Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Z ogródka na wsi 16:25, 20 kwi 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Balie jeśli nie będziesz wkopywał w ziemie i oczka robił zostaw jako donicę w tym kolorze bez farby, bo taka najładniejsza, fajnie spatynuje sama.....wiem Wy młodzi jeszcze takich staroci nie doceniacie, to przychodzi z wiekiem, ale posłuchaj koleżanek w tym razem I rozejrzyj się po okolicy czy gdzieś jakieś graffiti się nie pojawiło

Nie że mi się nie podoba tylko obok rosną w tym roku lilie i się zastanawiałem czy ten "metalowy/żelazny" kolor będzie pasował
Na strychu znalazłem jeszcze taki stary kwietnik ( jak drabinka ) i ramy od okien ( te też chciałem gdzieś wpasować ale na razie czekają ). Czyli co ich też lepiej nie malować?
Wszystkiego po trochu 06:32, 20 kwi 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Miałam się już mrozem nie martwić, ale dziś rano mam róże popalone mrozem, niektóre tulipany,hortensje ogrodowe mają liście zmrożone Jeszcze się okaże że całą zimę przetrwały beż szwanku a dwie noce przymrozku teraz je załatwiły Szlag

U mnie ogrodowe tez załatwione z niedzieli na poniedziałek było -6
tulipany się podniosły ale ze 2 lilie omroziło na cacy
a różom o dziwo nic
Sezon 2017 u Hanusi 19:25, 19 kwi 2017

Do góry
osz no nie,u mnie wylazły wszystkie Lilie już ,oby mróz nic im nie zrobił ,a było dziś -3 w nocy
Sezon 2017 u Hanusi 19:23, 19 kwi 2017

Do góry
Radku, Lilie może pomrozić, ale wytrzymują okolice zera bez uszczerbku. Tylko potem z kwitnieniem nie wiem jak będzie. Swoich nie przykrywałam, ale u mnie póki co tylko tygrysie wylazły. Innych nie widzę jeszcze, a może i nie zobaczę. Grasanstwo nornic może być też powodem.

Większych uszkodzeń nie widziałam, i nawet róże zachowały listki, niestety, oprysk będzie konieczny, bo te pierwsze listki mogą już się zagrzybić.

Bogusiu, idę do Ciebie zobaczyć Twoją zimową wiosnę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:20, 19 kwi 2017

Do góry
Drogie forumowiczki, doradźcie proszę jak zaaranżować tą słoneczną, południową rabatę, bo probuję coś wykombinować ale łatwo nie jest. Miejsce jest wietrzne, od południa, ziemia to glina ze stojącą wodą po deszczach. A i Przedgórze Sudeckie.
Generalnie mało co chce tam rosnąć a ja chciałabym mieć 'zielony zagajnik na granicy z sąsiadem'.

Rośliny jakie do tej pory tam wytrzymały to od prawej:

- wrzosy przy kamieniach x 7
- pięciornik różowy x 1
- thuja danica, przed nią goździki
- pod siatką 4 x Thuja Sunkist
- przed thujami sezonowe lilie, żonkile, krokusy, liatra kłosowa biała i fioletowa
- 1 trzmielina fortune'a
- 1 x wierzba płożąca Argentea
- przed wierzbą berberysy:4 x Admiration, 2 x Kobold
- na lewym końcu rabaty cyprysik Lavsona Ivonne, a przed nim
- 3 x jałowiec chiński Stricta
- przed jałowcami trzmielina Fortunate'a i thuja Danica

W planie mam posadzenie kwiatów: jeżówek, złocieni, rudbekii aby ożywić kolorystycznie rabatę.

W tej rabacie coś ciągle jest nie tak, czegoś brakuje, sama nie wiem. Może coś podpowiecie?

Z góry dziękuję za rady.
Ogródek Iwony II 22:13, 18 kwi 2017

Do góry
Dziś popracowałam na rabacie bylinowej. Oczyściłam rabatę. To niemal ostatnie miejsce, którego po zimie nie ruszałam.

Troszkę dlatego, ze czekałam na siewki bylin. Werbena się wysiała, podobnie szałwia, perovska już wypuszcza listki, znalazłam siewki kocimiętki. Rozmnożyły się lilie. Wychodzą jeżówki. Koniecznie muszę je dosiać, albo dokupić odmianowe białe.

Żonkile jeszcze w pąkach.

Nie chciałam kupować cebul, bo rok temu mucha pożarła mi cebulki. Jednak Zbyszek się uparł. Zatem mam. Ogólnie rabata jest w kolorach niebieski, żółty, biały.
Klonik zaczyna świecić na tle zieleni

Ogród Małej Mi 2017 16:03, 18 kwi 2017

Do góry
A chciałam kupić grujecznik, może jenak nie, jak zobaczyłam zdjęcie po mrozie( Współczuje i tego się boje i u nas, a lilie Aniu? wymroziło? Już mi wystarczy ile róż po zimie wymroziło Życzmy sobie ciepła i cierpliwości.
Liliowo i kolorowo:) 13:26, 18 kwi 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Jak przymrozki bo chyba zanosi się na masakrę mniejszą lub większą.

Ani nie mów, bo martwię się i wnerwiam zarazem bo każdy z nas ciężko pracuje na to by pięknie było, a te kaprysy pogody, siła wyższa zrobią i zniszczą w parę dni a czasami w kilka minut. Nawet jak okryć bo jak śnieg przyjdzie to połamie. Róże od korzenia zaczęły wypuszczać, lilie już mam takie duże i piękne i dosadziłam jeszcze echh, klematisy szlak wezmie a już tyle pąków mają(( Dosiana trawa nie chce rosnąc najpierw za sucho a teraz za zimno. Buziaki Ula
Żywopłotki cisowe. 23:05, 17 kwi 2017

Do góry

Czosnki okryłam dużymi wiadrami, nie okryte wisiały.

szmatą okryłam lilie.
Pogubiłam się po drodze... 21:49, 17 kwi 2017

Do góry
Drogie forumowiczki, doradźcie proszę jak zaaranżować tą słoneczną, południową rabatę, bo probuję coś wykombinować ale łatwo nie jest. Miejsce jest wietrzne, od południa, ziemia to glina ze stojącą wodą po deszczach. A i Przedgórze Sudeckie.
Generalnie mało co chce tam rosnąć a ja chciałabym mieć 'zielony zagajnik na granicy z sąsiadem'.

Rośliny jakie do tej pory tam wytrzymały to od prawej:

- wrzosy przy kamieniach x 7
- pięciornik różowy x 1
- thuja danica, przed nią goździki
- pod siatką 4 x Thuja Sunkist
- przed thujami sezonowe lilie, żonkile, krokusy, liatra kłosowa biała i fioletowa
- 1 trzmielina fortune'a
- 1 x wierzba płożąca Argentea
- przed wierzbą berberysy:4 x Admiration, 2 x Kobold
- na lewym końcu rabaty cyprysik Lavsona Ivonne, a przed nim
- 3 x jałowiec chiński Stricta
- przed jałowcami trzmielina Fortunate'a i thuja Danica

W planie mam posadzenie kwiatów: jeżówek, złocieni, rudbekii aby ożywić kolorystycznie rabatę.

W tej rabacie coś ciągle jest nie tak, czegoś brakuje, sama nie wiem. Może coś podpowiecie?

Z góry dziękuję za rady.
Gożdzikowa - wiejski ogród 20:49, 17 kwi 2017

Do góry
Wspaniale że wszystkie lilie Gobasie wyszły Bo już zaczynałam mieć wyrzuty sumienia że wysępiłam od ciebie cebulki a tobie nic nie zostało.
Z ogródka na wsi 18:48, 17 kwi 2017

Do góry

I trzmielina i bukszpany mają świeżutkie przyrosty

Lilie - całkiem spora kupeczka już wyrosła a jeszcze w tym miejscu wypuszczają

W tym miejscy mały misz-masz
Z ogródka na wsi 18:33, 17 kwi 2017

Do góry
Lilie + mieczyki- czekam na lato, jestem ciekaw jak się będą razem prezentować

Lilak pokazał swoje ubarwienie- pstry jest

Róża miniaturowa- kocham ją za to że do czerwca ma takie bordowe listki
Ukojenie 21:16, 16 kwi 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Zoja coś Ty tyle nakryla? Ja nic nie okrywam, jedynie pelargonie dwie schowałam, trochę boję się o magnolię i klona, ale nawet agrowlókniny nie mam żeby okryc.

prawie wszystko okryłam: żurawki, szałwia, jeżówki, rudbekie i na końcu nawet rozchodniki
włókniną: hortensje ogrodowe i róże oraz część azalii

miałam dużo doniczek to okryłam co wpadło w oko - żurawki już ładnie się odbudowały i szkoda by mi było gdyby omarzły...
przykryłam też lilie i oczywiście piwonię
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:14, 16 kwi 2017

Do góry
Wczoraj szykowakdm
Dzisiaj swietowalam....ale wróciłam wcześniej żeby ogarnąć ogród
Zrobiłam oprysk asahi
Zawinelam 2 magnolki i piwonie drzewiasta
Ciekawe jak reszta da sobie radę
Młode listki roz...lilie...pustynniki...owocowe...klosowuec...
Moja panika udzieliła się sasiadowi i tez okryl coś tam
Zapowiadają -5 przy gruncie

Pozdrawiam gości serdecznie trochę ruchu dobrze mi zrobiło po obzarstwie
W piątek na być -6 ale liczę ze aż tyle nie będzie

Wiosna przyszła wcześnie to może to Juz ogrodnicy i ostatnie przymrozki ??
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:48, 14 kwi 2017

Do góry
wiekszosc sobie poradzi ale niestety moze byc po magnoliach i po owocowych...nie wiem jak pustynniki i lilie...nie wiem co jeszcze
Tu narazie jest ściernisko... 16:47, 13 kwi 2017

Do góry
Moje lilie Gobasie
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:07, 13 kwi 2017

Do góry
mirkaka
dziękuję serdecznie jest już kolorowo, ale zimno.
Mało czasu mam, jak już będzie luz i wykosi się i przytnie, to będzie schludniej, bo teraz busznieokiełznany
Bukszpany prysnę, tylko aura nie sprzyja. Klony miseczniki zaatakowały, mąż Decisem psiknął i nie ma
Wszystkie swoje bukszpany i cisy tylko ręcznie tnę, a mam ich od cholery, więc wiem jak ręce i krzyż boli. U mnie cisy w setkach, w żywopłocie, do tego formowane, kulek nie zliczę, znowu nie pamiętam, żywopłot bukszpanowy tez wielki, jestem w polu z cięciem.

tawuła szara...biała

lilie od Sebcia i biała wyjątkowa piwonia, kwitnie obficie i długo

tak w sezonie wygląda
różni się łodygami i liśćmi od pozostałych

Gożdzikowa - wiejski ogród 22:57, 12 kwi 2017

Do góry
Basiu - lilie jeszcze wychodzą, zależy od miejsca, u mnie w bardziej zacisznych miejscach są 15 cm na otwartej przestrzeni pokazują się.
Jeszcze nie wszystkie wyszły.
Działeczka Asi :) 22:43, 12 kwi 2017

Do góry
Proponuję dokładna depilację (tak jak u Ani) pieńka. Nie może być żadnych sęków. Ma być gładka nózka.

Azalie i różaneczniki bezpośrednio pod tują nie mogą być, bo mają tak samo jak tuja płytkie korzenie. Ale pod tuję mozna dać kołnierz/kryzę z hakonechloa, dodać małe i srednie hosty, tawułki, Potem azalie, różaneczniki. Pomiędzy nimi carexy (ID, SC i inne), hosty, miodunki, zawilce jesienne. Jak będzie całe kwaśne stanowisko to mozna dodać wrzosy. Dobrze tam będzie turzycy Bronze Form (nie żadne Chocolate czy temu podobne, bo te mają problem z zimowaniem). W tym towarzystwie sprawdzą się tawuły japońskie. Na kwaśnej pulchnej ziemi doskonale rosną lilie orientalne (cebulowe). Z miskantów ewentualnie lekki, zwiewny, jasny Morning Light.
Wybierz rośliny jakie będą ci pasować do bocznych rabat. Pamiętaj o zestawieniu kolorów i doborze roślin kwitnących w róznym terminie.
Oczywiście powyżej wymieniłam rosliny będące dobrym towarzystwem dla siebie, jednak nie oznacza to, że wszystkie na raz masz tam wepchnąć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies