Faktycznie miałaś dzisiaj bardzo pracowity dzień Ja w ogrodzie nic nie zrobiłem bo latałem po sklepach za roślinami ale od poniedziałku biorę się za sadzenie i przesadzanie Pogodę na następny tydzień zapowiadają deszczowa ale może nie będzie tak źle
Pashmine będziesz mieć w donicyw sezonie ?
Olu.
Jak możesz to dorzuć w tygodniu do kompostu worek świeżego obornika.
Może być nawet taki jednodniowy. Postaraj się również na etapie sadzenia roślin dodawać do przygotowanej ziemi nieco mączki bazaltowej. Ja już kiedyś o tych cennych dla życia mikroelementach pisałem. Teraz chciałbym Ci tylko przypomnieć.
Ciepłej i miłej nocki.
Waldek, a ile czasu trzeba czekać zanim będzie można taki kompost ze świeżym obornikiem użyć. Ja jesienią dodałam kurzego i nie wiem czy teraz na wiosnę mogę go już używać.
Ola ale dałaś po robocie
A co to za magiczny specyfik na bolące plecy. Napisz.
DZieliłaś rozchodnik, taki malutki co dopiero z ziemi wyłazi? Ja też chciałam to zrobić, ale nie wiedziałam czy można. Wstawie u siebie zdjęcie tego rozchodnika, to mi powiedz czy moge podzielić.
Violu.
Świeży obornik czy pomiot ptasi jest taką samą substancją organiczną jak rozdrobnione gałęzie, trawa czy odpadki kuchenne. We wszystkich tych substancjach przebiegają takie same procesy humifikacji i mineralizacji. Kompost uznaje się za w pełni wartościowy po 12 miesiącach. Dodawanie świeżego obornika przy hodowli dżdżownic kalifornijskich jest wręcz wskazane.