Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 14:19, 02 gru 2014

Do góry
Lenka chora, mama chrypi, ale w pracowni ruch!
Kokardki na choince bombowe! Jak i cała choinka. A mnie się nie chce bawić.
Jak połażę rano z psem po zimnicy, to potem pół dnia odmarzam.

Ale jakiś wystrój świąteczny trzeba zacząć robić, bo święta przyjdą, a u Hanusi nic koloru i błysku, jak dotąd.

Zdrowia Wam dziewczyny życzę.

Kolorowy ogród na piasku 14:14, 02 gru 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Vivo, prawdziwy skarbiec informacji u Ciebie, tym razem dziękuję za piękne trawy
Chyba dzięki Tobie dojrzewam do decyzji o ich posadzeniu u siebie w ogrodzie. Bardzo dobrze, iż są takie, które nie są ekspansywne, czego obawiałam się najbardziej. No i skoro dobrze się mają u Ciebie, to i u mnie zimy przeżyją. Z tego, co zapamiętałam, to do rabat bylinowych pasować będą trzcinniki - np. Waldenbuch, śmiałki - np. Goldtan, którego pokazałaś przed chwilą i miłki. Czy poleciłabyś coś jeszcze?
I jeszcze jedno. Miałaś rację, że będę dążyć do obsadzania rabat bukszpanem. Przy jednej już rośnie Na pozostałe rosną własne sadzonki

Mariolu, też szukałam takich traw, które nie rozłażą się i dobrze zimują. Odpowiednich już trochę zgromadziłam Na różne miejsca i o różnych wysokościach. Z wyższych mam jeszcze inne trzcinniki, kilka odmian molinii, stipę brachytria, kilka odmian prosa, szarobrdek i inne, kupione późnym latem.
Z mniejszych, na przód rabaty mogą być popularne już na forum seslerie, molinia variegata, melica ciliata, mniej popularna (od jej kuzynki o niebieskawym odcieniu,)festuga ametistina April Green. Kostrzewom nie pozwalam zakwintnąć (mimo, że ładnie się prezentują, wyciągam im kłoski. Cały czas są ładne.
Na zdjęciach, początek września, F.April Green i F.Eljach Blue, posadzone na wrzosowisku.

-

Tworzę mój skromny ogród 14:00, 02 gru 2014

Do góry

Poradżcie jeszcze proszę, jak osłonić ten nieszczęsny baniak. Urody niestety nie dodaje, ale daje mi zbawienną wodę i to deszczówkę.
Aktualnie jest dookoła trawa i posadziłam przy tych bloczkach bluszcz, ale kiedy on urośnie
Może przy tym baniaku postawić podpory drewniane i posadzić powojniki?

Układam już sobie w głowie wizję przodu działki, tam, gdzie są magnolie i tuje wzdłuż ogrodzenia, no i otoczenia altanki. Zacznę to powoli przelewać na papier.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:54, 02 gru 2014

Do góry

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:53, 02 gru 2014

Do góry
W zeszlym roku zrobilismy ze starszym kilka ozdob choinkowych z filcu
...a ja sie tak wkrecilam ze co wieczor robilam nastepne i nastepne az zapelnilam pudelko.i w konsekwencji na choince byl.sam filc i kokardki ozywiscie bialo czerwone

Ogród cioci czyli ciociogród :) 13:51, 02 gru 2014

Do góry

Gosieńko piękności widoki pokazujesz
U Agi, nie tylko w ogródku.. 12:55, 02 gru 2014

Do góry
Skalnica i miniaturka Rh

liliowce

U Agi, nie tylko w ogródku.. 12:33, 02 gru 2014

Do góry

miniaturowe rodki

nieproszeni goście

pierwiosnki i chińska róża (domowa)

tulipany
U Agi, nie tylko w ogródku.. 12:25, 02 gru 2014

Do góry
WIOSNA.. ciąg dalszy
w dużej mierze "nowobogacki" kamień pod roślinami.. z czego do końca nie jestem zadowolona, ale coś z tym trzeba było zrobić jak już został wysypany. Te zielono-żółte kępy świetnie dają sobie na nim radę
pierwiosnki..

magnolia.. w tym roku postanowiła zakwitnąć i wychodzące nieśmiało zaspane piwonie

hiacynty.. i śliwa ozdobna

żurawki i berberysy.. uwielbiam ich kolory i nie z(a)mordowany rodek

Kolorowy ogród na piasku 12:03, 02 gru 2014

Do góry
victoriagos napisał(a)
uffffff i auuuuuuuuu
kwiecie mój kwiecie ale ciebie pełno na tym świecie
w cudownych odsłonach podziwiam cię aż konam

o joj, ślicznie, przespacerowałam się, rośliny piękne miałam nazwy zapamiętać ale było na każdej stronie coś nowego, że zrobiło się tego dużo i w głowinie się pomieszało
szczęka jeszcze kilka dni będzie boleć tyle razy była wkładana na miejsce że się zawiaski wyrobiły i cały czas dynda rozdziawiona
i ja mam iść spać po takich wrażeniach, w głowie się wszytko kręci i człek by chciał i to i tamto
a że jest na początku drogi bez doświadczenia to będzie przenosił inspiracje na swoje pole - mogę ?

czytałam że masz kłopot z gryzoniem (może już nie ) - a nie jest to przypadkiem piżmak (szczur),dziury robi że pięść się zmieści, korytarze długie, głębokie i rośliny wysadza przy okazji przegryza się/wgryza w korzenie, sieje spustoszenie w roślinności
ogród masz nad wodą idealne warunki dla szkodnika, ale jest zwierzęciem łownym więc można nań polować a z futerka rękawiczki, hodowany był dla futerka ale uciekło kilka sztuk i się strasznie rozpanoszył

O jak miło, kolejna miłośniczka wszelkiego kwiecia
Witaj Wiktorio ? O tej porze cieszą nas wszystkie letnie klimaty, ja też już zaglądam do takich zdjęć, robię kolejne plany i poddaję się błogim marzeniom Jeśli podoba Ci się u mnie to zapraszam, zaglądaj

Szeroki problem szkodniów nadal u mnie istnieje, niestety. Dotychczas walka przegrana ale nie poddaję się Też tak myślałam, że te duże dziury to mogą być piżmaka, bo wiem, że w okolicy działają.. Od wody do rabat, gdzie znajduję dziury jest około dwudzistu, może więcej metrów. Nie wiem czy one na tyle oddalają się od wody.

Kwieciście

Ranczo Edy 11:53, 02 gru 2014

Do góry
Pozdrawiamy

Ranczo Edy 11:51, 02 gru 2014

Do góry

Ranczo Edy 11:48, 02 gru 2014

Do góry
ooo takie tam co pod ręką było i ciach a super glut na palcach został mi

Do raju daleko - u Ewy 11:42, 02 gru 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wczoraj pojechała do Ikei po dodatki na ozdoby świąteczne i przy okazji znalazłam takie śliczne storczyki

Na doniczce jest napis Cambria

Ale okazy ja nigdy na oczy takich oieknosci nie widziałam a co dopiero w Ikei piekne
Kolorowy ogród na piasku 11:31, 02 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
byłam.. ale wrócę

Aniu, zapraszam

Kolorowy ogród na piasku 11:24, 02 gru 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Vivo, czy masz miłkę okazałą? Chyba masz? Czy ona szybko się rozrasta, czy rozlazi się na boki, czy też tworzy zgrabną kępę? Jak wygląda wiosną i wczesnym latem? Czy trzeba ją często "odmładzać, czyli rozsadzać? Dużo pytań zadałam, ale szukam widowiskowej trawy (co najmniej kilka takich samych egzemplarzy) na bardzo widoczne miejsce na tle cisów i proszę Cię o radę, bo masz w tym względzie doświadczenie Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie

Tak, mam miłki W sprzedaży można spotkać Eragrostis spectabilis i E.trichodes. Mam obie. Niższa i z bardziej wybarwiającymi się wiechami jest E.spectabilis. Rozrasta sie dość wolno (u mnie ), tworzy kępy, nie rozłazi się. Wiosną staruje dość wolno, ale szybciej niż mistanty i piórkówki. Ozdobna staje się dopiero pod koniec lipca, najlepiej prezentuje się ogląda pod słońce Jest to jednak trawa jesieni.

Tutaj początkiem października

Kolorowy ogród na piasku 11:15, 02 gru 2014

Do góry
viva napisał(a)

Aniu, to śmiałek darniowy Goldtau, zakwita wcześnie, bo już w czerwcu

dzięki jest śliczny do róż będzie pasował, wiosną kupię
Moja "przyziemna" :) pasja 11:08, 02 gru 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

O nie, powtórki z poszukiwań już nie zdzierżę .

Wstawię Tobie fotkę porównawczą, którą mam od dawna i... tak jak berberysy, kojarzy mi się z Tobą

Słoneczny ogród słonecznej safikey 10:59, 02 gru 2014

Do góry
czas leci a ja jeszcze nie okryłam roślin na zimę - mam nadzieję, że cos chociaż przezyje....

człowiek tak szybko żyje, że nawet nie zauważyłam, że zima juz przyszła

no poza oponami zimowymi

tylko komp, telefon i wieczorem domek z rodzinka, ale juz ciemno i wieje, więc nie chce się nawet nosa z domu wychylac

ale ponoć na koniec tygodnia ma być plus i bez wiatru więc i ja ruszę na ogródek....

a ogródek jeszcze taki jesienny
Norweski ogródek... 10:58, 02 gru 2014

Do góry
zimowo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies