Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Gardener27 23:14, 28 mar 2015

Faktycznie miałaś dzisiaj bardzo pracowity dzień Ja w ogrodzie nic nie zrobiłem bo latałem po sklepach za roślinami ale od poniedziałku biorę się za sadzenie i przesadzanie Pogodę na następny tydzień zapowiadają deszczowa ale może nie będzie tak źle
Pashmine będziesz mieć w donicyw sezonie ?
kosolka 23:17, 28 mar 2015

Tak
waldek727 00:43, 29 mar 2015

Olu.
Jak możesz to dorzuć w tygodniu do kompostu worek świeżego obornika.
Może być nawet taki jednodniowy. Postaraj się również na etapie sadzenia roślin dodawać do przygotowanej ziemi nieco mączki bazaltowej. Ja już kiedyś o tych cennych dla życia mikroelementach pisałem. Teraz chciałbym Ci tylko przypomnieć.
Ciepłej i miłej nocki.

Mączka bazaltowa:
Viola 11:42, 29 mar 2015

Waldek, a ile czasu trzeba czekać zanim będzie można taki kompost ze świeżym obornikiem użyć. Ja jesienią dodałam kurzego i nie wiem czy teraz na wiosnę mogę go już używać.
Viola 11:44, 29 mar 2015

kosolka napisał(a)
Dziś dałam sobie w kość aż za bardzo, bo wieczorem nie mogłam łazic. Machanie łopata mi dało do wiwatu. No ale po odpowiednim specyfiku przeszło, a satysfakcja jest, bo dużo zrobione. Choć jak pomyślę ile jeszcze... Uhuuuu!!!!

Trochę opróznilam przechowalnik- to najważniejsze. Posadzilam podzielony rozchodnik, zawilce, Pashmine do donicy. Chopiny - 8szt na rabate przy tarasie, razem z dwoma bukszpanami, stokrotkami, ostnicami (?) i częściowo wsadzilam jeżówki. Brakuje jeszcze tam 1 Chopina i traw. Dojdzie werbena (mam nadzieję) i jakąś obwodka. W tym sezonie chyba tylko coś jednorocznego
Zapomniałam napisać że z różami dostałam gratis róże Sombreuil. Nie znałam. Climber biały. Wsadzilam.
Wymyłam taras, przycielam czereśnie, wisnie i morelę.

Ola ale dałaś po robocie
A co to za magiczny specyfik na bolące plecy. Napisz.
DZieliłaś rozchodnik, taki malutki co dopiero z ziemi wyłazi? Ja też chciałam to zrobić, ale nie wiedziałam czy można. Wstawie u siebie zdjęcie tego rozchodnika, to mi powiedz czy moge podzielić.
waldek727 12:31, 29 mar 2015

Viola napisał(a)
Waldek, a ile czasu trzeba czekać zanim będzie można taki kompost ze świeżym obornikiem użyć. Ja jesienią dodałam kurzego i nie wiem czy teraz na wiosnę mogę go już używać.

Violu.
Świeży obornik czy pomiot ptasi jest taką samą substancją organiczną jak rozdrobnione gałęzie, trawa czy odpadki kuchenne. We wszystkich tych substancjach przebiegają takie same procesy humifikacji i mineralizacji. Kompost uznaje się za w pełni wartościowy po 12 miesiącach. Dodawanie świeżego obornika przy hodowli dżdżownic kalifornijskich jest wręcz wskazane.
Viola 12:39, 29 mar 2015

waldek727 napisał(a)

Violu.
Świeży obornik czy pomiot ptasi jest taką samą substancją organiczną jak rozdrobnione gałęzie, trawa czy odpadki kuchenne. We wszystkich tych substancjach przebiegają takie same procesy humifikacji i mineralizacji. Kompost uznaje się za w pełni wartościowy po 12 miesiącach. Dodawanie świeżego obornika przy hodowli dżdżownic kalifornijskich jest wręcz wskazane.

Dzięki Włodku za odpowiedź. W takim razie jedna komora kompostownika poczeka do jesieni.
waldek727 12:42, 29 mar 2015

Viola napisał(a)

Dzięki Włodku za odpowiedź.

Waldemarze.
kosolka 13:50, 29 mar 2015

Muszę kupić mączke, jeszcze nie mam. Waldek, a trzeba ją też przemieszać z glebą gdybym chciała dać na rabaty?
waldek727 14:07, 29 mar 2015

Tak, tak Olu.
Właśnie dlatego przypominam Ci o niej teraz a nie po posadzeniu roślin.
Oczywiście nie ma możliwości przenawożenia nią gleby.