Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój 4 arowy azyl... 22:22, 04 lis 2014

Do góry
Wczoraj wiało, ale dzisiaj to wiatr w porywach pedził pewnie z 80 km/h! Liście z okolicznych drzew zasypały mi calutką działkę Znów czeka mnie sprzątanie. Dobrze, że już prawie wszystkie liście opadły

Na jałowcu

Na trawniku
Wilcza Góra 22:15, 04 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Twoja jesien jest fantastyczna. I zaprzeczam nie jest złota jest miedziana.

a może bardziej miodowa ? a może zwyczajnie kolorowa ?
...a taką ją lubię najbardziej....

Bajkowy ogród Weroniki 22:12, 04 lis 2014

Do góry
Do hotelu wracaliśmy ok. godz. 18-tej. Obiadokolacja, wszystko kuszące i do próbowania, ale i tak wszystkiego się nie dało spróbować, bo nie rozciągnięty żołądek.

Nasz hotel w Belek, CRYSTAL PARAISO VERDE, otoczony palmami i bujną roślinnością, pomimo, że to listopad. Do restauracji można przejść pod palmami i gołym niebem lub pięknym przejściem zadaszonym z wystawami i sklepikami.

Mój 4 arowy azyl... 22:10, 04 lis 2014

Do góry
Bogusiu, już się znalazło

W kamiennym kręgu od początku 22:10, 04 lis 2014

Do góry
Dzisiejsze jesienne ujęcia

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:00, 04 lis 2014

Do góry
Aniu, za wszystkie dobre słowa i ogromną życzliwość, za to, że jesteś, z całego serca gratuluję tysiączka i czterech lat na forum
Bajkowy ogród Weroniki 21:55, 04 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Weroniko piękną wycieczke miałas , mnóstwo wspomnień i pięknych zdjęc. Serial prawie zawsze oglądam Pozdrówka.

Bogdziu, pomimo, że wycieczka objazdowa, i zdarzało się jednego dnia pokonać trasę 550 km z Antalyi do Kapadocji, to widoki z autokaru przepiękne, niebo o różnych porach, góry Taurus, mijane miasta z różną zabudową. Aparatu z rąk nie wypuszczałam. Postoje na posiłek, kawę, mycie autokaru, drobne zakupy pozwalały wyprostować "kości" a w czasie jazdy opowieści pilota dodatkowo sprawiały, że czas leciał szybciej niż chciałoby się. Myślałam o Tobie, czy dałabyś się namówić na taką wycieczkę?
Dobrze zorganizowana, nie męcząca, nie droga.

Olbrzymie połacie ziemi i nic, ale jakie niebo.

Góry z autokaru.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:53, 04 lis 2014

Do góry
Ojojoj to seteczkę przegapiłam! Ostatnie różyczki dla Ciebie Ewcia
Niech Cię Twój ogródek cieszy nieustająco i żeby zimy prawie u Ciebie nie było

Do raju daleko - u Ewy 21:50, 04 lis 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Przebarwione hortensje

Niesamowita te obrazki!!! u mnie te mrozy przeszły i niewiele roślin zostało w dobrej kondycji...sporo cieplej jednak u Ciebie A myślałam,że nad możem to jest zimno, a to widocznie wilgoć tylko....

...trzymam kciuki za te 10 stopni i Twoje nicienie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:48, 04 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Przyszłam pomachać i pozachwycać się kolorami.
Różyczka piękna, niewinna i delikatna, cudna.
Czy te prymule to teraz kwitną?
W kamiennym kręgu od początku 21:48, 04 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aniu jak tam prace w domku?? Na ukończeniu? Buziaczki

Ciotuniu, na wykończeniu, to ja.....nastał teraz czs kolorów, fug, podłóg i mebli....powiem filmowo.......masakra......damy radę, już bliżej niż dalej.....zimą wymyślę koncepcję nasadzeń przy domu....to dzisiejsze zdjęcia

Lawendowy zawrót głowy 21:46, 04 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

śliczne te berberysy czerwone
i red baron super wygląda
placyk wyszedł elegancko!

No ja mam wrazenie ze wszystko wybladło w porównaniu z miesiacem wstecz ..... Mam nadzieje ze u mnie wszystko na miejscu tylko bardzo potłuczone

Ogród niby nowoczesny ale... 21:44, 04 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Widzę, że babka już u Ciebie była... bo bitelsomania ja dopadła, a ja sie nie znam na tej trawie..

Ale nie o tym chciałam.... jarząbek wymiata...... po prostu cudo nad cudami.. dobrze, że nie mam miejsca, bo od razu bym go posadziła.. a tego co mam M nie da wyciepać...szkoda..

No jarząbek cudo...oniemialam jak wróciłam do domu po ponad tygodniowej nieobecności...

Gdzieś na końcu świata... 21:41, 04 lis 2014

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Na FB Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego znalazłam świetną ciekawostkę a zarazem pomoc przy rozpoznaniu chorób u roślinek.

Objawy niedoboru składników pokarmowych u roślin:

- (B) Bor – Nekroza wierzchołków wzrostu pędu i korzeni. Liście kruche, zamieranie kwiatów, brak zawiązywania owoców, owoce niewyrośnięte, skorkowaciałe, spękane. Nekrozy floemu.

- (S) Siarka – Chloroza całych liści, żyłki czerwonawe, czasem brak turgoru liści. Objawy zbliżone do braku azotu.

- (Mn) Mangan – Mozaikowa chloroza, nekroza międzyżyłkowa. Niekiedy smugowate plamy (u zbóż). Zahamowanie wzrostu. Opadanie liści.

- (Zn) Cynk – Zahamowanie wydłużania międzywęźli (u drzew), redukcja powierzchni blaszek liściowych. Przebarwienia jasnozielone liści starszych.

- (Mg) Magnez – Chlorozy przechodzące w nekrozy (na liściach dolnych pięter plamy między żyłkami) w skrajnych przypadkach nekroza brzegów liści. Hamowanie wzrostu, szczególnie korzeni.

- (P) Fosfor – Zahamowanie wzrostu, liście ciemnozielone, często od dolnej strony fioletowopurpurowe.

- (Ca) Wapń – Drastyczne zahamowanie wzrostu, zamieranie wierzchołków pędu, śluzowacenie korzeni, nietypowe chlorozy. Deformacja liści. Zasychanie wierzchołków liści.

- (Fe) Żelazo – Chloroza całych liści młodych.

- (Cu) Miedź – Nekrotyczne plamy, niebieskozielona barwa liści. Czasem brak turgoru. Zaburzenia w formowaniu organów generatywnych.

- (Mo) Molibden – Redukcja rozwoju blaszki liściowej. Chloroza liści młodych. Zahamowanie brodawkowania i wzrostu roślin motylkowych. Deformacja pędu.

- (K) Potas – Plamy chlorotyczne i nekrotyczne (od wierzchołka i brzegów blaszki liściowej) na liściach starszych (dolnych). Zahamowany wzrost, szczególnie organów spichrzowych i reprodukcyjnych.

- (N) Azot – Hamowanie wzrostu, szczególnie liści, małe krzewienie, chloroza liści starszych (dolnych – zasychających).

[Chloroza – brak barwników zielonych u roślin]

Przedstawione kolory są orientacyjne, mogą się różnić w zależności od roślin.

Źródło opisów: "Fizjologia roślin" pod redakcją Jana Kopcewicza i Stanisława Lewaka, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2005
Źródło grafiki: http://tiny.pl/q629x

O!!! i to mi się podoba też chcę spiracić

Co u Ciebie Gosiu słychać? jak Maluszek?
Gdzieś na końcu świata... 21:39, 04 lis 2014

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)

Ewcia oczywiście, że pokażę. Tak wyglądają pierwszego dnia

Skrętnik podzielony

Fiołeczki w mini doniczce

Ale fajne przedszkole super zobaczyć coś zielonego i świeżego...no nie mam na myśli sałaty oczywiście
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:37, 04 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A ja wczoraj chciałam sobie przypomnieć nazwę Twego wątku i wyleciało z głowy... ot skleroza... Ty masz trawki Bitelsiki... jak sie sprawują??

Nie ma co focić, wiec ponownie trawki..

Bitelsiki sprawują się dobrze...ale przeżyły dopiero pierwszą zimę u mnie...a jak pamietamy wszyscy tegoroczna zima była łagodna
Istnieje prawdopodobieństwo iż mogą przemarzać...ale bądźmy dobrej myśli

Ależ masz piękne te trawy!!
Bajkowy ogród Weroniki 21:36, 04 lis 2014

Do góry
Kościoły w Goreme zachowały jakby nietknięte palcem czasu, świeże kolory fresków. Nie mogę pokazać kościołów wewnątrz ze względu na zakaz fotografowania, ale wyklikać można.

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:36, 04 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ten miskant chyba co rok wyższy???

Taki sam Ale za to coraz grubszy i muszę co jakiś czas trawksa dzielić A jest to wyzwanie.... na szczęście podzieliłam wiosną... wiec ta wiosna będzie bez podziału..za to na drugiej rabacie mus .....

I ostatnie foto.... jest do niczego, jak robię 3 fotki Jezówki odmianowe wyciepałąm, bo były już brzydkie jak noc...

Jutro jedną hortkę przeniosę..
Rododendronowy ogród II. 21:33, 04 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

.

Bogdziu goryczki teraz kwitną? czy to drugie kwitnienie? a co to za róża
a jeśli chodzi o liliowce to jak masz już podpisane bo coś wspominalaś to by cudnie było, patrzyłam na tą Igrid różę i piszą że jest krótkowieczna

pozdrawiam
Początki w Kruklandii 21:32, 04 lis 2014

Do góry
Juzek .. Ty mnie wybacz ,albo w zembiska wal .. Że ja Teojego tałzena przegapiłam ..wstyd..

Ale teraz się zrehabilituję.. Buziole i..giardinę Ci wrzucę .. Jak pokusa to pokusa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies