Zaglądam, podglądam i klaszczę w dłonie, tak tu pięknie, nie tylko w sezonie.
Wielu udanych aranżacji!
Na pewno oczar potrzebuje słonecznego miejsca. Jest krzewem wysokości do ok. 3 m wysokości,podobnej szzerokości, jest taki szerszy niż dłuższy, gałęzie rozastają się na boki, więc potrzebuje sporo miejsca. Przypomina nieco z liści orzechy laskowe, tylko że w jaśniejszym kolorze. Jest ładny również po kwitnieniu, a jesienią liście przebarwiają się na żółto - na zdjęciu poniżej.
Chyba najlepsze są do ogrodów żółto kwitnące odmiany, bo te z pomarańczowymi czy czerwonymi kwiatami zimą i wczesną wiosną są mało widoczne, a tym samym mniej spektakularne w ogrodzie.
Moja odmiana nazywa się "Pallida", pozostałe dwa są no name.
Jest mojego wzrostu, ale jeszcze jest rzadki, kupiłam spore okazy wiosną w 2013 roku. Czytam o nich że się ich nie tnie, ale chyba nie wytrzymam i przytnę dwóm krzakom te najdłuższe "skrzydła", bo chcę żeby był gęściejszy. Innego sposobu nie znam.
Nie Kasiu, nie będzie dobrze. Brzozy zwieszają gałęzie i są szerokie i bardzo wysokie, więc miedzy nimi na pewno nie, bo urok oczara się zatraci. Poza tym oczar nie będzie chciał rosnąć w suchej ziemi, a brzozy wypijają całą wilgoć z okolicy.
Poszukaj mu otwartej przestrzeni, albo tła w postaci zielonego żywopłotu. U mnie tłem jest brązowe, drewniane ogrodzenie.
Ja posadziłam je w towarzystwie żółtych azalii pontyjskich i azalii pomarańczowej, rosną przed nimi. A trzeci jest na żółtej rabacie, podsadzony ciemiernikami i narcyzami.