Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie wymarzony … 19:35, 15 sty 2023

Do góry
Teraz zima

Glina i zielsko 19:28, 15 sty 2023

Do góry
Gnija mi ze 4 szt rozchodników. Jest na to rada?
Ogród prawie wymarzony … 19:19, 15 sty 2023

Do góry
Teraz wrzesień październik listopad

Ogród prawie wymarzony … 18:32, 15 sty 2023

Do góry
Teraz lato
Lipiec sierpień

Ogród w malinówkach 18:27, 15 sty 2023

Do góry
Postaram się fragmentami pokazywać różne części ogrodu.

Dziś budynek gospodarczy.

Tak naprawdę składa się z dwóch budynków połączonych wspólną ścianą. Jego długość wynosi aż 12,5 m, a szerokość niemalże 6 m.

Do zasłonięcia jest ta długa ściana (wystawa północno-wschodnia) i krótka (wystawa północno-zachodnia).

Plan jest taki, by obsadzić to bluszczem. A może jednak dodać drugi gatunek?
A może inny gatunek na długiej ścianie, a inny na krótkiej?
Zacisze Alicji 18:18, 15 sty 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Tu pod drzewami wymyśliłam sobie nową rabatę, taką bardziej leśną (a miałam się ograniczać).

O, ciekawa jestem co planujesz
Ogród prawie wymarzony … 18:00, 15 sty 2023

Do góry
Spodobał mi sie pomysł Thebestoff-ów więc wstawiam swoje

Wiosnenne
tulipanowo

Glina i zielsko 16:31, 15 sty 2023

Do góry
Dziś pociełam trochę traw.
Oraz obciełam łepki hortkom na bukowej bo już brzydkie były.

No i w głowie poczyniłam plany na wiosnę.

Dereniowa

Dereniowa

Tu będzie remont kosmetyczny:
1.Rozplenice cofnę ciut bliżej tuj
2.rozchodniki rosną za rozplenicami więc pójdą przed nie . Szpaler rozplenic zagęszczę.
3. Miskant ze środka rabaty do zabrania na platanową.
4. Gazony aut całkiem.
5.dosypka kory

Mam tu jeszcze skalnice, floksy i prymulki oraz tawułki japońskie a na obrzeżu lawendę i daniki.

To zostaje. No i korci mnie wcisnąć tu hortki. Chyba musze znów nachodować z patków.

Basenowa

W zasadzie tylko dosadzanie tutaj będzie.
1. Dosadzę liliowce stella de oro. Zamówione już dawno.
2. Coniki przesunąć dalej od miscantów.
3.Dosadzić miscanty pomiędzy basen a wiatę. Nie wiem jeszcze jakie. Kupie na miejscu latem.

Bukowa

Tu roboty najmniej.
Tylko pomiędzy tujami a bukami dokończę rząd trzcinnika z podziału własnych.
Połowa długości trzcinnik już jest.
Carex jakiś vanilla do zabrania.

O planach na platanową opowiem innym razem.

Rady mile widziane.

Daleki od ideału..... 16:07, 15 sty 2023

Do góry
Ja nowe dalie przetestuje w warzywniku a potem wymiennie na rabaty bylinowe. Co roku zmiana nie będzie nudy.

Lady Liberty super, tylko bardzo wysoka.
Daleki od ideału..... 16:02, 15 sty 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Hehe, od Leszka już raczej nie. Ale jeszcze tyle miejsc z daliami… a moje notatki są niebezpieczne

Na Twoje zapiski tylko zerknęłam Ale dobrze jak znalazł na przyszły rok. Ja tak nie potrafię. więc jestem wdzięczna za linki do sklepów.
Creme de Cassis jest bardzo ładna, ładnie przyrasta.
Zacisze Alicji 15:40, 15 sty 2023

Do góry
Alija napisał(a)
A co w ogrodzie? Krety grasują wszędzie.
U mnie też grasują krety i to od jesieni,ryją na potęgę mam cały zryty ogród przez nie, nawet cebulki roślin miałam nie jednokrotnie wypchnięte nawierzch. Idąc po trawniku to można sobie noge zwichnąć bo te tunele ich są wszędzie. Koszmar z tymi kretami.
Wzgórze chaosu 15:18, 15 sty 2023

Do góry
Ula ja bardzo często robię kanciki, nie mam ich wtedy jakoś mocno zarośniętych, więc szybko idzie. Dla mnie to obok plewienia, cięcia, najlepszy relaks w ogrodzie.

Metoda podobna do twojej. Mam fotki kancikowania z października. Po wykopaniu łopatą, kawałki otrzepuję, rozdrabniam ręczną motyczką (z jednej strony ma 3 widelce, z drugiej ostrą kopaczkę). Wybieram resztki trawy i chwastów (wywożę to na kompost) a pozostałą ziemię wzruszam z resztą gruntu. Żeby nie było widać łączeń łopaty, wygładzam brzeg też tą samą motyczką.
Na prawdę to chwila moment, pod warunkiem dobrego nawilżenia. Nie może być za sucho ani za mokro.

Wzgórze chaosu 15:18, 15 sty 2023

Do góry
Bożenko linijkę a w przypadku mojego ogrodu raczej cyrkiel, faktycznie mam w oku
Na studiach wszyscy pożyczali ode mnie notatki, piszę bardzo wyraźnie, wielu mówi, że ładnie, ale ja wolę inny styl pisma, mam nawet dwie książki do kaligrafii, ale nigdy nie zaczęłam ćwiczyć.

Konika wypatrzyłam kiedyś na fb i kupiłam u dziewczyny, która bawi się w takie modernizacje. Niestety nie mam naszej korespondencji i zupełnie nie pamiętam, jaką miała stronę.

Ogród w malinówkach 14:56, 15 sty 2023

Do góry
Dziś trochę bardziej przybliżę plan mojej działki.
Granice zaznaczyłem na czerwono.
Czarnym kolorem pogrubiłem budynek mieszkalny, tuż za nim budynek gospodarczy i jeszcze dalej szklarnię.
Działka ma 790 metrów kwadratowych i jak widać kształt zbliżony do prostokąta. Jednak przebieg granic jest bardzo nietypowy, nawet w narożnikach nie ma kątów prostych (co sprawia, że mam jeszcze więcej dylematów). Ale to tematy na kolejne posty.

Działka obok, na której znajduje się drugi segment domu należy do mojej rodziny i na ten moment nie planujemy stawiać ogrodzenia pomiędzy nami. Zresztą ogrodzenia nie ma także w tylnej części działki za budynkiem gospodarczym i za szklarnią.

Jeśli chodzi o powierzchnie utwardzone to jest trochę tłucznia przed domem w postaci ścieżki do schodów wejściowych i podjazdu. Za domem nie ma jeszcze tarasu.
Wzgórze chaosu 14:26, 15 sty 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ula powoli zdążymy, dopiero styczeń. Oj faktycznie przydałaby się lepsza pogoda niż prognozują. Może jednak uda ci się coś podziałać i przewietrzyć głowę...

Kanciki uwielbiam robić, chwila moment, łopata sztychówka i efekt murowany.
Mój paskudny trawnik zyskuje na wyglądzie, a i rabaty wydają się jakoś bardziej zadbane.

W czwartek zrobiłam kolejny kancik, mimo, że stary nie był jakiś paskudny.
Tak wyglądał przed poprawką.

A tu prawie perfecto, wszystko na oko

Iwonko, co roku myślę że zdążę i ciągle mam z tym problem. U mnie obrzeży tak dużo jak u Ciebie.
Madzię pytałam w zeszłym sezonie o techniczną stronę kancikowania, ale ona od deski leci bo ma równe linie. A Ty robisz sztychówką???tak ładnie
A z tym co wycinasz co robisz, wywozisz??? Ja robię nożem do kantów, potem otrzepuję ziemię, przy okazji plewię. Nie powiem że to chwila- moment. Takie puste przestrzenie przy kancie, u mnie w miesiąc chwastami zarastają. Nie wyrabiam z tą pracą i dlatego tak dopytuję bo szukam usprawnienia.
Może jakieś robocze fotki zrobisz?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:18, 15 sty 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Polecam trzmielinę oskrzydloną. Rośnie stosunkowo wolno. U mnie po kilku latach ma wciąż kompaktową wielkość. Warto znaleźć dla niej miejsce.

Przepięknie wybarwiona. U mnie na taki kolor wybarwiły się w tym roku ambrowce.
mam jeszcze grujecznika i świdośliwę . ten pierwszy nie jest na pewno tak spaktakularny jak Twoja trzmielina ale tez mi sie podoba. Muszę znaleźć dla nich miejsce bo chwilowo przebywaja w donicach.
Nad trzmielina pomyślę .
Zieleń, drewno i antracyt 13:57, 15 sty 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Ranniki wyszły?

Niestety nie, ale pierwsze kwiaty pokazuje jaśmin nagokwiatowy

Muszę przyznać, że mnie ten maluch zaskoczył. Myślałam, że się nie zaaklimatyzuje w skrzyni ziołowej, do tego po drastycznym cięciu (dosłownie na jeża), a on cały w pąkach
Daleki od ideału..... 13:29, 15 sty 2023

Do góry
Szymka napisał(a)

Może lepiej nie bo znowu coś dorzucisz do koszyczka

Hehe, od Leszka już raczej nie. Ale jeszcze tyle miejsc z daliami… a moje notatki są niebezpieczne

Mojego Żona też na domek narzędziowy bierze. Ale u nas od zamoaru do realizacji bardzo długa droga,
Więc też z chęcią popodglądam u Agi
Ogród Basi i Romka 11:46, 15 sty 2023

Do góry
Chyba sąsiad się do nas podkopuje a tak na poważnie, to jest to ogromne kretowisko, na zdjęciu tego nie widać dokładnie, ale ono ma ponad pół metra średnicy, na wysokość też pewnie z 30- 40 cm, i tylko jedno, jakiś kret mutant chyba? chyba, że to coś innego ale nie mam pomysłu co to może być? Wyczytałam, że karczownik robi mniejsze kopce od kreta, go wykluczam, szczur chyba wcale nie robi kopców, zostaje kret gigant
PROJEKT OGRODU-PROŚBA O POMOC 11:23, 15 sty 2023

Do góry
Tu stoję w sadzie, patrzę na salon.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies