Witam w sobotni wieczór Dzisiaj zobaczyłem ogród po prawie dwutygodniowej przerwie i nie wyglądał aż tak tragicznie Jednak termometr wskazywał w pewnym momencie niemal 20 stopni, więc szybko poleciałem usuwać gwiazdki świąteczne z trawnika Brakowało mi prac "w polu", więc jeszcze wyplewiłem chwasty w moim przyszłym warzywniku Swoją drogą jestem na etapie poszukiwania nadstawek do palet - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie to proszę dać mi znać... Gdzie som oczywiście Kusiło mnie by już wyczesać trawy i powycinać co nieco, bo w powietrzu już naprawdę czuć wiosnę - w bezrękawniku było mi za ciepło... Ale się jeszcze wstrzymałem, w końcu mamy styczeń... Więc ogród został tylko potraktowany Promanalem Po sesji jeśli nie będzie za ciepło pokropię rośliny miedzianem
Przerwa zdjęciowa między paplaniną Na początek bukszpany - są tak pięknie zielone, że mam banana na ryjoku jak je mijam Co do bukszpanów to mam co do nich pewne plany... Właściwie do całego ogrodu mam pewne plany... Ale czy je zrealizuję? Byłoby świetnie Także kolejna ogrodowa rewolucja jest możliwa
Witajcie. Przedstawiam Wam poswiąteczną choinkę... I chciałabym się dowiedzieć "co to jest" Sprzedawca nie wiedział nawet czy to świerk czy jodła. "Choinka jak choinka" Chciałabym wiedzieć jakie to duże będzie, by wybrać na wiosnę miejsce. Póki co wkopałam do mojej ogródkowej przechowalni iglaków. Wygląda dość pospolicie, jak świerk srebrny, jest raczej niska (obecnie pewnie z 40cm) i szeroka z odcieniem niebieskawym (na pierwszym zsjęciu wyszła zbyt zielona).
Zastanawia mnie także czy się przyjmie, bo korzenie miała przycięte by się zmieściła do donicy, a my musieliśmy jej skrócić "czubek".
Pogoda sprzyja na "wiosenne porządki" w styczniu, jest ciepło i słonecznie
Po wichurach naleciało dużo liści od sąsiadów więc można z przyjemnością popracować.
oooo przepraszam, ja wredota
nie mam pojęcia co to za hosta bo to era przed ogrodowiskowa.
"trawki piękny wypełniacz" to rozplenica
ta przebarwiająca się roślina to bergenia, latem zielona, przebarwia się jesienią
iglaczki to świerk nidiformis
Widoki faktycznie ładne....
Takie stworzonka przychodzą do mnie pod ogrodzenie, to chyba one w ubiegłym roku objadły "nóżki" moim młodym drzewkom owocowym. W tym roku szkód narobiły bażanty, wygrzebały mi wszystkie zadołowane w polu roślinki, ale w końcu one też muszą coś jeść.
Bogdzia, Ewa, A w moim ogrodzie..........
jakieś życie jest widzę nieśmiałe zwiastuny wiosny
Melduję że pozbyłam się badyli miskanta, wygrabiłam filc z trawniczkowych dywaników, posprzątałam wszędobylskie liście różane, niby nic a jednak takie prace mnie cieszą.
W moim kompostowniku rozpanoszył się kret Moja wina, bo nie dałam na spód pryzmy drobnych gałązek... biję się w piersi. Niech będę przestrogą dla innych.
Przeniosłam stelaż w nowe miejsce, dając na spód sporo drobnych gałązek.
Wystarczy?
Nie wiem jednak co zrobić ze starą pryzmą. Przerzucić ją, czy zostawić?
Dodam, że pryzma ma niestandardowy skład jak na kompost. Większość to darń ściągana z nowopowstałych rabat wynieszana z odpadkami kuchennymi typu skorupki jajek, obierki z owoców i warzyw itp.