Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Juzia 13:51, 12 lut 2015

Mysza napisał(a)
Iwonko, Agciu i macie rację co do kosztów.
Zaplanuję, potem kosztorys a potem zobaczymy czy wystarczy na wszystko
Inspiracje przegladam, ale czegoś muszę się trzymać
No i postaram się być konsekwentna

Globus zostaje

Justynko tujki niekoniecznie wszędzie.
Tak właściwie to koło basenu myślałam o trawkach i zostaje jedynie odcinek pomiędzy basenem, a końcem.ten za brzozami.Tam może możnaby wstawić te żywotniki wschodnie,jajajeśli zastąpi je kosodrzewina, albo odwrotnie, albo może te borówki i bez tujek?

Dziękuje WAM Wszystkim za pomoc

A borówki masz????

Jaja mogłyby być! 3 ich masz?
Mysza 13:54, 12 lut 2015

Nie mam borówek.Ania raz proponowała zamiast pęcherznicy.
Jaja 3
Juzia 14:03, 12 lut 2015

Napaćkałam... ale zaraz opiszę i mam nadzieję, że wszystko będzie jasne

To zaczynamy od lewej i idziemy do góry
Globosum...wiadomo.
Za drewutnią tujki z różami i lawendą w obwódce bukszpanowej.
Dalej 3 wiśnie Amanogawa z kulkami bukszpanowymi i berberysowymi plus trawy...później się dobierze jak coś
Dalej 3 sosny podsadzone...jeszcze nie wiem czym...może żółtymi żurawkami....
Na końcu serby z miskantami.

Po prawej od góry w dół:
3 tujki jaja podsadzone żurawkami bordowymi
Wrzosowisko z brzozami i trawkami (ewentualnie można jeszcze kulki jakieś tam porozrzucać...nie wiem jak z miejscem będzie) z tyłu miskanty....za basenem też miskanty.
I eLka tarasowa Tak sobie pomyslałam żeby dać hortensje po całości...ale dwie odmiany.
Pod cisem miskanty i hortensje różowe podsadzone żurawkami bordowymi.
Pod Umbrami kostki bukszpanowe a pomiędzy hortensje białe z rozchodnikami. Jak będzie miejsce to te rozplenice można wcisnąć.

I ja tak to widzę
Juzia 14:08, 12 lut 2015

Do róż też jakieś trawki można wcisnąć...jak miskanty z tyłu się nie zmieszczą....to chociaż stip parę
Kacha123 14:08, 12 lut 2015

Ooo piękne maluneczki!
Mysza 14:16, 12 lut 2015

Juzia bomba:0

Pięknie to wszystko podsumowałaś
Ja tak po cichu myślałam o bukszpanowych obwódkach przy białej hortensji.Bałam się, że wymyślam. Ale fajnie

Pomyślałam tylko, że gdyby tych hortensji było jakos za dużo to zamienię pod cisem na kule bukszpanowe a reszta zostanie i też byłoby ślicznie.

Och Juziu kochana czyżbyśmy miały wszystko zaplanowane

Bardzo Ci dziękuję

Teraz to będę Was męczyła o ilości bukszpana na metr?Rodzajach trawek.

Moje dzisiejsze kwiatki w podzięce

Mysza 14:17, 12 lut 2015

Kacha123 napisał(a)
Ooo piękne maluneczki!

Prawda?Też mi się podoba
AgataBC 14:33, 12 lut 2015

Bukszpany sadź tak gęsto, żeby się stykały. Zależy jakie duże to takie odległości. Kiedy ja sadziłam sadzonki małe za 4zł. to w metr wchodzi ok. 7szt. A jak za efektem chcesz poczekać to może być rzadziej.

AgataBC 14:40, 12 lut 2015

Jeśli chodzi o róże jakie mogłyby być to poszukałam trochę i może coś Ci się spodoba. Kryterium poszukiwania było oprócz koloru- zdrowotność i nieprzerwalność kwitnienia. Polecam przejrzeć ten wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/586-tam-gdzie-mgly-i-roze-mieszkaja?page=82

Z białych oprócz tej co Iwona Ci proponowała ( Schneenewitchen) może być Artemis: https://www.google.pl/search?q=róża+artemis&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=WqzcVLWXDuq67gaZmIH4DA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Sebastian Kneipp:
https://www.google.pl/search?q=róża+sebastian+kneipp&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=J63cVNL9KMyP7AbUgYGABA&ved=0CB8QsAQ

z różowych:
Maria Theresia
https://www.google.pl/search?q=róża+maria+theresia&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CK3cVKeZD-OZ7Aa2koG4BA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Pomponella:
https://www.google.pl/search?q=róża+pomponella&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6KzcVKatGYXW7QbC5YDgBA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Od siebie polecam Pastelle:
Toszka 14:48, 12 lut 2015

Miskanty pod serbami będą miały za mało słońca. Prędzej szpaler hortek. Jest jeszcze jedna kwestia - jeśli coś będzie opierać, ocierać się o serbowe gałązki to te gałązki będą marnieć i łysieć.
Namiar na cisy dam na pw. Serby też tam kupisz. Rośliny są zdrowe, w bardzo rozsądnych cenach. Sprawdzone przeze mnie i nie tylko Mają też półkule cisowe, kupowałam u nich też wypasione stożki. Anetka z "pustynii..." kupiła ponad 120 serbów i wszystkie przyjęły się bez problemów. Rośliny od nich to nie liliputki
Kończę reklamę, bo i tak mi nikt za nią nie płaci, ani zniżki nie da...