Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Komendówka 12:09, 01 lip 2016

Do góry
Wróbelki nie wiem co to za szałwia. Kupiłam jako szałwię , Gdzieś wyżej pisałam, które są kompaktowe, tak piszą dziewczyny - Ogrodniczki przez duże "O".
Do raju daleko - u Ewy 09:53, 01 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ewciu, u Ciebie same piękne zestawienia U mnie jarzmianka jest z szałwią tylko dlatego, że jarzmianka się pokłada. U Ciebie też?

A to inne zestawienie - róża Double Delight z szałwią jednoroczną.

Szałwia, którą tu pokazałaś, nie zimuje? Kupujesz gotowe sadzonki czy z nasion hodujesz? Różyczka cudowna i w tym zestawieniu i sama w sobie.
Margo napisał(a)

Mi 11.00 jak najbardziej pasuje

Ewo rabata różana przepiękna

To ja coś koło tej godziny powinnam się pojawić. Tylko gdzie dokładnie? Podacie mi namiary na PM?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:09, 01 lip 2016

Do góry
Marta pewnie już piszę

Aniu (Mathildis) szałwia to odmiana Blue Queen piszą, że ma 30cm no u mnie wyrosła dwa razy taka z siewek.
Dziwne, że tą zurawkę przypala bo na słońcu powinna dobrze sobie radzić, a nie ma za sucho, bo na słońcu to dość ważny warunek dla żurawek i ściółka do tego.
Trudno mi doradzić coś podobnego bo Berry Smothie jest jedyna w swoim rodzaju.

Marzeno dziękuję bardzo

Aniu u mnie ma słońce od 14 do wieczora i radzi sobie bardzo dobrze, w głębszym cieniu zapewne będzie słabiej kwitła, ale trudno mi powiedzieć, mogę tylko spekulować

Agnieszko

Do raju daleko - u Ewy 00:05, 01 lip 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Przedogrodek robi wrażenie szałwia i jarzmianki śliczne wyglądają, mam podobne zestawienie

Ewciu, u Ciebie same piękne zestawienia U mnie jarzmianka jest z szałwią tylko dlatego, że jarzmianka się pokłada. U Ciebie też?

A to inne zestawienie - róża Double Delight z szałwią jednoroczną.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:56, 30 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jakoś nie potrafię wyrobić się z robotą, udało się dzisiaj skosić trawnik, przyciąć kolejne buksy, rozłożyć basen przy okazji okazało się, że dziurawy, więc trzeba łatać, wyplewiłem troszkę przedogródek, i pomalowałem sufit w pokoju, a gdzie reszta...

Przypomniało mi się o zdjęciach łapiąc ostatnie promyki słońca

Dobrze że wszyscy tak często cytowali te zdjęcia bo zdążyłam nasycić nimi oczy. Pięknie ci to wyszło. Gdzieś już podawałeś ale nie zapamiętałam jak nazywa się ta Szałwia?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:38, 30 cze 2016

Do góry
Asiu z dnia na dzień coraz więcej rozkwita, szczyt kwitnienia będzie najwcześniej za tydzień lub dwa

Teresko będzie teraz chwilka przerwy bo szałwia i róże będą miały przerwę, ale jest zastępstwo do oderwania od nich wzroku Dziękuję, że zaglądasz.

Aniu broń Boże nie elektryk, tego to ja się nie dotykam bz moim udziałem kabelki są niebezpieczne
Żurawka to Pink Pearl, bardzo obficie kwitnie, podobnie robi to Cassis tyle, że kwiaty różowe

Beatko mecz z relacją na żywo na telefonie, teraz już patrzę, ja się zbyt przy tym stresuję, a za piłką nie przepadam
Najgorszy koszmar jaki mógłbym obecnie mieć to nieprzycięte bukszpany, chociaż 4 nadal czekają na pogodę i chęci

Alicjo pierwszego gola jeszcze słyszałem w domu

jazzy tak szkoda mi wycinać tych czosnków, ale powoli trzeba się pzbywać wcześniejszych bylin bo bałagan się zaczyna robić
Buksy to ciąłem już spokojnie setki razy, więc wprawy troszkę jest

Aniu to w sumie dwa moje ulubione miejsca w ogrodzie, a pracuję nad tym by było ich więcej

Odcienie zieleni 2 21:07, 30 cze 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Obiecane zdjęcia z dalsza a z bardziej dalsza jeszcze nie chcę

Takie maleńkie zielone za wysypaną korą to szałwia(chyba), Edytka co to? , bo nie pamiętam czego siewki mi dałaś.

to nasadzenia przy tarasie prawda???
linijka na pewno była w użyciu!!!
Super
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:58, 30 cze 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Zdjęcia sprzed burzy zachwycają, pewnie się powtarzam, ale to prawda, Róże i inne rośliny pięknie skomponowane, ale przede wszystkim zdrowe co widać na zdjęciach.
U mnie burza starmosiła anabel i róże na altanie, ale deszcz był pragnieniem.Jakie polecasz miniatury szałwii?
Pozdrawiam Kasiu.

Dziękuję bardzo. Rzeczywiście po burzy troszkę musiało się odbudować, ale idzie dalej i rośnie.

Najlepiej chwasty. Codziennie u mnie pada i trzeba chwilki kraść by cokolwiek zrobić.

Szałwie kupuję u Finki w tamtym roku niebieska Compacta Deep Blue’ - Szałwia omszona, a w tym roku różowa Compacta Bright Rose'.
Roślinki super, po wsadzeniu pięknie rosną. Polecam. Z tego co wiem będzie miała je za 6 tygodni - dziś koleżanka dzwoniła.
Do raju daleko - u Ewy 17:20, 30 cze 2016

Do góry
Przedogrodek robi wrażenie szałwia i jarzmianki śliczne wyglądają, mam podobne zestawienie
Do raju daleko - u Ewy 15:38, 30 cze 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Co tam Ewciu?? Jeszcze w Poznaniu czy w domciu?

Gosiu, już jestem w domu od poniedziałku wieczorem, ale ciągle mam taki ruch w domu, że nie mogę znaleźć chwili dla siebie.

Podoba mi się to połączenie - szałwia z jarzmianką A w tle widać trawkę addagio ładny ma kolor

Moje małe królestwo 15:08, 30 cze 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ja też, ale bardzo mi sie podoba.

Fajna ta szałwia i ładna jest do jesieni
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:08, 30 cze 2016

Do góry
Dzisiaj zamknięcie czerwcowej odsłony w ogrodzie. Główną rolę odgrywały róże. Było sucho. Widać po roślinach, że brakuje im solidnej porcji deszczu. Bardzo słabo przyrastają mi rośliny na rabacie robionej w miejscu, gdzie był wjazd dla ciężkiego sprzętu. Mimo skopania tego miejsca na głębokość dwóch szpadli, rozluźnienia gleby piaskiem, podsypywania kompostem- gleba jest jakaś dziwna, nie chce utworzyć odpowiedniej struktury. Wczoraj wyciągnęłam z ziemi zdechły patyk tulipanowca- coś pod nim wyryło tunel i nie było drobnych korzeni Wszystkie listki na grujeczniku uschły, choć gałązki wciąż mają żywy kolor. Pozostałe drzewka miały bardzo małe przyrosty. Jesienią trzeba będzie pomyśleć o rozrzuceniu tam obornika. Znalazłam w szkółce ładne okazy grabu w odmianie Fastigiata (kolumnowe). Może one dałyby tam radę?
Ranek był upalny, a w południe trochę popadało. Za mało. Rośliny w pojemnikach, mimo podlewania i nawożenia, też cierpią od tych upałów.

Wczoraj ścinałam czyściec i rogownicę, przycięłam czerwone krzewuszki. Wciąż na ścięcie czeka szałwia omszona.

Poprzycinałam róże do gałązki z 5 listkami. Te poniżej kwiatu maja zwykle 3 listki. W którymś z odcinków Mai była taka instrukcja.

Bonica nie wymaga przycinania

Kulą w płot 23:04, 29 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Niskie rozplenice później startują i później kwitną niż te średnie. Hameln już wypuszcza małe kotki a mój 'little boy' dopiero w powijakach. Rozplenice lubią wilgoć. Na suchym stanowisku są marne

Na suche lub umiarkowane miejsce nadaje się świetnie stipa, ew. sesleria. Na korzyść tej drugiej przemawia fakt, że szybko startuje i bez problemu zimuje.

Może niskie berberysy + carex bronze form, albo zamiast berberysów tzrmielina cięta w kulki
ew. przywrotnik 'alchemilla molis' (ślimaki nie przepadają za nim + Carex elata 'Aurea' + niska, compaktowa szałwia (np.Marcus) lub równie kompaktowe przetaczniki.

Toszko super dzięki za gotowe zestawienia Seslerii nie znałam wcale a to ładna trawka. Myslalam o trzmielinie wiesz, ale mam tam już buksy to za dużo kulek a może płożąca? Podumam nad Twoimi podpowiedziami. Dzięki
Kulą w płot 22:25, 29 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
dziewczyny będę im lać ile wlezie damy radę.
Poradźcie mi proszę bo chciałabym trawy pod moją brzózkę. Hosty objadają ślimaki i słabo wyglądają a to miejsce przy tarasiku. Myslalam o hameln albo może coś niższego lepiej np. little bunny lub little honey? Jadę też w sobotę po ambrowca slender silouette

Niskie rozplenice później startują i później kwitną niż te średnie. Hameln już wypuszcza małe kotki a mój 'little boy' dopiero w powijakach. Rozplenice lubią wilgoć. Na suchym stanowisku są marne

Na suche lub umiarkowane miejsce nadaje się świetnie stipa, ew. sesleria. Na korzyść tej drugiej przemawia fakt, że szybko startuje i bez problemu zimuje.

Może niskie berberysy + carex bronze form, albo zamiast berberysów tzrmielina cięta w kulki
ew. przywrotnik 'alchemilla molis' (ślimaki nie przepadają za nim + Carex elata 'Aurea' + niska, compaktowa szałwia (np.Marcus) lub równie kompaktowe przetaczniki.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 22:23, 29 cze 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Na głazowej w rogu będzie buk purpurowy, carex green dance, szałwia, jeżówki-a na pasie wzdłuż ogrodzenia, który łączy się z głazową graby, gracki, przed nimi rozplenice hameln,cebulowe.Będę się głowić w przyszłym roku jak to połączyć

No to się będzie działo Jak to wszystko ogarniesz to będzie cudo będę zaglądać
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 21:22, 29 cze 2016

Do góry
anna_g napisał(a)
Kasja ja z rewizytą... Jakiś czas temu zaczęłam czytać Twój wątek - oglądałam głazy, widziałam sarenkę, Puchatka altanę, czytałam porady Danusi i dyskusje na temat kostki brukowej i szerokości rabatek ale potem "padłam" bo nadrobić wszystkiego na O. to się nie da. Dzisiaj widzę te porównania i ... łał... no super może jeszcze wrócę do lektury Twojego wątku i poczytam skąd się te pomysły wzięły Ale wszystko zmieniło się baaardzo i będzie jeszcze piękniej jak wszystko się rozrośnie. Wykonaliście kawał dobrej roboty Ciekawi mnie jeszcze co będzie na głazowej - ale może doczytam POzdrawiam i na pewno będę zaglądać

Witaj Aniu.Masz rację-nadrobić wszystkie wątki jest wręcz niewykonalne-dlatego ja zawsze głosuję za wizytówkami oraz zdjęciami przed-po
Na głazowej w rogu będzie buk purpurowy, carex green dance, szałwia, jeżówki-a na pasie wzdłuż ogrodzenia, który łączy się z głazową graby, gracki, przed nimi rozplenice hameln,cebulowe.Będę się głowić w przyszłym roku jak to połączyć
Odcienie zieleni 2 20:54, 29 cze 2016

Do góry
Obiecane zdjęcia z dalsza a z bardziej dalsza jeszcze nie chcę

Takie maleńkie zielone za wysypaną korą to szałwia(chyba), Edytka co to? , bo nie pamiętam czego siewki mi dałaś.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 17:55, 29 cze 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ja też się zakochałam w stipie tylko żeby chciała się u mnie wysiewać tak jak u Gosi to będę szczęśliwa piękne hortusie niebieskie a w tej obwódce bukszpanowej masz szałwię i co jeszcze. szałwia to fajny wybór

Tam jest jeszcze The Fairy - 4 szt. na razie mikroskopki ale kwitną - była fotka. Z tyłu za nimi jest odętka - bo chciałam cos wyższego od szalwi a ona śliczna jest. I jeszcze "gościnnie" w tym roku są tam z tyłu po bokach dwie małe Pinki Winki - do przeniesienia ale to juz w przyszłym roku jak podrosną a tam się ciut zagęści. Szalwia jest cudna - tylko żeby podrosła bo buksy też urosną -musi być wieksza.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies