Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa symfonia

Ogrodowa symfonia

Rench 22:04, 26 lut 2015

Ja mam 2 pseudo bonsaje stareńkie i chciałam je profesjonalnie podgolić
Nie wiem kiedy to nastąpi, na dzień dzisiejszy.
Gdzie można znaleźć kalendarz cięcia,wiesz może.
inag 22:56, 26 lut 2015

Sabina76 napisał(a)

Ilonka,te zdjęcia to są z zeszłego roku - wrzuciłam,żeby pokazac moje cyprysiki groszkowe Boulevard (to te kurdupelki ) A różę polecam - same plusy. Mam obok siebie dwa krzaczki i to prawie naprzeciw okna tarasowego. Idealnie Tylko nie wiem, co przed nimi posadzic, bo brakuje mi tam wykończenia.

Dla mnie Pomponella to jedna z najpiękniejszych róż. Uwielbiam taki kulisty kształt różyczek Cały czas myślę gdzie by ją u mnie posadzić i na pewno wymyślę! Podoba mi się również herzogin christiana.
Gdzieś widziałam właśnie pomponellę w towarzystwie rozplenicy japońskiej. Jak w krzaczek wmieszały się źdźbła trawy to wyglądało to bosko Jak znajdę to Ci pokażę
inag 23:03, 26 lut 2015

Już znalazłam (Przedostatnie zdjęcie od Popcorn) Dla mnie bosko:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=3

Sabina76 10:49, 28 lut 2015

Rench napisał(a)
Gdzie można znaleźć kalendarz cięcia,wiesz może.

Będę szukac Obejrzałam moje krzaczorki cyprysikowe i na razie nie ma tam czego ciachac, albo ja nie umiem Ech, prędzej to drugie...
Sabina76 11:01, 28 lut 2015

inag napisał(a)

Dla mnie Pomponella to jedna z najpiękniejszych róż. Uwielbiam taki kulisty kształt różyczek Cały czas myślę gdzie by ją u mnie posadzić i na pewno wymyślę! Podoba mi się również herzogin christiana.
Gdzieś widziałam właśnie pomponellę w towarzystwie rozplenicy japońskiej. Jak w krzaczek wmieszały się źdźbła trawy to wyglądało to bosko Jak znajdę to Ci pokażę

Podejrzałam herzogin christiana - śliczna Ja w ubiegłym roku obok pomponelli miałam irysy i lilie. Irysy przesiedliłam. Na razie zostały tam lilie, ale też mi tam nie pasują. Chcę miec koło niej porządek i coś zimozielonego. Obok będzie ławeczka. Pomysłów brak. Mam taaakąąąąąąąąąą pustkę..... Zaplanowałam sobie tyle pracy w ogrodzie na dziś, a tutaj zimno 2,9 st. i opady po południu Nawet z wyjazdu na gardenię zrezygnowałam.

kosolka 11:19, 28 lut 2015

Sabinko, daj trawy do pomponelli i werbenę i jarzmianki na przykład.. Mogłabyć otoczyc rabatkę lawendą albo szałwią..
inag 12:52, 28 lut 2015

U nas dzisiaj też zimno. Rano popadało. Na Gardenię również się wybierałam. Nawet opiekę dla dziecka znalazłam ale zrezygnowsliśmy tak jak Ty..
Irysy syberyjskie też planuję posadzić w tym roku. Już nawet zamówiłam kilkadziesiąt sadzonek. Chcę nimi wypełnić całą rabatę otoczoną bukszpanem. Szkoda tylko, że tak krótko kwitną A jak się trzymają u Ciebie? Masz z nimi jakieś problemy???

Widziałaś to zdjęcie pomponelli i trawy? Jak Ci się podoba? Ja bym do tego dodała jeszcze szałwię lub przetacznik christa
Sabina76 18:40, 02 mar 2015

kosolka napisał(a)
Sabinko, daj trawy do pomponelli i werbenę i jarzmianki na przykład.. Mogłabyć otoczyc rabatkę lawendą albo szałwią..

Olu, dzięki. Na razie na tę rabatę wpisane zostały trawy, rozchodniki/krwawniki i może powojnik. Rosną tam już róże (w tym pomponella), lawenda, perowskia, żurawka (taka z różowymi dzwonkami - stara, najbardziej popularna pamiętająca jeszcze ogródki działkowe ). Werbenę planuję w inne miejsce, chociaż długo cieszyłaby wzrok, ale nie mam tam na nią po prostu miejsca. Rabata ma ok 12 m długości i 2 m szerokości w tym rząd iglaków na niej pod płotem betonowym sąsiadów ). Kilka innych rzeczy też tam rośnie. Wrzucę później zdjęcia jak to wygląda. Jarzmianki mam przy piwoniach. Super są.
Sabina76 18:44, 02 mar 2015

inag napisał(a)
U nas dzisiaj też zimno. Rano popadało. Na Gardenię również się wybierałam. Nawet opiekę dla dziecka znalazłam ale zrezygnowsliśmy tak jak Ty..
Irysy syberyjskie też planuję posadzić w tym roku. Już nawet zamówiłam kilkadziesiąt sadzonek. Chcę nimi wypełnić całą rabatę otoczoną bukszpanem. Szkoda tylko, że tak krótko kwitną A jak się trzymają u Ciebie? Masz z nimi jakieś problemy???

Widziałaś to zdjęcie pomponelli i trawy? Jak Ci się podoba? Ja bym do tego dodała jeszcze szałwię lub przetacznik christa

Ilona, przypomniałaś mi o przetaczniku Może... Zdjęcie widziałam. Kompozycja ładna, tylko jakoś mi u mnie nie pasuje. A irysy super. Chociaż kwitną krótko, ale są piękne. Przeniosłam je z tamtąd, bo wchodziły mi na pomponellę, ale może tam wrócą, bo nawet same liście mi się bardzo podobają. Zaraz poszukam zdjęć, to wrzucę.
Sabina76 18:56, 02 mar 2015

Tak na szybko zdjęcie mojego bałaganu irysowo - różanego. Jak sadziłam irysy, to nie myślałam, że Pomponella mi się tak rozrośnie

A teraz trochę wiosny w domu

Nie patrzeć na doniczki!!!!