Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:15, 30 mar 2020

Do góry
A przed szklarnią pierwsze tulipany i narcyzy

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:14, 30 mar 2020

Do góry

Także fuksje

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:12, 30 mar 2020

Do góry
W szklarni ciepło, przyjemnie coś robić. Zaczynają kwitnąć pelargonie

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:29, 30 mar 2020

Do góry
Florovit na trawniki z mchem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:23, 30 mar 2020

Do góry
Możesz jeszcze tą nową ziemię złączyć/ zryć z tą rodzimą przy pomocy glebogryzarki.
Czas na zmiany - nowy ogród 19:19, 29 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj, radziłabym wyciąć w trawniku rabaty różane. Nie sadź pojedynczo róż w trawniku, bo koszenie trudne, a i różom będzie lepiej bez trawnika

Tak oczywiście wszystko będzie do zmian tylko czekam teraz w tym okresie na glebogryzarke separacyjną żeby wszystko wyrównać i założyć od nowa
Czas na zmiany - nowy ogród 18:21, 29 mar 2020

Do góry
Witaj, radziłabym wyciąć w trawniku rabaty różane. Nie sadź pojedynczo róż w trawniku, bo koszenie trudne, a i różom będzie lepiej bez trawnika
Lawenda - Lavandula 18:19, 29 mar 2020

Do góry
Jeśli na lawendę jest ten metr przeznaczony, to mogą być dwa rzędy. Będzie spektakularnie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:17, 29 mar 2020

Do góry
Fabiano napisał(a)
Dzień Dobry! Chciałbym coś posadzić na utworzonych rabatach ale nie mam pojęcia co wybrać. Dopiero zaczynam czytać różne fora i zbieram informacje o roślinach oraz przeglądam katalogi szukając inspiracji.
Może ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć jak zacząć. Przesyłam 2 zdjęcia pokazujące rabaty. Ogólnie są 4 ale jedną najbliżej okna chcę przeznaczyć na róże. Pozostałe 3 są do zagospodarowania. Warunki strona południowa bardzo słoneczna wejście do domu. Zdjęcie od góry bardziej obrazuje sytuację. Myślałem żeby obrzeża od strony trawnika zagospodarować niskimi i średnimi iglakami a bliżej kostki dać kwiaty, pośrodku jakieś krzewy lub też kwiaty. Chciałem też na środkowej rabacie posadzić na obrzeżu jakąś tak rosnącą do 3 metrów choinkę żeby na święta ją ładnie ozdobić. Może ktoś ma pomysł jak to ciekawie i zmysłowo wykonać.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Fabiano

Zrób inaczej to zdjęcie, bo muszę głowę przekrzywiać, żeby sobie wyobrazić cokolwiek.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:15, 29 mar 2020

Do góry
Pepitka napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź. Wobec tego zorganizuję ziemię celem złagodzenia stopnia nachylenia.

Trzeba tą skarpę rozciągnąć. Niekoniecznie w równej odległości, można nieco zmienić kształt rabaty.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:09, 29 mar 2020

Do góry
mazilo napisał(a)
Cały czas zastanawiam się nad aeracją. Jeśli zalecana jest dwa razy w roku, to czy po około np.10 latach nasza ziemia będzie słabej jakości ?
10 lat będziemy dokonywać piaskowania to ziemia stanie się mocno uboga .

Aeracja jest zalecana na zbitej, nieprzepuszczalnej glebie po to, aby odprowadzić wodę i żeby trawa w zbitym klepisku mogła się ukorzeniać. Nie jest co roku zalecana bez powodu. Piaskowania ja u siebie np. nigdy (słownie "nigdy") nie wykonywałam.

Nie zastanawiaj się nad aeracją, zastanawiaj się jakie warunki glebowe ma trawnik i czy rzeczywiście jest ona potrzebna. Czy na wiosnę na trawniku stoi przez długi czas woda?
Czy trawnik jest posiany na glinie?

Jeśli nie, to o aeracji zapomnij, ewentualnie zrób wertykulację, która usunie filc, mech itp.
Raczej trzeba użyźniać trawnik kompostem lub obornikiem granulowanym. A nie piaskiem.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:04, 29 mar 2020

Do góry
aszczeniak napisał(a)
Cześć. Jam ma problem z moim świeżo założonym trawnikiem. Teren pod trawnik przygotowałem we wrześniu 2019 i pod koniec września zasialem trawę. Były jeszcze wtedy ciepłe dni. Liczyłem że mimo wszystko coś wyrośnie, a wiosną 2020 porządnie wyrośnie. Ponieważ we wrześniu zrobiłem porządek z terenem to postanowiłem zasiać mimo późnego terminu.
Teren podczas niwelowania

Teren pod trawnik

Zasiana trawa

Trawa faktycznie trochę ruszyła, przyszły zimne dni wiec trawa wstrzymała się z wzrostem
Aktualnie trawa wyglada dosyć mizernie i ma sporo pustych placów.
Czy zasiane ziarna trawy w 2019 jeszcze ruszą, czy zima je pokonała? Czy mam czekać na wzrost trawy w maju czy robić dosiewkę po całej powierzchni? Jak dosiewkę to tą samą trawą czy trawą do tzn. samozagęszczającą bo i takie widzę porady.

Przegrab lekko ten trawnik, w puste miejsca rozrzuć ziemię, zagrab, aby nie przykryła zielonego, a puste miejsca. Zrób dosiewkę normalną trawą jaką siałeś.

Podlewaj. Z nawożeniem poczekaj na cieplejsze dni. Wszystko będzie dobrze, tylko ciepło jest potrzebne i woda. Resztę dostarczysz potem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:59, 29 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba powiększyć skarpę, złagodzić ten spadek, na takie stromiźnie i w dodatku w piekącym słońcu ciężko będzie rosnąć każdej roślinie, nawet sucholubnej.

Dziękuję za odpowiedź. Wobec tego zorganizuję ziemię celem złagodzenia stopnia nachylenia.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:54, 29 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To trudne pytanie, bo nawet nie wiadomo jak duża jest ta rabata. A może będzie pasowało rozmieścić je w równych odległościach w szpalerze jeśli rabata jest podłużna.

A moze będzie pasowało rozmieścić je nieregularnie, wtedy niekoniecznie powinny być równe, może być jedna mniejsza inna większa.

Z takich informacji niewiele wynika i niestety ale nie wiem co mam doradzić. Nie lubię strzelać jak kulą w płot, nie wiedząc w zasadzie prawie nic o ogrodzie i rabacie na jakiej te rośliny mają rosnąć.

To jest pierwsza rabata na której jest juz bukszpan z śliwa ale myślę że jest za krótka na tyle bukszpanów a patrząc w prawo na zdjęciu będzie warzywnik.

A to jest rabata od strony drogi i ona jest długa.
Grab - Carpinus 23:59, 28 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie sadź, za dużo z nimi roboty. Jak na reprezentację.

Haha, czytam od ponad godziny wątek, chcę sadzić graby i na koniec taki kwiatek

Mimo wszystko zadam pytania które mi się pojawiły i zastanowię się na spokojnie co robić. Chciałabym posadzić graby kolumnowe w ilości 3 szt na odcinku 10 m. Na ten mini szpaler mogę przeznaczyć 1,5m szerokości. Za grabami żywopłot formowany z cisa a przed zaczynałaby się rabata. Jak to sobie mierzyłam dziś to wydawało mi się że 1,5m to całkiem sporo, teraz jednak zaczynam się obawiać że w miarę wzrostu graby wejdą mi w cisy (75 cm od linii cisów). Myślałam o zakupie C.Fastigiata ale po lekturze wątku lepszym wyborem wydaje się być mniejszy Beeckman. Tylko chyba trudniej go kupić, zwłaszcza że interesują mnie większe egzemplarze.
Tak więc pytanie brzmi : czy 1,5m szerokości rabaty wystarczy na graby? Którego lepiej wybrać? Dodam że drzewka miałyby by prowadzone od wysokości ok.1,2m w formie wrzeciona.

Drugie pytanie : na poczatku wątku padło stwierdzenie że grab jest uciążliwym sąsiadem ze względu na płytki i rozłożysty system korzeniowy. Jeśli tak jest to może z założenia nie powinno się planować rabaty w okolicy grabów?

Podepnę się też pod pytanie Karola : jesli nie graby to co można rozważyć w zamian?

Będę wdzięczna za wskazówki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:36, 28 mar 2020

Do góry
Agni_78 napisał(a)
Witam. Pytanie moje dotyczy kul bukszoanowych, posiadam 4 sztuki bukszpanu w kształcie kuli wysokość 100cm i szerokość też około 100cm.Jakie rośliny dobrać chodzi mi o wysokość aby zrównoważyć wszystko na rabacie? Bukszpany jeszcze są porozrzucane w różnych miejscach działki a chciałabym posadzic je na jednej rabacie. Dodam że od niedawna mieszkam na wsi a ogrody są tu różne. Proszę o jakieś wskazówki.

To trudne pytanie, bo nawet nie wiadomo jak duża jest ta rabata. A może będzie pasowało rozmieścić je w równych odległościach w szpalerze jeśli rabata jest podłużna.

A moze będzie pasowało rozmieścić je nieregularnie, wtedy niekoniecznie powinny być równe, może być jedna mniejsza inna większa.

Z takich informacji niewiele wynika i niestety ale nie wiem co mam doradzić. Nie lubię strzelać jak kulą w płot, nie wiedząc w zasadzie prawie nic o ogrodzie i rabacie na jakiej te rośliny mają rosnąć.
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:25, 28 mar 2020

Do góry
Kinga123 napisał(a)
Dzień dobry!

Chyba jak wszyscy tutaj piszę z prośbą o poradę do niedawna jeszcze nie wyobrażałam sobie "bawić się" w ziemi, a teraz czuję że będzie mi to sprawiać przyjemność! nie mniej jednak nie mam zielonego pojęcia na temat dbania o trawnik i o tym co zrobić żeby był lepszy.

Poniżej zamieszczam zdjęcia trawnika. Trawę zasialiśmy na koniec września 2019, przed zimą była koszona raz. Teraz wygląda tak. Co zrobić żeby było lepiej? Trawa jest bardziej "bujna" tam, gdzie zakopaliśmy rury od nawadniania (na zdjęciu widać np. wzdłuż płotu).

W ogrodniczym polecili walec z kolcami, nawóz, dosianie trawy. Nie wiem jednak czy to prawidłowe postępowanie oraz przede wszystkim jaki nawóz wybrać. Mogę liczyć na pomoc? Będę zobowiązana

Lekka wertykulacja i lanie wody. Nawóz potem jak nieco trawnik odżyje i zazieleni się.
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:24, 28 mar 2020

Do góry
RadekM napisał(a)
Dzień dobry. Po wczorajszej wertykulacja objawił mi się taki obraz....
Mam pytanie co jest powodem takiego stanu. Czego brakuje trawnikowi?. Czy florovit wiosenny poprawi sytuację?. Z góry dziękuję i pozdrawiam Radek

Wodyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...............................
Uprawianie roślin w donicach 23:21, 28 mar 2020

Do góry
To fakt, mnie też przeraziły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies