Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 16:22, 24 cze 2016

Do góry
Widziałam zakupy jeżówek, ja w tym roku juz kupiłam i posadziłam 4 nowe, niektóre ubiegłoroczne niestety mi nie powychodziły - mysle o tych odmianowych jezówkach, bo te klasyczne białe i rózowe wzeszły i sa wiekie krzaczory. Ceny podobne wszedzie, tanie nie sa ale piekne

Szałwia w jasnolawendowym kolorze bardzo ładna
pozdrawiam Kasiu !
Przerwa na kawę... 14:23, 24 cze 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Mi się ta szałwia podoba tylko ona mega wysoka jest. Ale kolor ma niespotykany, taki jakby bordowo fioletowy. Dla porównania normalne standardowe szałwie.

Super kolor tej szałwii. Jak się zwie ta panna i jak wysoka jest?
Ogród z rzeźbą 13:27, 24 cze 2016

Do góry
Jazzy nosz kurdesz nie ścięłam! Jakoś mi szkoda było. Ale mus je wreszcie uciachać.

Aga oczywiście, że jak będą to użyczę (ale potem oddasz?)

Kasiu ja mam 8 sztuk LI (poszalałam), więc liczę na to, że zawsze jakiś tam kwiatek chociaż na jednej będzie się plątał. Ale już widzę, że ich kolor w rzeczywistości jednak mi nie bardzo do żółtych róż pasuje i chyba jesienią LI dostaną zmianę miejscówki w okolice rzeźby. Będą tam sobie z trawkami carex montana. Co prawda przychylam się do opinii Madżenki, że LI + Munstead Wood może też niekoniecznie razem, ale na dzień dzisiejszy nie mam dla nich lepszego miejsca.
A ta szałwia tak długo kwitnie, że mnie samą zadziwia!
Droga do spełnienia 13:18, 24 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
vanilka ma pączki pysznogłówka też a juz myślałam że nic z niej nie będzie
szałwię kocham!!!

Ha!U mnie Kamilko też pączusie w Vanilce
A szałwia??Tak wygląda, że tylko do kochania-piękna!
Przerwa na kawę... 11:04, 24 cze 2016

Do góry
Mi się ta szałwia podoba tylko ona mega wysoka jest. Ale kolor ma niespotykany, taki jakby bordowo fioletowy. Dla porównania normalne standardowe szałwie.
Droga do spełnienia 10:55, 24 cze 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Kami ślicznie
A szałwia? nie dziwię się, że ja kochasz

szałwia szałowo wygląda na rabacie
z daleka taki super niebiesko-fioletowy dywan
Droga do spełnienia 10:38, 24 cze 2016

Do góry
Kami ślicznie
A szałwia? nie dziwię się, że ja kochasz
Ogródek Iwony II 10:33, 24 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, chyba już nie. Coraz bardziej podoba mi się burgund pasujący do różowego i fioletu i niebieskiego.
Czerwony mniej towarzyski jest.
I dziś stwierdziłam, ze mój ogród przestał być gumowy. Muszę zacząć ograniczać gatunki Nie mam już gdzie sadzić, a tyle by się chciało

Reniu, dziś oglądałam krwawnik terakotta, który od ciebie siałam w marcu. Na rabacie będzie kwitnął.
Ciekawa jestem, czy zachowa kolor, jak u ciebie

No widzisz z tymi kolorami też mam zagwozdkę ... Jak siedzę sobie na tarasie to przy garażu widzę rabatę ze ŚŚ i tam kolorystyka fioletowo-różowa głównie więc OK, potem na prawo od niej ciągnie się szałwiowa więc różowo OK ... dalej na prawo niebiesko-fioletowa (lawenda + perowskia i szałwia fioletowa) też OK ale jak widzę w tle tych wszystkich rabat na brzozowej czerwono-pomarańczowe krwawniki to mi to nie pasuje jednak czyli nie jest OK
Chodzi mi po głowie żeby tam zrobić różowe nasadzenia Myślę o zwykłych różowych jeżówkach takich jak ma Ola czy Mała Mi a do nich coś niższego może różowe przetaczniki? Tylko czy przetaczniki powtarzają kwitnienie?

Trzymam kciuki żeby krwawnik był taki jak sobie wymarzyłaś?
Ogródek Iwony II 10:00, 24 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, ja sama nie wiem, co ze mną nie tak... Lubię minimalizm, podoba mi się tak czysto, uporządkowane, a za chwilę robię kolorystyczny misz masz i też go lubię.
Moja Herbaciana rabatka zachwyca mnie. Choć dopiero kwitnie kilka kwiatków, to widzę potencjał tej rabaty:
Melice Ciliate, Ashram, Abraham Derby i szałwia. Niżej kocimiętka i bukszpany. Galiarda .

Dzień dobry przy kawce
...) )
...( (
(""""""")o
"""""""""
Dopiero dzisiaj mogę z czystym sumieniem pochodzić po Ogrodowisku z komentarzami, które od dawna mi się cisną "na usta" (bo na czytanie Ogrodowiska zawsze czas się znajdzie, ale na pisanie już niekoniecznie).
Iwonko, nie Ty jedna masz tak, że minimalizm cudny a u siebie nijak się ma do realizacji. Są miejsca, w których minimalizm wskazany. Najczęściej wiąże się to z układem ogrodu, stylem ogrodzenia, z tym, jak wygląda dom. Domku w całości nie widziałam, ale już samo ogrodzenie aż prosi się o kolor, obfitość i różnorodność. I jakby to wyglądało, gdybyś dyscyplinę zastosowała i 3 kulki na krzyż zostawiła, bo tak schludniej Poza tym to serce Ci podpowiada, że taki ten Twój ogród ma być...A jest śliczny. KOlor różyczki mój najbardziej ulubiony.

Oczywiście zwróciłam uwagę, to pełne maki u Ciebie. Od razu je zobaczyłam, jak tylko wstawiłaś. U mnie najpiękniejszy teraz dla nich moment. Za chwilę zaczną opadać i teoretycznie powinnam im łby poobrywać. Póki co, cieszę się ich widokiem. Twoje Iwonko inne troszkę. Maja duże płatki wierzchnie i drobniutkie w środku. Moje całe jednakowe. Chętnie kiedyś, przy okazji zaopiekowałabym się nasionkami, jeśli będziesz miała w nadmiarze. Oczywiście chętnych zapraszam po moje
Ogród Mirelli 08:20, 24 cze 2016

Do góry
alis napisał(a)

Jak ładnie!

Alicjo dziękuję
Szałwia zaczyna już przekwitać
Ogród z rzeźbą 06:35, 24 cze 2016

Do góry
Szałwia czadu daje. Ja w ubiegłym roku rozsadzalam moje bo po 2 latach słabiej kwitły i pomieszałem w jakiś dziwny przypadek niebieską i różową. Teraz z jednego krzaczkach mam 2 kolory. Na marginesie moje się mocno rozsiewają. Możesz mieć srylion siewek werbeny z tylu i srylion szałwi z przodu. Taki dywanik fajnie by było
Ogródek Iwony II 23:23, 23 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, ja sama nie wiem, co ze mną nie tak... Lubię minimalizm, podoba mi się tak czysto, uporządkowane, a za chwilę robię kolorystyczny misz masz i też go lubię.
Moja Herbaciana rabatka zachwyca mnie. Choć dopiero kwitnie kilka kwiatków, to widzę potencjał tej rabaty:
Melice Ciliate, Ashram, Abraham Derby i szałwia. Niżej kocimiętka i bukszpany. Galiarda .

Pięknie się zapowiada ta rabata.
Z tym minimalizmem mam podobnie jak Ty. I doszłam do wniosku, że on mi się bardzo, ale to bardzo podoba, ale jednak bardziej u kogoś i na zdjęciach. Patrzenie codziennie na taki minimalistyczny ogród to już jednak zupełnie co innego. Taki styl jest sprzeczny z moją wewnętrzną naturą, z moim charakterem. Minimalizm to chyba styl dla ludzi bardzo pedantycznych, a ja do takich bynajmniej nie należę. I też się tak dwoję, no bo z jednej strony podoba mi się, ale z drugiej strony wiem, że na dłuższą metę to jednak nie dla mnie. U mnie musi się coś dziać, musi być jakaś dynamika kolorystyczna, musi coś kwitnąć i chce mi się dużo kolorów. Może to też wynika z tego, że ja na ogród patrzę nie jak większość osób codziennie i taki trochę nieporządek kolorystyczny bardziej mnie cieszy, nie zdąży mnie zmęczyć. I podobają mi się takie "kipiące" rabaty.

Wstawiłam u siebie zdjęcia mojej Melica ciliata. Nie są najlepsze, bo na razie trawki te wsadzone są pod płotem, trochę w gąszczu innej zieleniny. Na pewno zmienią swoje miejsce. Nie wiem czy pamiętasz, jak pisałam, że po jakimś deszczu bardzo się położyły. No i niestety nie podniosły się do pionu. Bardziej leżą i trochę boję się je koło róż wsadzać. Ale za to zakochałam się w śmiałku darniowym, kwitnie cudnie (przynajmniej jak na razie) i po ubiegłotygodniowych wichurach i ścianach deszczu kwiatostany pięknie stoją. Mam go przy różach Munstead Wood (kilka stron przed Melicą). Różyczki jeszcze małe krzaczki, ale w przyszłym roku powinno być lepiej.
Ogródek Iwony II 22:24, 23 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Zachwycające są Iwonko te Twoje New Dawn. A ja lubię Twoje kolorowe rabatki. Te inspirki są świetne, jednak jak dla mnie kolor musi być.

Ogródek Iwony II 22:13, 23 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko laguna pięknie się prezentuje, ten kolor, te pełne kwiaty - super
Czy ona ma zapach?
Wszystkie inne róże też masz piękne, tyle wspaniałości w jednym ogrodzie

Mirelko, laguna pachnie. Śliczna jest. Fajnie się komponują moje róże w kolorze różowym, malinowym. Do tego szałwia
Tylko jedną chyba pomyliłam i zamieniłam róże na rabacie różowej i herbacianej. Jak pogoda będzie chłodna i pochmurno, mam ochotę zrobić roszadę. Nie chce mi się do jesieni czekać. Po wykopaniu planuję zamoczyć we wiaderku z wodą, by się napiły

MirellaB napisał(a)
Iwonka dojrzałam, że masz firletkę, też taką mam, zabrałam z poprzedniego ogrodu, tylko,że u mnie ona jest dosłownie wszędzie. Za późno ją obcięłam i się wysiała, ale lubię tę kwiatki

To "firletki kwieciste, w naszym klimacie uprawiane są jako gatunek dwuletni – zakwitają w drugim roku uprawy. Jednak rośliny te bardzo łatwo rozsiewają się same, więc raz posadzone, na stałe zagoszczą w naszych ogrodach"
Teraz doczytałam, że dwuletnie. A ja myślałam, ze to byliny
Czyli trzeba pozwolić im na wysiew, a potem decydować, ile zostawić na rabacie

MirellaB napisał(a)
Lawendę mam chyba taką jak Ty. Moja kupiona w Obi, ale nie bardzo mi się podoba, bo drobne kwiatki i kolor tak mało widoczny. Sąsiadka ma piękną,pełną i ciemniejszą. W szkółce też widziałam ładniejsze odmiana hodcote blue. Chyba w przyszłym roku wymienię, a tą dam mamie do ogrodu

pewnie tą ciemniejszą też sobie kupisz. Ja mam oba rodzaje.

MirellaB napisał(a)
Iwonka jeszcze o stipie. Może nie uwierzysz, ale moja jest kiepska. Posadzona do gruntu nie przybiera na masie. Twoja przy mojej to olbrzymy.
Dobrze, że mam też kupną, ale na moją bardzo liczyłam. W przyszłym tygodniu jadę do Gosi Myszy, podzieliłam się z nią moją stipą, zobaczę jak u niej rośnie

Na temat stipy napisałąm u Ciebie
Skąpana w słońcu 18:57, 23 cze 2016

Do góry
Agnieszko, bardzo dziękuję

Bożenko, cieszę się, że Ci się podobają moje róże

Ewa, jeżeli chodzi o Soft Cover to nie wiem wiele bo dopiero ją kupiłam. To jest róża niewysoka na obrzeża. Piękny kolor, taki malinowy, idealnie zgrała mi się z Paganinim. Do towarzystwa będą miały dużo białej szałwii. Bardzo polubiłam szałwie, daje niesamowity spektakl

Biały ślazownik mam już kilka lat i zawsze jest bielusieńki i prześliczny. Pszczółko powiem Ci, że pszczółki maja u mnie raj, ślazownik, szałwia, rumianek dziko rosnący. Cieszy mnie to niesłychanie a najbardziej to, że tych pszczół jest tak dużo. W tamtym roku prawie ich nie było. U mnie jeszcze takie dzikie pobojowisko więc są dzikie rośliny.

Tej różyczki nie moge się doczekać kiedy pokaże całe swoje piękno

kolejna piękność, duże pachnące kwiaty, filiżanka kremu cytrynowego

Ta róża nie nadaje się na pełne słońce Dzisiaj mocno przypalona

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:45, 23 cze 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Ciąg dalszy Szałwia omszona Piękna - cała w kolorze szaro lawendowym

też nie wiem jaka ma nazwę.

I boję się czy nie jest jednoroczna, bo kupiłam jeszcze inną- dwukolorowa farina-arctic-blue, którą wynalazłam w internecie i okazało się, ze jednoroczna.

Piękności

Komendówka 13:11, 23 cze 2016

Do góry
Aniu kochana, choćbym chciała, to nie odpowiem co to za szałwia. Kupiłam dwa lata temu na ryneczku jako szałwię.I tyle wiem. Ale ładna jest, nie pokłada się (a takie też mam). To Ci pomogłam...
Komendówka 13:07, 23 cze 2016

Do góry
Ależ u ciebie kolorowo.
Romciu co to za szałwia?
Tu narazie jest ściernisko... 11:20, 23 cze 2016

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Basiu ta roślinka koło niebieskiej szałwi to jest biała szałwia? bo jak tak to stan mojej niewiedzy ogrodowej zaczyna mnie przerażać nie miałam pojęcia że takowa w ogóle jest.
Juką się nie martw u mnie prawie wszystkie na przedpłociu to gradobicie przetrwały niektóre maja jedynie czubki poutrącane ale wychodzi na to ,że to mocarze jednak są

Tak to jest biała szałwia Absolutnie nie martw się swoją wiedzą lub jej brakiem. Wszyscy się całe życie uczymy, a poza tym ciągle wychodzą jakieś nowości ogrodnicze i trudno jest być na bieżąco.
Tu narazie jest ściernisko... 10:52, 23 cze 2016

Do góry
Basiu ta roślinka koło niebieskiej szałwi to jest biała szałwia? bo jak tak to stan mojej niewiedzy ogrodowej zaczyna mnie przerażać nie miałam pojęcia że takowa w ogóle jest.
Juką się nie martw u mnie prawie wszystkie na przedpłociu to gradobicie przetrwały niektóre maja jedynie czubki poutrącane ale wychodzi na to ,że to mocarze jednak są
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies