Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 12:30, 07 mar 2011

Do góry
Zanim wiosna przybędzie zaprojektuję resztę ogrodu żeby ustalić jakiś plan działania na sezon. Jeśli komuś wydawało się że mam bliżej niż dalej to muszę go rozczarować bo zrobić trzeba jeszcze sporo....
przy wjeździe na posesję mam nieduży prostokatny placyk do zagospodarowania. Rośnie tam obecnie orzech włoski, którego rodzice nie chcą ruszyć (rośnie między dwoma włazami betonowymi od szamba), jedna grusza, nieduża ale oglawiana przez byłych właścicieli lipa, kilka krzewów (aronia, krzewuszka, pigwowiec, kalina hordowina) oraz w narożniku przy ulicy czerwonolistna leszczyna. Równiez odziedziczyłem w spadku słup energetyczny..

Kolorowe liście 21:53, 23 lut 2011

Do góry
Liście peonii jesienią

Kalina

Pittosporum "Irene Patterson"

Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 10:58, 22 lut 2011

Do góry
Kolkwicja chińska:

Jaśminowiec:

Budleja Davida "Royal Red":

Kalina:
Czerwone korale ..... i nie tylko 20:36, 19 lut 2011

Do góry

kalina

rajskie jabłuszka

dzika róża[

Czerwone korale ..... i nie tylko 20:29, 19 lut 2011

Do góry

kalina leśna-tyle zostało na gałązkach,resztę zjadły ptaki

truskawki

jarzębina

Kolorowe liście 12:31, 18 lut 2011

Do góry
Liquidambar styraciflua - ambrowiec amerykański

Viburnum trilobum "Alfredo" - kalina amerykańska

Viburnum plicatum "Rotundifolium" - kalina japońska

Kolorowe liście 12:22, 18 lut 2011

Do góry
Cornus kousa 'Schmetterling

Viburnum burkwoodii 'Compact Beauty' - kalina Burkwooda

Euonymus - trzmielina

Szykuję się do wiosny 18:23, 15 lut 2011

Do góry

Czekam na ten zapach i te piękne kolory, pamiętacie jak się szczęścia szukało w bzie , musiał być to kwiatek przynajmniej z 5 płatkami, Ja posadziłam w "kupie" trzy kolory i mam co roku wielki bukiet, obok jeszcze jest kalina, ale tutaj wyjątkowo mało kwiatów miała

a to już tegoroczne zdjęcie z przed tygodnia

i moja wierzba smocza
Mały eden Ewy 21:08, 06 lut 2011

Do góry
Altanka znajduje się po drugiej stronie. Świetne miejsce na wypicie kawki.

Altanka wiosną

Za płotem rośnie wierzba energetyczna

Kalina

W ogródku Niage 18:38, 05 lut 2011

Do góry
Kolejne białe kwiatki

Róża rabatowa NN

Róża Polarstern

Jaśminowiec

Kalina
Zakątek Olgi 20:12, 16 sty 2011

Do góry
A tu wybaczcie mi obecność mojej osoby na tych zdjęciach,ale córka latem zrobiła mi sesję zdjęciową z kosiarką.Chcę pokazać tak w zarysie jakie roślinki są uprzejme u mnie rosnąć , a zdjęć samej roślinności nie posiadam.

Po prawej żywopłot tzw mieszany.Myślę,że posadzony zbyt gęsto.Ale jak zaczęliśmy sadzić mąż nalegał ,żeby było gęsto ,żeby szybko powstała zielona ściana.Rosną tu liwnik wąskolistny.lilak,kalina,forsycja,róża pnąca,ognik,dereń,krzewuszka, tawuła japońska a na końcu cyprysik Lawsona.Krzewów prawie nie przycinałam, z wyjątkiem oliwnika,bo jak go kupiłam,to byłam pewna,że to krzew.Okazało się,że rośnie z niego drzewo i to całkiem spore,aż sąsiad się obawia ,że mu zacieni mieszkanie.Widoczny jest też tamaryszek, ale już go przesadziłam do ogródka północnego.

A to część ogródka południowego po str .lewej.Jak wykopałam róże parkowe przy płocie posadziłam pnącza.kilka wiciokrzewów, akebię pięciolistkową,cytryniec chiński,winnik i powojnik chyba tangudzki, a w najgorszym miejscu pod dachem, gdzie prawie nie pada rdestówkę Auberta,która rośnie jak opętana.A i jedna róża pnąca.Pod pnączami posadziłam niskie byliny i różę okrywową.
A na wprost dławisz okrągłolistny i bluszcz pospolity.Mają urosnąć w zielony parawan.
W ogródku Niage 00:10, 16 sty 2011

Do góry
ładniutka ta azalia,a to białe to kalina?
W ogródku Niage 23:47, 15 sty 2011

Do góry
Przedstawię teraz, jak zakładaliśmy rabatkę żwirowo-korową. Było to w kwietniu ubiegłego roku.
W miejscu, gdzie rosły gęsto posadzone świerczki (wykopane wczesną wiosną i zabrała je do swojego ogrodu córka), powstał pusty placyk, zrobiliśmy coś w rodzaju ogródka japońskiego. Nie ma w nim niestety wody z uwagi na bezpieczeństwo moich małych wnuków. Wyszła taka rabatka żwirowo - korowa. Praca zajęła nam prawie cały dzień. Najpierw wkopaliśmy obrzeże plastykowe, ciemnozielone, na tyle głęboko, aby nie było go widać i by było na poziomie ziemi. Potem trzeba było wybrać jej nadmiar, a było tego wcale nie tak mało. Całość wyłożyliśmy czarną agrowłókniną. Jest to jedyne miejsce w ogrodzie, gdzie ją zastosowałam. Sadzenie roślin zajęło sporo czasu. Potem ułożenie dużych kamieni, wysypanie na jednej części drobnych kamyczków, a na drugiej kory. No i rabatka była gotowa. Szkoda, że wcześniej nie znałam innego obrzeża, które pokazała na forum Danusia. Z pewnością byłoby estetyczniejsze i trwalsze. Pewnie kiedyś to zmienię. Ziemia osiadła i trzeba wiosną dosypać trochę żwirku, no i korę oczywiście też. Jesienią przy rabacie posadziłam liliowce. Wokół tej rabaty rosną świerki, sosny, kalina koralowa, wiśnia piłkowana i trochę bylin. A i jeszcze malutkie bukszpany, które będą formowane w kule.
Zestaw roślin na rabatkę

Agnieszkowy ogródek 20:21, 12 sty 2011

Do góry
Pytałaś niedawno, Gosiu, czy w tej części przy ogrodzeniu już coś rośnie. Owszem, dużo ))

Zaczynając od lewej strony (stoimy tak jak na zdjęciu: przodem do ogrodzenia):

kalina Dawn, krzewuszka Bristol Ruby (do przedszkola), żylistek szorstki (do przedszkola), dwa świerki pospolite, perukowiec podolski (purpurowy), jaśminowiec, forsycja, modrzew Jacobsen"s Pyramid, bez biały (jakiś szlachetny, od wujka), bez pospolity liliowy, tuja Aureospicata.

To były moje pierwsze rośliny. Przed nimi miała być kompozycja w kształcie nieco zaokrąglonej litery V (nawet zauważalna na pierwszym zdjęciu):

dwa skyrockety, dwie tuje sunkist, dwie tuje danica i nieszczęsny nidiformis (były dwa, ale ciągle zalewaliśmy albo jednego, albo drugiego).

Pomiędzy skyrocketami rośnie doskonale dereń Sibirica. Uwielbiam go za te gałęzie (zwłaszcza zimą), chociaż liście same w sobie nie są aż tak dekoracyjne.

Jak widać, nie bardzo miałam koncepcję na tę rabatę Dopiero po 2 latach zaczęłam się zastanawiać po co zrobiłam ją taką wielką?! Przecież taki teren tak trudno ładnie zagospodarować! Pojawił się nawet pomysł wykonania małej kaskadki, czyli niskiego kopczyka z kamieni, z którego wypływałby mały, szemrzący strumyczek. Nie myślałam o niczym dużym: kaskada do 1 m wysokości, cieniutki strumyczek żwirowy, wpadający do żwirowej kałuży (oczko wodne jako takie odpadło ze względu na dzieci). Taka kałuża miała mieć rozmiary ok. 2x2m, o głębokości ok. 30 cm.

Mam nawet zdjęcia w takim klimacie, jaki chciałam osiągnąć. Zaraz Wam pokażę.
Ogród u stóp klasztoru 22:39, 28 paź 2010

Do góry
rzuciłem dogłębnie okiem i podzielę się spostrzeżeniami
super jest ta skarpa z kaktusami w przedogródku i sam przedogródek ma ciekawy charakter. Bardziej mieszane uczucia mam co do części za domem. Ze zdjęć wynika że tło stanowi jakiś bardziej lub mniej wiekowy las z tego co widzę to przewaga liściastych bodajże brzozy. O ile w przedogródku (to jakby inna część ogrodu i zazwyczaj w nim bardziej szalejemy) nasadzenia tworzą ciekawą wizytówkę domu i komponuja sie dobrze z nowoczesną nawierzchnią to niezbyt (moim zdaniem) korzystne jest przeniesienie podobnego charakteru na zaplecze gdzie wg mnie powinien być bardziej nastrojowy i stonowany klimat. Obecnie dominują rośliny wrzosowate (wrzosy, azalie, rododendrony), rośliny iglaste z przewagą kultywarów i rośliny o barwnych liściach. Wszystkie są oczywiście ciekawe ale w takim zagęszczeniu przy zupełnie innym charakterze tła (lasu) dają poczucie odrębności. Tło jest okresowe a ogród praktycznie zimozielony. Jeśli chodzi o drzewa to z tych które Pani wymieniła każde jest ciekawe i sam bym chciał takie mieć ale osobiście egzotyczne gatunki stosowałbym z umiarem jako soliter, dominantę czy akcent. W większości na zdjęciach rośliny są ściółkowane korą co w zestawieniu z iglakami potęguje jeszcze ten "wrzosowy" charakter. Mało na zdjęciach widziałem gatunków rodzimych wpisujących się od lat w nasz krajobraz np. bzy, kalina koralowa (i jej odmiana płonna buldeneż), jaśminy, wawrzynek, i wiele innych. Dałbym szansę krzewom gubiącym liście o pięknym zapachu,ozdobnym zimą z pędów (derenie), miejscami zastąpił korowinę roślinami okrywowymi (bluszcze barwinki, trzmieliny itd.) wprowadził coś w runo np, konwalie, pierwiosnki, na trawnik cebulowe(chyba że są) wzbogacił o jakąś architekturę (szopka narzędziowa czy drewutnia) oraz wzbogacił tematykę bo mam wrażenie że wszystkie rabaty mają podobny charakter. Osobiście zrobiłbym jakiś zakątek np. obok takiej szopki drewnianej z roślinnością "swojską" (może jakiś fragment łąki kwietnej też by warto przewidzieć) jak Malwy, naparstnice, tojady, maki, lilie, kosaćce, piwonie, ziółka i ogólnie takie "babcine" rośliny, miejsca jest sporo i szkoda go na wrzosowate
to takie moje luźne wypociny które należy traktować z przymrużeniem oka jak całą moją osobę

żeby nie było to powtarzam po raz kolejny że bardzo mi się ogród podoba ale skoro prosi Pani o obiektywne spostrzeżenia to coś musiałem wymyślić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies