Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje ukochane miejsce na ziemi

Moje ukochane miejsce na ziemi

agata19762 22:28, 17 sty 2015

Bogdzia napisał(a)
Przyspieszacz dobrze działa na rozkład roślin ale jak pryzma jest wysoka to pod swoim ciężarem bedzie zbita szczególnie po zimie , dlatego sie ją przerzuca zeby był dostęp powietrza. Nie jest to lekka praca , moim zdaniem nie dla kobiety.Nie wiem ile tam masz trawy bo jak dużo to błoto sie robi , można dodac obierki i odpady z kuchni ale wtedy dłużej trzeba bedzie poczekac az sie rozłoży , można w czasie przerzucania dodac piasku ale myslę że on po prostu jeszcze sie dobrze nie rozłozył wiec dobrze by było go przerzucic i dodac ten przyspieszacz no i poczekac bo takiego pod rosliny dac nie można.A jesli chcesz juz sie go pozbyc to przekop np w warzywniku z ziemią i w ziemi sam się rozłoży ale wtedy nie dodawaj już przyspieszacza.

Jeszcze o rodkach . One mają poskrecane liście jak jest mróz a jak mrozu nie ma to liście sie prostują, a Nova Zembla ma trochę poskrecane brzegi lisci nawet latem, taka jej cecha.

Bożenko moje rodki teraz mają normalne listki ...
wiem , że to taka reakcja na mróz ...

przerzucanie kompostu to ciężka robota...
wiem, bo już od trzech lat sama to robię kilka razy w ciągu roku

szkoda mi tego na warzywnik ...spróbuję z tym przyspieszaczem i może dodam trochę trocin...i jeszcze raz przekopię aby rozluźnić trochę ...mam nadzieję,że do wiosny coś się zmieni
Bogdzia 22:45, 17 sty 2015

agata19762 napisał(a)

Bożenko moje rodki teraz mają normalne listki ...
wiem , że to taka reakcja na mróz ...

przerzucanie kompostu to ciężka robota...
wiem, bo już od trzech lat sama to robię kilka razy w ciągu roku

szkoda mi tego na warzywnik ...spróbuję z tym przyspieszaczem i może dodam trochę trocin...i jeszcze raz przekopię aby rozluźnić trochę ...mam nadzieję,że do wiosny coś się zmieni

Trociny moga sie długo rozkładac bo to jednak drewno, ale zawsze można użyc kompost z nierozłożonymi trocinami.
Mala_Mi 22:46, 17 sty 2015

Agata.. za dużo trawy w kompostowniku to tragedia.. z tego powodu większość trawy teraz oddaję na kompostownię.. nic nie udało mi się z tym zrobić... tylko wielki dół i zakopałam tam to moje śmierdzące złoto Kilka metrów sześciennych.. masakra.
barbara_kraj... 22:58, 17 sty 2015

Agatko, o tej porze roku trudno jest prawidłowo ułożyć materiał do kompostowania. W drugim kompostowniku trzeba koniecznie rozluźnić zawartość, aby umożliwić dostęp tlenu, ale nie uda Ci się to teraz prawidłowo wykonać. Do rozluźnienia potrzebna byłaby w miarę sucha ziemia, suche liście, siano, słoma, rozdrobnione gałęzie, karton, papier nie zadrukowany! Podejrzewam, że większość masy w głębi jest zamarznięta, bo ilość wody zawarta w trawie była znaczna. Stos materiału kompostowanego nie może być zbyt mokry ani zbytnio suchy (co się rzadko zdarza).
Proponuję wstrzymać się do wiosny i wówczas opróżnić kmpostownik i materiał ułozyć ponownie warstwami.
Ja żadnych komponentów przyspieszających kompostowanie nie stosowałam, ale zastosowane teraz, przy niskich temperaturach nie zdadzą egzaminu, tym bardziej że obecnie w kompoście zachodzi powolny proces beztlenowy na skutek zbyt dużej wilgotności, a do prawidłowego rozkładu materiału potrzebna jest wysoka temperatura w granicach 60 - 70 stopni C, co możliwe jest przy odpowiednim dostępie tlenu, zawartości azotu i węgla (celulozy).
Na przyszłość - zanim wrzucisz trawę do kompostownika pozwól jej dobrze podeschnąć, materiał kładź warstwami grubości około 15 cm. Wystarczy przesypywać je ziemią.
Rench 23:00, 17 sty 2015

agata19762 napisał(a)
narcyze i tulipany

Czyzby to już wiosna na całego ?
barbara_kraj... 23:11, 17 sty 2015

Możesz zrobić tak, jak radzi Bogdzia. Potraktujesz go tak jak nawóz. Najmniej kłopotu.

Bogdzia napisał(a)

A jesli chcesz juz sie go pozbyc to przekop np w warzywniku z ziemią i w ziemi sam się rozłoży ale wtedy nie dodawaj już przyspieszacza.

Madziarzeszow 06:31, 19 sty 2015

Wszystko budzi się u Ciebie do życia i jak wiosny nie czuć ?
kompostownik mam zamiar założyć w tym roku , zobaczymy jak pójdzie
agata19762 20:00, 20 sty 2015

Bogdzia napisał(a)

Trociny moga sie długo rozkładac bo to jednak drewno, ale zawsze można użyc kompost z nierozłożonymi trocinami.

Bożenko dopiero teraz odpisuję ...nie było mnie od niedzieli ...
kolejne kontrolne badania Kubusia w szpitalu w Prokocimiu ...

myślę, że część takiego kompostu rozłożę pod ogrodzeniem pod tuje, dostaną kopa
resztę przemieszam z trocinami i za kilka miesięcy ...wiosną rozłożę na rabatach

agata19762 20:01, 20 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Agata.. za dużo trawy w kompostowniku to tragedia.. z tego powodu większość trawy teraz oddaję na kompostownię.. nic nie udało mi się z tym zrobić... tylko wielki dół i zakopałam tam to moje śmierdzące złoto Kilka metrów sześciennych.. masakra.

a ja mam nauczkę na przyszłość
agata19762 20:02, 20 sty 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Agatko, o tej porze roku trudno jest prawidłowo ułożyć materiał do kompostowania. W drugim kompostowniku trzeba koniecznie rozluźnić zawartość, aby umożliwić dostęp tlenu, ale nie uda Ci się to teraz prawidłowo wykonać. Do rozluźnienia potrzebna byłaby w miarę sucha ziemia, suche liście, siano, słoma, rozdrobnione gałęzie, karton, papier nie zadrukowany! Podejrzewam, że większość masy w głębi jest zamarznięta, bo ilość wody zawarta w trawie była znaczna. Stos materiału kompostowanego nie może być zbyt mokry ani zbytnio suchy (co się rzadko zdarza).
Proponuję wstrzymać się do wiosny i wówczas opróżnić kmpostownik i materiał ułozyć ponownie warstwami.
Ja żadnych komponentów przyspieszających kompostowanie nie stosowałam, ale zastosowane teraz, przy niskich temperaturach nie zdadzą egzaminu, tym bardziej że obecnie w kompoście zachodzi powolny proces beztlenowy na skutek zbyt dużej wilgotności, a do prawidłowego rozkładu materiału potrzebna jest wysoka temperatura w granicach 60 - 70 stopni C, co możliwe jest przy odpowiednim dostępie tlenu, zawartości azotu i węgla (celulozy).
Na przyszłość - zanim wrzucisz trawę do kompostownika pozwól jej dobrze podeschnąć, materiał kładź warstwami grubości około 15 cm. Wystarczy przesypywać je ziemią.

Basiu dzięki za pomoc juz mam pomysła