Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

waldek727 21:31, 28 mar 2015

Mala_Mi napisała:

Dziękuję za artykuł.. co prawda nie był optymistyczny, ale warto wiedzieć że szkoda czasu..

Ja z kolei Aniu jestem za stary wróbel żeby dać się tak łatwo nabrać na plewy.
Pracownicy pewnej firmy odpowiedzialni za public relation też mają dzieci i również mają potrzebę włożenia czegoś do garnka.
Instytut Badawczy w podsumowaniu tekstu który został opublikowany i przekazany do publicznej wiadomości 27.01.2015r stwierdził, że jedynym skutecznym środkiem ochrony roślin przed ślimakami biorąc pod uwagę preparaty roślinne jest produkt zawierający wyciąg z grapefruita posiadający związki chemiczne zawarte tylko w tym owocu. Znając skalę problemu nie wiedzieli o tym od roku 1997? Dopiero dziwnym trafem teraz się o tym przekonali? Skoro jest to jedyny produkt na rynku zwalczający skutecznie ślimaki to dlaczego ulotka tego produktu wygląda tak:

Zwalcza:
- mączniaka prawdziwego,
- mączniaka rzekomego,
- grzyby powodujące plamistość liści i kwiatów,
- szarą pleśń,
- fuzariozę naczyniową,
- zgorzel zgnilakową,
- zarazę ziemniaka,
- kanciastą plamistość,
- alternariozę,
- fytoftorozę,
- rdzę.

Czy ktoś z Was widzi tu słowo ,,ślimak"?
Przypomina mi to działania innej firmy amerykańskiej która wchodząc w 2002 roku na rynek europejski koniecznie chciała udowodnić, że roundup jest nieszkodliwy dla ludzi i całkowicie bio-degradowalny. Nie wiem za ile, ale udało się tą informację zamieścić na ulotce preparatu.
Jak to się skończyło, to większość z nas wie.

Ja nikogo do niczego w swoich postach nie namawiam. Są to treści czysto informacyjne, ale twierdzenie, że obecność wtórnych metabolitów roślinnych takich jak: olejki eteryczne, alkaloidy, gorzkie substancje, flawonoidy, fenole, saponiny, taniny, terpeny czy laktony zawarte w pozostałych badanych roślinach nie mają żadnego większego znaczenia w ograniczaniu żerowania ślimaków, delikatnie rzecz ujmując, jest dla mnie śmieszne i niedorzeczne.

Rench 23:34, 28 mar 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
A może by te ślimaki konsumować? Przynajmniej dietę mielibyśmy urozmaiconą i przydałyby się na coś

Poszukaj przepis,na pikantnie zeżremy je. Odpłacimy pięknym za nadobne
popcorn 07:06, 29 mar 2015

Fuj, lubię mięczaki słonowodne, ale ślimaki... brr chociaż gdyby je umiejętnie przyprawić...
Mala_Mi 09:17, 29 mar 2015

Waldek - chyba czytaliśmy inny artykuł... bo ja opierałam się w swojej wypowiedzi na artykule przytoczonym przez Iwę.

Instytut Badawczy w podsumowaniu tekstu który został opublikowany i przekazany do publicznej wiadomości 27.01.2015r stwierdził, że jedynym skutecznym środkiem ochrony roślin przed ślimakami biorąc pod uwagę preparaty roślinne jest produkt zawierający wyciąg z grapefruita posiadający związki chemiczne zawarte tylko w tym owocu.

W artykule Iwy w podsumowaniu piszą że owszem wyciąg z grapefruita początkowo i w dużym stężeniu (5%) ograniczył żerowanie, ale tylko w pierwszych dniach. Trudno to uznać za środek skuteczny i dopisać to do listy, że zwalcza ślimaka. Piszą, że może to być pomocne..ale nie jest to skuteczne. Ale z testowanych środków Biosept i Champion (środek na bazie miedzi) najbardziej odstraszały ślimaki. Ale nie były skuteczne w 100%. Biorąc pod uwagę cenę Bioseptu i wielkość ogrodu na oprysk 5% środkiem mnie po prostu nie stać. A trzeba to powtarzać co kilka dni...
Skuteczność wywarów była żadna.... trochę nagietek odstraszał. Glistnik i wrotycz wypadły najgorzej.

Odniosłam się tylko i wyłącznie do tego jednego artykułu. Nie mam czasu na robienie doktoratu z wszystkich publikacji, ale cieszę się ,ze trwają jakieś badania nad tym problemem. Życzę wszystkim badającym by odnieśli sukces.. bo jest to problem. Ogródek przydomowy można wybronić zbierając ręcznie (walka z wiatrakami, ale populację się ogranicza), ale nie da się uchronić pół, lasów, łąk. Pomrowy to wielki problem... Ci co mają kontakt z tym to wiedzą o czym pisze. Reszta sobie nawet nie wyobraża skali problemu. I mam nadzieję, że się nigdy nie dowiedzą.. bo naukowcy coś w końcu wynajdą skutecznego i w cenie przystępnej dla każdego. Biosept kosztuje za 10ml ok. 11 zł. By zrobić 5% roztwór w ilości litra.. potrzebujemy 5 opakowań.. litr środka z ekologicznego bioseptu kosztuje 55zł. A co można opryskać litrem???? I powtórka za tydzień. Biosept może odstraszać ślimaki.. i właścicieli ogródków też... ceną

Proponuję zamknąć temat i dyskusję, bo do niczego nie prowadzi..
Ani wpisy, że można te ślimaki jeść, ani że pracownicy wykonujący badania fałszują badania bo muszą zarobić na wsad do garnka.
Proponuję wnosić treści na forum bardziej godne forum ogrodowego. Lub mogące w jakiś sposób pomóc tym co mają problem ślimakowy.
Mogą być wpisy na poprawę nastroju
jankosia 09:55, 29 mar 2015

Dobra Ania, wybieraj: ślimak czy pędrak?
Madziarzeszow 10:22, 29 mar 2015

Pozdrawiam niedzielnie , czyżby dziś niedziela Muminkowa? buziaki jak zwykle zostawiam i trochę odpoczynku pracusiu. Od sąsiadki Twojej słyszałam ,że wyrobić na zakrętach nie możesz choć najważniejsze ,że praca jest
Mala_Mi 10:46, 29 mar 2015

Jankosia - dlaczego mam wybierać? Nie chcę niczego z tego zestawu.

Madzia - dziś dzień pracujący. Nie wyrabiam. Przebiegłam się tylko po ogrodzie.. bo wypatrzyłam z okna, że tulipany zakwitły. Łajzy już mi pogryzły tulipany.. liście z dziurami ..

jankosia 10:47, 29 mar 2015

Cwaniara Sądziłam, że z dwojga złego wybierzesz jednak ślimaki a ja wtedy: "sama chciałaś!" hehe... Nie wyszło, sorki
Kacha123 10:48, 29 mar 2015

Tulipanki cudne. Pozdrawiam
leon60 10:49, 29 mar 2015

Tulipki ! zaczyna się pokaz