Ewuś, stipa od Ciebie w końcu się pojawiła w sumie szybko, bo po 6 dniach
A napiszcie mi jeszcze, czy jedne źdzbło, to jedna sadzonka? Bo jak siałam trawe pampasową w zeszłym roku, to pikowałam kępki! A teraz jak mam robić?
Szkoda, że zapomniałaś, tak to by już rosły ale chociaż w tyg będziesz miała pretekst, żeby odwiedzić skle ogrodniczy
Ja właśnie przed chwilą zrobiłam sobie sadzonki z zeszłorocznych pelasiek
Jak piszę o pelaśkach, to mi się przypomina, jak Tata do mnie wołał "Kaśka-Pelaśka"
Co do nasionek lawendy, to moje się już od tyg mrożą, w zeszłym roku też mroziłam ale nie w piasku, tylko normalnie w paczuszce leżą sobie na półeczce w zamrażarce
No to i ja mam wyzwanie oto fotelik nie patrzcie natło bo to piwnica a wielki jest a do tego ubrudzony smoł,czym zmyć żeby nie zepsuć miejsca ?????/ Nie ma siedziska muszę poszukać tapicera
Dzisiaj temeratura na plusie, słońce od 13.00 i ruszył halny, wiosna idzie...jak jest, na razie mało ciekawie, ale na ogrodzie nie byłam brakuje mi czasu.....sprzątanko
Wieczorek już należy do mnie...prawie wieczorne fotki
Słońce zachodzi, dzień się kończy, a śnieg, gdzie nie gdzie jeszcze jest i bytuje, ale jak jutro słonko dopiecze
....to już po nim
Jest prawie taka sama jak lato, tylko hortensje inaczej się wybarwiają, zmieniają się dekoracje w donicach, a już u samego schyłku jesieni zaczynają zabarwiać się na miedziano liście buka i wiśni. Miłorząb przebarwia się na złoto.
Potem liście spadają... A ogród ciągle zdobią hortensje.
Witam serdecznie wszystkich którzy nie mogą się doczekać wiosny i tych którzy kochają zimę brr Mam problem ze zidentyfikowaniem dwóch drzew iglastych, które zostały posadzone na działeczce znajomej osoby. Sporo szukałam w katalogach ale nie mam pewności Może ktoś się podzieli ogrodniczą wiedzą? Proszę o pomoc
Tak Beatko słońce , półcień i do suchego i przepuszczalnego podłoża, one lubią piasek....u mnie są takie mizeroty, bo mją za mokro zimą, taka jak jest teraz, ziemia cały czas rozmarznięta, wiosną, latem nawet w lipcu też mają za mokro, najlepiej czują się od sierpnia do września.....ale są i się nie poddaję i one też
Klon Sentry już go masz...super, to mój ulubieniec....zaraz wrzucę ci jakieś fotki
W ogrodzie jest juz tak magicznie że trudno z niego wyjść,. Robię w nim całą zime, Bez żadnej przerwy przesadzałam grzebałam porrawiałam - miałam farta że zima była słaba i nic z przesadzonych rzeczy na razie nie wykazuje oznak przemarznięcia.
Na razie przy lustrze budzą się krokusy (pewnie tam jest cieplej bo promienie odbijają się od lustra
Ten to od Agani - buziak
Jeszcze zamknięte rano były ale wystarczyło troche słonka i....
Moi drodzy jeszcze troche bede miała taki dziurawy czas, bo robie na kilka frontów - praca zawodowa, potem remont poddasza - Kasiulka szybko sie nie da to prawie 70 m. kw powierzchni i wszystko od zera. jeszcze min. tydzien (za mna już 4 w listopadzi i tydzien teraz). Co chwilę coś trzeba ustalić, gdzieś pojechac dokupić a tu jeszcze wiosna przyszła i ogród trzeba przygotować.
Krótka relacja i upragnione zdjęcia pierwszych powiewów wiosny
Najpierw to co zobaczyłam dziś o świcie (tez miałam ekipe więc wtałam ok 6)
Ale warto było:
I pomysleć że to fotki zrobione w Krakowi (oczywiście nad dachami domów