Oj Renia a ty myślisz że ja się znam na tym rozchodniku różowy do 30cm coś jak na tym zdjęciu. Zastanawiam się czy nie poczekać z tą rabatą jak mi okrywowe róże przyjdą fairy i czy z nią nie dać tylko że na rabacie rozsiało się mnóstwo firletki albo czyśca nie wiem bo rosnie duże i to i to a małe to wyglądają prawie identycznie przesle zdjęcie wypielonej rabaty jak skończę z nią za około 30min
Przedwiośnie!
Przebiśniegi i wielkie cięcie.
Piękne czerwone pędy dereni. Aż żal rębakować.
Hortensje już w blokach startowych.
A piękna trzmielina japońska już w prawie letniej zieleni.
Nie wiem co zrobię z trawami.. wiem jedno, że po listku nie będę się bawić.. nie jestem ogrodowy Kopciuszek.... na księcia nie mam co liczyć.
Brzoza ma taki pień z zasady .. to Doorenbos. Jest inna od zwykłej brzozy i z liści i z pnia. Ze 2 lata temu synowa poobdzierała łuszczącą się korę...bo tak fajnie schodzi Dostała po łapkach i dała spokój drzewku... ale dłubała przy niej może 30 sekund... schodzą z niej takie ogromne płaty, a pod spodem jest gładziutka. Biała, gładka kora to jej atuty. Inne brzozy maja bardziej chropowatą korę.
Przed drapaniem tak wygląda.. czyli tak samo jak po .. tylko nie ma spadających białych arkuszy..
wiosną nie jest jeszcze tak tragicznie pocieszam się...
lewa strona i prawa
najlepsze byłyby zimozielone rośliny
iglaki odpadają dlatego, że okoliczne psy podchodzą pod bramę i znaczą teren, bo mam pieska ....
posadziłam tam berberysy, które na tle świerków ładnie wyglądają ze względu na kolor,
wczoraj podsypałam wszystkie cebulowe roślinki azofoską
jest mokro, wilgotno i fajnie nawóz się rozpuszcza
z roku na rok przybywa nowych roslinek ładnie przyrastają
znalazłam takie maleństwo sztuki ...1...a była cała kępka,
po robieniu elewacji moje rabatki przeszły katusze ...
chyba zostały mocno wdeptane w ziemię
Na dworze zima to chociaż w domu trochę wiosny jest...
Najulubieńsze hortensje
hiacynty... czekam z niecierpliwością:
i narcyzy nie było nazwy ale mają być pełne i kremowe ...
A teraz zagwozdka - jak zamknąć tą pionową rabatę:
To zielone po lewo to żywopłot z tujek, a za nim zaraz są posadzone róże pnące (zaznaczone na żółto, bo są żółte). Chciałabym zrobić jakies sensowne przejście od rabaty z P. do róż.