Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 22:50, 07 paź 2014

Do góry
Czuję, że biegnę...wokoło pełno szeleszczących liści, trzaskających gałęzi. Oddycham jakby szybciej spoglądając na ten złoty październik.
Ogród dla wszelakich prac od kilku dni dostępny tylko w weekendy...doba za krótka, czuć panujące mgły, dokuczający, szybko zapadający zmrok.

Ewkakonewka napisał(a)
2 latka ma ogród Kobieto dajesz nadzieję na piękno w przyszłości wcale nie tak odległej I zdjęcia miód

Ogród w aktualnym kształcie i formie faktycznie ma dopiero drugi rok. Również nie sądziłam, że rośliny mogą tak szybko rosnąć i będę widzieć tak szybko efekt swoich założeń. Cierpliwość mimo wszystko to największa cnota ogrodnika. Dziękuję za miłe słowa od adresem zdjęć

waldek727 napisał(a)
Agnieszko.
Moje całe życie zawodowe było związane z pięknem ukrytym w detalach. Niekiedy w detalach ledwo dostrzegalnych gołym okiem. Dlatego też zainteresowałem się Twoim wątkiem i podziwiam ogród oparty na perfekcjonizmie. Są to szczególne ogrody które wymagają stałej pielęgnacji, oraz przy ich tworzeniu dużego zmysłu artystycznego, zachowania proporcji, znajomości doboru barw oraz poszczególnych struktur. Myślę, a nawet jestem przekonany, że w Twoim przypadku jest to wszystko na wysokim poziomie.
Pozdrawiam.
Waldek.

Waldku na wstępie chciałabym Cię serdecznie przywitać i podziękować za tam miłe słowa. W takich momentach jak ten nie wiem co powiedzieć. Od zawsze miałam wrażenie, że stoję z boku, że dostrzegam świat zupełnie inaczej niż moi znajomi, że czuję zupełnie inaczej, mocniej, bardziej. Wrażliwość z jaką patrzę na świat czasem przeszkadza, bo w dzisiejszych czasach liczy się tylko twarda skóra, skrywanie własnych słabości (wrażliwości). Uważam, że to jednak wewnętrzna siła, głośne wypowiadanie i dążenie do realizacji własnych planów, zamierzeń i spełnianie marzeń mówi o naszej mocy. Dążenie do perfekcji- faktycznie staram się aby wszystko wyglądało dokładnie tak jak sobie zaplanowała. Zdecydowałam się na ogród z półki formalne i faktycznie tak jak zauważyłeś, to ta grupa, która wymaga najwięcej pielęgnacji jednak odwdzięcza się elegancją, prostą wyrazu i zwyczajną atrakcyjnością miłą dla oka o każdej porze roku. Ogród tworzyłam etapami, często obserwowałam zachowania roślin na przestrzeni zmian pór roku a później dopracowywałam to co nie grało. Może i mam coś z duszy artysty...wszystko to co robię staram się robić na najwyższym poziomie i wyznaczać sobie każdorazowo wyższe poprzeczki. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie miłe słowa, pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie w moje progi

baraga1904 napisał(a)
...bardzo się cieszę że w końcu założyłas swój wątek...wspaniale jest oglądać taki piękny ogród z duszą i charakterem, zdjecia wspaniałe, klimatyczne...będę u Ciebie częstym gościem...może będzie kiedyś szansa na poznanie w realu, mamy w końcu wspólnych znajomych...
...pozdrawiam ciepło
Agnieszka

Aguniu i ja się cieszę, że stałam się pełnoprawną członkinią tej ogrodowej społeczności. Panuje tutaj niesamowity klimat i chyba to najbardziej mnie przekonało. Nie mówiąc już o kopalni wiedzy i inspiracji
Zamysł na ogród własnie był taki, aby wypracować swój własny styl jednocześnie tworząc ogród z duszą i charakterem. Cieszą mnie takie opinie, bo wiem, że została doceniona i dostrzeżona moja praca. Fotografia stała się pasją dzięki pasji ogrodowej Zapraszam serdecznie wirtualnie i w realu. Mam nadzieję, że nadarzy się nie jedna okazja na lepsze poznanie się oko w oko
Ściskam mocno i całuję

reniuniek napisał(a)
Aguś, miałam ci pisać, że czekam na fotki traw i kulek a tu taka niespodzianka Super połączenie a fotki jak zwykle mistrzostwo!
Buziaczki.

Kochana zaskoczyłam Cię Wg mnie to idealne zestawienie i cieszę się, że znalazło się w moim ogrodzie. Teraz tylko czekać na to aż rozrosną się trawy i nadają lekkości i zwiewności kompozycji, chociaż ciesze się z aktualnego wyglądu.
Aparat ostatnio poszedł w odstawkę, brakuje mi doby
Buźka

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:42, 07 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Oj, to jeszcze mniejszy! NAwet nie wiedziałam, ze takie są!
OK. Czekam na zdj.

Hehe chyba troche przesadziłam z jego niskością... Nie dawało mi to spokoju i poszukałam zdjęcia. Z zeszłego roku. Tak na oko z jakieś 25-30 cm jeśli mnie oko nie myli.

Matyldowo 22:41, 07 paź 2014

Do góry
Ciekawa odmiana klona strzępiastokorego inaczej nazywanego cynamonowym dlatego,że ma łuszczącą się korę całym rokiem w kolorze cynamonowo pomarańczowym

Jest bardzo ciekawym gatunkiem na wiosnę liście maja odcienie ciemno miodowej barwy latem zielone gdyby nie piękna kora to nie wyróżniałby się a pożną jesienią liście przebarwiają się w różnych odcieniach

obecnie

a tak wiosną

Ogród z lustrem 22:36, 07 paź 2014

Do góry
Przepięknie
Danuś Twoje ogrody można oglądać do znudzenia i nigdy nie ma się dość
mam pytanie dotyczące tego berberysu na zdjęciu. Co to za odmiana , fajny ma pokrój i kolor
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:35, 07 paź 2014

Do góry
Dziękuję Chopin
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:34, 07 paź 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
U mnie też dzisiaj wiatrzysko było, liści pełno nawiało zza płotu od topoli

a u mnie trochę połamało gałązek z kwiatami róż bo ciężkie ale za to mam w domu pachnący bukiecik
okrywowa
Mój ogród nad rzeką... 22:33, 07 paź 2014

Do góry
Stokrotko, Anetko dziękuję za miłe słowa.
Nie zaglądałam tu przez ostatnie kilka dni, sezon chorobowy się w domu zaczął.
Szafirki kupiłam w Biedronce, dzisiaj jeszcze widziałam, że były. Ale nie wsadziłam ich do tej pory, może jutro nadrobię zaległości. Dzieciaki chore i jestem trochę uziemiona w domu.
Co do sadzarki, to w przyszłym sezonie kupię coś porządnego, ta moja jeszcze trochę "pożyje", ale nie wróżę jej świetlanej przyszłości

Co do brzóz, to część z tych rosnących z tyłu ma zostać wycięta.
Nie wiem jeszcze na 100% które, muszę to przemyśleć i przedyskutować z koleżanką, która projektowała mój ogród. Skutki błędnych decyzji będą nieodwracalne, więc nie ma się co spieszyć.
Powodów wycinki jest kilka. Po pierwsze prawie cała tylna część działki jest zacieniona, po drugie strasznie śmiecą o każdej porze roku. Choć ten drugi argument jest mało przekonywujący, ponieważ wszędzie wokół są brzozy, więc i tak wiatr przywieje, może będzie troszkę mniej.
Jedna z podwójnych brzóz jest uszkodzona i zaczyna trochę próchnieć.
Osoba dająca nam zgodę na wycinkę sugerowała całkowite wycięcie tych podwójnych drzew, ponieważ mogą się rozłamać. Z przodu nie chcę nic wycinać, z tyłu miałabym dużo więcej słońca.
W tym "języku" wchodzącym w trawnik zaprojektowane jest wrzosowisko, które wśród drzew wyglądałoby zjawiskowo. Na pewno problem z podbieraniem wody rozwiąże automatyczne nawadnianie.
Sama jestem w kropce co z tym fantem począć. Drzewa zostawiłam świadomie, zostały wkomponowane w projekt ogrodu, a teraz całe lato irytowałam się, bo działka była mocno zacieniona przez większą część dnia. Szkoda mi, ale z drugiej strony ogród ma zaspokajać nasze potrzeby, a ja kocham słońce.

Mój jesienny widok z okna w kuchni. W przebarwiających się drzewach tytułowa rzeka.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:33, 07 paź 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Dzięki Mirella, ale nie ma potrzeby Ty też masz piękne kwiaty
Queen of Sweden

Może ładne, ale nie w takiej ilości , cudownej ilości
W Gąszczu u Tess 22:32, 07 paź 2014

Do góry
Przepraszam, że tak długo czekałaś, ale komp mi się zawiesił i za nic nie chciał się odwiesić

To moja nowa rabatka na wsi. Ta srebrna plamka to trzy malutkie santoliny, made in Tess oczywiście

Żałuję, że nie mam ich więcej, moim zdaniem pasowałyby tu.
A do róż - po prostu idealnie.

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:31, 07 paź 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Ja też podziwiam, i mam już kompleksy

Dzięki Mirella, ale nie ma potrzeby Ty też masz piękne kwiaty
Queen of Sweden
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:30, 07 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
I Ja się przyłączam do różanego podziwu

Dzięki Marzenko Briosa od Finki niestety łapie plamistość
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:28, 07 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dokładnie to samo chciałam napisac. Pozdrówka Aniu.

Pozdrawiam BogdziuCandelight
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:27, 07 paź 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
No naprawde niezla kolekcja.. jestem pelna podziwu
i dla ciebie i dla roz

Dzięki w imieniu róż
tak dzisiaj wiało, że musiałam przytrzymywać kwiatkom główki, żeby jakoś sfocić zdjęcie
Matyldowo 22:27, 07 paź 2014

Do góry
Klon palmowy Garnet

ma mocno powycinane listki

gałezie raczej pokładające się

u mnie rośnie w pełnym słońcu liście nie przypalają się

Bajkowy ogród Weroniki 22:20, 07 paź 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)

Weroniko.
Przepięknie dobrane barwy ogrodu do elewacji budynku i ścieżki.
Ambrozja, poezja, bajka.
Bravo.

Dziękuję. Waldku czy znajdę Twój ogród?
Jak więcej błędów nie popełnić...... 22:18, 07 paź 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Kawałek nowej rabaty przed domem,która się w bólach tworzy

hmm,Troszkę mi to przypomina moje zestawienie.Tylko moje dużo są mniejsze.

Matyldowo 22:17, 07 paź 2014

Do góry
Gwiazda mojego ogrodu Trzmielina oskrzydlona jest jak kopciuszek ,który właśnie przemienił się w księżniczkę i olśniewa barwą

ogniste kolory osiąga tylko na słonecznym stanowisku

pędy ma korkowe co zimą ciekawie wygląda

Dwa ogrody 22:13, 07 paź 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)

Mariola, też je kupiłam. Mam trzy paczki po 40 sztuk, ale chyba będzie za mało.

Bardzo je lubię Kiedyś je miałam i teraz czas do nich powrócić.

Chyba podjadę po pracy i jak jeszcze są to je dokupię

Masz może fotkę z tymi czosnkami na rabacie
W kamiennym kręgu od początku 22:10, 07 paź 2014

Do góry
Iwa napisał(a)
Aniu, dziękuję za specjalny "kawałek domu" w pięknej, jesiennej scenerii,
to kolejny miły upominek od Ciebie, z niezliczonych...
Zauważyłam, że rośnie u Ciebie Fotinia (a może się pomyliłam?).
To drzewo posadziłam jako pierwsze, własnoręcznie, w pierwszym ogrodzie - ma delikatnej zieleni liście wiosną i piękny kolor, gdy przebarwiają się jesienią, i cudnie filtrują świtło słoneczne latem. Moja odmiana jest bezkolcowa,to drzewo do dużych ogrodów.
Dobrego dnia!

Iwonko, to glediczja Sunburst..piękna wiosną i jesienią....nistety ma kolce i kruche więzadła....łatwo się odłamują dosyć spore przyrosty....myślałam, że będzie silniejsza....ale jest dobrym akcentem przy czrwonym buku

Matyldowo 22:05, 07 paź 2014

Do góry
A teraz osobliwość,która kwitnie najpóźniej Heptakodium chińskie

Kwiatki są drobne , białe i bardzo przyjemnie pachną choć tylko w bezpośrednim kontakcie

zebrane są w gęste wiechy po przekwitnięciu pojawiaja się cudaczne owoce - drobne torebki z wydłużonymi działkami kielicha .Są bardzo dekoracyjne i do złudzenia przypominają kwiaty (jak kwiaty przejdą metamorfozę to prześle zdjęcia )

Trzmiele je uwielbiają

liście są dość zabawnie pozwijane w strąki w zasadzie przez cały okres

Jest krzewem ale można go poprowadzić w formie drzewka

wyróżnia się silnie łuszczącą się jasną korą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies