Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:48, 14 sty 2015

Do góry
cos tak tylko inny kolor:
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:46, 14 sty 2015

Do góry

dziewczynki a taki pomysł na ta białą dziurę..
jakbym rozplenice zmieszała trochę z liliowcami w jakims białym albo różowym kolorze ? ( bo będą na tle drewnianej elewacji i pomaranczowe sie zgubią)
liscie liliowców i rozplenic podobny pokrój i jak liliowce beda kwitły to rozplenice jeszcze spia a potem rozplenice sie obudza a liliowce pójda spac? podobny wygląd nie bedzie bałaganu a może bedzie za monotonnie?

co myslicie o tym połaczeniu?
Brzoza - Betula 11:46, 14 sty 2015

Do góry
Witam,

Przymierzam się do przycięcia kilku brzóz, które rosną na mojej działce. Wygląda na to, że poprzedni właściciel musiał kiedyś dość drastycznie przyciąć te brzozy, przez co ich naturalny wzrost został dość mocno zniekształcony.

Myślę, że za kilka lat mogę mieć z nimi problem, bo niektóre zniekształcone konary (np brzoza nr 3 od lewej) są tak powyginane, że jak staną się potężniejsze to będą trochę zagrażać, dlatego uznałem że chyba warto je teraz przyciąć i utrzymywać mniejszą wysokość. Poza tym dotychczas brzozy te tworzyły szpaler wraz z brzozami sąsiada, więc przycięcie moich by głupio wyglądało. Ostatnio jednak sąsiad swoje okazy całkowicie wyciął, więc temat przycięcia moich teraz wydał się sensowny.

Poniżej na zdjęciu zaznaczyłem mniej więcej o jakie przycięcie mi chodzi.

Mam do Was kilka pytań:
1) czy po takim cięciu drzewka będą się bardziej zagęszczały, czy raczej usilnie będą wypuszczały nowy konar, by rosnąć głównie w górę?
2) pod jakim kątem ciąć te grubsze konary?
3) czy większe powierzchnie cięcia zabezpieczyć jakimś preparatem? jakim?
4) chciałbym to cięcie wykonać zanim brzozy zaczną puszczać liście. Tak moim zdaniem łatwiej to zaplanować i wykonać. Czy luty będzie dobrym terminem?
5) czy jeszcze na coś muszę zwrócić szczególną uwagę, by drzewkom jak najmniej zaszkodzić?

W Gąszczu u Tess 11:45, 14 sty 2015

Do góry
Tesiulka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:44, 14 sty 2015

Do góry
wklejam propozycję. Kształty zaproponowałam takie żeby zrównoważyć je ze sobą .
Zobacz czy Ci się podoba
Ogródek Iwony 11:39, 14 sty 2015

Do góry
Kwiecień cebulowe, może też być Wilczomlecz migdałolistny Purpurea, szybko startuje, ale ma wadę łapie potem mączniaka i go po ładnym wiosennym wyglądzie wycinam nisko Ale w kwietniu przyciąga oko

Maj.. zamiast smagliczki poszłabym jednak w azalie.. jak wyżej w poscie
Orliki czerwone mi się sieją na grandę.. mogę ci je dać, nazywa się orlik CRIMSON STAR, są wysokie

Jak nie azalie to możesz posadzić kukliki, kwitną na przełomie kwietnia i maja.. liście ozdobne przez cały sezon, zachowują się podobnie jak żurawki. Wiosną trzeba brzydkie liście wyskubać .. bo są nawet zimą.
Kuklik

Maj to też późne tulipany...

Ogród na Opak 11:38, 14 sty 2015

Do góry
Oto mapka mojej posesji:

Jak wcześniej pisałam, ogrodzenie jest do zrobienia więc jeszcze może ulec zmianie(ale niewiele). Za ogrodzeniem jest fosa i droga.
Ogródek Iwony 11:31, 14 sty 2015

Do góry
Oooo tu mogę zabrać głos Wpadam na szybko.. wrzucam Ci fotki.. potem wykasuję.. skopiuj sobie co ci pasuje..

Kiedyś wrzucałam zestaw roślin-bylin polecanych przeze mnie na każdy miesiąc. Ale sama już tego nie znajdę

W zeszłym roku pozbywałam się nadwyżek w dużych ilościach.... na twoje rabaty

W koncepcji powyżej brakuje mi jeżówek, ale to już napisał Łukasz

Cieszę się, że Łukaszowi się podoba moja rabata...

Aby zimą nie było pusto posadź coś co będzie ładne zimą np trawy rozplenice, ale z tych niższych, mogą być miskanty o czerwonych pióropuszach miskant Melepartus, na ognistą rabatę możesz dać azalie japońskie np Maruschka, piękna czerwień w maju i kolor liści bordowy jesienią.. a zimą prawie czarny, do tego azalia wielkokwiatowa w ognistych kolorach.. azalie nie są takie wymagające co do gleby jak różaneczniki, a ognisty kolor od nich w maju jest największy i chyba ,żadne inne tak nie dają energii.

Na razie wrzucam Ci moje pewniaki na ognistą...

Wiosna - to tulipany, możesz dać te niskie bardzo wczesne Kaufmanna lub botaniczne (nie wymagają wykopywania i nie zanikają), narcyze kwitną przed tulipanami. Możesz posadzić też kokorycze np George Baker i nie ma problemu z cebulami a kwitnie co roku, potem sama zanika (kwiecień)

Azalia Maruschka kwiat i liście jesienią (zostają na zimę)..

Miskant melepartus

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:30, 14 sty 2015

Do góry
Cd.różaneczniki też w formie

krokusy

samosiewki stipy raczej przeżyły

iglaczki też w dobrej formie

a powietrze zdaje się pachnieć wiosną
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:27, 14 sty 2015

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda świeci słonko jest teraz +7 st., chce się żyćzrobiłam dzisiaj trochę fotek aparatem z ogródka jak poniosłam ptakom ziarenka liście w większości róż nie opadły i są zielone, tutaj Pilgrim
i Sweet Dream

a tutaj wczesne irysy

ciemierniki następne wychodzą

żurawki też się świetnie maja tylko trzeba będzie oczyścić na wiosnę

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 11:23, 14 sty 2015

Do góry
popcarol napisał(a)
a ciemierniczka nie pokazałaś! też mam

proszę
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 11:19, 14 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Hipek piękny i wyjątkowo dużo kwiatów bedzie miał a co do kury to niestety to nie kura a kogut.

Bozenko, masz 100% racji, ale jak nie pieje i tylko grzebie w ziemi to mozna mowic ze to kura

a dzisiaj byly 2 i sie klocily
na fotce juz po dyskusjach

Ogród z łezką II 11:11, 14 sty 2015

Do góry
Kasiu, czy on potrafi fruwać, tak jak ptak ?

Widzę jakieś skrzydła gotowe do lotu

Pozdrawiam w nowym roku
Ogród w cieniu brzozy 11:09, 14 sty 2015

Do góry
Agatko, wszystkiego naj, naj, naj w nowym roku.

Czy to jest róża Eden Rose ?

Cudna
Lawendowy zawrót głowy 10:22, 14 sty 2015

Do góry
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 10:19, 14 sty 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Jedna migawka ze spotkania.

Dzięki za tę fotkę....buziaki i uściski dla Ciebie i Grzesia, no i dla Karolci...od mojego eMa też

Samych zielonych pomysłów w tym Nowym Roku Kasiu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:12, 14 sty 2015

Do góry
Magnolia, dziękuję za zainteresowanie. Bo już traciłam nadzieję,ze ktokolwiek czyta moje posty albo administrator filtruje jako spam
na dole (pociągnięta w lewo linia żywopłotu) - część 5m jest jeszcze nie zagospodarowana.
Ziemia wygląda na gliniastą, kałużen nie stoją długo, szybko się osusza.
Domek jest troszkę wyżej niż brama, więc na przedogródku jest lekki spad.
Z tyłu domu są zrobione 2 poziomy, na dolnym trawnik na górnym chyba zdecydujemy się wysypanie kamieniami, ułożenie łupków albo płyt, pomiędzy nimi nasadzenia. W prawym górnym rogu jest furtka.
Podjazd niestety, jest szeroki, na 2 auta, poniżej jeszcze dodatkowo wszerz domku.
Nasadzenia przed filarami - tak.
Warunki świetlne warto dobrze ocenić- część zachodnia, pod samymi filarami utrzymuje się długo cień, poniżej, gdzie jest zasadzona trawka raczej cienia nie ma, tym bardziej, ze nie zasłaniają już tej częśći tuje. To się może zmienić, jak dosadzę tuje aż do bramy.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:10, 14 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)

wschód jest od góry planu
kwadraty to planowany taras, altana, drewutnia i kompostownik, zielone okręgi to jodła, katalpa i sosna.
Linie zielone to planowane rabaty, szare ciągi komunikacyjne. Szar kółko to planowane palenisko

Anita już narysowała ale nie wiem, czy to da Ci wiedzę właściwą.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 10:09, 14 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Dziękuję
Czy ty masz palmiarnię, przy domu....nie zdziwię się jak zobaczę u ciebie bananowca całego w liściach
Co ci nie pasuje na tej rabacie powyżej?

a co do bananowców mam je tez z nasion
fotorelacja wzrostu ensete ventricosum

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:09, 14 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madżenko, czy masz jakieś aktualne zdjęcie runianki??? coś z bliska. Mam dylemat, czy sadzić ją w miejscu, powiedzmy reprezentacyjnym , żeby nie straszyła zimą! Ta na 1 zdjęciu wygląda ładnie, ale robione jest ono chyba wcześniej niż pozostałe, na których nie wydląda już tak dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies