Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Katalpa - Catalpa 11:54, 26 sty 2023

Do góry
Adi napisał(a)
Witam wszystkich,

Czy podpowiedzielibyście jak przyciąć wiosna 2 letnia katalpe. Czytając opisy przycinania niestety niewiele mi to mówi. Idealnie jeżeli zaznaczyłby ktoś na zdjęciu kilka przykładowych miejsc. Ogólnie nie wiem czy ciąć tylko te cienkie końcówki przed rozgałęzieniem czy mocno i zdecydowanie nawet te grubsze gałęzie. Katalpy ladnie rosna nie chciałbym ich zniszczyć złym cięciem.

Z góry dzięki

Nie przycinaj jeszcze grubszych gałęzi, chyba, że chcesz otrzymać pokrój wierzby polnej. Katalpa wytwarza w miejscu cięcia mnóstwo nowych gałęzi tworzących pióropusz.
Przede wszystkim pomyśl, jaką docelową średnicę korony chcesz otrzymać i ją utrzymywać. Przytnij na takiej długości, żeby z nowymi przyrostami taką średnicę osiągnąć. Nie można pozwolić rosnąć jej, jak chce, bo drewno katatalpy jest bardzo kruche i przy silnych wiatrach gałęzie się łamią.
Miejsce pierwszego cięcia będzie prawdopodobnie miejscem corocznego ogławiania.
Jeśli jest to katalpa dwuletnia, ja osobiście dałabym jej jeszcze rok, jeśli nie jest narażona na silne wiatry.
Piszę o tym z własnego doświadczenia. Mam jedną, była już złamana przez wiatr, ale dość szybko uzupełniła ubytek.
Pozdrawiam
April podbija las... 11:36, 26 sty 2023

Do góry
April napisał(a)

Dzięki. Mam nadzieję że cię usatysfakcjonowałam. Choć u mnie artystycznych zdjęć brak, robię telefonem. Poza tym w lesie trudno zrobić sensowny szerszy kadr

Amelanchier ładnie się wybarwił ale niestety bardzo szybko zrzucił liście

kolor oczara Jelena to chyba najpiękniejsze przebarwienie

Oj tak, usatysfakcjonowałaś Cudowne widoki. Szersze kadry wcale nie muszą być. Trudno potem na małych zdjęciach rozpoznać rośliny
Oczar przepięknie się wybarwił.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:45, 26 sty 2023

Do góry
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 08:22, 26 sty 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)

O tu mi się bardzo podoba O każdej porze roku. Szałwia śliczna
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:06, 26 sty 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Wracając do ogrodu i zdjęć już odrobinę bardziej wyględnych.

Z początku cieszył głównie ten fragment: juki ze stipą i na wyższym piętrze Pashminy z rozplenicami Hameln.

I właściwie poza dosadzeniem niskiego żywopłociku od strony tarasu w tej części nie zmieniło się nic.

Potem naszło mnie na obsadzenie hamelnami grabów. Niestety już wiem, że nie będzie takiego efektu jakiego oczekiwałam. Zwalam to na thuje. Prawdopodobnie w tym sezonie pas hamelnów bliższy thujom zostanie przeniesiony na zabatę za murkiem przy skarpie.

Cud Dl;aczego takie piekne foty ukrywałaś przed światem ??
Piekne róże no i murek z jukami i stipami. O rabacie z cygańską patelnią nie wspomnę
Przerwa na kawę... 07:22, 26 sty 2023

Do góry
inka74 napisał(a)

Ale super. No i to jest właśnie przewaga aparatu nad telefonem. Można uchwycić nieuchwytne
April podbija las... 07:18, 26 sty 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Purpurową Brunette też mam.
White Pearl kupiłam w 2014. Rosła najpierw w jednym miejscu, a potem zmieniła miejscówkę.

Zrobiłam takie porównie. Po lewej moje zdjęcie, po prawej Twoje.

Moja - brązowe pędy. Twoja - zielone pędy.

Moja - kwiaty powyginane. Twoja - kwiaty pionowe.

Moja - kwiaty tuż przed rozwinięciem w różowych pąkach.

Mary, wygląda na to że masz jednak inną odmianę. Bo faktycznie sporo się różni. White Pearl powinna mieć zielone pędy i pionowe, raczej owalne kwiaty. U twojej kwiaty są zwężone u góry.
No sorry, kolejna pomyłka.
Mi się marzy jeszcze świecznica Cheju-do. Widziałaś lub masz? Jest taka kompaktowa i ma super błyszczące liście. No i kwitnie wcześniej.
A ta twoja kiedy zaczęła kwitnienie?
Ogród Basi 00:25, 26 sty 2023

Do góry
Rodki jakieś smutne.

Ogród Basi 00:23, 26 sty 2023

Do góry
Dzisiaj krótki spacer po zaśnieżonym ogrodzie. Mało zdjęć zrobiłam, rozładował się aparat.

Diva u nas gościnnie na kilka dni.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:12, 25 sty 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Potem na tapetę poszła wąziutka rabata - zielona

W tym roku już cieszyła

rozważ Asiu wsypanie tu baldaszków, czosnków i jakiejś innej drobnicy, by przełamać ten szpaler. Może te białe naparstnice, co to je nabyłaś Wtedy przed zakwitnięciem hortensji miałabyś pociechę
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:08, 25 sty 2023

Do góry
I jeszcze na koniec dziś upragniona kostka i murek przy skarpie:

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:56, 25 sty 2023

Do góry
Potem na tapetę poszła wąziutka rabata - zielona

W tym roku już cieszyła

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:25, 25 sty 2023

Do góry
Zaczął mnie denerwować również grzybek oczyszczalni

Został obsadzony różnościami, ale najbardziej oczywiście wybijają się stipy i jeżówki

i jakoś to już wyglądało:

A w tym sezonie wylądowały na pokrywie i grzybku paleniska pełniące rolę mis:

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:08, 25 sty 2023

Do góry
O a tu jest ogarnianie tyłu i biforek i prawie-afterek bardziej archi:

W międzyczasie większość zdjęć robiłam tańcując przy murku

Pojawiły się oszukane gracki i hortensje Magical Moonlight Kolmamon (wyżej)

Wierzba smukłoszyjkowa salix gracilistyla nie zgubiła lisci na zimę 20:36, 25 sty 2023

Do góry
Witam,
mam w ogrodzie wierzbę smukłoszyjkową salix gracilistyla, odmiana "mount aso".
Drzewko nie zrzucilo na zimę liści, wypuscilo bazie jak na zdjeciach.
Ostatnie przycinanie odbylo sie we pod koniec wrzesnia ubieglego roku.
Mieszkam na polnocy Polski, jedyne wieksze mrozy byly w grudniu. Nawet silne wiatry nie spowodowaly spadniecia lisci. Jak probowalem recznie zerwac lisc to trzyma sie dosc mocno. Liscie sa suche.
Podpowiedzcie prosze jaka moze byc przyczyna, czy przez te suche nieopadniete liscie nie bedzie kwitnienia na wiosne? Czy cos moge jeszcze zrobic?
W zeszla zime wszystko bylo ok, przed zima zgubila liscie i ruszyla wiosna, teraz troche lipa.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:30, 25 sty 2023

Do góry
Wracając do ogrodu i zdjęć już odrobinę bardziej wyględnych.

Z początku cieszył głównie ten fragment: juki ze stipą i na wyższym piętrze Pashminy z rozplenicami Hameln.

I właściwie poza dosadzeniem niskiego żywopłociku od strony tarasu w tej części nie zmieniło się nic.

Potem naszło mnie na obsadzenie hamelnami grabów. Niestety już wiem, że nie będzie takiego efektu jakiego oczekiwałam. Zwalam to na thuje. Prawdopodobnie w tym sezonie pas hamelnów bliższy thujom zostanie przeniesiony na zabatę za murkiem przy skarpie.

April podbija las... 20:15, 25 sty 2023

Do góry
April napisał(a)

Patrzyłam teraz w necie, to raczej pomyłki nie ma. Kwiat lekko się wygina pod koniec kwitnienia ale zdecydowanie się nie przewiesza. Masz zdjęcia swojej świecznicy? Może masz jakąś purpurową?

Purpurową Brunette też mam.
White Pearl kupiłam w 2014. Rosła najpierw w jednym miejscu, a potem zmieniła miejscówkę.

Zrobiłam takie porównie. Po lewej moje zdjęcie, po prawej Twoje.

Moja - brązowe pędy. Twoja - zielone pędy.

Moja - kwiaty powyginane. Twoja - kwiaty pionowe.

Moja - kwiaty tuż przed rozwinięciem w różowych pąkach.
Katalpa - Catalpa 19:45, 25 sty 2023
Do góry
Witam wszystkich,

Czy podpowiedzielibyście jak przyciąć wiosna 2 letnia katalpe. Czytając opisy przycinania niestety niewiele mi to mówi. Idealnie jeżeli zaznaczyłby ktoś na zdjęciu kilka przykładowych miejsc. Ogólnie nie wiem czy ciąć tylko te cienkie końcówki przed rozgałęzieniem czy mocno i zdecydowanie nawet te grubsze gałęzie. Katalpy ladnie rosna nie chciałbym ich zniszczyć złym cięciem.

Z góry dzięki
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:24, 25 sty 2023

Do góry
Pojawiła się ścieżka, róże i juki między murkami.

Na wykarczowanej skarpie zasadzone jałowce, suchodrzew, trzmielina w dwóch kolorach.

No na razie bida ale dopiero potem zaczęło się dziać
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:05, 25 sty 2023

Do góry
Początek to kopiec kreta i dużo robót ziemnych:

Potem pojawiły się:
- drzewa: 3 graby Frans Fontaine, 5 Fastigiata i 3 Klony Ginnala
- thuje: na początek Kórnik, potem Brabant

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies