Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:58, 10 mar 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Spora ta siatka , ja mam zdecydowanie niższe płotki, ale i futerka też mniejsze Ale trzeba połączyć ogród i futrzaki .

takiej wysokości to mój Spiky nawet by nie zauważył, zwyczajnie przełożyłby łapkę i przelazł

Moja tylko tak wygląda na zdjęciu właściwie Siatka ma niecałe 50 cm wysokości i jest ok 10 cm nad ziemią, mój pies nie jest taki duży ale bardzo skoczny i nawet teraz obserwuję czy nie przymierza sie do przeskoczenia przeszkody. Kundel ale kondycję ma charta zarówno w bieganiu jak i przeskakiwaniu Siatka nie może być niżej niestety
Tu ma być ogród :) 22:57, 10 mar 2015

Do góry
Madżenka i inne dziewczyny zaproponowały zmiany w stosunku do mojego pierwszego projektu rabaty przed domem, uwzględniając je powstało coś takiego (mam nadzieję, że dobrze odczytałam Wasze propozycje):

W miejscu gdzie postawiłam pytajnik rabata frontowa przechodzi w południową, na której chcę posadzić stipę z czosnkami, zastanawiam się jak zrobić przejście pomiędzy jedną i drugą rabatą - pomyślałam o formowanych bukszpanach, ale na razie ich tam nie wrysowywałam.
Dwie kule, różnej wielkości? Czy coś zupełnie innego?

I lustrzana rabata po prawej stronie drzwi wejściowych ( jest ona o 1,1 m krótsza od tej po lewej stronie)

Na zdjęciach zapomniałam dopisać odmianę Carexa ale mogłyby być to np. Golden Bowles
Ogród prawie romantyczny 22:45, 10 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Ewa, może na początek zdjęcie, żeby było mi łatwiej

Edenka została posadzona na środkowej części tej łamanej pergoli, dokładnie tam gdzie jeszcze leżą gałązki stroiszu. Po obu stronach znajdują się powojniki Jackmana, a rapshody in blue planowałam umieścić przed lewą, skrajną pergolą. Czytałam, że RB można przy mocniejszym cięciu prowadzić jak róże rabatowe i zastanawiam się teraz, czy zmieściłyby się wszystkie trzy, gdybym pozwoliła im jednak trochę urosnąć
Ale w grę wchodzi też druga opcja - tutaj tylko jedna RB a dwie pozostałe przy drugiej pergoli, na środku każdego przęsła, pomiędzy clematisem i jasminą.

Agnieszka, ja chyba zrobiłabym tak
zostawiłabym Edenke na środku, a jedna RB po lewej stronie a dwie po prawej ( ta jest chyba szersza). Ten powojnik mi tu nie pasuje, dużo fioletu. RB podsadziłabym Pashmina. Jest podobna do Edenki a niska . Całość różana przeplotłabym jakimś powojnikiem, ale nie tym. Jeszcze nie wiem jaki, chyba od różu. Edenke to bym raczej trawami podsadziła. Jutro jeszce pomyslę, dzisiaj już uciekam
Długa wąska rabata od strony zachodniej 22:45, 10 mar 2015

Do góry
Witam całe ogrodowe towarzystwo Od jakiegoś czasu podczytuje Wasze posty a dzisiaj ja chciałam Was prosic o radę. Chcę obsadzić długa i wąską rabatę wzdłuż podjazdu przy płocie od strony zachodniej. Długośc rabaty to ok. 24m x 0,5m. Chciałabym, zeby rabata była atrakcyjna przez cały rok a jej pielęgnacja nie wymagała dużego wysiłku. Myślałam o różnych formach iglaków, tj. kule, stożki, kolumnowe, ale nie wiem, jakie wybrać, żeby nie urosły szersze niż 0,5m i wyzsze niż 2-3m. Absolutnie wykluczam cisy i odradzam też wszystkim, którzy maja małe dzieci, ponieważ to trujące rośliny... Chciałam takze posadzic roślinki szczepione na pniu (smaragd, trzmielina, modrzew japoński, wierzba) i dla wprowadzenia koloru bordowe berberysy. Może doradzicie, co jeszcze, żeby nie było nudno. Dodam także,ze uwielbiam Pani ogród, Pani Danusiu Pod spodem zdjecia rabaty. Tutaj gdzie jest sama siatka planuje żywopłot z tui, ale własnie nie wiem, jakie tuje wybrać. Proszę o pomoc, pozdrawiam
[img
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:41, 10 mar 2015

Do góry
Przyznam się od razu i bez bicia, że ogród nasz powstaje na podstawie projektu. A podejść do niego były całe dwa:

- pierwszy, wykupiony na popularnym serwisie kuponowym, miał być bardziej tradycyjny, z nadmiarem iglaków (bo przecież małoobsługowe) i takimi bajerami jak górka alpejska z wrzosowiskiem i warzywnikiem:

Jednak nie do końca nam pasował, bo nasz dom jednak ma nowoczesna bryłę, więc myśleliśmy też o bardziej prostych liniach i mniej zaokrąglonych kształtach. No i do iglaków (tuje, świerki, jałowce) nie byłam zbytnio przekonana. Dlatego koncepcja ta upadła, i po kilku rozmowach zleciliśmy projekt znajomej-znajomej, by zaproponowała coś, co może nie będzie tak oczywiste, a jednak będzie miało to coś modernistycznego w sobie;

- drugi projekt

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:40, 10 mar 2015

Do góry
Spora ta siatka , ja mam zdecydowanie niższe płotki, ale i futerka też mniejsze Ale trzeba połączyć ogród i futrzaki .
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 22:39, 10 mar 2015

Do góry
Lekko poprawione
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:37, 10 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Trochę fotek z dzisiaj akurat ta z 8

W ogródku kolorowo ale w wazonie też piękny bukiecik ciekawy kolorek tych tulipanków
Rododendronowy ogród II. 22:32, 10 mar 2015

Do góry
Bogdziu dziękuję serdecznie. A to kwiatuszek dla Ciebie za to, że jesteś taka kochana . Ta niska to odmiana Marilee, a to kwiatuszek tej dużej .

Mirkowy ogród (początki) 22:32, 10 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)
Odpowiadam u Ciebie
Przepis pewnie, że dostaniesz. Dawałam go już Sabinie (Ogrodowa symfonia), więc przeklejam do Ciebie to co u niej napisałam

Odkąd odkryłam te przepisy, rodzinka mi żyć nie daje. Zwłaszcza to wczorajsze jest boskie jeżeli ktoś lubi mus i czekoladę To zupełnie inne ciasto niż te wszystkie oklepane karpatki, serniki itd. Naprawdę warto na nie poświęcić czas.
Zapewniam, że się udaje zawsze i zawsze robi wrażenie Nazywa się "Potrójnie musowe ciasto czekoladowe"
Podam ci linka do strony z moim ulubionym blogiem kulinarnym z tym ciastem. Od razu tylko powiem, że ja trochę zmodyfikowałam przepis i do czekoladowego musu dodaję półtora łyżeczki żelatyny, choć w przepisie nie ma (ale naprawdę wg mnie jest przydatna. Ciasto się lepiej ściąga a smaku nie zmiania oczywiście). A składniki na mus z białej czekolady podwajam, bo choć pozornie jest ich tyle co na mus czekoladowy to wychodzi jej mniej dziwnym sposobem a w smaku jest rewelacyjna

http://www.mojewypieki.com/przepis/potrojnie-musowe-ciasto-czekoladowe

A tak wygląda u mnie: (Jak zobaczysz to wykasuję zdjęcie by Ci nie zaśmiecać)

DziękiNie kasuj tak smakowicie wygląda
Życie w wiejskim ogrodzie 22:32, 10 mar 2015

Do góry
Przemku napiszę jutro, uciekam do wyrka bo kręgosłup dziś skrócił mi się o minimum 3 kręgi, prosto mówiąc wlazł mi do d......
Odwaliłam dziś kawał roboty i mocno sforsowana się czuję.
Życzę dobrej nocki i miłych kolorowych snów.
Tylko raz Ci odmówiłam (opowieści o słoiku)....że ty taki pamiętliwy.
Co z tym ogródeczkiem począć 22:32, 10 mar 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Czego Ty się dzisiaj nałykałaś

Niemieckiego powietrza lalala

A co, kcesz trochu?
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:26, 10 mar 2015

Do góry
odrobinka wiosny i u mnie

A to fotki dla Mirelli

tuje z siateczką ale jeszcze nie czyszczone, może w sobotę jak pogoda dopisze

tak na żywo to prawie tej siatki nie widać
Mój 4 arowy azyl... 22:24, 10 mar 2015

Do góry
Słabo przezimowały niektóre żurawki, ale te jako tako

Kassandra

Paprika

Milan po jesiennym podzieleniu

Berry Smoothie

Początki w Kruklandii 22:22, 10 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Juzia a jak dlugo rosna u Ciebie te na poczatku nawey nie metrowe brzozy ?

Nie wiem czy zrozumiałam
Brzozy kupiłam wiosną 2013.
Tu już rosły parę miesięcy.

Mój 4 arowy azyl... 22:17, 10 mar 2015

Do góry
Ciemiernik cuchnący otwiera 'oczy'

Startują zimowity

Mój 4 arowy azyl... 22:14, 10 mar 2015

Do góry
Kolejny pracowity dzień na działce. Było pięknie, cieplutko, niemal bezwietrznie, jakby wiosna była w pełni.

Nasz przydomowy ogródek 22:13, 10 mar 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Bożenko u nas istne lato się zrobiło. Dziś pracowałem na cały zegar. Zagrabiony trawnik, obcięte żywopłoty, zrobione kanciki, pobielone drzewa owocowe ( 2 szt ha ha ha), rododendrony zasilone dolistnie. Sprężyłem się bo zapowiadają deszczyk wiosenny.

Gosia wiosna jak powyżej. Jutro będzie dokumentacja.

Bożenko, Gosiu pozdrawiamy.

Nasze serduszko kochane wyhodowało pod babci okiem taaaką fasolę Jasiek.

Jakie ładne to Wasze szczęście czym za młodu.....
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:09, 10 mar 2015

Do góry
Dziewczyny w telegraficznym skrócie...

przepraszam, ze dzisiaj nie odpowiem ale nie mam jak
udało mi się dzisiaj dużo zrobić w ogrodzie
opryskałam promanalem
przycięłam raptem 3 hortki i od razu zrobiłam nowe sadzonki prosto do ziemi w ogrodzie
zobaczymy co z tego wyjdzie

uporządkowałam rabatę ciągnącą się od bramy do domu
i jeszcze jedną w sadzie
wygrabałam 3 pojemniki liści z truskawek, w końcu trzeba będzie je okopać

i tyle dobrego przez chwilę mnie nie będzie mój Synuś znowu chory

dopiero chorował na zapalenie płuc ...
raptem tydzień był w zerówce i od piątku znowu kaszel, doszła temperatura...
po wizycie u pediatry ...grypowe zapalenie płuc i skierowanie do szpitala,
a do tego serduszko wariuje

ile można ??????????????????

Moja bajka 22:07, 10 mar 2015

Do góry
Tuż przy azalii wyrastają takie proste patyki. Trzeba je wyciąć, czy zostawić?

i nie wiem co robić także z tą azalią która mocno wyciąga się do góry, a liście ma tylko na czubkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies