Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mirkowy ogród (początki) 20:27, 20 lut 2015

Do góry
Rozplenic z nasionek od Irenki i Cynia z moich zebranych nasionek jak by ktoś chciał nasionka to proszę pisać
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:25, 20 lut 2015

Do góry
Iwonko, Agnieszko pozdrawiam dzisiaj był piękny dzień cieplutko jakieś +10 st.C, a ja musiałam szwendać sie po lekarzach a jak wróciłam to byłam już tak zmęczona, że nie pomyślałam, żeby wyjść do ogródka Ale za to wczoraj obcięłam Limkę Kyushyu, jakieś 2 bukietowe jeszcze oberwałam wszystkie listki buczkowi i oczyściłam wszystkie powojniki z grupy atragene resztę może jutro poprzycinam i poczyszczę
Nasz przydomowy ogródek 20:23, 20 lut 2015

Do góry
Renata tak naprawdę to w ogrodzie jeszcze nic nie robię. Może jutro pójdzie piła w ruch i obetnę niektóre drzewka i suche trawy powycinam. Niech się ociepli.

Miłka jak się cieszę że i u mnie zawitało słoneczko w postaci Twojego avatarka. U nas śnieg jeszcze leży. Podobno już noce maja być bez przymrozków. Wystartowała piwonia krzewiasta i nakryłem bo z kwitnienia byłyby nici. Wnusia rozwija się fajnie. Tydzień temu była w Pradze z rodzicami. Teraz bez przerwy oglada nagrane filmiki a szczególnie z jazdy metrem.

Kasiu tak zagęści się bo to wierzba przecież jest. Zobacz jak było u mnie. Z tych pąków porosły znowu nowe gałązki i utworzyły kulę.

Bożenko masz rację. Ile to trzeba uwagi poświecić w dzisiejszym Świecie aby chronić przed skazami.
Dwa ogrody 20:14, 20 lut 2015

Do góry
"zaraz" po przerwie
Rench, powojniki zamawiałam w e-clematis, na pewno go namierzysz, na razie widac tylko suche badylki
miałam nie zamawiać roślin, ale piwoniom i kilku daliom oprzeć się nie mogłam poza tym nic i mam nadzieję,że się nie złamię na pewno żadnych róż w tym roku, no chyba że jakieś na miejscu

podaję Ci przepis na napój chłodzący, o którym czytałaś u Gabrieli

1 szkl. cukru
1 szkl. wody
zagotować, wrzucić garść mięty, krótko zagotować, wyjąć miętę, wlać sok z 1 cytryny lub limonki, wystudzić, zamrozić, w trakcie mrożenia co jakiś czas mieszać, aby konsystencja była luźna
do wysokiej szklanki włożyć łyżkę kopiastą lub dwie zamrożonego miętowego sorbetu, kostkę dwie lodu, wlać biały rum, mniej więcej do połowy szklanki, dopełnić bąbelkami ( tonik ), udekorować listkiem mięty
słodkie, zimne, z bąbelkami... po jednej masz ochotę na następną
zimą używam takiej mięty, latem tzw. dzikiej, jak dla mnie łagodniejsza w smaku
Aniu, napisałam u Ciebie

Zielona, faktycznie, można nakryć drugą częścią butelki, jak pisze Jankosia
Bogdziu, ulżyło mi o powojnikach niżej
Tess, wydaje mi się, że pomysł jest dobry
Jankosiu, co dwie głowy to nie jedna, ile nas, tyle pomysłów, ale faktycznie można butelki nacinać i mieć spokój z odkrywaniem
o wysiewach później
Krys, starczego nikomu nie życzę, a o oprysku na powojniki pisała Alinak

oprysk wiosną przeciw uwiądowi powojników
10 ząbków czosnku, 8 tabletek nadmanganianu potasu ( w aptece), 8 l wody
czosnek rozgnieść, wrzucić tabletki, zostawić na 2-3 godz, podlać
można powtórzyć na początku sierpnia

Moja "przyziemna" :) pasja 20:13, 20 lut 2015

Do góry
Pozdrawiam śnieżnie....

U mnie wciąż tak, mimo dzisiejszego słonecznego +10

Mirkowy ogród (początki) 20:12, 20 lut 2015

Do góry
Moje roślinki :Rozplenica Perłowa,Werbena Patagońska ,pomidorki i Ostróżka ze Stipą
Prawie - jak ogród 20:07, 20 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Wrzucę jeszcze zdjęcie, coby zobrazować jak sytuacja wygląda latem.

Obok jałowca są pęchęrznice.

Myślałem o tej ścianie. Ładnie by było dać tu zielone tło.

Odnośnie śliwy to oczywiście możesz ją ciąć.
Ogrodowe przygody 19:53, 20 lut 2015

Do góry
Nie ma sprawy jak mogę tak pomagam
dzisiejsze łowy
Wichrowe wzgórze 19:29, 20 lut 2015

Do góry
Czas na cięcie - może uda mi się ukorzenić parę patyczków...

Orliki w bardziej słonecznych miejscach zaczynają być widoczne pomiędzy śniegiem

Po raz pierwszy wysiało mi się coś innego niż chwasty i nawłocie - biała naparstnica zaszalała . Będę miała dużo młodych sadzonek.

W kamieniach wśród krągłego trejażu różanego

i samotny bratek na trawniku - musiał się wysiać jesienią

wiosna na tarasie

ciemierniki gruntowe

Prawie - jak ogród 19:26, 20 lut 2015

Do góry
Też myślę o hortensjach:

tu masz na fotce zestawienie: Śliwowiśnia, hortensje, żurawki:

I dałabym ekran z cisa przy zejściu do piwniczki.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:25, 20 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Madżen - w marcu jak w garncu, a kwiecień plecień.. aaa i jedna jaskółka wiosny nie czyni.

10.03.2013 - kwitną krokusy na całego, porządki w ogrodzie zrobione..

A tydzień później przyszła zima.. na miesiąc.. za stara jestem by się dać podpuszczać pogodzie.. taka wiosna jak ostatnia zdarza się raz na 100 lat. Oby taka była, ale wolę poczekać niż płakać nad stratami. 2 tygodnie ani ziębią ani grzeją.

Foty ku przestrodze.
Z wyjątkiem zeszłego roku, to pora na krokusy u mnie jest pomiędzy 8-20 marca. Trawy będę szarpać w kwietniu.

mądrości prawisz
Wichrowe wzgórze 19:20, 20 lut 2015

Do góry
Dziękuję, Olu
Dzisiaj miałam już bardziej wiosenne obrazki w ogrodzie, dzień nastroił mnie bardzo pogodnie - nareszcie można było wyjść choć na chwilę do ogrodu
Niebo było niemal szafirowe, śnieg topniał dosłownie w oczach i chociaż wiatr nieco chłodził moje zapędy do pracy ogrodzie, to udało mi się pospacerować, ściąć powojniki i zrobić kilka zdjęć.

Stwierdziłam, że czeka mnie ogrom pracy i jeśli jutro nie zacznę porządkowania rabat, to będzie kiepsko. Wszędzie mam pełno kopców krecich, bardzo dużo wykopanych cebulek i co gorsze, nie mam możliwości wkopania ich, bo grunt zmarznięty
Poza tym na wycięcie czekają ubiegłoroczne byliny, piwonie, a przecież jeszcze trzeba zacząć przycinanie hortensji, krzewów, drzewek, winorośli, lawendy, a na końcu również róż. O pieleniu rabat nie wspomnę - chwastom nie przeszkadzała zima i pięknie zapełniły rabaty. Kiedy to wszystko zdążę zrobić, skoro nadal zmarznięty grunt, a jak tylko rozmarznie, to rośliny ruszą ze zdwojoną siłą.
W cieplejszych, nasłonecznionych miejscach ruszyły niektóre cebulkowe

Prawie - jak ogród 19:17, 20 lut 2015

Do góry
Wrzucę jeszcze zdjęcie, coby zobrazować jak sytuacja wygląda latem.

Obok jałowca są pęchęrznice.
I z daleka...

Na łuku rosną hortensje, a bordowa pęchęrznica po prawo dorasta do 2 m i zasłania idealnie kosz

Może macie jakieś sugestie?
Prawie - jak ogród 19:13, 20 lut 2015

Do góry
Dziewczynki kochane,
z racji, ze wiosna tuż, tuż stwierdziłam, że koniec obijania się na forum i czas się wziąć za konkretne prace rabatkowe
W związku z tym mam więc prośbę do zaglądających o małą pomoc...
Jest to część w podwórku, między zabudowaniami gospodarczymi a domem.
Fotka nr 1

Przede wszystkim muszę wyrzucić stąd jałowca, bo brzydki. Myślałam o szczepionym miłorzębie. Ale, jak to zwykle bywa, po obejrzeniu zdjęć stwierdziłam, że może by tu jakieś radykalniejsze zmiany zaprowadzić... Więc wrzucam fotkę rabatki w większej perspektywie...

I dalej w prawo...

Po prawo jest wejście do piwnicy, na tej rabatce w chwili obecnej są stipy, ale latem z reguły mam tam kwitnące jednoroczne.
Ogród pod trzema dębami 19:09, 20 lut 2015

Do góry
Najładniej prezentuje się jednak jesienią.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:09, 20 lut 2015

Do góry
Madżen - w marcu jak w garncu, a kwiecień plecień.. aaa i jedna jaskółka wiosny nie czyni.

10.03.2013 - kwitną krokusy na całego, porządki w ogrodzie zrobione..

A tydzień później przyszła zima.. na miesiąc.. za stara jestem by się dać podpuszczać pogodzie.. taka wiosna jak ostatnia zdarza się raz na 100 lat. Oby taka była, ale wolę poczekać niż płakać nad stratami. 2 tygodnie ani ziębią ani grzeją.

Foty ku przestrodze.
Z wyjątkiem zeszłego roku, to pora na krokusy u mnie jest pomiędzy 8-20 marca. Trawy będę szarpać w kwietniu.
Ogród pod trzema dębami 19:07, 20 lut 2015

Do góry
Wygrzebałam trochę zdjęć z moimi rdestami.
ta część ogrodu mam niski priorytet jeśli chodzi o usuwanie chwastów więc i zdjęć mało tam robię.

zdjęcia z początku lipca. Himalajski jeszcze nie kwitnie.

Pokrewny jest przed rododendronem.
Na zbliżeniu.

Pod koniec lipca zaczyna kwitnąć himalajski.

I pokrewny w nasłonecznionej części ogrodu.

W cieniu - zacieniona 19:01, 20 lut 2015

Do góry
...radzą sobie same...tylko podlewam.
Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:47, 20 lut 2015

Do góry
Dąbrówka (ale bardzo szybko po zimie się regeneruje) to foto jest po zimie prawdziwie zimowej

Bergenia i Ice Dance

Akant

A więcej jutro z natury.. dużo tego nie ma, bo byliny na zimę po prostu zanikają.

Ale tak jak np orliki bardzo szybko startują... już są zalażki liści chociaż ziemia zmarznięta.

Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:44, 20 lut 2015

Do góry
Astry krzaczaste

Zawciąg nadmorski

Mikołajek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies