Lenka chora, mama chrypi, ale w pracowni ruch!
Kokardki na choince bombowe! Jak i cała choinka. A mnie się nie chce bawić.
Jak połażę rano z psem po zimnicy, to potem pół dnia odmarzam.
Ale jakiś wystrój świąteczny trzeba zacząć robić, bo święta przyjdą, a u Hanusi nic koloru i błysku, jak dotąd.
Mariolu, też szukałam takich traw, które nie rozłażą się i dobrze zimują. Odpowiednich już trochę zgromadziłam Na różne miejsca i o różnych wysokościach. Z wyższych mam jeszcze inne trzcinniki, kilka odmian molinii, stipę brachytria, kilka odmian prosa, szarobrdek i inne, kupione późnym latem.
Z mniejszych, na przód rabaty mogą być popularne już na forum seslerie, molinia variegata, melica ciliata, mniej popularna (od jej kuzynki o niebieskawym odcieniu,)festuga ametistina April Green. Kostrzewom nie pozwalam zakwintnąć (mimo, że ładnie się prezentują, wyciągam im kłoski. Cały czas są ładne.
Na zdjęciach, początek września, F.April Green i F.Eljach Blue, posadzone na wrzosowisku.
Poradżcie jeszcze proszę, jak osłonić ten nieszczęsny baniak. Urody niestety nie dodaje, ale daje mi zbawienną wodę i to deszczówkę.
Aktualnie jest dookoła trawa i posadziłam przy tych bloczkach bluszcz, ale kiedy on urośnie
Może przy tym baniaku postawić podpory drewniane i posadzić powojniki?
Układam już sobie w głowie wizję przodu działki, tam, gdzie są magnolie i tuje wzdłuż ogrodzenia, no i otoczenia altanki. Zacznę to powoli przelewać na papier.
W zeszlym roku zrobilismy ze starszym kilka ozdob choinkowych z filcu
...a ja sie tak wkrecilam ze co wieczor robilam nastepne i nastepne az zapelnilam pudelko.i w konsekwencji na choince byl.sam filc i kokardki ozywiscie bialo czerwone
WIOSNA.. ciąg dalszy
w dużej mierze "nowobogacki" kamień pod roślinami.. z czego do końca nie jestem zadowolona, ale coś z tym trzeba było zrobić jak już został wysypany. Te zielono-żółte kępy świetnie dają sobie na nim radę
pierwiosnki..
magnolia.. w tym roku postanowiła zakwitnąć i wychodzące nieśmiało zaspane piwonie
hiacynty.. i śliwa ozdobna
żurawki i berberysy.. uwielbiam ich kolory i nie z(a)mordowany rodek
O jak miło, kolejna miłośniczka wszelkiego kwiecia
Witaj Wiktorio ? O tej porze cieszą nas wszystkie letnie klimaty, ja też już zaglądam do takich zdjęć, robię kolejne plany i poddaję się błogim marzeniom Jeśli podoba Ci się u mnie to zapraszam, zaglądaj
Szeroki problem szkodniów nadal u mnie istnieje, niestety. Dotychczas walka przegrana ale nie poddaję się Też tak myślałam, że te duże dziury to mogą być piżmaka, bo wiem, że w okolicy działają.. Od wody do rabat, gdzie znajduję dziury jest około dwudzistu, może więcej metrów. Nie wiem czy one na tyle oddalają się od wody.
Tak, mam miłki W sprzedaży można spotkać Eragrostis spectabilis i E.trichodes. Mam obie. Niższa i z bardziej wybarwiającymi się wiechami jest E.spectabilis. Rozrasta sie dość wolno (u mnie ), tworzy kępy, nie rozłazi się. Wiosną staruje dość wolno, ale szybciej niż mistanty i piórkówki. Ozdobna staje się dopiero pod koniec lipca, najlepiej prezentuje się ogląda pod słońce Jest to jednak trawa jesieni.