Teren mamy lekko zróżnicowany a więc altana mogłaby stanąc niżej a rabatki wkoło mogłyby być wypietrzone.Wkoło altany może być żwirowisko porośnięte np.perowskią,rozplenicą lub czymś innym w tym rodzaju.
Obecny stan:
Agata - Ty wiesz co znaczy wielkie drzewo w ogrodzie.. a nawet kilka ...
Anka Diabełek - kiedy przygotuję inne porównania...
Ale mam zlecenie na robotę.. może sie w końcu zorganizuję, bo tego plażowania miałam już serdecznie dość.. czasu dużo, a i tak nic nie zrobiłam..
Ostatnia składanka.. czyli jak to było z moim bonzajem.. w 2008 październik posadzony - 2 lata później cięty bo zawalał przejście - w 2012 sierpień pociachany na bonzjaja dla ubogich.
Dorotko to jest to zdjęcie, widać tu szalona stipe a za nią różę burgundy. Mam duży dylemat, czy przesadzić stipę za różę bo teraz ja zasłania. Jak róża urośnie do metra jak piszą to zastawi stipę. Tak źle i tak niedobrze.
Dziękuję Gabryś za ostudzenie zapałów.
Ewie chodziło chyba nie o podpędzenie tylko chciała wyciągnąć z worka nowo kupioną.
Dlatego zapytałam bo jak własnie się posadzi to zacznie rosnąć a tego teraz też bym nie chciała. Tak więc siedzi w worku w garażu ma zimno i czeka.
A sadzonki zielne z karpy dalii to już mistrzostwo świata. Widziałam jak robili.
Nie ma to jak ogrodnik eksperymentator - to jest ogrodnictwo pełną gębą
kiedyś miałam taką dalię - nawet przechowała się - a rozrastała się niesamowicie
2011
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.
Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?
Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.
Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.
Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to:
były zdjęcia zimy, a teraz powrót do jesieni takiego pięknego graba miałam okazję zobaczyć w Karpaczu, przycięty, docięty jak od linijki rh też zrobiły na mnie ogromne wrażenie
Ech, ja bym te truskawki pożarła i bez szampana... byle były takie prawdziwe, jak na zdjęciu, a nie ze sklepu z platikowego pudełka.
Ciekawe zjawisko, że my się tu zawsze kwiatkami pocieszamy, a owocami nigdy.
To są te śliwki, co lubi Anka - Mała Mi.