Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:31, 29 cze 2016

Do góry
Potrzebuję rady niemal na gwałt .

Dzisiaj zrobię (taki zamiar) na "gotowe" pierwszy łuk. Na rysunku jako "aureola" faktycznie będzie "żurawką mix" niezdatną do identyfikacji.

Czym obsadzić kolejne? Jakieś światłoluby Wam przychodzą do głowy? Co myślicie o szałwi? Czyściec wełnisty (obrzydliwe kwiatki, ale liście fajne). Chcę jakąś trawkę, która lubi słoneczko i najlepiej jest zimozielona.

Żurawka- czyściec- szałwia? Szałwia wysoka...
Drugie pytanie: Co myślicie o puszczeniu powojników po siatce (tam, gdzie żywopłot sąsiada)- kilku w takim samym kolorze?
Moje małe królestwo 08:30, 29 cze 2016

Do góry
Jana napisał(a)
ja nie znam tej szałwi, ale fajna , czy znasz jej nazwę ? u Ciebie też kolorowo, tak jak lubię to zestawienie kolorystyczne lilii i rózy bajka

to jest szałwia powabna raz wysiałam i teraz co roku mam własne siewki muszę ją regulować ale warta jest zachodu fajnie wypełnia rabaty
Róża i lilia fajnie się zgrały
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 07:59, 29 cze 2016

Do góry
Ja też się zakochałam w stipie tylko żeby chciała się u mnie wysiewać tak jak u Gosi to będę szczęśliwa piękne hortusie niebieskie a w tej obwódce bukszpanowej masz szałwię i co jeszcze. szałwia to fajny wybór
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:34, 28 cze 2016

Do góry
Różowy ostrogowiec i biała szałwia

kichawiec (?) i lawenda
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:20, 28 cze 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Tylko mi nie mów że te piękne szałwie to też u Was wszędzie można kupić? U mnie co najwyżej 3 dostanę u jednego a potrzebuję z 30 Chyba musze przez neta zamówić Albo rzeczywiście pozwiedzać NS

Szałwi mam tylko 6 sztuk, z czego 3 kupione w przypadkowym ogrodniczym - 3 ostatnie, a kolejne 3 dokupiłam na rynku maślanym. Bardzo mi się spodobała ta szałwia i pewnie dokupię jak znajdę. W ogrodniczym też widziałam, ale sporo droższa - możliwe, że jakaś odmiana konkretna.
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:01, 28 cze 2016

Do góry
Szałwia prześliczna A lawendy i hortki też lada moment dadzą czadu
U mnie lawenda niedługo będzie przekwitać
Ogród z rzeźbą 19:11, 28 cze 2016

Do góry
W sobotę dosadziłam tam trzy miskanty Apache. Kwitną jeszcze skromnie kukliki.

Trochę trzeba oko wytężyć, żeby je dostrzeć na tej rabatce. Całość jeszcze średnio się prezentuje, ale jestem pełna optymizmu. Najwyżej będę znowu rozsadzać i przesadzać. Liatry powinny teoretycznie zgrać się z jeżówkami, ale te kupowałam teraz i pewnie podpędzone były. W przyszłym roku powinno być równo. Szałwia trafiła tam przez przypadek, to egzemplarze tzw. awaryjne żeby na avatarkowej podmienić na różowe. Oczywiście awaryjne wszystkie są niebieskie. Co za przekora losu. Jak się chce niebieskie to się ma różowe, a jak się chce różowe to oczywiście rozwijają się na niebiesko

Życie w wiejskim ogrodzie 16:54, 28 cze 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Przemku jakby co to Anglia przegrała z Islandią !!!
a Warzywnik zawsze mnie powalał teraz z tą szałwią to zupełny obłęd. Mogę sobie tylko wyobrazić jak musza smakować warzywa z takiego "poletka"
Reszta to zawrót głowy i bliskie kadry i szersze perspektywy to mistrzowskie połączenia i ta niesamowite zdrowe rośliny ach
macham

Wiem Kasiu jestem na bieżąco choć fanem tego sportu nie jestem Szaleństwo otacza mnie z każdej stony futbolowe
Część warzywna to takie magiczne miejsce w moim ogrodzie ulokowane za domem otoczone polami uprawnymi Lubię przesiadywać wieczorami na tych błękitnych krzesłach chrupiąc rzodkiewkę Szałwia omszona należy do moich ulubionych bylin, nie mogło jej tam zabraknąć
Odmachuję
Droga do spełnienia 13:33, 28 cze 2016

Do góry
Szałwia robi wrażenie. Maki bardzo ładne.
Z południa Polski - ogród Marzeny 13:03, 28 cze 2016

Do góry
Oto co siedzi w mojej głowie... Wybaczcie jakość tego planu, ale myślę, że będzie wiadomo o co mi chodzi Ścieżka przy domu prowadząca do placyku z ławkami.
Plan numer 1 - tylko kule bukszpanowe (w ostateczności Danica lub Miriam), w żwirku jeśli bukszpan (sadzone co 1m), wystawa południowo-zachodnia, długość rabaty to 9m, szerokość ok 1m:

Plan numer 2 - prostokąt ok. 2m/3,5m. wystawa południowo-zachodnia. Obwódka bukszpanowa, na środku drzewko na pniu - trzmielina? Miłorząb? w środku niskie róże w kolorze bladoróżowym, dookoła lawenda lub/i szałwia:

Co myślicie o tym? Szczerze mówiąc jak robiłam przymiarki wężem ogrodowym to ten prostokąt z różami dziwnie w tym miejscu wyglądał... Lepiej prezentował się kształt planu nr 1.
Mały ogród Kasi 12:45, 28 cze 2016

Do góry
Na górze- szałwia różowa ( nie wiem jaka), która strsznie wysoka wyrosła plus róża Pomponella. Na dole jest szałwia Blau Konigen i róże- jasnoróżowe to The Fairy, ciemnoróżowe kupiłam jako "róża miniaturowa różowa"

Chyba nie pomogłam za bardzo
Mały ogród Kasi 12:21, 28 cze 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)
Piękne rabaty Kasiu, na jednym ze zdjęć jest szałwia czy coś innego w towarzystwie róż cóż ci za odmiana róży?

No tak na pewno szałwia, u mnie prawie przy każdej róży a na którym dokładnie zdjęciu?
Mały ogród Kasi 12:12, 28 cze 2016

Do góry
Piękne rabaty Kasiu, na jednym ze zdjęć jest szałwia czy coś innego w towarzystwie róż cóż ci za odmiana róży?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 11:28, 28 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja nie Ania ale moge podzielić się moim doświadczeniem - ta szałwia rośnie u mnie do 40cm ... po przekwitnięciu ją tnę i kwitnie powtornie ... potrafi nawet trzykrotnie cieszyć kwiatem

U mnie też do 40 cm... niebieska jest o połowę niższa..

W pierwszym roku też jest niższa, a w kolejnym osiąga 40cm (u mnie tyle osiąga).

Droga do spełnienia 08:29, 28 cze 2016

Do góry
Przemo, Reniu, Aniu,Iwonka, Joluś, Ewuś, Aniu
bardzo Wam dziękuje za miłe słowa

szałwia cudnie kwitnie w tej chwili ją najbardziej widać na całej rabacie
trzcinniki duże ale w przyszłym roku liczę na więcej nie pogniewam się jak osiąganą taką wysokość
na rabacie gęsto
pewnie w przyszłym roku będę coś przesadzać

upały mnie wykończyły do tego coś nie tak się czuję ale teraz pada
i chłodniej i nareszcie jest czym oddychać
no i wreszcie pierwsza noc przespana od tygodnia

dla Was moje wysiane maki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:01, 28 cze 2016

Do góry
Luki, oj jak porozpieszczalesz moje zmysły. .. głównie wzrok, węch czuję się pominięty
Powiem Ci że ta rozsiane szałwia zrobiła duża robotę. Jest pięknie.
Ja po ostatnich oględzinach wiem że mam za dużo bladych róż. .. albo za bardzo się rozszalaly.
Idę znów oglądać
Odcienie zieleni 2 23:13, 27 cze 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Nasadzenia przy tarasie, bukszpan a przed nim szałwia, myślałam dać jeszcze przed szałwie trawy ale chyba za mało miejsca.

Fajnie. Bukszpany będziesz cięła w kostkę? A ile tam masz właściwie miejsca wolnego między bukszpanami a brzegiem tarasu i w długosci?
Makowo na Kociewiu 22:48, 27 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu cudnie masz. Z tą Bonicą masz chyba rację, bo teraz wypuściła ci młode gałązki, a one są miękkie. Sztywne są co najmniej dwuletnie

Stożkowa fajnie wygląda i ma ładne tło z trawnika i innych rabat.
Kasiu, czy twoje szałwie są niebieskie? Bo moje są fioletowe ...
Jaką masz odmianę?

Kiedy tnie się kocimiętkę?

Zacznę od kocimiętki - tniesz jak przekwita krótko przy ziemi.
Podobnie tnę szałwię. Szałwia jest taka jak na zdjęciu bardziej niebieska niż fioletowa akurat ta odmiana to Medium Deep Blue od Finki.
Mam jeszcze kilka innych odmian ale nie znam ich nazw.
Co do Bonici przynajmniej wiem czego nie lubi
Dla Ciebie moja jedyna ostróżka
Życie w wiejskim ogrodzie 22:35, 27 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Przemku, pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie Twojego warzywnika, to pomyślałam, że to jakaś inspirka. I nie mogłam uwierzyć, że to najprawdziwszy w świecie warzywnik, realny, u nas w Polsce. No zszokowało mnie! O i dmuszków jak najbardziej brakuje, ale będzie. Szałwia świetnie tam wygląda

Ogród warzywny oczywiście inspirowany tymi angielskimi ale do nich się nie umywa bo taki tanim kosztem robiony z tego co pod ręką miałem Stare krzesła i podpory na pnącza pomalowane na błekitny kolor Może kiedyś w niego zainwestuję i będzie lepszy efekt Bardzo mi się podobają te drewniane obeliski na pnącza Widzę na nich róże ale przy moich wiatrach i w tej lokalizacji ( szczere pola) nie wiem czy coś z tych róż by zostało po zimie
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:00, 27 cze 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
zapytam o szałwie od Finki ....Bright Rose...widziałam kiedys foty u ciebie pokazywałaś ...jak kwitnie to jaka jest wysoka?....najlepiej w cm ...bo jak powiesz ze do kolan czy po dupe to się będę głowić za bardzo)

Finka podaje ze około 30-40cm osiąga ...ale pytam ciebie bo u ciebie wszystko ponad normę raczej juz wieksze nie urosnie?

Ja nie Ania ale moge podzielić się moim doświadczeniem - ta szałwia rośnie u mnie do 40cm ... po przekwitnięciu ją tnę i kwitnie powtornie ... potrafi nawet trzykrotnie cieszyć kwiatem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies