Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:22, 09 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Maj/czerwiec Lipiec (w tle liliowce i lilie). Jezóki już kwitną i rozplenica coraz większa

Piękny pokaz rabaty w przeglądzie rocznym. Pouczający i dostarczający tak potrzebnych wrażeń ogródkowych.
Śliczne tło ma ta rabata, bardzo wypełnione, wielopiętrowe.
Świetny pomysł z trytomą koło stipy.

Wnioski: muszę posadzić sobie koperkową np. koło kostrzewy Mairea (mus podszkolić się w koperkowych).

Co to za krzew o bordowych liściach między ławką a liliowcem cytrynowym; róża czy leszczyna?

Każda trawa ma swojego kwiatka:

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:15, 09 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Maj/czerwiec (w tle barbula za jeżówkami któych jeszcze nie widać)

Czerwiec i oczotegliwa trojeść..

Lipiec (w tle liliowce i lilie). Jezóki już kwitną i rozplenica coraz większa

LIpiec/sierpień

Przecież z tego wątku nie sposób wyjść wiecznie coś pięknego pokazujesz Aniu pozdrówka
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:07, 09 gru 2014

Do góry
ze swiatecznych "nie własnymi ręcami"...

o matko ale krzywo stoja
Lysichiton - tulejnik 11:01, 09 gru 2014

Do góry
Końcem lipca dojrzewają owoce i rozpadają się owocostany. Sieki kiełkują łatwo, często jednak zamierają. Potrzebują wody z dużą zawartością żelaza.

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:59, 09 gru 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

mam dzisiaj już +4 st.C śniegu nie ma, wiatru nie ma co mnie bardzo cieszy pozdrawiam odwiedzających
Przyjazny ogród 10:53, 09 gru 2014

Do góry
Ostrożeń siedmiogrodzki - ta wielgachna roslina występuje na Pogórzu Przemyskim. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostro%C5%BCe%C5%84_siedmiogrodzki

Przyjazny ogród 10:44, 09 gru 2014

Do góry
Kalina Hordowina w Arboretum, owoce są trujące, zjadane przez ptaki po przemrożeniu. Lipiec 2013

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:17, 09 gru 2014

Do góry
Hej,
Masz chyba taki sam projekt domu jak mój szwagier Fajnie kombinujesz z tymi prostymi liniami rabat. Nie wiem czy będę pomocna, ale mam identyczny układ wejścia do domu i przerobiłam już różne wersje nawierzchni i układu rabat na froncie, aż 2 lata temu doszłam do najbardziej praktycznego rozwiązania. Tez na początku miałam kamyki na chodniku. Odśnieżanie to jeszcze pół biedy, ale wiosną przed pierwszym koszeniem, żeby nie uszkodzić kosiarki, musiałam z wiaderkiem wybierać ręcznie wszystkie drobne kamyczki, które wraz ze śniegiem wsypałam łopatą w trawnik. Po lewej stronie chodniczka (tam gdzie masz donicę) miałam rabatę którą zlikwidowałam, bo przy śnieżnej zimie musiałam za nią odwalać śnieg żeby nie uszkodzić roślin( ja uważałam, ale mąż walił ten śnieg gdzie popadnie niestety). Teraz mam tylko trawnik i sunę po nim łopatą bez stresu. No i podjazd do garażu. Zrobiłam palisadę i małe schodki przy ścianie. Chodzi o to że podjazd raz na jakiś czas musisz umyć i użyć do tego mycia mniej lub bardziej agresywnego detergentu, zwłaszcza jeżeli chlapnie jakiś olej na kostkę :/. Dzięki palisadzie ta chemia nie spływa mi w rośliny ( u mnie kulki bukszpanowe) tylko spłukuję ją prosto na drogę.
Przepraszam że pozwalam sobie wkleić swoje zdjęcie w Twoim wątku. No nie wygląda to może atrakcyjnie o tej porze roku i kamyczków mi zabrakło do wysypania rabatki i kulkom mróż ściął jesienne przyrosty, ale tak to wygląda.
I popieram dziewczyny, tylko bukszpan na tej rabacie, nic więcej.... minimalizm... pamiętaj
Ogród w budowie - nieustającej 09:57, 09 gru 2014

Do góry
Dlatego siedzący Pinokio już jest mój, a taki stojący, mniejszy będzie bombką na choinkę. Ale obaj chłopcy są, jak należy, z drewna.
Znalazłam całą chmarę Dziadków do orzechów na jednym straganie (nie "Dzidków", bo się Dzidka obrazi).

A tu dziadek się wkradł, choć robiłam zdjęcia tym prostym i ładnym dekoracjom:

Powiem Wam też, że cały rynek w Krakowie jest też w kramach adwentowych i też jest fajna atmosfera, obiecuję więc relację fotograficzną.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:52, 09 gru 2014

Do góry
Agnieszko to podeślij trochę tego słoneczka, bo u mnie buro i ponuro.
4 pory roku w ogrodzie 09:43, 09 gru 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
ania, wymiatasz !!!!!!
Powiedz mi czy to wszystko siedzi cały czas w ziemi czy dosadzasz co miesiąc cos nowego? bo te wszytskie siewki, cebulki, bylinki itd to sie chyba na raz tam nie zmieszcza co? Jak to technicznie wygląda?

Za duży ogród, a ja za mała bym bawiła się w sezonowe dosadzanie i przesadzanie. Posadzone ma rosnąć samo. Dosadziłam jesienią trytomę i nie wiem jak sie sprawdzi w tym miejscu. Luciferki rosną już 3 sezon bez wykopywania, ale jak wiemy dwie ostatnie zimy były łagodne. Rabata jak na moje warunki jest wybitnie piaszczysta. I powstała jako poszerzenie istniejącej.
To zima, rozplenicy nie wiążę wiec przywalona śniegiem jak i reszta traw (foto 2013)
Sterczą jeżówki, pod nimi zawalona śniegiem hakonechloa. Tego miejsca z okien zimą nie widzę więc nic nie cuduję na zimę.

Edit.. na tej rabacie to jedynie muszę pielić i to ostro.. bo stipa, jeżówki, trojeść, orliki (rosną po sąsiedzku) strasznie sie rozsiewają, wiec aby uniknąć buszu muszę wszystkie siewki rwać. Mogłąbym przycinać jeżówki czy trojesć, ale fajnie wyglądają jesienią zasuszone No i to naturalna stołówka dla ptaków.
Przyjazny ogród 09:38, 09 gru 2014

Do góry
Dzisiejszy dzionek na kompie, czyszczenie fotek na ostro, bo na dysku brak już miejsca, a twardy zewnętrzny też zapchany. W zasadzie 2/3 fotek jest do wyrzucenia, dopiero widać jak dużo składa się śmieci.

Zdjęcia które zostawiam (bo ciekawe), a nie pokazywałem włożę na forum, nie da się zrobić tego w ciągu jednego dnia, pozostawiam to zadanie na najbardziej kapryśne zimowe dni.

W lipcu kwitnie Pływacz zwyczajny (Utricularia vulgaris), dryfujące maleństwo w stawach, mięsożerne.

Niepokaźnie zakwitła kotewka orzech wodny

A w moim ogródku liliowcowa cepeliada

Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:22, 09 gru 2014

Do góry
Również zaokrąglić po prawej bo za kanciasto jest, skoro lewa strona wyoblona

Lawendowy zawrót głowy 09:22, 09 gru 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
dobra patyczki hihi ale zaznaczam , ze patyczki sa jakies niefotogeniczne tylko badyle widac na fotkach ...

Potwierdzam,że patyczki nieofotogeniczne są ,sama to przetabiałam z chinką z patyków-gałęzi ...znacznie lepiej prezentują się na żywo niż na foto
Także wiem Jolu o co Ci chodzi..ale i tak urok i piękno ich uchwyciłaś
wianek też fajniutki
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:20, 09 gru 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Druga wersja lepsza, ale moim zdaniem te chodniki jakoś za ciężko i przytłaczająco wyglądają, czy są potrzebne? Ni A pod wykuszem porobić rabaty>?e można po lewej chodzić po trawie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:18, 09 gru 2014

Do góry
Myślałam że nawierzchnie już są, czy nie?

Żółte to rabaty wysypane żwirkiem granitowym i w tej przy tarasie można posadzić rośliny, a jednocześnie chodzić po tym, bo taras to są schody?

Przyjazny ogród 09:04, 09 gru 2014

Do góry
Ku mojej uciesze pierwsza partia irysów z ogrodu w Przeworsku, zbieram je do krzyżówek i pozostaną stałym akcentem w ogrodzie, obecnie jest ok 30 odmian.

A w pracy, w moim ogrodzie wodnym cieszy po raz pierwszy kwitnąca Gloriosa.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 09 gru 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Danusia ---- powiedz mi co wyciepać a co zostawić bo jak przez tę zimę nie poprawię tzn nie zaplanuje jak należy to będę przesadzała i przesadzała te rośliny i ciągle bedzie zle To słoneczna rabata przez cały dzień i nie mała. 3m na 4,5 Jak byś zerknęła byłabym bardzo wdzięczna

Ja chcę zrobić ta tuje 3 razem na prawo zblić i ściankę tarasu zasłonić buksami od o tuj w lewo zostawić buksiki na nożkach te 3 zostawić pawia stożek Po lewej dać no i nie wim dalej nic trzmieliny i trawki za dużo Pozdrawiam

Tutaj brakuje większego drzewka, najchętniej purpurowego. Wyciepałabym te miotełki na pniu, nie zdobią. Paw nie pasuje, nie ma należytego szacunku Trzeba go wyeksponować gdzieś specjalnie a tutaj ginie

Trzmielina leci prosto, natomiast kostrzewa zakręca.. tak nie powinno być, ale ta rabata jest taka. Narysuj ją w rzucie z góry a nie zdjęcie.

Żółty kwiatek (chryzantema?) niepotrzebny.
Pomieszanie żywopłotu bukszpan/trzmielina - niepotrzebne.

Albo jedno albo drugie
Przyjazny ogród 08:53, 09 gru 2014

Do góry
anka_ napisał(a)

No to nie jesteś sam. Siem będziem wspierać duchowo przy tym kopaniu.

Akurat ten sposób pracy przy koparce najlepszy na zimę po mrozie, pozdrawiam serdecznie, będziem się wspierać.
Przyjazny ogród 08:49, 09 gru 2014

Do góry
Krótko powspominam swoje ogrodowiskowe początki, nadal w kontynuacji.
Na dobre tworzenie ogrodu zaczęło się w lipcu 2013 (1 zdjęcie). Na drugim ukształtowane rabaty - wiosna 2014, zaczyna się obsadzanie rabat. Jest to południowa część ogrodu.

W trakcie prac, chyba sierpień 2013

I pierwsza roślina ogrodowiskowa od Ani z Rzeszowa, pisać nie muszę co.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies