Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Kasik 08:05, 16 mar 2015

Alinko przychodzę po radę.

W tym roku na nowo powstającej rabacie chciałabym posadzić 6 hortensji Limelight ( te z Wojsławic - co je chłopcy targali), a przed nimi taki zaokrąglony rząd dali ciemnolistnej FASCINATION.
Piszą, że dorasta do 80cm.

I tu mój problem, bo nigdy ich nie zamawiałam i nie widziałam jak powinna wyglądać porządna sadzonka. Może znasz tę odmianę? - jak myślisz- czy przed hortusiami takie wypełnienie bedzie dobre? (Hortensje z trawami Morning Light prowadzone będą wyżej)

Dylematów sporo, w głowie haos- może mi pomożesz to ogarnąć

Pozdrawiam
Dorotka 19:18, 16 mar 2015

Alino dziękuję za odpowiedź. Nie poddam się z tą lawendą i zaraz w sobotę będę ciąć
alinak 20:24, 16 mar 2015

Kasik napisał(a)
Alinko przychodzę po radę.

W tym roku na nowo powstającej rabacie chciałabym posadzić 6 hortensji Limelight ( te z Wojsławic - co je chłopcy targali), a przed nimi taki zaokrąglony rząd dali ciemnolistnej FASCINATION.
Piszą, że dorasta do 80cm.

I tu mój problem, bo nigdy ich nie zamawiałam i nie widziałam jak powinna wyglądać porządna sadzonka. Może znasz tę odmianę? - jak myślisz- czy przed hortusiami takie wypełnienie bedzie dobre? (Hortensje z trawami Morning Light prowadzone będą wyżej)

Dylematów sporo, w głowie haos- może mi pomożesz to ogarnąć

Pozdrawiam

Kasiu najważniejsza sprawa
NR. 1----------- to dalia w żaden sposób z hortensją nie będzie dobrze rosnąć , hortki musisz nawozić do kwasolubnych a dalia okropnie żarłoczna ,ale absolutnie nie będzie dobrze rosła w kwaśnym a blisko hortek to taką ziemię będzie mieć .

dalie musisz znawozić azotowymi i dla kwitnących. najlepsza mączka kostna ,sól potasowa .to przy sadzeniu a w sezonie polifoska lub lubofoska rolnicza .
to dla obfitego kwitnienia . hortensja tych nawozów nie lubi .

NR.2 -----jakoś nie bardzo stylistycznie pasuje hortensja do dalii . dalie pięknie wyglądają na typowej bylinówce ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie hortensji .
standardowo to pasują niższe trawy i hosty jeśli półcień lub rozproszone słońce .
a jeśli wybierasz nietuzinkowe rozwiązania to można poszaleć .
rozważ np. tawułki arendsa pierwsza nasuwa mi się piękna vision in red ciemno purpurowa .albo jeśli chcesz utworzyć biała plamę to można dać te kremowe tawułki.

podobało by mi się połączenia z brunerą wielkolistną , rodgersją kasztanowcolistną
generalnie liścioki jakoś są kompatybilne z wielkimi kwiatami hortensji ,a jeśli kwitnące to wybierz takie które kwitną wcześniej w I połowie latanp. wspomniane wcześniej tawułki . potem już do późnej jesieni hortensja rządzi i inne kwiaty będą nie teges .

NR.3 ----dalii nie dostaniesz sadzonki tylko karpy .dobrze jak będą nabrzmiałe i z oczkami a nie suszki ,ale jeśli już tak będzie to wcześniej przed posadzeniem namocz je nawet całą noc i rano wsadź . zapraw dobrze ziemię kompostem i dodaj nawozu-jeden z tych tych co pisałam .

Nr4--dalie wykorzystaj do typowej rabaty bylinowej z łubinami ,werbeną ,jeżówkami ...tak na szybko to mi sie nasuwa.

Kasik 20:41, 16 mar 2015

alinak napisał(a)

Kasiu najważniejsza sprawa
NR. 1----------- to dalia w żaden sposób z hortensją nie będzie dobrze rosnąć , hortki musisz nawozić do kwasolubnych a dalia okropnie żarłoczna ,ale absolutnie nie będzie dobrze rosła w kwaśnym a blisko hortek to taką ziemię będzie mieć .

dalie musisz znawozić azotowymi i dla kwitnących. najlepsza mączka kostna ,sól potasowa .to przy sadzeniu a w sezonie polifoska lub lubofoska rolnicza .
to dla obfitego kwitnienia . hortensja tych nawozów nie lubi .

NR.2 -----jakoś nie bardzo stylistycznie pasuje hortensja do dalii . dalie pięknie wyglądają na typowej bylinówce ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie hortensji .
standardowo to pasują niższe trawy i hosty jeśli półcień lub rozproszone słońce .
a jeśli wybierasz nietuzinkowe rozwiązania to można poszaleć .
rozważ np. tawułki arendsa pierwsza nasuwa mi się piękna vision in red ciemno purpurowa .albo jeśli chcesz utworzyć biała plamę to można dać te kremowe tawułki.

podobało by mi się połączenia z brunerą wielkolistną , rodgersją kasztanowcolistną
generalnie liścioki jakoś są kompatybilne z wielkimi kwiatami hortensji ,a jeśli kwitnące to wybierz takie które kwitną wcześniej w I połowie latanp. wspomniane wcześniej tawułki . potem już do późnej jesieni hortensja rządzi i inne kwiaty będą nie teges .

NR.3 ----dalii nie dostaniesz sadzonki tylko karpy .dobrze jak będą nabrzmiałe i z oczkami a nie suszki ,ale jeśli już tak będzie to wcześniej przed posadzeniem namocz je nawet całą noc i rano wsadź . zapraw dobrze ziemię kompostem i dodaj nawozu-jeden z tych tych co pisałam .

Nr4--dalie wykorzystaj do typowej rabaty bylinowej z łubinami ,werbeną ,jeżówkami ...tak na szybko to mi sie nasuwa.

Alinko- no widzisz ja zawsze pod górkę
Jak wymyślę kompozycję to boki zrywać. Ale to dlatego, że ja kompozycje widzę tylko oczami, a nie znam wymagań wszystkich roślin.

Tawułki będę miała, ale na końcu tej rabaty, gdzie jest wiecej cienia, bo pod hortkami słonecznie będzie.

Pozostałe roslinki , które mi proponujesz poogladam, bo nie znam-ups.

Dzięki bardzo za wiadomości- lecę sie doedukować.

Buziak
alinak 20:59, 16 mar 2015

Dzień dzisiaj owocny .wiklinowy płotek zrobiony w warzywniaku . nawet fajny wyszedł . jutro zrobię fotki bo skończyłam o 18 więc prawie ciemno było .

przycinania ciąg dalszy ,niby że wszystkie róże miały być już przycięte a tu dwie się w przodzie znalazły ,dwie gdzieś z boku , dwie na bylinówce w obeliskach ...
znalazłam nawet jeszcze nieprzycięte trawy ..ale została już tylko jedna rabata do sprzątania .to ważne bo mogę zacząć działać w warzywniaku . lubię sobie wcześniej przygotować wszystko do siewu . w kwietniu potem tylko siup nasionka i sadzonki do ziemi i koniec .

Karol99 21:01, 16 mar 2015

Ale pięknie, jeju!
Bea 21:09, 16 mar 2015

Alinka, a czy to takiego zestawu hortensja plus trawa ML pasowałby

bodziszek?

alinak 21:29, 16 mar 2015

KAROL ...bardzo mi miło że spodobały się kfiaatki ...

BEATKO bodziszki pasują do wszystkiego ....no może nie do iglaków i wrzosów .

Z tym że wybierz odpowiedni . nie wysoki ( bodziszek wspaniały , bodziszek żałobny)

tylko raczej niższe ( korzeniasty ,kanrabryjski ,Midnight Reiter )

ja polecam korzeniasty i modnight reiter .kwitnie parę razy w sezonie .

mam go w dwóch kompozycjach . z wilczomleczem pstrym i na angielce ,gdzie jest regularnie koszony i nic sobie z tego nie robi

Bea 21:35, 16 mar 2015

Kupiłam bodziszek sanguineum i szukam dla niego towarzystwa

może przy hortensji będzie mu pasowało

ale dobrze widzieć - będę zwracać uwagę na inne

alinak 21:52, 16 mar 2015

Beata ależ on jest idealny ,bo to nie wysoki bodziszek .