Ja nigdy nie robiłam sądzonek w styczniu i do tego w wodzie pisałam u siebie na wątku że mały procent się ukorzenia,wolę bezpośrednio w grunt i nie ruszam przez 2 sezony.Może masz lepszą rękę niż ja.
U Madżenki dyskusja o Frosted Curls. Pokażę swoje.
01.06 po posadzeniu
Później przyszła ekstremalna susza, przez całe lato padało może 3 razy. Nawozu też nie dostały. I rosły
14.09 wyglądały już tak
Magdomoje hortensje ogrodowe zimują w ogrodzie ,na zimę je troszkę kopczykuję i okrywam gałązkami z marcinków najbardziej szkodzą hortensjom ogrodowym wiosenne nocne przymrozki ja okrywam wtedy na noc dodatkowo kocami
Jolu Iwonko dziękuję ja też Wam życzę samych wspaniałości
zastanawiam się czy nie lepiej zamiast róż pod murkiem nie wyglądała by lawenda a przy samej pergoli w środek bonica 2 krzaczki wzdłuż murku posadzone są takie różyczki jak na zdjęciu
na zdjęciu chopin którą bym chciała wcisnąć na rabate na środek ta na zdjęciu ma ok1,5m więc myślę, że z bonicą około 60cm będzie współgrała, styłu za murkiem na drugim zdjęciu jest posadzona budleja (fioletowa kreska) więc chyba będzie ładnie
Jola właściwie to to traktuję go trochę po macoszemu bo jak go zabezpieczałem to mi nie kwitł a jak o nim zapomniałem zaraz mu się poprawiło,
więc teraz przesadziłem go pod ścianę garażu i drugi rok dostaje tylko odrobinę świerkowych gałązek na korzenie
przeglądam zdjęcia i oczywiście musiałem coś wstawić
zbliżenie na Kościelec na górnej panoramie ten najbardziej po prawej
Aniu tutaj też jest w temacie, nie tylko na fb https://www.ogrodowisko.pl/watek/2526-karmniki-dla-ptakow?page=5#post_2 . Ziarenka łuskane, orzeszki, smakołyki podajesz. Zauważyłem, że na niełuskany słonecznik zatopiony w słoninie częściej kuszą się kowaliki, sikory wolą ziarno luzem. Sikorkom trudniej wydobywać ziarenka.
Racuchy wyglądają bardzo apetycznie, zapewne smaczne ...
jej rabata z jurajskiego miodzio, o tej róży myślałam bonica, pergola obok rabaty porośnięta jest różą o drobnych różowych kwiatach a także róża Veilchenblau, która jest fioletowa, myśle że chopin ona jest biała i wysoka w sam środek, na bokach bonica i na brzegu lawenda będzie więc fiolet róż, biel myślę że tak będzie ok
poniżej jedna z róż na pergoli zdjęcie z 2 lat wstecz teraz pergola cała jest porośnięta tymi różami a forsycja po drugiej stronie rabaty wycięta, tam też jeszcze nie wiem co posadzić ale chyba tez jakieś róże. Pod murkami rosną już okrywowe różyczki miniaturowe