Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja bajka 19:14, 03 gru 2014

Do góry

Zrobiłam jeszcze ptaszkowe drzewko i malutkie aniołki do zawieszenia
Moja bajka 19:07, 03 gru 2014

Do góry
Ewcia gałązeczki domalowane, zgodnie z Twoją radą . Wprawdzie bez listków, ale za to ośnieżone, bo to zima . Szkoda, że nie miałam cieńszego pędzelka.
Bambusy 18:30, 03 gru 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
a tak w tym roku

Na tych fotkach widać że jest to jakiś philostachys może nawet bisetti
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:58, 03 gru 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
W trakcie roboty

Witaj Ana,

piękny ogród i altana; czy możesz powiedzieć co to za wysoka trawa, związana w chochoł, na tle altany oraz te drobne, zwiewne trawki między kulami bukszpanowymi obok palisad?
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 17:57, 03 gru 2014

Do góry
No i jeszcze dekoracje stołu świątecznego
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 17:55, 03 gru 2014

Do góry
Pokaże jeszcze pomysł na udekorowanie pustych, bezlistnych drzewek świątecznymi elementami - może kogoś zainspiruje. U mnie w przedogródku zawisły na wiązie małe jabłuszka, o takie :

A jak po kilku dniach przyszedł mróz to szadź zostawiła na nich takie dodatkowe "ozdoby":
Kiedyś będzie tu ogród 17:51, 03 gru 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Jak powinna wyglądać stołówka dla bażantów, u mnie bywają i uciekają w popłochu

Agatko no ja w odpowiedzi na to pytanie nie bardzo pomogę. Z tym pytaniem to do Mariusza (wiem, że znasz Przyjazny ogród). U mnie nie mają typowej stołówki, ani osobnej karmy. Korzystają z dań ogólnodostępnych (z mieszanki którą sypię innym ptakom). Pod jabłonią (mam taką fajną niziutką gdzie wieszam kule tłuszczowe) po prostu codziennie rano ugniatam śnieg i sypię ziarno (jak nie ma śniegu to sypię na ziemię). Sypię według zapotrzebowania- tak żeby nie zostawało na noc {nornic i innych myszowatych dokarmiać nie będę}. Czasami buszują też pod karmnikiem w oczekiwaniu na spady.

Generalnie co do dokarmiania to bardzo bym chciała, żeby z czasem mój ogród był możliwie jak najbardziej samowystarczalny. Kupując rośliny zwracam uwagę na ich walory ale i na użyteczność dla ogrodowych gości (ptaków, owadów...). Na pewno dokupię owocujących kalin i berberysów. Dzisiaj stadko bażancic oskubało mojego Green Carpeta.
Co do bażantów to na pewno jeszcze lubią jabłka. Ja spod wspomnianej jabłonki nie grabię jabłek, a zimą rozkładam jeszcze na ziemi- bażanty bardzo lubią.

Dzisiejsze odwiedziny

Przepraszam za jakość zdjęć, ale mam uszkodzony aparat. Pertraktuję z M....ikołajem, ale twierdzi, że niegrzeczna byłam i nie przyniesie pod choinkę.

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 17:49, 03 gru 2014

Do góry
Piekne te wszystkie pomysły ! Wiankowanie jest zaraźliwe i ja bedąc tu na Ogrodowisku nie ustrzegłam sie przed złapaniem tego bakcyla wiankowego
Oto moje ubiegłoroczne dekoracje :

To wianek wewnętrzny
A to zewnetrzny powiedzony jako przeciwwaga.

A tak wygladało wejście do domu z wiankiem i pozostałymi ozdobami

Mała Eleczka 17:33, 03 gru 2014

Do góry
bleebla napisał(a)
Zrobiłam dzisiaj kilka ozdób z moją małoletnią załogą.
Świecznik (jeśli można go tak nazwać) jest niemałą konkurencją dla wieży w Pizie Ogólnie to ciężko go zrobić. Miałam za mało nerwów i taśmy klejącej Wyszło jak wyszło. Może jeszcze spróbuję ... zobaczymy.
Reszta zdjęć ze względy na wieczorne światło trochę pożółkła. Musicie wybaczyć

Super ozdoby - spróbuj pomalować białym/perłowym lakierem do paznokci
Kolorowy ogród na piasku 17:28, 03 gru 2014

Do góry
Viva, witaj. Przypadkiem trafiłam jakiś czas temu do twojego wątku. Tak się zapatrzyłam na twoje cudne rabaty, że nawet nie zauważyłam, ze jestem na 400 stronie.
Dlatego życzę ci wszystkiego naj w ogrodzie i zdrowia. Przy okazji sobie i innym życzę, aby zarys naszych ogrodów był równie cudny
Zwykle zostawiam kwiatucha, ale tym razem żaden nie jest tak piękny, jak zarys twojego ogrodu. Więc cię pozdrawiam i motylki zostawiam

Kiedyś będzie tu ogród 17:24, 03 gru 2014

Do góry
roma2 napisał(a)
Będę Cię "podglądąć" za przeproszeniem !

roma2 napisał(a)
Jak założę wątek, dam znać, bo mam nadzieję, że w przyszłym roku coś ruszy!.

Koniecznie!

roma2 napisał(a)
Bociuś poleciał dalej, bo babcią na razie nie zostanę ... ).
Jak bociek nie dał rady, to może musisz napisać list do Świętego Mikołaja.

Kolorowy ogród na piasku 17:10, 03 gru 2014

Do góry
viva napisał(a)

Coś pięknego ! Brak słów !
Kompozycje na stoły, dekoracja kościołów, i inne okolicznościowe.... 17:07, 03 gru 2014

Do góry
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:07, 03 gru 2014

Do góry
Dziś choinka powstała
Ogródek Iwony 17:06, 03 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Z bylinami jest tak, że kwitną ok. miesiąca, potem i przedtem to tylko liście. U ciebie Danusiu połączyłaś je chyba z kulami bukszpanowymi i trawkami, jeśli się nie mylę? Podoba mi się to ujęcie:

Nawet zapisałam sobie jako tapetę na telefonie, dzięki temu miałam dziś milszy dzień
Nie mogę jednak rozpoznać, co znajduje się na tej rabacie prócz jeżówek? Bo to chyba nie jest szałwia? A może jednak? I jakie tam są trawki?
Danusiu, podpowiesz?

Iwonko według mnie to szałwia trawka to carex Prairie Fire, po lewej stronie widać długie łodygi werbeny patagońskiej, a w prawym rogu widać jeszcze żurawki
Ogródek Iwony 17:05, 03 gru 2014

Do góry
Wracam od Danusi, gdzie zapytałam się o fotkę, a raczej o zestaw roślin w wykonaniu Danusi. Zielona opisała mi chyba więcej, niż ja zauważyłam. Wklejam zatem Danusiową inspirację z jej opisem:

Bukszpan
Kocimiętka /po lewej stronie bukszpanowej kuli/
szałwia /chyba sensation deep blue/
carex prairie fire
jeżówka
bordowa żurawka
werbena patagońska /łodygi po lewej stronie fotki/

Piękna prawda?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:58, 03 gru 2014

Do góry
A te dostałam w prezencie

Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:56, 03 gru 2014

Do góry
To moje choinki Czekają już na dekoracje

Leśne Wzgórze 16:48, 03 gru 2014

Do góry
Wyedytowałam wczorajszy post, dodałam informacje o rodzaju papieru.
"Nasze gwiazdki są zrobione ze zwykłych kartek ksero, można oczywiście zrobić z bardziej ozdobnego lub grubszego papieru."

Dzisiaj dorzucam tylko dokładniejsze zdjęcia pozostałych gwiazdek. Zasada jest ta sama dokłada się tylko więcej pasków. U mnie gwiazdki ze zdjęć poniżej zrobione są z 20 pasków, ale można z 28 i 36...
układamy 5 pasków pionowo i przeplatamy je poziomo 5 paskami, czynność powtarzamy powinny powstać koszyczki:
wzór 1

wzór 2

przy obu wzorach paseczki tworzące narożniki/ płatki sklejamy w ten sposób:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:48, 03 gru 2014

Do góry
Z bylinami jest tak, że kwitną ok. miesiąca, potem i przedtem to tylko liście. U ciebie Danusiu połączyłaś je chyba z kulami bukszpanowymi i trawkami, jeśli się nie mylę? Podoba mi się to ujęcie:

Nawet zapisałam sobie jako tapetę na telefonie, dzięki temu miałam dziś milszy dzień
Nie mogę jednak rozpoznać, co znajduje się na tej rabacie prócz jeżówek? Bo to chyba nie jest szałwia? A może jednak? I jakie tam są trawki?
Danusiu, podpowiesz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies