Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:13, 17 paź 2014

Do góry
Co do grujecznika mam go 3 lata i niestety nie wybarwia się
do tego ładnie wygląda jedynie wiosną bo ma czerwone przyrosty
latem pojawiają się odparzenia (choć niby lubi słońce) i u mnie jest na stronie zachodnio-północnej
coraz bardziej myślę o jego usunięciu
zaczęłam go ciąć bo wtedy wypuszcza zdrowe pędy (na zdjęciu po cięciu nowe pędy), a pod spodem masakra
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:13, 17 paź 2014

Do góry
AnnaS napisał(a)
Proszę o pomoc w ocenie części rabatki, nie wiem czy nie będzie zbyt duży misz-masz
W miejscu choin Jeddeloch będą bukszpanowe kulki, jasną żurawkę podzielę i planuje posadzić przed trawką, karmelowa żurawka zastępuje berberys - myślałam o Green Carpet ale chyba nie będzie pasował więc może Golden Carpet a przed beberysami bukszpanowa obwódka.

ja bym tu dała więcej średniego piętra jak te miskanty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:08, 17 paź 2014

Do góry
AnnaS napisał(a)

Małgosiu ta rabata ma ok 2 m szerokości ale mogę ja jeszcze trochę poszerzyć. Zmartwiłaś mnie trochę tą obwódką bo w sumie już zrobiłam na nią miejsce. Wymyśliłam sobie tam hamak wśród traw i z obwódką ze zdjęcia znalezionego na forum - oczywiście mała inspiracją a nie dosłownie Pomyślałam też żeby wsadzić w rogu coś wyższego, kwitnącego ale chyba już będzie za ciasno. No chyba, że za tujami.

Drugi narożnik jest częściowo skończony, brak mi czasu i niektórych roślin - chyba będę kończyć wiosną.
Na zdjęciu jeszcze nieco inaczej niż posadziłam - trawek jest w rzędzie 5 a nie 2 i dalej 3 berberysy.

Dodam że obwódka zawijałaby wokół brzozy a w środku lawenda, kocimiętka lub coś podobnego

tutaj wyszła fajna szerokość rabaty
jest miejsce na rośliny

co do tej obwódki bukszpanowej to tylko moje zdanie
a będzie wyżwirowany placyk pod hamak?
bo wtedy rozjaśni się ten zakątek
zrobiłabym to z większym rozmachem, poszerzyła, bo masz duża działkę
do miskantów dołożyła derenie, a żurawki berberysy to jako uzupełnienie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:56, 17 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W okolicy altany posadź dzrewo o okazałej koronie i pniu wysokim, aby korona byłą ponad altaną, zrównoważy to ten budynek i zapcha dziurę w świerkach, może nawet bardziej w lewo.

Wytycz linię trawnika jak pokazałam czerowną linią. Za altaną w dziurach posadź coś (cis gęsto, choinę kanadyjską, zywopłot jakiś), żeby nie było "przeciągów" i widoku na sąsiadów, żeby nie zaglądali do talerza Tobie. Musisz czuć się w swoim ogrodzie a nie na widoku.
Z lewej pod iglakami hortensje bukietow, po prawj derenie białe Elegantissima. Rozjasnią tę ciemnicę, strasznie ciemno i wszystko ciemne. Do tego dodaj jeśli bardzo cień jest - żurawki, a jak słonecznie to berberysy kulki. Po lewej czerwone, po prawej żółte.

Od razu lepiej się patrzy i myśli. Słońce jest przez cały dzień, jedynie świerki i sama altana rzuca cień. Ja z orzechem nie będę miała problemu z wyrzuceniem, gorzej z mężem, bo to jego samosiejka, ale damy radę. Danusiu myślę z tyłu o tych cisach, jaką odmianę wybrać , z przyrostami żółtymi, czy soczyscie ciemno zieloną? A bluszcza żadnego byś nie dawała? I z jednej strony dereń plus berberys i wysypać korą, a zdrugiej strony hortensje i berberys i tyle, nic między berberysami? Bo jak narysowałaś troche żółtego, troche, czerwonego, brązowe i białe to tak bardziej kolorowo wygląda, czy moze cos jeszcze dodać , bo żurawki nie bardzo za dużo słońca, tyulko z rana w zasadzie cień.
Wilcza Góra 08:54, 17 paź 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)

Pięknie pokazujesz biżuterię ogrodową... tu złoto tam ażurowa robota na limce...no cudnie...

Ogród z łezką 08:53, 17 paź 2014

Do góry
Obiadek jedliśmy w bardzo ciekawej knajpie...oparcia krzeseł przedstawiają podobizny właścicieli i ich rodzin...

nawet mi się zdjęcie trafiło

Ogród z łezką 08:50, 17 paź 2014

Do góry
Ogród z łezką 08:47, 17 paź 2014

Do góry
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:46, 17 paź 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

ideał którego szukałam ach

Piekny ogród, podziwiam tak pięknie i konsekwentnie stworzony tak duży ogród, majstersztyk

Pozdrawiam
Ogród z łezką 08:46, 17 paź 2014

Do góry
Ogród z łezką 08:44, 17 paź 2014

Do góry
Pogoda nam w miarę wczoraj dopisała, ale przygody inne były...zaraz za granicą zepsuł się autobus, czekaliśmy na drugi i na jaskinie było za mało czasu...
Pojechaliśmy oglądać jak wydobywano złoto po czeskiej stronie Oprócz tego popatrzeliśmy sobie jak można zregenerować siły i zdrowie w słynnym sanatorium w Jesienniku.
To już teraz zdjęcia. Najpierw Jesiennik, potem złoto

Kolorowe Rabaty Martek 08:33, 17 paź 2014

Do góry
rozajerycha napisał(a)
Zostawię zdjęcia z wietrzenia kwiatów doniczkowych ))Kto zaopiekuje się kiedy będę w sanatorium ...?

Ale ładnie zestawione i jakie tło mają Jak potrzebujesz to dzwoń śmiało
Trzymamy kciuki za październik i wyprawę listopadową, niech się układa po Twojej myśli
Mirkowy ogród (początki) 08:30, 17 paź 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Jeszcze nie robiłam ale za to z róż robiłam i z sukcesem czekam do wiosny czy zakwitną Rododendron spróbuję wiosną ukorzenić będę pokazywać a to róże

Szkoda...bo wlasnie mam zlamaną galazke i chcialam wiedziec jakie mam szanse

A w jakiej ziemi powinno sie ukorzeniac ? Kwasnej ? czy takiej specjalnej do ukorzeniania ?

Podgladam wlasnie ze masz wiele sukcesow
Wilcza Góra 08:11, 17 paź 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
...i chwila refleksji na ten trudny wieczór...

ogród jest moją przystanią, do której wracam po ciężkich "rejsach"
tu odpoczywam, nawet kiedy ciężko w nim pracuję
staję się w nim zupełnie inną osoba...taką,
która potrafi ucieszyć się tak niewiarygodnymi małostkami i drobiazgami, których spora część mojego otoczenia, nie byłaby w stanie dostrzec...

oto przykład... uschnięta hortensja "Limelight" skropiona naturalną, poranną rosą
może zwariowałam, ale ten klimat zachwyca mnie do bólu
za to również uwielbiam jesień
mam nadzieję, że Wy te emocje rozumiecie

Wilczyca macha do wszystkich odwiedzających

Ale cudo , te listeczki wyglądają dosłownie jak biżuteria, piękne
Życie w wiejskim ogrodzie 07:38, 17 paź 2014

Do góry
To zdjęcie mi się strrrrrrrrrrrasznie podoba

Życie w wiejskim ogrodzie 07:38, 17 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przemku cudnie!!!!
Wszystkie zdjęcia mnie zachwycają i poprawiają humorek w ten ponury poranek

Zdrówka zdrówka bo czytam że Cię cosik złapało.
Mirkowy ogród (początki) 07:17, 17 paź 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
zaglądam, ale zdjęć dawno nie było! musisz się poprawić
pozdrawiam
Jak mus to mus proszę Kasiu
Mój jesienny ogród 07:12, 17 paź 2014

Do góry
Robercie,dziękuję za wizytę u mnie w wątku i piękne zdjęcia lilii,gęsi i stołecznej Kanady.

Jeszcze raz wróciłam do Twoich łososi.U nas na Pomorzu też spotyka się łososie i trocie. w dodatku polują na nie nie amatorzy zdjęć,a kłusownicy.
Teraz robi się na zaporach przepławki dla ryb, naturalnych wodospadów tu nie ma.

Jesień i u nas wchodzi w najpiękniejszy swój okres. W głębi kraju już złoci,a u mnie tylko przydrożne drzewa gubią liście, buki jeszcze zielone.
Temperatura w dzień około 15C a w nocy okoó 10-tki. mogłoby tak byc dokońca grudnia.
Takich temperatur Tobie też życzę.
Mirkowy ogród (początki) 07:12, 17 paź 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Mireczko, robilas moze sadzonki z rododendronów ?
Bo jesli tak to chcialam wiedziec z jakim skutkiem
Jeszcze nie robiłam ale za to z róż robiłam i z sukcesem czekam do wiosny czy zakwitną Rododendron spróbuję wiosną ukorzenić będę pokazywać a to róże
Kwiatowy ogródek Monteverde 06:51, 17 paź 2014

Do góry
Aniu ty masz chyba wszystko
napisałam do tego hodowcy i czekam na odpowiedź co ma
będziemy w kontakcie
większość róż mam właśnie od niego
może rozpoznajesz tą? kwiaty ok 5 cm

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies