Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy ogród na piasku 23:35, 15 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zakopczykowałam róże. I skorzystałam z rady dla Pani Przyrody. Róże zasypane kora okrylam podstawy stroiszem.
Kotu trzeba dać łyżwy.

Aniu, ta uwaga dotycząca stroisza była na wypadek gdyby przyszły duże mrozy. Ale jak już zrobiłaś to będzie jak znalazł

Kotek nie dostanie ani mleczka ani łyżew. To nie jest mój kotek. Został mu nadany przez nas przydomek bandzior. Przychodzi pod nasz dom i gryzie naszą kotkę.
Nie wiem co robi na swoim podwórku ale jego właścicielka też powiedziała, że jest drań

Przyłapałam jeszcze takiego zawiedzionego łowcę Ma jeszcze brata i każdego ranka ich pierwsze kroki skierowane są nad nasz staw. Na rybki?

Kolorowy ogród na piasku 23:13, 15 gru 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Lubię fiolety z różami lub właśnie w połączeniu z żółtym. Widziałam w którejś z gazet rabatę w różnych odcieniach fioletu, niebieskiego. Już za mną zaczęła "chodzić" .
Dziękuję za info o przymiotnie.

Jolu znalzłam dla Ciebie jeszcze jedno zdjęcie z jasnym i mocniejszym fioletem

W cieniu - zacieniona 22:55, 15 gru 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Cieszę się....

Piękne serduszkowo

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 22:36, 15 gru 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Wianek z czapeczek żołędzi i sznurka.

Przepiękny wianek , taki elegancki i ze smakiem. Z czego jest zrobiona podstawa wianka z wikliny czy styropianu? Pytam bo te czapeczki tak ładnie rowniutko leżą.
Pszczelarnia 22:31, 15 gru 2014

Do góry
Nawet zimą ogrodnik nie odpoczywa. Przecież można (oprócz rozmyślania nad zmianami) sadzić drzewa

Można opielić buki żywopłotowe z rugosami:

Ogród w Tarnowie 22:26, 15 gru 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Ryśku, czy bukszpany w jakiś sposób też okrywasz? Z wypowiedzi Danusi dowiedziałam sie że ogólnie one nie wymarzają -jeśli już to od bryły korzeniowej mogą zmarznąć. W moim ogródku mam ich ponad 70 szt. w obwódce i przezornie zarzuciłam na nie tylko gałązki choiny.
Pozdrawiam.
Ps. A jak tam w Wysowej - czy też coś podziałałeś w ogrodzie? Jeśli tak to domagam się fotek w szczególności również krajobrazu po horyzont

Bukszpanów rosnących w gruncie nie okrywam, natomiast te w donicach wynoszę do zimnego jasnego pomieszczenia i od czasu do czasu podlewam. Natomiast 3 duże donice 2 stożki i 1 kula dołuję w gruncie i nic złego się nie dzieje.

W Wysowej zabezpieczone są tylko wrzosy bo tam mrozy sa tęgie .

Na specjalne Twoje życzenie kilka fotek z Wysowej

"Niezdecydowana ogrodniczka" 22:25, 15 gru 2014

Do góry
Takie tworzyłam dekoracje świąteczne pod okiem mistrzyni florystyki w ostatnia niedzielę

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:18, 15 gru 2014

Do góry
Danusia, może poratujesz i wesprzesz. Zobacz jak się męczę:
Kombinuję z cisami w odmianie Aurea Decora. Czy mogą być plecami, parawanem dla hortensji Annabelle? Czy żółte cisy mogą być plecami dla jakiś krzewów?

Pokażę co mnie nurtuje od dawna. Ten zakątek: oczywiście pień gruszy do usunięcia lada moment, rachityczna pergola do wyoutowania gdzieś, siatka do częściowego przesłonięcia.
Myślę tak: od lewej trawy wyższe (miskanty), pas cisów złotych, potem pas parzydła.
Przed nimi krzewy: pas/plama azalii pontyjskiej, pas złotlina, pas h. Annabelle. Rabata zakończona dębem czerwonym, który jest podsadzony ilexem crenata 'Golden Gem'.
Po łuku w rogu stoi ławka półokrągła "nerkowiec".
Przymiarki ze szpadlem:

Dorosły kontekst:

Cis Aurea Decora (dorodne formowane bardzo wiekowe egzemplarze pokazowe do zobaczenia we wrocławskim OB).

Ta część jest maltretowana już po raz 4. Nie chciałam się zasłaniać ale uświadomiłam sobie, że jednak z reguły coś się sadzi przy siatkach - u Małej Mi w ogóle nie widać żadnych siatek i ogrodzeń i to mi dało do myślenia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:16, 15 gru 2014

Do góry
Dziękuję za miłe wpisy i pozdrowienia

Dzisiaj tyrałam ostro do popołudnia, coś mi nawet wyszło.

Poza tym zdjęłam "ogon" z wianka i przyczepiłam gdzie indziej

Ograbiłam trawnik na ulicy i zamiotłam przy krawężniku.

Jutro będę zamiatać taras bo po ostatniej wichurze nieźle naniosło wszelkiego śmiecia

Pszczelarnia 22:15, 15 gru 2014

Do góry
Kombinuję z cisami w odmianie Aurea Decora. Czy mogą być plecami, parawanem dla hortensji Annabelle? Czy żółte cisy mogą być plecami dla jakiś krzewów?

Pokażę co mnie nurtuje od dawna. Ten zakątek: oczywiście pień gruszy do usunięcia lada moment, rachityczna pergola do wyoutowania gdzieś, siatka do częściowego przesłonięcia.
Myślę tak: od lewej trawy wyższe (miskanty), pas cisów złotych, potem pas parzydła.
Przed nimi krzewy: pas/plama azalii pontyjskiej, pas złotlina, pas h. Annabelle. Rabata zakończona dębem czerwonym, który jest podsadzony ilexem crenata 'Golden Gem'.
Po łuku w rogu stoi ławka półokrągła "nerkowiec".
Przymiarki ze szpadlem:

Dorosły kontekst:

Cis Aurea Decora (dorodne formowane bardzo wiekowe egzemplarze pokazowe do zobaczenia we wrocławskim OB).

Ta część jest maltretowana już po raz 4. Nie chciałam się zasłaniać ale uświadomiłam sobie, że jednak z reguły coś się sadzi przy siatkach - u Małej Mi w ogóle nie widać żadnych siatek i ogrodzeń i to mi dało do myślenia.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:07, 15 gru 2014

Do góry
Piotr_ napisał(a)

Ale cudne wianki i dekoracje aż śniegu by się chciało na święta

Śniegu nie będzie... Jeśli mam farbę w domu to znów będą gwiazdki na trawniku jak w zeszłym roku Swoją drogą wiele osób pisało, że będzie je mieć w tym roku u siebie - i na to liczę

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:05, 15 gru 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Wianek z jodły kaukaskiej, zdjęcia nie oddadzą jego uroku

Ale cudne wianki i dekoracje aż śniegu by się chciało na święta
Nasz przydomowy ogródek 22:00, 15 gru 2014

Do góry
Asiu - załapiesz się na następne racuchy bo przewiduję smażenie w tym tygodniu. Jeszcze nie obieraliśmy choinki tak wcześnie. Pozdrowienia również.

Haniu w tym roku wyjeżdżamy na wigilię ale tylko 5 km od domciu. Ale starym zwyczajem u siebie przed wigilią zasadniczą też robimy u siebie z dziećmi i wnusią.
Krysia już dziś rozpędziła się z porządkami. Podobno ma wykaz przepisów na placki jakie będą w tym roku.

Jolu dziękujemy a ruch przedświąteczny się zaczyna. Jutro mam w planie zamontować oświetlenie na modrzewiu strzyżonym. Przycinam go co roku i widzę że zaczyna się buntować (zaczynają zasychać niektóre gałązki)

Agatko dopiero teraz mamy czas na rozpieszczanie wnuczki. A rodzice są od tego aby małej prostować kręgosłup.

Ogród w skali mikro cz.II 21:56, 15 gru 2014

Do góry
Kurdile,co się tutaj wyrabia

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 21:56, 15 gru 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Druga choinka brzozowa w bieli i srebrze

No kolego...dałeś czadu z tą choinką
Pszczelarnia 21:52, 15 gru 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dla Magdy 70 i jej pomysłowej choinki:

No faktycznie moje kolory Pszczółko
To ręczna robota czy są gdzieś do nabycia?? Kurcze - no fajne!
Kompozycje na stoły, dekoracja kościołów, i inne okolicznościowe.... 21:51, 15 gru 2014

Do góry
Stroik naturalny
Pszczelarnia 21:50, 15 gru 2014

Do góry
Te pierniki miały znajdować się na podkładzie bukowym - ale nie wyglądało to dobrze. Na razie przymiarki do derenia - weny na wianek brak. Może dojdzie koronka bawełniana?

Ale wzorem ogrodowiskowym powiesiłam serca na magnolii w tarasie - poruszane wiatrem wydają dźwięczny dźwięk.

Uniwersalny spinacz; raz wiszą rękawiczki, raz zawiadomienie z poczty, czasami jakiś obrazek:

I ponownie serca, tym razem szklane miodowe:

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:49, 15 gru 2014

Do góry
dziś stworzyłem stroik do siebie do pokoju na lawę taki prosty z mojego pomysłu i naturalny i nad stroikiem wisi 3 gwiazdy które wczoraj skończyłem robić ze sznurka

i gwiazdki

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:44, 15 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Z Muminkiem to ciężka praca... do takich maluchów jestem już za stara.. i za wolna... ale jest fajny urwis... I żeby jeszcze spał w nocy.... ale cóż.. nie można mieć wszystkiego..
A ozdoby świateczne sie przydają....... wyszperane na strychu (myślałam, że je wyrzuciłam).... maja już ponad 20 lat Świetna zabawa

He he Ty za wolna......

Wie gościu jak się tym bawić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies