Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Buk pospolity - Fagus sylvatica 17:55, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Buk jesienią

Co to za cudo?? Piękny
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:51, 13 wrz 2012

Do góry
Można też 'krzywo' posiać nawóz jak się nieumiejętnie posypuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:48, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nic nie knuję, chciałabym go pokazać w tv.

Ten preriowy??? Byłoby super!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:45, 13 wrz 2012

Do góry
Nic nie knuję, chciałabym go pokazać w tv.
Ogród Hrabiego 17:45, 13 wrz 2012

Do góry
Hrabia napisał(a)

Nostalgia

Ja bym nie malowała świątyni.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 17:42, 13 wrz 2012

Do góry
Moja klientka ostatnio kupiła ambrowce kuliste, super wyglądały. Będziemy je sadzić to zrobię fotki
Spotkanie objazdowe Stargard i okolice - wrzesień 2012 17:40, 13 wrz 2012

Do góry
Zuza, cudownie, że to zaproponowałaś.
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:38, 13 wrz 2012

Do góry
Jaka fajna relacja z kotkiem
W Gąszczu u Tess 17:35, 13 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Po wczorajszej ulewie moje limki leżą (znaczy kwiaty leżą).
Podzielcie się doświadczeniami - co zrobić, żeby je podeprzeć. Podwiązać?
Paliki jakieś (nie ma przy nich siatki czy ogrodzenia, do którego możnaby je przywiązać).

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1196-podwiazywanie-wysokich-hortensji
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:33, 13 wrz 2012

Do góry
Może będzie całkiem inny serial? Na razie czekam
Choroby trawnika 17:32, 13 wrz 2012

Do góry
Moim zdaniem te kopczyki to tzw. kaprolity, czyli muliste odchody dżdżownic, które w trawniku czynią więcej szkody niż pożytku.

Trawnik przez to staje się nierówny i opanowywany w tych miejscach przez chwasty.

Szczególnie niebezpieczna jest "działalność" dżdżownic na glebach ciężkich i żyznych.

Zapobiega się koszeniem z koszem, nie wolno pozostawiać skoszonej trawy na powierzchni trawnika. Trzeba zastosować siarczan amonu, aby zakwasić glebę.

Przed koszeniem, w czasie suchej pogody kaprolity trzeba rozrzucić rozdrobnić, zamieść ostrą szczotką.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:16, 13 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Taki właśnie ogród chciałbym mieć u siebie - zakochałem się

Szkoda, że nie ma z niego serialu

To jest ten sam ogród co z artykułu o glebie - tylko preriowe rośliny doszły?

Tak Sebku, dobrze rozpoznałeś, Część zdjęć do artykułu o zdrowotności gleby pochodzi z tego ogrodu. Trawy były już wsadzone, ale ich nie było za bardzo widać. Nie kwitły hortensje.

Teraz trawy się rozrosły i widać tę "mgiełkę" którą tak uwielbiam. Kwitną hortensje 'Limelight'. Wczoraj tam byłam i padłam z wrażenia jak to urosło Wspaniale dbają o ogród właściciele. Pozdrawiam Elę

Ogród kiedyś na pewno pokażemy, ale druga część za domem będzie realizowana w przyszłym roku. Ogród jest ogromny.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:13, 13 wrz 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, co rośnie pod ogrodzeniem (matą wiklinową) w tym ogrodzie preriowym? Daje takie bordowe tło.

Od wiatru wysłania mata wiklinowa, ale jako żywopłot posadziłam młode, czerwone buki.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 16:14, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Liść ambrowca jesienią

Mam pytanko, czy ten ambrowiec na pierwszym zdjęciu jest odmianą szczepioną na pniu?
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 13:34, 13 wrz 2012

Do góry
Witam serdecznie "szefową" jak i wszystkich zaglądających w to cudowne miejsce. Jestem już kolejną Agnieszką na forum. Dopiero dzisiaj zobaczyła, że mamy tutaj przywitalnię, więc postanowiłam się ujawnic i "odtajniaczyć". Na forum trafiłam kilka miesięcy temu. Oglądając w necie "Maję w ogrodzie" poznałam Danusię. Wydała mi się ciepłą, miłą osóbką, która skupia wokół siebie nie tylko rośliny, ale i ludzi. Z ciekawości poszperałam w necie i trafiłam na Gardenarium no i na ogrodowisko. Trafiłam i zostałam. Zagladam tutaj prawie codziennie. Zafascynowana Waszymi ogrodami większość wątków przeczytałam od dechy do dechy. Podczytuję wasze porady i po cichu zazdroszczę tych cudnych zielonych zakątków. Kurczę TEŻ TAK CHCĘ!!!!!!!!!!!!!. Mój ogród dopiero raczkuje. Mieszkam w nowym domu i tak naprawdę dopiero zaczynam moją przygodę z roślinkami. Chciałabym u siebie stworzyć chociaż namiastkę tego co pokazuje Danusia w swoich realizacjach, bo to są zdecydowanie moje klimaty (kulki i stożki najchętniej sadziłabym wszędzie) pewnie niebawem założę swój wątek i będę zanudzać prośbami o pomoc. Na razie wszystkich pozdrawiam, wydaje mi się że mam tu mnóstwo znajomych, choć mnie nikt nie zna, ale co robi z człowieka podglądanie innych i tajniaczenie się podczytując te superaśne wątki.hahaha ! POZDRAWIAM
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:14, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ilość torfu zależy od wielkości bryły korzeniowej, jak jest duża? Dół powinien być dwa razy większy co najmniej.

Danusiu,
Nie znam jeszcze bryły korzeniowej bo drzewka dopiero przyjadą w sobotę, jeszcze nie są kupione. Ale po tej poradzie już wiem, co robić - myślę, że nie będą większe niż 1,5m więc kupię 4-6 worków 50l i powinno być ok, wymieszane z naszą ziemią czy też jakąś dobrą uniwersalną ogrodową i zrobię im dołki 2 x większe.

Ogród preriowy piękny, jak będziesz mogła to pokaż proszę więcej zdjęć z tej realizacji...
Zimozielony ogród przy białym domu 11:21, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy Zdzisław montuje eko-bord tak po prostu na powierzchni rabaty. Myślałam że trzeba wcześniej przygotować podłoże, np utwardzić je albo dać jakąś podsypkę??
Zimozielony ogród przy białym domu 11:19, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Myszorek to Filifera Nana. Jest karłowy.

No właśnie go oglądałam i na stronie kurowscy.pl pisze, że dorasta do 1,5m wys i 3m szer...
Zmieści się on wtedy w tej donicy?

Pytam bo go rozważam do swoich nasadzeń i chciałabym aby jak najdłużej był właśnie taki karłowy...

Wg katalogu szkółkarskiego wyrasta po 10 latach do 0, 5 metra, Polecany do małych ogrodów i skalniaków. Do tych donic idealny.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Chamaecyparis%20pisifera%20'Filifera%20Nana'&lang=1

A gdyby nawet taki był jak podajesz, to za trzy - dziesięć lat to w tych donicach będą całkiem inne aranżacje:)

Danusiu uwielbiam Cię jeszcze bardziej za to zdanie
ja u siebie wytrzymam góra trzy... będę musiała po ciemnicy przesadzać, bo małż do zmian niechętny..
Kompozycje z trawami w roli głównej 11:13, 13 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Oto jedna z moich ostatnich realizacji - Ogród preriowy

Danusiu piękne trawy, ale chyba nie ma osobnego wątku dotyczącego realizacji tego ogrodu? Czy ja go nie umiem odszukać.

Może Właściciele nie wyrazili zgody? Ciesze się chociaż z tylu
fotek Bardzo mi się podoba ten styl no i te rdzawe trawki... ahhhh
Zimozielony ogród przy białym domu 10:39, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

widzę ładne tło dla lustra i jego oprawy...

Całe obsadzenie i dekoracja lustra powstanie po zamontowaniu szklanej kuli na wodzie

jestem niesamowicie ciekawa tej kuli, jeszcze czegoś takiego nie widziałam a ja macham do Grzesia, kawał dobrej roboty robi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies