Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w cieniu drzew 12:48, 05 sty 2015

Do góry
Iryseq - w poprzednim poście widzisz sadzonki bukszpanów.
Poniżej zobacz jak przechowuję doniczki z siewkami.

cisy:

lawenda siedzi obok cisów:

Z tyłu przykryte ukorzenione patyczki i w tym długim bukszpaniki (od dawna nie robiłam w skrzynce).

A tu jeszcze zadołowane cisy Wojtek (te są w doniczkach) i ukorzenione cisy Hicksii przeze mnie najpierw w pojemniku a na zimę wysadzone wprost do gruntu cała kępą.

Mała Eleczka 12:46, 05 sty 2015

Do góry
Mała Eleczka 12:40, 05 sty 2015

Do góry
Jest śnieg, jest bałwan (nawet dwa)
Śnieg bardzo ciężki i mokry.

Ogród w cieniu drzew 12:35, 05 sty 2015

Do góry
Pokażę teraz, jak przygotowałam się do pracy w ogrodzie na wiosnę w tym roku.
To moje sadzonki:

- ubiegłoroczne

- i z poprzednich lat

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 12:14, 05 sty 2015

Do góry
po śniegu dziś ani śladu, ale w po świętach było tak
Ogród z łezką II 12:06, 05 sty 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

Ale cudne zestawienie!

Tak, też mi się podoba To zdjęcie z najlepszego okresu tej rabaty, chociaż wcześniej też jest ładna, kwitną wtedy lilie i tawułki.
Ogród Botaniczny w Łodzi 11:56, 05 sty 2015

Do góry

Ogród Botaniczny w Łodzi 11:53, 05 sty 2015

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:51, 05 sty 2015

Do góry
Październik

Miałem pierwszych gości w swoim ogrodzie. Odwiedzili mnie Gosia z Krzysiem i wybraliśmy się do Bylinowego Raju na ostatnie jesienne zakupy, Zdjęc niestety brak.

Obsadziłem w połowie rabate... co z tego wyjdzie nie wiem, ale myśle, że to co wymyśliłem chyba będzie ładnie wyglądać i przy okazji pasować do reszty ogrodowego mixu

Buksikowa nadal ładnie się prezentowała.

Pierwsza jesień w ogrodzie, która mi się podobała

W tym miesiącu posadziłem sporo traw i jak tak na szybko policzyłem to w całym ogrodzie przybyło w jeden sezon prawie 80 traw i turzyc... na tym liczenie nasadzeń skończyłem, reszty nie chce wiedzieć

Tego frgmentu nie miałem pokazywać... zostało obsadzone, ale nie jestem do tego przekonany i wiosną będą zmiany, 'z lewej na prawą flanke'

Reszta prac już w większości porządkowych nie została udokumentowana.
Rok mogę zaliczyć do bardzo udanych i mam nadzieję, że posadzone rośliny w 2014 roku dadzą efekt w obecny roku.

Wieczorkiem opisze plany na ten sezon, a troszkę się ich nazbierało.
Dziękuje za uwagę
Ogród Botaniczny w Łodzi 11:48, 05 sty 2015

Do góry

Ogród Botaniczny w Łodzi 11:41, 05 sty 2015

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:40, 05 sty 2015

Do góry
Po południu wybraliśmy się na zwiedzanie ogrodów Kapiasa, koniecznie muszę się tam wybrać w czerwcu

Skończyłem też połączenie dwóch rabat w jeden ciąg.
Świadomy jestem, że na tej długiej rabacie jest jeden wielki mix roślinny, ale żeby to zmienić musiałbym się pozbyć większości tych roślin, a tego nie zrobi bo po prostu mi ich szkoda, sporo roślin i tak wylądowało u sąsiadki.

Pod koniec miesiąca dzięki Gosi i Krzyśkowi miałem okazje wybrać się do Wojsławic na festiwal traw i poznać kolejnych ogrodowiczan Jednak to spotkanie było o wieeeeeele za krótkie.

Pod konie miesiąca przeniosłem też topiary z tuj na oczyszczoną wcześniej rabatę z oczywiście zmienioną linią rabaty... jestem niewolnikiem kostki
Nadzieja na piękny ogród 11:39, 05 sty 2015

Do góry
Danusiu czy taka linia rabaty jest ok.
Ogród Botaniczny w Łodzi 11:36, 05 sty 2015

Do góry
Jako mieszkanka Łodzi chcę Was zachęcić do jego zaglądania. Jest co oglądać.
Wstawiam zdjęcia z 2013 r. z końca lipca jak kwitły. liliowce. Nie sa to wszystkie odmiany - tylko te które szczególnie mnie urzekły.

Ogród w świecie idealnym 11:31, 05 sty 2015

Do góry
Pokażę, ale nie nazywajmy tego ogrodem Dlatego właśnie tutaj jestem, bo mam kompletną pustkę w głowie i chaos nieprawdopodobny. To co zrobiliśmy w zeszłym roku latem, to tak naprawdę przygotowanie terenu do działania. Od września zbieram kasę, więc wiosną ruszam
Teraz przeciwległy bok zaraz po postawieniu ogrodzenia:

A tak wyglądał w zeszłym roku po naszym sprzątaniu:

jesienią jeszcze dosiewałam trawę i zlikwidowałam tę wystającą część (mam w tej chwili równy 3-metrowy pas wzdłuż całego ogrodzenia). Tuje rosną po stronie sąsiadów
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:30, 05 sty 2015

Do góry
Pomyślałem jak już kopać to z rozmachem, a na tą rabat.... tego nie można było nazwać nawet rabatą nie mogłem patrzeć. Idąc za ciosem łopata poszła w ruch

Po drodze ciąg dalszy z kostką i pozbywania się okropnej lini rabaty.

Przyjechał też materiał na żywopłot grabowy, pamiętam tą podróż samochodem w lesie

20 września odwiedziłem Gosie i Krzyśka Ciociogrodzie oraz Łukasza z pobliskiej miejscowości

Wilcza Góra 11:23, 05 sty 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)

dziękuję za pochwały

wstawię dziś trochę fotek, bo już swoje wiankowanie zakańczam powoli...
miałam nic nie robić, ale brakowało mi ozdób w kolorach, w których mam swoje ulubione, domowe zakątki ... i w ten oto sposób Wilczek rękawki zakasał i np taki sobie stroik "marokański" zrobił:

Fantastyczny! Kolorystycznie mnie powalił.
Wilcza Góra 11:23, 05 sty 2015

Do góry
...tyle miało być wolnego ...a wszystko poleciało ...
cieszę się, że choć trochę się filmowo podciągnęłam...
stare tematy, ale czasu było ciągle brak...
to się udało w weekend
lekkie i ciekawe - każdy inny - żadne wielce ambitne kino, ale właśnie tego mi było trzeba ... relaksu

buziaki z Wilczej ślę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:22, 05 sty 2015

Do góry
Wrzesień

Oj to był pracowity miesiąc. Rozpoczęta w sierpniu kolejna rewolucja miała swój ciąg dalszy i jak zwykle poszła dalej niż planowałem

Nieźle się naszarpałem z różanecznikami i azaliami, ale do dzisiaj nie wiem jakim cudem zmieściło się siedem 4 letnich krzewów na rabacie o wymiarze 2,5x1,3m No i ta nieszczęsna kostka, która nigdy nie miała być zmieniana... taaaaa

Po zmianach okazało się, że całość obrzeża wygląda jeszcze gorzej niż wcześniej bo nie pasuje do siebie i czas na kolejne zmiany.

Zrobiłem też moje ulubione zdjęcie 2014 roku i nim mogę podpisać cały sezon

Wilcza Góra 11:16, 05 sty 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo wspaniali goście i cudowne zdjęcia. U mnie niestety od miesiąca nie widać bażantów.
czyżby lisy grasowały ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies