Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W Gąszczu u Tess 10:51, 23 lis 2014

Do góry
To są cebule kamasji Wieloszki, pewnie wcześniej kopane i wysuszone (moje wykopane wczoraj).

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 10:50, 23 lis 2014

Do góry
I kolejne miejsce do zaprojektowania

Może nie widać dokładnie, ale jest to narożnik mojej działki, który wyznacza środkowa tuja - Jantar( to te mniejsze, żółtawe).
Jest to miejsce doświetlone, ale nie słoneczne i jak te Jantarki podrosną, to będzie tam słońce tylko wschodnie i zza płotu zachodnie.
Miejsce, gdzie dobrze ziemia utrzymuje wilgoć, bo tam jest dość sporo gliny.

Uprasza się ludzi dobrej woli i podpowiedzi
W Gąszczu u Tess 10:46, 23 lis 2014

Do góry
Help!

Czy to są cebulki kamasji?

Chcę dzisiaj posadzić, bo pogoda cudna.

Wieloszki nie były takie podłużne. Ale może to dlatego są takie długie, że już rosną i się wyciągnęły?

Tu nic innego nie pamiętam, by rosło - tylko kamasję. Aczkolwiek kwitły tylko jakieś pojedyncze egzemplarze (choć cebule duże są).

Czy to cebulki kamasji?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:46, 23 lis 2014

Do góry

Flamingo

tu masz niską rozplenicę Little Bunny

I wróciłam się to tych fotek bo wszystkie są przeurocze marzeniem jest mieć tak zagospodarowane miejsca, jak u Ciebie
Tworzę mój skromny ogród 10:43, 23 lis 2014

Do góry
Witam, Milka, próbowałam aż do skutku. Wreszcie się udało! Jakie to póżniej proste, jak już wychodzi
Zimę spędzam we Wrocławiu,a pozostałe okresy na mojej działce w lesie.

Takie "kwiatki" też rosną na mojej działce.
A miało być tak pięknie.... 10:38, 23 lis 2014

Do góry
Rench napisał(a)

Tak mam szpaler ; )
początek czerwca

Koniec czerwca

Witaj. Od dłuższego czasu myślę o Twoim białym szpalerze. Dołączam się do opinii, że jest przepiękny. Jeśli pozwolisz będzie inspiracją do powstania rabatki w moim ogrodzie.
Kilka roślin było już w moim ogrodzie, np. lilia św. Józefa. Zaniedbana nie kwitła mi już od kilku lat, dopiero w Twoim zestawieniu dostrzegłam że jest przepiękna. Mam też ostróżkę białą i już wiem gdzie będzie jej miejsce a chodziłam z nią po całym ogrodzie. Jak myślisz, czy odętka biała (jeszcze jej nie mam ale jest w planie moich nasadzeń ) liatra biała i marcinki białe będą pasowały? Nie za dużo bieli? Czy rodzaj kwiatów marcinków będzie pasował do róż? Na podłużnej rabacie pojawi się oprócz Chopena również róża Vanilla i jakaś biała rabatowa półpełna i White Fairy. Vanilla jest trochę żółtawa (nie widziałam na żywo, kupiłam bo podobał mi się kształt kwiatów na zdjęciu), moja white fairy trochę ma różu pod koniec kwitnienia. Czy to dobre zestawienie? Jak myślisz?
Jeszcze raz napiszę, że twój szpaler jest niezwykle urokliwy. Trafiony pomysł na trudne w rozwiązniu miejsce przy ogrodzeniu. Pozdrawiam.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 10:23, 23 lis 2014

Do góry
I tak przed obiadkiem na przystawkę moja aura pogodowa z ogrodu
Tak jesiennie i zimnawo
Oczekuję wiosny już
Dziś Wam zrobię Szkic ogrodu całego z lotu ptaka bo się nie którzy gubią gdzie co jest
Pozdrawiam ciepło

W cieniu - zacieniona 10:22, 23 lis 2014

Do góry

Milka napisał(a)

Mnie z kolei z patykow udaje się w 90%, 2 w tym roku gałązki przygielam, wiosną się okaże czy coś z tego będzie. Masz niesamowitą kolekcję. Bogusiu a te sadzonki, co ukorzeniłam w tym roku, to wiosną ciąć?
Przycinam,żeby się rozkrzewiły,później jest jedna łodyga i tylko można ją zastosować jako pień do drzewka...tak zrobiłam w tym roku .
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 09:51, 23 lis 2014

Do góry
Rench napisał(a)
Śliczny ogród stworzyłeś, kolekcje fantastyczne.
Pokaż gdzie ulokowałeś róże ?

róże mam ich z 20 niskich i 13 na pieńku (szczepionych) mam ich przy parkingu dla gości a nie które na pniu na rabatach z innymi roślinami

Znalazłem foto jakieś stare ale musi to narazie być to bo róże leżą już na zimę

O tak wyglądają pienne różę w tej chwili

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:39, 23 lis 2014

Do góry

Ogród z perspektywą na przyszłość 09:25, 23 lis 2014

Do góry
Inspiracja skandynawskaMade by father in law Chłopcy zachwyceni

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:22, 23 lis 2014

Do góry
Kasiu - u mnie dużo rzeczy jeszcze wkurza Ten płot pacnę go gdzieś w ukrytym miejscu taką farbą bo mam i zobaczę jak bedzie wyglądać ja za póżno trafiłam na Ogrodowisko ,choć to i tak by nie wiele dało bo moje płoty są nowe i wszystko musiałam od nowa sadzić jeden mam betonowy a drugi może lepiej teraz wygląda ale to co moja sąsiadka wyprawiała to dopiero był cyrk ale zobaczyła że ja szykuję się do wesela Córki to rozebrała wszystko i zrobiła nowy a dogadać się z nie szło --chciałam wspólnie go poprawić To płot po prawej stronie
Mój jesienny ogród 09:01, 23 lis 2014

Do góry
Nie znoszę zimy i w tym roku cieszę się że tak długo nie przychodzi . U mnie już nie ma liści ale teraz królują w moim ogrodzie iglaki..
Piękny wodospad, ciekawie by wyglądał zamarznięty ..
Jednak rodaków można spotkać wszędzie , babcia z przyzwyczajenia mówi po polsku bo już młode pokolenie uczy się polskiego tak jak u nas angielskiego a między sobą już nie rozmawiają po polsku ..

przesyłam ci moje wrzosowisko ,które teraz najładniej wygląda w całym ogrodzie ..
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:52, 23 lis 2014

Do góry
babka napisał(a)
Senna, leniwa niedziela, robię porządek w komp i tak mnie naszło Mam nadzieję, ze nie zostanę zbanowana

Oto moje szkodniki, czterołapna brygada, najlepsi przyjaciele

Tofik vel Krzywy na pierwszym planie, w tyle schroniskowa Pestka - kundel, który okazał się rasowym sznaucerem

Ally

Mela ... bo jabłka się skończyły

Fajne, czworonoźna banda
U mnie też były 3, po otruciu 2 zostały, niszczą i u mnie, ale jak ich nie kochać! Bonsaj cudnie wycięty, pozdrawiam
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:30, 23 lis 2014

Do góry
W środę skończyłam definitywnie z wsadzaniem roślinek w ogrodzie

W poniedziałek - bojąc się że będzie już tylko zimniej wsadziłam część krokusów.
W środę skończyłam wszystko

To zdjęcie z poniedziałku

W środę cebulki wylądowały już do końca lewej strony - nawet 5 sztuk mi zostało - więc te 200 szt było strzałem w dziesiątkę .

Urobiłam się bo wywiozłam bardzo dużo żwiru z tej rabaty, żeby cebule miały szanse przebicia się przez niego na wiosnę .
Żwir pojechał na tyl działki pod siatkę gdzie panowie wsadzili graby,
więc i tam zrobiłam porzadek - warstwa żwiru jest spora, więc powinna trochę hamować chwasty które panosza się zza siatki.
Na wiosnę będę za siatką od strony lasu mocno randapować i chce przygotować ziemię i wsadzić tam jakieś iglaki na żywopłot z drugiej strony .
Dzisiaj jak byłam z Silvo pomyślałam żeby może przesadzić sosny - siejki z pobliskich łąk? - takie jak ta co mi oko załatwiła hahahahaha.......zobaczymy .

Dzisiaj u nas słoneczko od rana wygląda

Miłej niedzieli wszystkim życzę

Dżdżownice kalifornijskie 08:13, 23 lis 2014

Do góry
Tak jak pisałam wcześniej w sobotę przygotowałam "mnożarkę" dla c na zimę
1. znowu otworzyłam kompost i wybrałam z dołu trochę dobra, z robaczkami. Tak na marginesie, mimo ze jest już chłodno ruch w interesie był, wcale nie były ospałe i całkiem sporo

2. do starej doniczki wrzucałam podartą tekturę, wytłoczki z jajek, warstwę dobra i znowu tekturę

3. całą zapełniłam materiałem z kompostu

4. dżdżownic było 250+, liczyłam, sąsiad miał ubaw jak wyciągałam dż, przygladałam się im (bo są naprawdę ciekawe w zachowaniu) i odkładałam na podstawkę.
5. przy okazji ociepliłam kompostownik, tzn włożyłam pionowo między ścianki a materię podwójnie złożony gruby karton, zawsze to jakaś warstwa izolacyjna. Z zewnątrz też jest gruby styropian, a jak jest już zimno to z góry przykrywam starym dywanem.

6. Teraz doniczka na podstawce tak żeby można było zbierać tea (jak powstanie) wylądowała w pralni, nad rurą powrotną c.o. Powinno być im ciepło. Zobaczymy co dalej. Mam nadzieję że będzie cdn.
A tak na marginesie podziwiam tych co robią zdjęcia do forum w czasie pracy. ja się zaparłam ale telefon miałam cały po takiej pracy do czyszczenia.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 08:09, 23 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Tak Bogusiu aż razi żółcią Właśnie tak

Świeci jak małe kaczuszki, lubię miłorzęby, tylko za krótko liście są, buziak
Testowe dodawanie zdjęć 07:27, 23 lis 2014

Do góry
i jeszcze raz
Testowe dodawanie zdjęć 07:25, 23 lis 2014

Do góry
próba?
Mój jesienny ogród 03:28, 23 lis 2014

Do góry
Haniu, zgadzam się z Tobą że dzięki forum możemy się dowiedzieć, że sadzi się zielonym do góry ale również, wieści z różnych zakątków kraju i świata. Miło mi że zawsze mi życzysz ciepełka, wiesz co dla mnie dobre i przyjemne. Nie wiem co będzie z ptakami ale szukam bliżej parku, gdyż tam nie jeżdżę i bym pozabierał karmiki, tam gdzie dawał bym radę to obsługiwać. Tam na pewno było by dużo ptaków, ale co z tego, jak nie daje rady ogarnąć tematu. Dziś sobota, byłem na 6 w pracy i siedziałem do 2 a w domu byłem 15;30. Dziś pakowałem meble do bogatego sklepu, Tiffany Na razie roboty jest dużo i cały czas pakuję a potem układam na palety lub do skrzyń. Znów mam zakaz roboty na podwórku, dobrze że jakoś cudem udało mi się ogarnąć na zimę. Będę kończył, przesyłam pozdrówka.

To ostatni najmniejszy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies