Mariusz... w tym problem, że ja też doszłam do wniosku, że to syberyjski i chyba Perry's Blue, któremu nikt nie powiedział, że on w oczku nie powinien rosnąć. Więc rośnie. Mam syberyjskie (pasuje też na Perry's Blue), kwitną w tym samym czasie, wyglądają tak samo. Jednym nikt nie powiedział, że na suche stanowisko się nie nadają (a tak rosną, tam sucho jak diabli, bo pod jodłami), a drugiemu, że w wodzie nie powinien...
Przestudiowałam na fotach irysa żółtego i jednak ma inne liście. Jak spojrzałam na fotę gdzie widać jedne i drugie, to zdecydowanie liście inne.
Na górze ten w gruncie suchym, a na dole w wodzie.. kolor zależny od oświetlenia, obiektywu i takich tam..
Według praw fizyki bąk nie powinien fruwać, bo dupa za ciężka, nie te rozłożenie ciężaru, skrzydła za małe, , a fruwa.. konstruktorzy nazywaja to "prawem bąka".... lata bo nie wie, że nie powinien... a ja w oczku irysy, które rosną"prawem irysa"
Dzisiaj wymyśliłam coś takiego, przy samym płocie rośnie bluszcz i jarzębina przy wjeździe jest studnia pokrywa ją powoli bluszcz. Przy bluszczu posadziłabym 3 rh lub hortensje brązowy pasek to turzyca brązowa, przed nią bordowa żurawka a w niej świerk Conica. Półkole(w żwikue) to 3 bukszpany i czarna sosna na pniu. Co o tym sądzicie ?! Bardzo proszę o podpowiedź.
taak, katalpy posadzone (choć chyba do ich tematu jeszcze wrócę wiosną), święta minęły a zatem można wrócic do planowania. Wygrzebałam foto fragmentu ogrodu, którym wiosną powinnam się zająć. Wpadł mi do głowy pomysł, aby pociągnąć buksiki wzdłuż jeszcze jednego panelu docelowo- do cyprysika a ten ala trójkąt uraczyć trzema trzmielinami na pniu o różnej wysokości i dać je też tak nieregularnie w trójkąt. Przestrzeń pod nimi wypełnić żurawkami limkami, może carex bronze form do tego... Danusia pisała u kogoś, że ładnie się komponuje z trzmieliną. Co o tym myślicie?
Oto mój pan nie jest może bardzo dokładny ale zarys mam w tym roku myslę, że szczególnie skupię się na starej części ogrodu tzn. nr 7. Szerokość działki to ok 33m.
Przed żywopłotem chciałam posadzić hosty, trawy i żurawki. W tym roku rosły tam jeszcze: niezapominajki, barwinek, mała różyczka, a przy kamieniach rozchodnik i hortensja.
Mam problem z tym jak ma wyglądać ta rabata z hostami, trawami i żurawkami - miejsce jest całkowicie w cieniu i półcieniu, więc idealnie. Ale nie wiem jak połączyć te rośliny. Wyższe hosty przy tujach, a niżej żurawki i żuraweczki, gdzieniegdzie trawy.
Czy to mają być te same odmiany obok siebie np: 3 żurawki 'Silver Dollar' - odcienie zielini i 3 żurawki bardziej bordowe np 'Cassis' , czy może pełna dowolność?
Bardziej jestem za pełną dowolnością kolorów zachowując - Wyższe hosty przy tujach, a niżej żurawki. Co o tym myślicie?
Bożenko co do tej nieszczęsnej rabaty to jedno jest pewne- ałycza idzie do skasowania.co do reszty to mam taki mętlik w głowie, że ho,ho... Dwa dni temu jakby był gotowy teren to posadziłabym świerki, wczoraj żywopłot z grabu, dzisiaj ..... już sama nie wiem.... Chyba z ostateczną decyzją poczekam jak będzie usunięta ałycza, ale muszę zamówić koparę.
Co do jeziorka ( kochana Bożenko pięknie nazwałaś tą moją kałużę ) to ja za bardzo bym nie chciała faszynować (duże koszty i kłopoty techniczne), ale przede wszystkim boki muszą być stabilne. Zobaczę jakie będą wahania wody i jak to wszystko będzie się układać. W okolicznych stawach, w tym naszym starym, różnice nie przekraczały 0,5m. Jak będzie w tym zobaczymy.
To skarpa z drugiej strony domu. Nie zwracajcie uwagi na trawnik bo jest zniszczony po kładzeniu kostki a poza tym jest jeszcze mnóstwo prac po których może wyglądać jeszcze gorzej.
Cudnie tu u Ciebie.Myślałam że tylko ja mam tak stromo , ale u ciebie to hu hu. Świetnie sobie z tym poradziłaś, to naturalny kamień czy kamieniem obkładany murek?
Nasyp pod taras musiał się uleżeć więc kostka została położona dopiero na jesień.Planuję zmienić nasadzenia i zrobić coś z tym nasypem, może murek? Co o tym myślicie?
Jest zima, ale chciałabym coś zaplanować wcześniej żeby móc przesadzić na wiosnę rośliny które ewentualnie mogą być jeszcze wykorzystane.
A może coś takiego?
siedzę i dumam nieustająco (żeby nie było)
Ponieważ w tym roku chcemy zamontować oświetlenie, muszę jeszcze ustalić gdzie ma być wyspa. Bo być musi! Wymyśliłam sobie takie dwie opcje, ale nie mam pojęcia czy w ogóle któraś z nich się nada: czy nie za wielkie je zrobiłam, czy w dobrym miejscu... ech ciężkie życie dyletanta