Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi i Romka 10:20, 07 maj 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Kwiatki, ale potem liście ja je lubię głównie za liście, za chwilę usunę im kwiaty, by liście nabrały masy jeszcze możesz sobie ją kupić i posadzić Tu mam ją z miodunkami, zdjęcie z zeszłego roku

Cudna kompozycja Rośliny do cienia są najpiękniejsze
Ogród Basi i Romka 10:11, 07 maj 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
I mnie też zakwitły niezapominajki wysiewałam też białe, ale tych mam niewiele

Urocze bukieciki.
Za drzwiami do ogrodu... 10:08, 07 maj 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Czyli lubimy to samo
Placyk gotowy. Teraz tylko po deszczu go zamieść, bo wypłukało się trochę piasku. Najważniejsze, że skończyłam przed deszczem i akurat trochę związało przez noc poprzednią, wczoraj był delikatny deszczyk, więc nie wymyło zaprawy. A dopiero na minoną noc porządnie się rozpadało i dziś rano. Z czego też się cieszę , bo nawóz wsiąka w rabaty Jak tylko przestało padać wyniosłam stolik z krzesełkami, który od zeszłego roku czekał na placyk Na razie przymiarki w którym miejscu będzie satał. Choć podejrzewam , że będzie stał w różnych miejscach placyku, bo ja lubię przemeblowywać
Dobrze, że będzie kilka dni wolnych to zajmę się rabatami przy placyku, będzie kilka korekt nasadzeń i kilka nowości

Pięknie romantycznie Bardzo ładnie łączysz ze sobą elementy architektoniczne i roślinne. Cudnie
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:47, 07 maj 2023

Do góry
No i tyle na razie... mało mam zdjęć, ostatnio chciałam zrobić nowe ale aparat mi szwankuje, wysłużył się już
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:43, 07 maj 2023

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:42, 07 maj 2023

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:41, 07 maj 2023

Do góry
Jesienią wycięłam dolne gałęzie magnolii, żeby zamiast krzewu była drzewem... uwielbiam ten efekt i jestem bardzo zadowolona, że zdobyłam się na ten krok. Pod nią są red barony i będzie żywopłocik z suchodrzewu, na razie nie widać tego ale ja już oczami wyobraźni widzę wyraźnie
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:37, 07 maj 2023

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:36, 07 maj 2023

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:35, 07 maj 2023

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:34, 07 maj 2023

Do góry
Witam się w kolejnym roku
szokujące jak ten czas zleciał... tak dawno nie siedziałam przy komputerze, że nawet pisanie idzie mi z trudnością.
Dlatego ku pamięci, pokażę kilka zdjęć wiosennych...
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 09:27, 07 maj 2023

Do góry
A tu na miejskim balkonie takie życie się toczy... Murarki złożyły jaja
Dla pszczół podpatrzone jabłbo z wodą.

Mata przeciw chwastom 09:13, 07 maj 2023

Do góry
Cześć,
3 lata temu kupiliśmy z mężem dom z ogrodem i kompletnie się na tym nie znając zatrudniliśmy po prostu firmę od ogrodów, którą polecił nam ktoś z okolicy. Firma ta okazała się kompletną porażką i odwaliła straszliwą fuszerkę. W ogóle nie przygotowali gruntu pod rabaty w efekcie czego już w pierwszym roku co chwila musiałam pielić pomimo wyłożenia wszystkich rabat agrotkaniną (tą grubą, połyskującą szmatą z plastiku) i korą. Pieliłam i pieliłam i pieliłam i… w końcu się poddałam, bo perz poprzebijał się spod maty i tak się w nią powkręcał, że nie było mowy o tym, żebym wygrała tę walkę. Urywałam jedynie to co wychodziło nad matę. Trawę mieliśmy sianą i też powrastała w matę tyle, że od góry, bo tak ją panowie fachowo rozsypali, ale wyrwać ją jest tak samo „łatwo” jak perz. Generalnie od tamtej pory nie robiłam w ogrodzie nic poza ścinaniem traw ozdobnych. W końcu w tym roku (2,5 roku od założenia ogrodu) zatrudniliśmy ogrodnika, który powiedział, że podejmie się pościągania tych szmat, przekopania glebogryzarką wszystkich rabat i usuwania kłączy perzu. Twierdzi on, że generalnie agrowłóknina jest lepsza od agrotkaniny, ale pomysł z tekturą falistą też mu się spodobał i tak będziemy działać. U sąsiadów do tej pory chwasty pojawiają się sporadycznie, bo mieli dobrze przygotowane podłoże i agrowłóknina spełnia swoje zadanie, ale po zdjęciu maty u nas ziemia okazała się zbita, korzenie są na wierzchu, ślimaków mamy dziesiątki i fakt, że nie da się tego pielić stawia sprawę jasno - nigdy więcej żadnej maty!
Jako, że będę kompletnie zmieniać ogród i nasadzenia to moje pytanie jest jedynie takie czy jeśli teraz zdjęliśmy maty, to po przekopaniu ziemi glebogryzarką i powyciąganiu perzu ile się da mam od razu robić nasadzenia i rozsypać korę czy może na początek rozsypać jedynie kompost i poczekać z nasadzeniami do jesieni, a do tego czasu pielić gdy tylko jakieś cholerstwo wyjdzie? Piszecie tu, że najważniejszy jest pierwszy sezon pielenia stad moje pytanie, bo mam obawy co do skutecznego wypielenia perzu spod kory, bo jej chyba tak łatwo się nie da przekopać grabiami? Jakie macie sposoby na pielenie kory? Boje się też, że jakiś perz zostanie pod posadzoną rośliną i wtedy powrasta w jej korzenie… co myślicie?

Dołączam zdjęcia rabat z agrotkaniną i chwastami w niej poprzerastanymi.

Ps. Ogrodnik z pracownikami wczoraj mi te matę ściągali i jednemu z nich coś strzeliło przy tym w plecach
Niestety nie zrobiłam zdjęć poprzerastanych szmat, bo od razu wyrzuciliśmy je do kontenera i odesłaliśmy na śmietnik.

Blaski i cienie nowego życia 09:00, 07 maj 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wróciłam wreszcie po 3 miesiącach walki z drzewami
łatwo nie było, udało się. Zostały 2 orzechy na kiedyś. Fotki z serii było/ jest

JABŁONIE

DZIKA CZEREŚNIA
była największym wyzwaniem, została prowizoryczna drewutnię do rozebrania
Nie dało się uciąć więcej pnia bo piła za mała, więc pień będzie miejscem na karmniki. U Sylwi mi się podobały domeczki więc muszę się im przyglądnąć.

No fiu, fiu ależ dużo pracy wykonałaś
Brawo pracusiu.
A ta czereśnia to już tylko na ozdobę .
fajny pomysł.

Do raju daleko - u Ewy 08:56, 07 maj 2023

Do góry
Dorii napisał(a)
U mnie też sucho a przydało by się trochę deszczu bo trawnik po wertykulacji potrzebuje wody.

Co do stokrotek to twoje o chyba są dwuletnie. Odmianowym jeśli chcesz mieć na przyszły rok musisz pozwolić się wysiać ale nie wiem czy pomponowe powtórzą cechy.
Mam takie i się ładnie mi rozsiały

Pogoda się kroi cudowna, z dnia na dzień coraz cieplej i kazdy dzień słoneczny. Szkoada, zę nie pada, ale chyba nie można mieć wszystkiego
Czyli te stokrotki raczej traktować jak jednoroczne. Ok Dzięki za informacje
Za drzwiami do ogrodu... 08:54, 07 maj 2023

Do góry
anpi napisał(a)

U Ciebie to dopiero obrzary do ogarnięcia, podziwiam jak ktoś ma( tworzy) taki wielki ogród. Dla mnie taki malutki jak mój doba za krótka (jeszcze przy aktualnych obowiązkach poza ogrodowych). Rzadko mam czas z Wami tu pogadać, choć chciałabym.

Anusia witaj
Co ha widzę, nowy placyk zrobiłaś.
No pięknie wyszedł.
Ach od razu tylko przysiąść z kawą i podelektowac się pięknymi rabatami i roślinkami.
Brawo, wszystko pięknie się prezentuje.
Pozdrawiam serdecznie
Zacisze Alicji 08:47, 07 maj 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Piękne masz magnolie.
Piękne tulipany.
Mnie tym razem zaintrygowało jakieś drzewko kwitnące w dali na fioletowo.
Co to jest ?
Masz zdjęcia z bliska?
Ogród Basi 08:44, 07 maj 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basiu piękna , kolorowa ta twoja wiosna.
Ten szpaler pierwiosnkowy przyciąga wzrok.
Pięknie się prezentuje
Tulipanów też dużo.
No pięknie i już
W moim małym ogródeczku II 08:39, 07 maj 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Dziękuję Ewo Muszę sobie jakoś zapełniać ten nadmiar wolnego czasu, żeby tylko sił było więcej, bo byle co zrobię i jestem bardzo zmęczona.
Pani Wiosna
Kolejny selfik na wyzwanie fotograficzne, temat ,,portret z rekwizytem,, a że ja kwiatkowa jestem to wianek zrobiłam na poczekaniu.

Dorotko zachwycam się twoimi dekoracjami nieustannie.
Tym razem piękne wiosenne wianki prezentuje urocza pani właścicielka.
No i jeszcze te twoje ciasta, ciasteczka..ach bardzo apetycznie to wszystko wygląda aż człowiek ma ochotę na coś słodkiego.
W ogródku emerytki 08:33, 07 maj 2023

Do góry
gogo napisał(a)

No, nie mogło być powrotu bez zakupów, dzięki

Z klonika jestem bardzo zadowolona, jest już dla niego wyznaczone miejsce, tylko czeka mnie tu trochę pracy z usunięciem żwirku i wykopaniem dołka

Piękny klonik Grażynko.
Ciemniejszy niż mój.
Ci to za odmiana??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies