Polinko, przepraszam, jeśli namieszam, ale wg mnie, to nie jest kwestia ilości roślin, parzystości lub nie, tylko zbyt wielu form o kolumnowym pokroju. Grab - duża kolumna, cisy kolumnowe, berberysy kolumnowe i na razie thuje - też kolumny...
Ja bym dosadziła 2 graby, a po ich obu stronach - szpalery z miskantów. Tylko nie wiem, czy masz gdzie zagospodarować, cisy i berberysy. Ewentualnie szpaler miskantów po jednej stronie grabów, a szpaler berberysów - po drugiej. W nogach berberysów dużo trawek dla zmiękczenia ostrości.
Nie wiem, czy ta koncepcja Ci przypasuje, ale tu dużo innych doradzających, coś się na pewno wymyśli
jakie "dziwne" te choiny i śliczne bo wydają się kolumnowe , to odmiana jakaś ? zawsze sądziłam że one bardziej rozłożyste są , tym bardziej że mają już tak pod 2 m ?
bardzo gęste i ąłdne, moje sa maluchy, i rzadziudkie
A to cyprysy kupione w L po 10,00 zł.
Zobaczcie jakie mają małe doniczki na ich wielkość.
Korzenie też mają poucinane, pewnie były kopane z ziemi.
Dobrze, że napisali, żeby zaraz je wkładać do gruntu.
Dużo czytałam o tujach kupowanych w marketach. Zdania podzielone. Zaryzykowałam. Zobaczę co z nich będzie.
Jutro będą wsadzone
Moje kulki na rabatę hortensjową.
Idę do ogrodu zaznaczyć na jutro gdzie mają dołki dla nich wykopać, a sadzić będę sama.
Podpowiedzcie jaką ziemię, żeby ładnie rosły?
Chciałam większe kulki takie już wyprowadzone, ale nie było. Boję się czy uda mi się je dobrze poprowadzić.
Nigdy nie cięłam w kule
Pszczółko, a on ma takie złoto zielone listki na stałe, czy to tylko efekt przeświecania słońca przez listki? Tego carpinusa nie znałam - a podoba mi się szalenie
No nie mogę się napatrzeć na tę lawendę!!! U mnie nawet po najłagodniejszych 2 ostatnich zimach tak nie wyglądała...
Kula zdobyczna piękna i wielka! Wszyscy tak byli w nią zapatrzeni, że nikt nie zwróciłby uwagi na drugi plan w przebudowie - gdybyś o tym sama nie napisała Choć i tak nie ma to znaczenia - bo przebudowujesz wszystko z gustem.
Łączka krokusowa śliczna!