Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 20:58, 21 lis 2014

Do góry
W naszej ekipie pracuje 2 działkowiczów. Pan Stanisław i sławny na całą okolicę "Balanga". Pan Stanisław wie, jak zaprawiać ziemię obornikiem. Balanga ładuje, pan Stanisław - wiekowy ale krzepki emeryt - dowozi i rozrzuca lub ściółkuje.
Balanga - postać wpisana w nasz uzdrowiskowy krajobraz - donosi łom, łopaty, szpadle, czasami znika ale pojawia się zawsze wtedy, kiedy nie ma komu wywieźć gruzu na wysypisko i ... resztkami sił wywozi!

Panowie mieszkają w wielkim stylowym wielorodzinnym domu, każdy ma swoje mieszkanie i swój balkon ale razem uprawiają działkę.

Ich ogródek działkowy jest cudowny, myślę, że Panowie i tenże ogródek spodobałyby się Geoffowi Hamiltonowi.
Na działce są grządki z warzywami. Są łuki różane, dookoła naturalnie rosną rhododendrony, na obrzeżach pełno kwiecia, pozyskuje się deszczówkę, tworzy własną próchnicę. Działkowicze nasi mają w swym ogródku od dawna hortensję "tą co w kule kwitnie", łany ciemierników i narcyzów. Zobaczcie:

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:56, 21 lis 2014

Do góry
Świetny instruktarz Jutro zabieram się za pracę

A mnie się taka podoba

Luki napisał(a)

Pszczelarnia 20:49, 21 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kończymy prace przy kościele.
Pełna harmonia:

świetne te łupki z napisami roślin no i dla potomnych tabliczka zostanie pozdrówka
Życie w wiejskim ogrodzie 20:33, 21 lis 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Po tych zdjęciach jestem zachwycona Vanille Fraise. Te przebarwienia mnie urzekają. Nie miałam ich na liście zakupów, ale chyba będę musiała to zmienić. Eh! Tyle hortensji chciałabym jeszcze mieć!!!!

Przemku, wrzuciłam u siebie zdjęcia porównawcze bonzaia jałowcowego sprzed lat i teraz.

Polecam je bardzo serdecznie Mało wymagające rośliny wręcz żelazne Rabata ta powstała od zera w tym sezonie i tak szybko się rozrosła że sam nie mogę w to uwierzyć Pędzę do Ciebie

Przyjazny ogród 20:29, 21 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Mariuszu bardzo dziękuję

Jak ktoś chce pogłaskać dzikie zwierzę to zapraszam. Pomijając zajączki które potrafią nawet wejść na taras, mam sarenki (na półtora metra można podejść) i łosie (No do tego gościa to ja nie podchodzę, ale on sam bardzo gościnny i się pcha. Raz nawet próbował staranować nam samochód,) Do tego cudowne bażanty, które w zimę potrafią chodzić za człekiem niemal jak kury.
Choć w tym roku mniej zwierząt dzikich widać koło domów. Jak sądzę, w dużej mierze to konsekwencja rozpoczętych w naszym rejonie polowań.

To masz raj na ziemi.
Makowo na Kociewiu 20:23, 21 lis 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Piękna kompozycja. Pozdrówka.
Pszczelarnia 20:23, 21 lis 2014

Do góry
Kończymy prace przy kościele.
Pełna harmonia:

W cieniu - zacieniona 20:16, 21 lis 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...maleńka Bobo...od maja do października

Bogusiu jesteś z niej zadowolona? ja jeszcze jej nie mam
W cieniu - zacieniona 20:14, 21 lis 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Bogusia ta ciemna trawka to zimowała u ciebie?mam jedną ale ktoś mówił że
przemarza
Też chcialam kupić BOBOhort.ale nigdzie nie było.
Konwalnik u mnie zimuje już drugi rok i nawet kwitnie.Udało mi się kupić Bobo w tym roku...to taka mała Limka,niska i drobniejsze kwiatki.
Ogród z łezką 20:14, 21 lis 2014

Do góry
Gratki serdeczne na tysiączek tym bardziej ze tortem częstujesz a ja je uwielbiam, duży kawal biore

Wiosnę zostawiam

Życie w wiejskim ogrodzie 20:06, 21 lis 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Pszczółko dobrze je znasz to Hortensje bukietowe Renhy VANILLE FRAISE Na początku są limonkowe a później zmieniają barwę

Po tych zdjęciach jestem zachwycona Vanille Fraise. Te przebarwienia mnie urzekają. Nie miałam ich na liście zakupów, ale chyba będę musiała to zmienić. Eh! Tyle hortensji chciałabym jeszcze mieć!!!!

Przemku, wrzuciłam u siebie zdjęcia porównawcze bonzaia jałowcowego sprzed lat i teraz.
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:04, 21 lis 2014

Do góry
kalina nadal ma kwiatki

a inna pączki

a Baron G po posadzeniu ma takie pędki i co teraz?

a trawy stipy samosiejki jutro ponakrywam butelkami coby nie zmarzły oczywiście jest ich więcej w całym ogrodzie

czy ktoś nakrywał takie samosiejki kiedyś?
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:03, 21 lis 2014

Do góry
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:02, 21 lis 2014

Do góry
Zdjęć z ogrodu nie mam, ale mogę pokazać jak moje chłopaki "sprzątały" liście w ogrodzie.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:00, 21 lis 2014

Do góry
Na początku zaplatamy dość rzadko aby całość się usztywniła (pamiętajmy o druciku )

Tak owinięty stelaż jest już bardzo sztywny i raczej nie będzie się już wykrzywiał i rozpadał co może się zdarzyć. Jak widać całość się ładnie wyprostowała i jest ładnym stożkiem.

Teraz zaczyna się cała zabawa w owijanie całości gałązkami do momentu aż efekt będzie nas zadowalał. Ja przy pierwszej przedobrzyłem i specjalnie nie jestem z niej zadowolony.
Jeszcze pozostaje obciąć lub zawinąc zbyt długie gałązki i gotowe. Można zostawić pustą lub przyozdobić (ten etap niebawem)
Pszczelarnia 19:59, 21 lis 2014

Do góry
Przyjechała dębowa pergola:

Kwitnie sad:

Warzywa posiane:

Dosadzam cisy:

Ogród z łezką 19:57, 21 lis 2014

Do góry
Gratki na 1000stron
No tort dla babci super
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:54, 21 lis 2014

Do góry
Związujemy gałązki na samej górze drucikiem bardzo ciasno (w późniejszym etapie nadmiar drucika można zdjąć i zostawić jedną pętelkę najlepiej przysłoniętą cienką witką brzozy)

Gotowy stelaż zapewne wyjdzie troszkę pijany tzn. krzywy
Ważne aby kontrolować czy szczyt choinki jest idealnie po środku okręgu patrząc od góry ni i czy nie jest krzywa

Zaczynamy obwiązywanie stelaża gałązkami brzozy przywiązując je trwale drucikiem (zapewnia to stabilność i sztywność całości)

Całość obwiązujemy na zewnątrz, ale początek każdej gałązki dobrze jest wsunąć do wewnątrz, aby później nie wystawał.

Przywiązujemy jedną gałązkę w kilku miejscach

Życie w wiejskim ogrodzie 19:51, 21 lis 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)

Myślę, że cały sekret koloru horti tkwi w korekcie zdjęcia

Nic z tych rzeczy Spójrz na zdjęcia Młode są limonkowe a te starsze już nabierają rumieńców

Pszczelarnia 19:48, 21 lis 2014

Do góry
Maj 2014.

Pierwszy łykend maja: temperatura +2, pada śnieg z deszczem a my musimy natychmiast zobaczyć Wojsławice:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies