Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród w malinówkach

Marcin89 14:57, 26 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

To najwazniejsze ,aby nie trafić na partaczy też wspominam dobrze nasze ekipy

Nie przesadzaj
A i zapomniałam pochwalić twojego wypielęgnowanego warzywnika, tfu tfu pięknie wszystko rośnie ,brawo!
(Nie)dziękuję
To za sprawą deszczu. Ale dziś już zielono od drobnych trawek. Nasza udręka.
Wiolka5_7 15:57, 26 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
(Nie)dziękuję
To za sprawą deszczu. Ale dziś już zielono od drobnych trawek. Nasza udręka.

Niestety chwasty były, są i będą niestety jest ciągle co robić
Marcin89 17:18, 27 cze 2023

Dokończony przez brukarzy front
Marcin89 17:23, 27 cze 2023

Zobaczcie jak wymyśliłem te miejsce koło bramy.

Poprosiłem ekipę o dorobienia takiej rabaty wzdłuż ogrodzenia z nadliczbowych krawężników. Chcę ją wysypać żwirem i posadzić żywopłot, który dojdzie do samej bramy i zasłoni troszkę front od ulicy.
Marcin89 20:21, 28 cze 2023

Wracam z tematem tej wydzielonej krawężnikiem rabaty na żywopłot. W tym pasie ziemi między chodnikami nie daliśmy krawężnika, bo po pierwsze na tyle nie starczyło, a po drugie dokładnie w tej linii jest jedna z zasuw do wodociągu. Opcja z zasuwą w krawężniku u mnie nie przejdzie.

Zatem może tak:
1. Rabata z żywopłotem będzie z kamieniem. Wówczas ten szeroki prostokąt też wysypać kamieniem i nic już nie trzeba wstawać.
2. Przesunięcie krawężnika o jakieś 20 cm, czy nawet 50 cm. Ale wtedy zaburzona jest proporcja żywopłotu, tu by było szerzej. Nie w linii z pozostałymi, już zrobionymi krawężnikami. Na rysunku to czerwona linia.
3. Przesunięcie krawężnika dużo dalej (tak jak zielona linia) i zrobienie niskiej obwódki np. z cisa. Oczywiście też tam gdzie dwie dorysowanie zielone linie wzdłuż chodników. W środku kamień i coś ekstra do wyeksponowania. Za krawężnikiem i obwódką w stronę domu już niższa rabata z korą. Nawiązująca roślinami do tych wąskich rabatek po bokach.

Tak sobie dumam. Co myślicie?
NowaKiKi 20:58, 28 cze 2023

Czesc chwile mnie nie było a tu takue nowosci u Ciebie. Podjazd i taras prezentuje się pieknie, ogrodzenia dopełnia już obraz całości.
Warzywnik super! Ja zazdraszam że macie miejsca na tyle upraw, ja zasadzilam troche ale czuję niedosyt i już kombinuje i obmyślam gdzie cos bym mogła jeszcze dac w przyszłym roku.
Odnośnie ostatniego pytania, mnie podoba się opcja numer 1 albo 3
Ja u siebie przednia rabatę wysypałam kamieniem i według mnie ladnie się prezentuje, ale to kwestia gustu. Zrobię jutro pare fotek i wstawię u siebie, wiec zapraszam jutro wieczorem do mnie.
Marcin89 21:12, 28 cze 2023

NowaKiKi napisał(a)
Czesc chwile mnie nie było a tu takue nowosci u Ciebie. Podjazd i taras prezentuje się pieknie, ogrodzenia dopełnia już obraz całości.
Warzywnik super! Ja zazdraszam że macie miejsca na tyle upraw, ja zasadzilam troche ale czuję niedosyt i już kombinuje i obmyślam gdzie cos bym mogła jeszcze dac w przyszłym roku.
Odnośnie ostatniego pytania, mnie podoba się opcja numer 1 albo 3
Ja u siebie przednia rabatę wysypałam kamieniem i według mnie ladnie się prezentuje, ale to kwestia gustu. Zrobię jutro pare fotek i wstawię u siebie, wiec zapraszam jutro wieczorem do mnie.
Cześć, dziękuję za pochwały

Poszerzyłem warzywnik na swojej działce. A pomidory i fasolka wysoka i tak są na ziemi mojego dziadka. W planach jest zajęcie terenu koło kompostownika też na grządki. Więc się zmieszczę. Muszę

W opcji 1 przeraża mnie ilość kamienia. To jest jakiś koszt większy. Kora wcale też nie tania. Wolę kasę ładować w sadzonki. Dużo ludzi też narzeka, że kamień odbija ciepło i parzy rośliny, gorzej rosną itd.
LIDKA 22:17, 28 cze 2023

Marcin ja bym te rabate zrobiła w kamieniu ale tujom on nie służy. Co chcesz na żywopłot?

Kamien to koszt od 90 zł do kilku stów za tone
Rabata 5 na 7 m pochłoneła 4.5 tony tzw kory kamiennej.
Mam w przedogródku. I lubie. Jest czysto i niemal bezobsługowo.

Kora wyjdzie taniej ale trzeba dosypywać co jakis czas.

Co chcesz tu posadzić?
ajka 22:23, 28 cze 2023

Kamień ładnie wygląda w przedogródku, ale może niekoniecznie dobry jest pod tuje.

Ja mam u siebie w przedogródku i kamień i korę, możesz podejrzeć, przedostatnia strona wątku.
Marcin89 23:21, 28 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Marcin ja bym te rabate zrobiła w kamieniu ale tujom on nie służy. Co chcesz na żywopłot?

Kamien to koszt od 90 zł do kilku stów za tone
Rabata 5 na 7 m pochłoneła 4.5 tony tzw kory kamiennej.
Mam w przedogródku. I lubie. Jest czysto i niemal bezobsługowo.

Kora wyjdzie taniej ale trzeba dosypywać co jakis czas.

Co chcesz tu posadzić?
Nie wiem czy o tej samej rabacie myślimy. Te wąskie wzdłuż ogrodzenia (za krawężnikiem) to kamień na pewno i żywopłot z cisa lub grabowy. W ogóle nie myślałem tu o thujach.
Jeśli chodzi o 3 rabaty prostokątne pomiędzy chodnikami i podjazdami to widział bym w korze. Ale kwestia tej środkowej pod znakiem zapytania, głównie przez te zasuwkę w durnym miejscu. Jeśli będzie kora to będę musiał i tak oddzielić od kamieni z żywopłotu. A jak kamień to połączy się to z kamieniem z żywopłotu. Rośliny tutaj to myślę cały czas. A na teraz to drzewo liściaste, hortensje bukietowe, miskanty, ostnica + byliny. Może powtórzone kuliste iglaki.