Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:05, 26 sty 2015

Do góry
Dzidka napisał(a)

Dopiero dzisiaj mogłam pospacerować po ogrodzie Doroty.
Już pierwsze zdjęcie wzbudziło mój niekłamany zachwyt. Ubóstwiam domy otoczone pnączami.
A i nasadzenia roślin w ogrodzie też takie jak lubię.

Wiedziałam, że Ci się spodoba, domy obsadzone pnączami mają fajny klimat, ja też lubię, no i pnącza w ogrodzie. Własnie myślę gdzie dosadzić pnącza i jak to zrobić bo to wymaga podpory i w tym problem.

W tym sezonie na tym daszku mam nadzieję, moja roczna już róża Veichenblau będzie
się wspinała. To jest jednak zadanie zrealizowane teraz następne hmm

Początki w Kruklandii 22:03, 26 sty 2015

Do góry
Juzia_G napisał(a)
A to mój Dzwoneczek

Osobista wróżka ogrodowa...może ogród mi wypięknieje w tym roku?

No nie ma to tamto...ale masz jak w banku!! Z taką wróżką

ps. co nie oznacza, że ładnie nie jest...ale jak się rozrośnie to przyt brzozach to dzięki wróżce
Tu odpoczywam 22:01, 26 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Ja też jestem na odchudnym... kochana Grażynko, odpoczywaj.....teraz nasza kolej, my teraz szalejemy z malowaniem, sami to robimy etapowo, więc w każdy weekend od rana do nocy sprzątanie, po szpachlowaniu, przecierce i malowaniu, normalnie oddechu nie mogę złapać...ale nie mogę się doczekać tej chwili zaślubin

Och Agatko, my też cały dom odnawialiśmy jak wiesz i również zaczęliśmy zimą Ach te przeżycia są niepowtarzalne i niezapomniane.
Zaczynasz cudownie twórczy czas Będzie się działo! Ja wspominam ten czas przed ślubem syna i ślub a nawet i do teraz - wspaniale.
Latałam jak "fryga" , o to dowód na 2 dni przed weselem:

Będziemy w kontakcie, więc napięcie będziesz potęgować.
Moje maleństwo. 22:01, 26 sty 2015

Do góry
Witaj Aga1980 ! Dziękuję za miłą opinię Pewnie wszystkie tutaj czekamy z utęsknieniem na wiosnę. Wkleję kilka zdjęć z mojej drobniutkiej kolekcji. Mam nadzieję, że kiedyś będą to duże okazy
Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:59, 26 sty 2015

Do góry
Dzięki za ten plan. To co bardzo zwróciło moją uwagę to to jak ładnie rozciągłaś wiśniami ten mój ogródek, co prawda wiśni niestety już nie mam bo jak pisałam wcześniej przestraszyłam się ich docelowej wielkości ale trzy takie same wysokie elementy rozciągnięte na długość całego płotu to jest to!

Drugi punkt dla mnie bardzo cenny to wysokie miskanty, które zasłoniły by trochę słup, bardzo ciekawy pomysł, dzięki

Juzia_G napisał(a)
Sobie pozwoliłam

Pod płotem z wiśniami cis,
hortensje,
miskanty przy słupie (na samym słupie może być ten bluszcz co to tam już jest ) i pod płotem...chyba od strony sąsiada,
kule bukszpanowe z trawkami przy oczku,
a przed hortensjami trawki z czymś coś kwitnącego....np szałwia

Pod oknami kulki bukszpanowe z trawkami i z czymś kwitnącym.

Pod płotem po lewej Żywopłot strzyżony wysoki...najlepiej zimozielony, a pod nim trawy.

Zaraz usunę...jak coś

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:56, 26 sty 2015

Do góry
Czas najwyższy poprosić o pomoc przy rabacie bylinowej planowanej na ten rok.
Będzie bardzo duża jak na wielkość ogrodu, w mojej ulubionej kolorystyce, fioletowo różowej

Wrzucam plan orientacyjny(wersja chyba 30) i proszę nie sugerować się kolorami bo dobierane są tak aby odróżnić poszczególne pola od siebie.

Co planuje posadzić na rabacie:
A, F, G, H I, J, K: najniższe piętro złożone z przetaczników, szałwi, żurawek, bodziszków, turzyc, kocimiętki, lawendy, rdestu i jeszcze czegoś co kwitnie i zachowuje ładny wygląd dość długo.
B: rozplenice, piwonie, róże, rozchodniki
C:lilie, pysznogłówki, floksy, jeżówki, ostróżki, w tą częśc napewno jeszcze coś wetknę.
D: tutaj chciałem posadzić hosty, jarzmianki i tawułki, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
E: różanka (tak myślę, że ten wybór pozostawię bez większego komentarza, niektórzy zapewne będą wiedzieli dlaczego ) róże chciałbym posadzić z trawami i czymś jeszcze, ale nie wiem czym.

Cieszyłbym się bardzo gdyby ktoś miał jakieś uwagi do doboru roślin i ewentualnie rozmieszczenia.
Kilka przykładów na czym chce się wzorować :1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

No i najważniejszy problem całej rabaty to drzewaaaa
Na planie są małe czerwone kropki gdzie chciałem posadzić brzozy zasłaniające... każdy chyba zgadnie co Kierunek wskazuje strzałka na planie powyżej.

Jednak brzozy na moją ziemie i planowane nasadzenia się nie nadają.
Tutaj pojawia się ogromna prośba o pomysły jakie drzewa/drzewo można by posadzić w tym miejscu (buki, platany i ambrowce nie wchodzą w grę)

Czekam na mnóstwo propozycji
Ogródek Iwony 21:53, 26 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dla Kasi wklejam wizualizację Basi mojej rabaty przy wejściu:

ale superaśne

w jakim programie jest to zrobione?
Tu odpoczywam 21:49, 26 sty 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
No ale forma - taka całkiem inna niz ja - niska i okrągła

Kasiu, przeciwieństwa się przyciągają

Zimę taką mamy

a tak było jesienią

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:49, 26 sty 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Witaj, obejrzałem twój ogród, świetny i zadbny, ta ławeczka na pierwszej stronie wątku to u Ciebie? Stoi jeszcze tam? bo bajkowe miejsce przed tymi sosnami

Bardzo Ci dziękuję za przemiły komentarz. Aż musiałam spojrzeć o którą ławkę chodzi.
Ta ławka teraz już stoi troszkę dalej bo pod sosnami jest droga transportowa z taczkami do gospodarczej cześci.

Teraz ławka stoi pod brzozą, a zdjęcie wczorajsze takie mało kolorowe.

czekam spokojnie na ten czas kiedy krokusy się pojawią czyli marzec

Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:44, 26 sty 2015

Do góry
Nic proszę nie usuwać! Muszę się głębiej w ten plan wgłębić

Juzia_G napisał(a)
Sobie pozwoliłam

hortensje,
miskanty przy słupie (na samym słupie może być ten bluszcz co to tam już jest ) i pod płotem...chyba od strony sąsiada,

Pod płotem po lewej Żywopłot strzyżony wysoki...najlepiej zimozielony, a pod nim trawy.

Zaraz usunę...jak coś

Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:42, 26 sty 2015

Do góry
Uwielbiam tę kompozycję z Ogrodu Dominiki
myśłałam, żeby się nim "zainspirować", bo jeśli niektórzy z Was piszą,że jak mam rabatę na półtorej metra to tylko hortensje podsadzone trawami to ja chętnie bym je podsadziła właśnie rozplenicą. Tylko nie wiem, czy ta trawa zniosłaby półcień lub nawet cień gdy hortensje podrosną? Co wy na to?

Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:42, 26 sty 2015

Do góry
Sobie pozwoliłam

hortensje,

Zaraz usunę...jak coś

Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 21:40, 26 sty 2015

Do góry
Sadzonki były podobno zrobione z tej rośliny:

Chyba za wysoka na 'Otto Luyken'?

Tu odpoczywam 21:36, 26 sty 2015

Do góry
grazyna napisał(a)

Zapraszam

zwykle na takie nie jestem wrażliwa ale ten mnie powalił i słowo daję slinę przełknełam, nie mów że takie rosną Ci w ogrodzie ale przepis na to bardzo by mi się przydał proszę , a ten skansen i ogrody Bony to gdzie? chyba nie zanm

pozdrawiam
Moja bajka 21:34, 26 sty 2015

Do góry

nie chce się wierzyć, że to ta sama rabata. Wiosną i latem tętni życiem, a zimą straszy. Ale obiecałam sobie, że to ostatnia zima kiedy jest taka brzydka
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:31, 26 sty 2015

Do góry
Aga1980 napisał(a)
Witam.Oglądałam dzisiaj na Tvn player odcinek "Mai w ogrodzie" z Twoim udziałem. Stworzyłaś piękny kawał ogrodu .Gratulacje

Mam takie poplątanie z pomieszaniem
Dziękuję za komplement Wiem, że nie każdemu się musi podobać... ale to taki mój kawałek raju
Elegantce popsuła się fryzura
Moja bajka 21:28, 26 sty 2015

Do góry
Oj jak ja tęsknię do tych widoczków...

już wkrótce pozbędę się raz na zawsze tego ohydnego plastikowego obrzeża na rzecz kosteczki granitowej
Ogród z widokiem na jezioro 21:24, 26 sty 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Wiosna na parapecie w pełni

Jeju jak uprawa hydroponiczna....mnie też cebula zadziwiła...ale nie jestem na tym etapie co Ty
ale też kocham cebulę...popatrz u mnie
Moja bajka 21:22, 26 sty 2015

Do góry
Ogródek Iwony 21:17, 26 sty 2015

Do góry
Dla Kasi wklejam wizualizację Basi mojej rabaty przy wejściu:

Nasadzenia rabatowe:

1. buk kolumnowy "Dawyck Gold" - 3 sztuki
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam ) - 2 sztuki najmniej
3. kulki bukszpanowe - 7 dużych, mogą być różnej wielkości
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek - 15 sztuk (chyba zbankrutuję )
5. trzmielina zielono - zółta (mam)
6. Serby - 2 sztuki
7. obwódka bukszpanowa - 20 sztuk
8. berberys admiration kulki - 8 sztuk
9. Rododendron za kołem - Nova Zembla

Jak się zmieści, bo tam z przodu jest płyta szamba, to może być jeszcze tak wg koncepcji Danusi:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies