Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:46, 13 lis 2014

Do góry
Coraz mniej liści na drzewach, coraz miej kolorów wczoraj powiązałam część traw, dzisiaj parę fotek

Prośba o pomoc w wykończeniu rabat 14:35, 13 lis 2014

Do góry
Czy Zebrinus dobrze będzie wyglądał w tym miejscu? (za azalią).
Jałowce - dać 2 szt. (żeby szybciej był efekt no i grupa)- nie będzie za ciasno? czy lepiej 1?
I jaki polecacie, żeby "spływał" na kamienie, ale był wyższy (nie typu carpet). Kolor Gold stara będzie ok? czy się zleje z tują Sunkist?

Marna wizualizacja w paincie:

Kolorowy ogród na piasku 14:22, 13 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Zatraca się granica co zastane, co posadzone ludzką ręką, im dalej od domu. Piękna ta grobla.
Choroby i szkodniki wierzb, wierzba - Salix 14:06, 13 lis 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Choroby i szkodniki berberysów, berberys - Berberis

Dodam że miniaturowa wierzba szwajcarska ktora rosnie w jednej rabacie z berberysami jest w podobnym stanie. Usycha i plamy na lisciach zastanawiam sie czy nie usunac jej z rabaty .

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:53, 13 lis 2014

Do góry
pieknie cieplo wiosna nawet trawa budzi sie do zycia
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:12, 13 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ależ boskie połączenie - jak Oudolf
Nadrobiłam zaległości, zapisałam niedzielny ważny termin i wciąż nie mogę wyjść z podziwu, jak Ty ogarniasz taką gatunkową różnorodność! Ja mam jedną rabatę - w zamiarze bylinową i nerwa mam na nią, więc już planuję zmiany.
Melduję, że posadziłam ok.140 cebulek narcyzów pod brzozami i liczę na to, że te cholerne muchy nie przyczepią się do nich zbyt szybko... Tzn. łudzę się
A Inżynier Pendolino - rozczulający
Nadzieja na piękny ogród 12:49, 13 lis 2014

Do góry
U mnie teraz się zrobiło troszkę ponuro Słoneczka nie ma Z tego wszystkiego wezmę się za prasowanie, ale najpierw podszykuję jakiś obiadek
Pozdrawiam cieplutko i dla Ciebie "słoneczko"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:44, 13 lis 2014

Do góry

W ogrodzie cieszą mnie teraz stkoroktki afrykańskie one są niezniszczalne polecam wam na balkonówi i tarasy

Camperdownii już bez liści

Stokrotki afrykańskie - prześliczne nawet nie wiedziałam że jest taki gatunek i kwitną do póżnej jesieni ?
już zapisałam na moje liście chciejstw
P.s u mnie czarująca ,zwykła polna na ścieżce przed ogrodzeniem w trawie rośnie i cieszy
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 12:37, 13 lis 2014

Do góry
...również patriotycznie i ogrodowo pozdrawiam

ps.

..oprócz ogrodu jest też i drugie hobby - tylko ciężko jest mieć na to wszystko czas aby pogodzić.
Taka uwaga z mojej strony:
.. nie jestem myśliwym i osobiście brzydzę się zabijać bezbronne zwierzęta - Mam wstręt i tępię ludzi co urządzają sobie tzw. rozrywkowe łowy na zwierzynę - jest to nieusprawiedliwione niczym bestialstwo. Za to z upodobaniem poluję na UZBROJONYCH LUDZI - to moje drugie hobby.
Wersja opisu fotki dla wrażliwych osób:
".. spacer miłośników ogrodów w jesiennych promieniach słońca i szukanie nowych inspiracji .. podziwianie piękna przyrody, ..ot takie małe jesienne sprzątanie przy ogrodzie.
( po prostu tych zielonych ludzików na fotce tam nie ma - to fatamorgana )"

pozdrawiam wszystkich miłośników ogrodów

Jan
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:35, 13 lis 2014

Do góry
07_Rene napisał(a)
MONIA -też czekam na weekend, ale nie wiem czy odważę się cokolwiek przesadzać

Przed domem nie jest najgorzej, ale tam z tyłu to nieciekawie, nie jestem wstanie uporządkować tych roslin i sensownie pogrupować... Wiem, że potrzeba cierpliwości, ale czuję niedosyt projektowy, bo ciężko ogarnąć ten misz-masz, który sobie zafundowałam. I teraz zamiast cieszyć się, to gdzie nie spojrzę, to mnie coś irytuje. Co prawda, sadziłam wszystkie roslinki na początku października wg swojej koncepcji, ale już mi się zmieniło. Cóż jestem tylko kobietą...

Przeryłam wczoraj trochę łącząc dwa kawałki rabaty w całość. Powstał trapez o wymiarach 8mx5mx5m.
Eksmituje tam wszystkie iglaki karłowe i wolnorosnące tj. 2x świerk conika, jodła górska compacta, jodła koreańska silberlock, chojna kanadyjska (o ile przeżyje, bo ją mocno nornice podgryzły w sezonie).
W tym miejscu rosną już: cyprysik groszkowy aurea nana, żywotnikowiec, berberys orange rocket, jałowiec hortsman, jagoda goi, 2x żurawina, jeżówki, barwinek, red baron, języczka pomarańczowa! - czyli bomba jądrowa!
Jakoś tego nie czuję, bo znowu będzie tragicznie nawalone.

No i nie wiem, czy jeszcze można przesadzać iglaki, czy to za duże ryzyko o tej porze?

Chyba duże ryzyko dla iglaków.

Miałam to samo, 3 lata eliminowałam poszczególne gatunki. Trzeba sobie napisać - może pomoże, ja tak robiłam:
akcenty sterczące (drzewa, rośliny na pniu, wertykalne - po 3 szt.), podstawowe - trzon rabaty, wypełnienia - lekkie zwiewne lub płożące, uwzględnić kolor i zachowanie sezonowe, tył rabaty. Zapomnieć o tym co się ma albo wybrać tylko bazę i na niej budować. Żeby jedna rabata nawiązywała do drugiej lekko, jak w łańcuszku. Łatwo się pisze, wiem. Walczymy więc razem, bo mam tak samo.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:09, 13 lis 2014

Do góry
Jupi! Znalazłam Dom przy plaży, 2 sypialnie, kuchnia, z basenem, w miejscowości Puerto Avernturas. Pierdziszewo, ale przy plaży Na co dzień cisza i spokój, do 100tys miejscowości turystycznej 19km. Będzie git Koszt: 250 zł/doba przy 2 tyg.
Właścicielami są Francuzi, jak ich nie ma, wynajmują

jupi!

Mój nowy stary ogród 11:58, 13 lis 2014

Do góry
Mój nowy stary ogród 11:54, 13 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Preriowej niet, to pomacham Ci chociaż nie
Przeniosłaś bukszpan do reanimacji? Będę podglądać trawy powiązane. Tak się zastanawiam nad kokardkami u mnie... bo jak sypnie to ledwo wiadomo w którą stronę patrzeć, gdzie te trawy rosły hihihi

Ewcia bukszpan został bo nie mam nic w zamian, do wiosny pewnie posiedzi, a potem zobaczy się
Wstążeczki fajnie wyglądają i wiadomo w ktorą stronę patrzeć, szlak wyznaczają
Zrobiłam pare fotek

Ogród z platanem. 11:49, 13 lis 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Marzenko, w tym roku wszystko się dziwnie przebarwia. Nie wiem od czego to zależy. W zeszłym roku kolory były chyba intensywniejsze.

A tu grusze, które najpierw zżółkły, żeby czerwienieć. Z dnia na dzień bardziej różowe. Bardzo jestem ich ciekawy, bo zastanawiam się jak w przyszłym roku będą się zachowywać. W nogi dostały dużo porządnej ziemi i przekompostowany obornik. W zeszłym tygodniu dostały paliki.

Filipie, choć mam gruszę od 2 lat, jednak moja wydaje mi się bardziej zwarta i na pewno mniejsza. (Wstawię zdjęcie u siebie, jak zmienię komputer.)
Ma głęboką zieleń liści, potem jest właśnie żółta. Czasami trzeba uważać na rdzę gruszy i na taki owad co minuje liście ale u mnie na razie nie zauważyłam. I grusze wg mnie to najpiękniej kwitnące drzewa owocowe. U Ciebie jest świetnie, że nie jest sama - i u siebie dosadzę jej jeszcze 2 szt.; jedną na pewno. Dobrze, że u mnie napisałeś, dzięku temu wiem, że powinnam dosadzić jeszcze jedną jeszcze w tym roku.
Ogrodowe przygody 11:33, 13 lis 2014

Do góry
Ogródeczek jagody99 11:23, 13 lis 2014

Do góry
Jagódko przyszłam z rewizytą i ciasteczkiem na przywitanie.

Jak widzę mam sporo do przeczytania aby lepiej Cię poznać

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:03, 13 lis 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

na mnie czas ogród czeka, do wieczorka
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:02, 13 lis 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Aniu, dla Ciebietroszkę "słoneczka".

Dziękuję Doniu, bardzo mi teraz potrzebne, a u mnie szaro i ponuro, pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:59, 13 lis 2014

Do góry
piekny dzien dzis a zapowiadali stopniowe pogorszenie a jest ladniej i cieplej niz wczoraj. Milego dnia
Ranczo Edy 10:56, 13 lis 2014
Do góry
Piękna jesień widziana Twoimi oczami, kościół w tych gałązkach taki klimatyczny. Macham!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies