiegi w ogrodzie, czy takie zagęszczenie im służy? Bo ja jakoś nie bardzo mogę sobie dac radę z moją manią zostawiania roślinom przestrzeni życiowej... Efekt- pustki i zarastanie zielskiem.

Powiedz mi proszę co to za drzewko po lewej z taką cudowną ciemną korą?

Czy masz może gdzieś na fotce ujętą całą Pinus Tungberga Ogon ? Jak ona się sprawuje?
I jakie przyrosty ma dąb czerwony?

Mam nadzieję, że ten Feliks nie narobił u was szkód.

Przecież trawnik był ładny...szmat czasu, z tych malućkich został się tylko Shirasawa
1,5 m rozstaw, to ten rozsądny, ale ja się do tej zasady prawie nie stosuję, bo lubię gęsto, rośliny powinny się przenikać, łączenie iglastych z liściatymi, jest fajniejsze i iglaki nie łysieją, ale same iglaste to już tak, jak mają za mało światła to łysieją, ja nie mam widocznych takich miejsc, mają dużo słońca i światła...zarastanie zielskiem, to ja znam, to wszystkie nie obsadzone miejsca, też takie mam np. tutaj

Drzewa z ciemną korą to jabłonki ozdobne i śliwy wiśniowe Pissardii, Nigry i Umbry

Pinus tungberga ogon, zrobiłam dla ciebie dzisiaj fotkę

rośnie sobie bez problemowo, ja nie ingeruję w jej kształt, rośnie rzadka, ale mi to nie przeszkadza..igły ma dwukolorowe, żółto zielone, ale fotkę igieł jak znajdę to wkleję u Ciebie

Dąb czerwony chyba 10 lat u mnie rośnie i wcale jakimś wielkoludem nie jest, ale mały też nie jest, chyba ma z 8m

Feliks zawiewa, dmucha, szaleje, w domu go słychać, dobrze, że mrozu nie ma, bo rośliny takich wichur nie znoszą
Agania 14:42, 11 sty 2015

Jak u mnie z sosnami, ładnie tworzy zwarty żywopłot sosna pospolita Watererii

w
pomiędzy nimi rosną
Sosna żółtai cyprysik nutkański z morwą dla urozmaicenia gatunków
Agania 14:45, 11 sty 2015

Sosny u mnie są w ilości dość mnogiej, Limby bardzo lubię i wokół nich posadziłam azalie wielkokwiatowe, rabata tworzona w zeszłym roku...limby już roły

Agania 14:47, 11 sty 2015

Jeżowzgórze, tutaj dominują kosodrzewiny i sosna drobnokwiatowa, są też jałowce pośrednie

Agania 14:50, 11 sty 2015

Drobnokwiatowa i sosna czarna kolumna

Tungberga ogon i świerk kaukaski aurea
Agania 14:53, 11 sty 2015

Kosodrzewina Winter gold, najładniejsza zimą, wtedy kiedy brakuje kolorów, latem jest pięknym zielonym tłem dla hortensji bukietowych

Agania 14:55, 11 sty 2015

Dzisiejszy dzień upłynął nam na malowaniu ścian i sufitu, przed montażem balustrady, końcu będziemy mieli skończone schody
Kasya 14:58, 11 sty 2015

sliczne masz sosenki, ja planuje miec ich wiecej bo bardzo je lubie, w tej chwili mam 1 i 4 kosodrzewiny
i sliczne klimatyczne wneki, pokaz je z troszke dalszej perspektywy
Karol99 15:05, 11 sty 2015

Agania napisał(a)
Kosodrzewina Winter gold, najładniejsza zimą, wtedy kiedy brakuje kolorów, latem jest pięknym zielonym tłem dla hortensji bukietowych

to ta kosodrzewina, która zima zabarwia się na żółto? jak ona się nazywa?
Agania 15:40, 11 sty 2015

Kasya napisał(a)
sliczne masz sosenki, ja planuje miec ich wiecej bo bardzo je lubie, w tej chwili mam 1 i 4 kosodrzewiny
i sliczne klimatyczne wneki, pokaz je z troszke dalszej perspektywy

Sosny, mają to coś w sobie co nas do nich ciągnie, ja lubię ich igiełķi

Tak jest przed montażem balustrady

z dalszej perspektywy wnęki są prawie są niwidoczne, jeszcze dostaną oprawę z kamienia i łuki też