Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Enklawa w mieście 15:51, 08 paź 2014

Do góry
skarabeusz napisał(a)

no, fajnie wyszła ta rabatka. Przydałoby się jeszcze dać coś co by przykryło nózki hortensjom. Może jakiś carex?

Kamienie jednak zostały?
Moja bajka 15:33, 08 paź 2014

Do góry
i miskanty tańczące na wietrze. Uwielbiam na nie patrzeć i sł uchać ich szumu

wczoraj oprócz rozchodników nie oparłam się takiej roślince. NAzwy tradycyjnie nie zapamiętałam, ale podobno długo kwitnie i dobrze zadarnia. Tyle, że wysokich mrozów nie lubi. No nic, zobaczymy. Dałam za nią 5 zł, więc jakby nie dała razy to przeżyję
Ktoś zainteresowany? 15:27, 08 paź 2014

Do góry
Przepraszam, że dopiero teraz zamieszczam zdjęcia. Ale są

1

2

3

4

5

6

Piękne, prawda? Jakąś odmianę brunnery oraz miniaturowj biało-zielonej funkii już zdobyłam
Pozdrawiam.
Piaskownia na zakręcie 15:20, 08 paź 2014

Do góry
Aniu, wszystko wskazuje,że to ASPIRYN ROSE

To mamy jedną zidentyfikowaną a teraz przyjrzę się drugiej

Wygląda na to, że masz rację i jest to CUBANA

Enklawa w mieście 15:01, 08 paź 2014

Do góry
Dawno nic nie wklejalam więc pokażę jak trawka mi urosła, niedługo będę kosić

Jak teraz patrzę na to zdjęcie :/ to jakoś pusto pod ścianą hmm Chyba musze tam coś posadzić, ew. ławeczkę postawić.. musze zasłonić te skrzynki, ale zeby dojście było. Nie mam na to narazie pomysłu, musze poszukac inspiracji.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 14:57, 08 paź 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Ewcia w donicy po lewej stronie to chyba trawka Lirope choć nie za bardzo widać :ładnie masz piękny spacer odbyłam ha ha Dzięki

Mam dokładniejsze zdjęcia może uda się ją rozpoznać?
Na spacerki zapraszam pogodę gwarantuję słoneczną

Moja bajka 14:48, 08 paź 2014

Do góry
Takiego dziś miałam gościa w ogródku . Nawet nie specjalnie się bała, bo podeszła dość blisko . Przychodzi sobie po orzechy .

a tu jeszcze widać rudą kitę na murku
Brązowienie iglaków 14:47, 08 paź 2014

Do góry
Mrówki są blisko ogrodzenia, daleko od tui.
Ślimaki na tujach, po prostu kilka na nich siedziało.
Pająki tworzą pajęczyny, rozumiem, że to też nie ma wpływu, a przędziorki tui nie tykają ?
Na niektórych tujach zaobserwowałem taki biały nalot:

Czy o oprysku coś jeszcze muszę wiedzieć (chodzi o jakieś wskazówki)? Jak opryskiwać drzewko, wystarczy tak ogólnie z jednej drugiej strony, czy raz przy razie? Można zaszkodzić chcąc pomóc?
Brązowienie iglaków 14:46, 08 paź 2014

Do góry
alabuz napisał(a)
Tuje szmaragdowe sadzone późną jesienią ubiegłego roku. Jeszcze na jesieni kilka sztuk zbrązowiało. Ten konkretny egzemplarz wyglądał najgorzej. Na wiosnę wyciąłem najbrzydsze gałązki, ale zrobiła się z niej miotła. Na 8 szt. niestety 3 szt. wyglądają podobnie (trochę lepiej niż ta ze zdjęcia)

Jaka jest przyczyna? Wyrzucić czy ratować? Jeżeli ratować to czym?

Nie wiem jaka jest przyczyna, jakby ktoś na nie wylał jakiś płyn ze zmywania tarasu albo inszą chemię. Albo wyrzucić, albo...
Wytnij to suche podlewaj roślinę i obserwuj, Piękna nie będzie, bo zniszczona

Do góry
Oskubałem tuje w zeszłym tygodniu, ale znowu zauważyłem, że pojawiło się kilka żółtych gałązek. Czy to normalne, że wychodzą w tak różnym czasie?

Do tego mam wrażenie, że te tuje coraz bardziej żółkną niż stają się zielone. Czy to jeszcze za wcześnie by się zieleniły.

Na pojedynczych tujach znalazłem ślady pajęczyn:

Na niektórych zaś wcześniej widziałem takie białe plamy, ale przez ostatnie kilka dni padało i nie udało mi się takowych znaleźć. W wielu miejscach da się tez zauważyć coś takiego:

Czubki w wielu miejscach są przebarwione.

Czy mogę coś zrobić poza czekaniem, by poprawić ich stan. Skubanie będę wykonywać, ale nie chciałbym ich oskubać do końca
Czytałem o wielu objawach, ale nic mi nie pasuje, w jednym miejscu zauważyłem, że jest pędy na dole są aż brążowe (tu zakładam, że to koty sąsiadów )
Z nawożeniem, czekam aż odżyją, ale nie wiem po czym mam to stwierdzić, bo na razie póki co wydaje mi się, że jest gorzej. Czy prewencyjnie zrobić oprysk grzybowy, sam już nie wiem co to może być, może potrzebują faktycznie czasu, ale obawiam się, że brak reakcji za kilka tygodni może się objawić zmarnowaniem wszystkiego.

Do góry
Tuje szmaragdowe sadzone późną jesienią ubiegłego roku. Jeszcze na jesieni kilka sztuk zbrązowiało. Ten konkretny egzemplarz wyglądał najgorzej. Na wiosnę wyciąłem najbrzydsze gałązki, ale zrobiła się z niej miotła. Na 8 szt. niestety 3 szt. wyglądają podobnie (trochę lepiej niż ta ze zdjęcia)

Jaka jest przyczyna? Wyrzucić czy ratować? Jeżeli ratować to czym?

Brązowienie iglaków 14:45, 08 paź 2014

Do góry
A moje u moich szmaragdów posadzonych ponad tydzień temu zbrązowiały bądż też uschły pojedyńcze górne gałązki Co to może oznaczać? Poza tym rośliny są zielone i czuć w nich życie. Tuje mają ok. 180cm wys. Trochę mniejsze tuje plicata, sadzone w tym samym czasie mają się zupełnie dobrze.

Brązowienie iglaków 14:44, 08 paź 2014

Do góry
Pomocy!! Zauważyłem, że tuje blakną. Chciałem w kwietniu wykonać oblewanie pinivitem, czy to nie zaszkodzi. Co jest nie tak?

Brązowienie iglaków 14:43, 08 paź 2014

Do góry
wiking78 napisał(a)

Witam.

Te z keramzytem posadzone w czerwcu ok 20-30 cm przy największym upale podlewane codziennie rosły i miały piękny soczysty kolor zieleni aż do połowy października. Później zaczęły się problemy z kolorem. Zaczęły "wchodzić" w odcień żółci a końcówki zaczynają brązowieć (zdjęcia dzisiejsze 25 listopad). Małe w tym samym czasie (zdjęcie bez keramzytu) były posadzone do doniczek. Jak korzenie zaczeły przerastać doniczki zostały przesadzone do gleby pod koniec sierpnia i też podlewane rozrastały się pięknie. Na początku października jednak mocno je "zażółciło" a nie które brązowieją. Proszę o radę co z nimi można zrobić. Gleba sklasyfikowana jako IV-V. Jak pomóc moim tują ? Czy to może normalny objaw młodych drzewek na pierwsze przymrozki ?
Brązowienie iglaków 14:42, 08 paź 2014

Do góry
PAWLLOSZ napisał(a)
Witam,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodnictwem i mam za sobą jedynie sadzenie głównie sosen i świerków. W połowie września posadziłem 7 szt. tuji, a tydzień temu dosadziłem jeszcze jedną sztukę.
Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi i dopiero teraz gdy miałem porównanie zauważyłem, że wcześniej posadzone 7 szt. tracą kolor. Nowa jest wyraźnie zielona, a starsze zółkną. Do sadzenia zastosowałem ziemię do iglaków, oczywiście podlewałem wszystko zgodnie z zaleceniami ogrodnika.
Na pewno w donicach były mocno nawożone. Czy po przesadzeniu to naturalna ich reakcja na nowe środowisko. Są bezpośrednio wystawione na wiatr.
Proszę o pomoc i poradę zanim udam się do ogrodnika u którego dokonałem zakupu, bo tujki nie były tanie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:38, 08 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Kasiu zapraszam w każdej wolnej chwili

Robinia rośnie za klonem i sosna pospolitą
ale obledne zdjęcie
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 14:33, 08 paź 2014

Do góry
sylllwia napisał(a)
Mam około 10-letniego świerka. Jakiś czas temu miał trzy przewodniki, więc dwa usunęłam i próbowałam go prostować. Teraz znowu ma dwa przewodniki i na dodatek w miejscu ostatnich cięć nie ma piętra gałęzi.

Uwunąć znowu jeden, czy może usuąć całą góre (tak na wysokości górnego parapetu z onka. Tylko co z nieo będzie jak usunę całą góre? A może da się jakoś go jakoś uformować?

A od strony żywotników coś się dzieje z igłami, nie wiem czy to jakaś choroba, czy brak światła to spowodował.

Brązowienie iglaków 14:28, 08 paź 2014

Do góry
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:59, 08 paź 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Dzień dobry Aniu! Ja tam bym się ucieszyła jakby popadało.. Ziemia miejscami jak skała u nas Sucho jak pieprz. I wciąz musze podlewać...

cześć Kosolka no ja też się cieszę z tej wody ale robota na ogrodzie znowu się odłoży a jak się coś zaplanuje to wtedy nie wiadomo za co się wziąć w domu jak obiad zrobiony i chałupa posprzątana to siedzę w necie
Ogród na glinie 13:58, 08 paź 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies