Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:59, 16 kwi 2012

Do góry
Obie Anie - u mnie też trzmieliny wypadły, takie rosnące w zimnych przeciągch. Nie przetrwały poprzedniej zimy, 5szt. . Te pod oknem, za załomem muru mają się dobrze, teraz będzie ich 3 sezon u mnie
Czytałam, że takie formy szczepione na pniu, zwłaszcza młode egzemplarze powinno się zabezpieczać na zime przynajmniej w miejscu szczepienia, robić im z agro takie cukiereczki. Ja nienawidzę okrywania, więc poza tym jednym miejscem nie ma u mnie w ogrodzie miejsca dla trzmielin na pniu...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:55, 16 kwi 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Potrzebuję takie 3 sztuki, ostatnio widziałam w szkółce za 55 zł sztuka, trochę wydawało mi się dużo? czy nie ? Bardzo dobrze Ci przezimowały ... były owinięte agro?

Magda, ja moje po tyle mniej więcej kupowałam. W tym miejscu mają dość zacisznie, ten załom muru osłania je przed większością wiatrów, więc nieokrywane przetrwały. Ale po poprzedniej zimie wyglądały znacznie gorzej i później odbiły. 5szt. rosnących w innym miejscu, gdzie silnie wieje nie przetrwały zeszłej zimy
Dlatego nie posadzę ich więcej, choć bardzo mi się podobają. Bez okrywania młode sztuki nie dzadzą rady, a ja nienawidzę
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:49, 16 kwi 2012

Do góry
Marzenko, tu instrukcja Danusi odnośnie koszenia trawnika przy rabatach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika?page=14
A tu Ana-art docina kanciki wzdłuż obrzeża z kostki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika?page=2
W ogóle poczytaj cały ten wątek w wolnej chwili, bardzo pożyteczny!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:36, 16 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Musimy chyba u Danusi o te kanciki zapytać?

Marzenko, to jest na pewno opisane w wątku o pielęgnacji trawnika (jak ją uprościć) i przycinaniu brzegów trawnika. Przestudiowałam je dokładnie i pamietam nawet zdjęcia any-art z kancikowania przy kostce. Jak znajdę wstawię linka. Idę szukać...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:34, 16 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

A mój dopiero rusza z posad Jednak Wrocław ma zdecydowanie cieplej..ale tak musi być w przyrodzie

Teraz jest sakramencko wielki./....ale z 5 lat..już taki nie bedzie..kochasz ogród..... wiec napewno tak będzie Mówię Ci z autopsji
Co daj Panie Boże AMEN!!!

Aniu, a z tym ruszaniem ogrodów to jakoś dziwnie w tym roku... Ja nie mam cebulowych, ale u Irenki w Miłkowie dopiero zaczynaja kwitnąć tulipany, podczas gdy u Sebka już w pełnym rozkwicie. To samo magnolie... A po niedawnych przymrozkach moim tawułam goldmound wymarzły świeże zieloniutkie listeczki i teraz muszą pracować na nowo...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:29, 16 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A jak sobie radzić z kancikami przy kostce granitowej? My podkaszarka żylkową kosimy ale nie wygląda to elegancko

Marzenko, kancikowania szpadelkiem przy kostce jeszcze nie próbowaliśmy (mam go od stycznia), a w ubiegłym sezonie docinałam brzegi trawnika nożycami akumulatorowymi (tymi samymi, którymi przycinam kulki). Mam do nich taki trzonek i nie musze sie schylać. Ale mozolna to praca, zajmująca mnóstwo czasu. Mam nadzieję, że w tym roku dzięki szpadelkowi i kancikowaniu oszczedzę sobie tej mordęgi
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:26, 16 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Za dużo tej wiosny u mnie nie widać, ale jeszcze uchwyciłam to:
klon czerwonolistny (chyba Crimson Sentry) ma piękne duże pąki

A mój dopiero rusza z posad Jednak Wrocław ma zdecydowanie cieplej..ale tak musi być w przyrodzie

Teraz jest sakramencko wielki./....ale z 5 lat..już taki nie bedzie..kochasz ogród..... wiec napewno tak będzie Mówię Ci z autopsji
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:25, 16 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)
ło mamo , ale pędzisz z pracami .... super ! ..... wiesz ..... ja już nie narzekam na wielkość swojego ogrodu hihihihi ... pozdrawiam

No nie narzekaj, nie narzekaj Ale za to Ty ciut mniejszą powierzchnię rekompensujesz sobie MEGA modernizacjami! Podglądam Twoje plany z ogormnym zainteresowaniem, bo za parę latek (w zależności od stanu finansów) też chciałabym zmienić wygląd elewacji. To co robisz u siebie, jest wielką inspiracją!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:22, 16 kwi 2012

Do góry
Za dużo tej wiosny u mnie nie widać, ale jeszcze uchwyciłam to:
klon czerwonolistny (chyba Crimson Sentry) ma piękne duże pąki

tawuły goldflame

i moje ulubione trzmieliny na pniu - wypuściły mnóstwo nowych świeżych listków

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:16, 16 kwi 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Bardzo ładnie wyszło fajne są zdjęcia przed i po ... od razu jest "czarno na białym", że jest super ... szpadelek poproszę w niedziele mi pokazać ...bo mam firmy na G i już mi się wyłamał, M.posklejał , ale wiadomo, że to już nie to ... u mnie takie faliste linie , mam opory , że wyjdzie kanciato... i znowy będzie krzyk, że trawkę niszczę ale zmierzę się z tym zadaniem, jak tylko pogoda się poprawi

Prezentacja szpadelka jak najbardziej - zwłaszcza że okazja za dni parę ! A ten firmy na G.to już sobie odpuść, nie ma dobrych opinii...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:13, 16 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Agnieszko....rabata z serbami piękna Ależ masz możłiwosci w tym swoim ogrodzie ....... podglądam cały czas

Dzięki Aniu Hmmm, możliwości powiadasz........ hmmm, mój wrodzony pesymizm nazwałby to inaczej, ale niech będzie po Twojemu "możliwości", hehehe. Chociaż "sakramencko duży ogród" było lepsze
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:09, 16 kwi 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
Ależ dzielo sztuki

podwyższałaś tą nową rabatę?wydaje się być wyższa

Nie Bogda, ona nie jest wyższa, tylko M. nie żałował kory, bo teraz w każdym nowym lub przerabianym miejscu zdejmujemy matę-szmatę i musi być grubo kory, żeby chwasty nas nie zarosły na amen
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:03, 16 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Agnieszko ile twoja pissardi ma lat? Moja posadzona jesienią, młodziutka nie kwitnie, no może ma dwa kwiatki???

Marzenko, te pissardi ze zdjęcia rosną u mnie teraz 3 sezon i też nie wygląda rewelacyjnie. A jesienią posadziłam 3szt wysoko szczepionych w innym miejscu i też ledwie mają pąki... W ogóle wszystko co sadzę jesienią gorzej się ma i wolniej rośnie od roślin, które sadzę wiosną... A wszędzie czytam slogany "sadź jesienią, ciesz się wiosną"...

No właśnie ja tak samo czytałam ale to był błąd bo dużo roślin mi wymarzło.
Pissardi moja jest szczepiona na wysokości 1,2 m i mam 6 szt i łącznie 4 kwiatki a liczyłam, że będze różowo....

Dlatego w tym roku znów sadziłam wiosną! W nosie mam ich porady i hasła - u mnie się nie sprawdzają, nie wiem, jaki błąd popełniam Te wiśnie ze zdjęć (3szt.) też są nisko szczepione. Swoje już "odstały", teraz zaczynają kwitnąć i mają sporo kwiatów. Sadzone jesienią 3szt.wysoko szczepione też mają po parę pąków, ale one w bardziej wietrznym i zimnym miejscu rosną, może potrzebują więcej czasu - zobaczymy...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:59, 16 kwi 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
czy pisardi ma liście cały rok? czy na zime gubi? bo mój M kupił w ubiegłym roku COŚ wg niego jakaś śliwa czy jabłoń ozdobna i miało to bordowe liście w ubiegłym roku, a teraz znowu wypuszcza bordowe

Aniu, pissardi tak jak nigra (ja właściwie ich nie rozróżniam) ma bordowe liście cały sezon, ale na zimę gubi je. Jabłonie ozdobne też są piekne, ale te co ja widziałam (malus royalty - czy jakoś tak się to pisze) ma większe i ładniejsze kwiaty niż pissardi.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:58, 16 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Agnieszko ile twoja pissardi ma lat? Moja posadzona jesienią, młodziutka nie kwitnie, no może ma dwa kwiatki???

Marzenko, te pissardi ze zdjęcia rosną u mnie teraz 3 sezon i też nie wygląda rewelacyjnie. A jesienią posadziłam 3szt wysoko szczepionych w innym miejscu i też ledwie mają pąki... W ogóle wszystko co sadzę jesienią gorzej się ma i wolniej rośnie od roślin, które sadzę wiosną... A wszędzie czytam slogany "sadź jesienią, ciesz się wiosną"...

No właśnie ja tak samo czytałam ale to był błąd bo dużo roślin mi wymarzło.
Pissardi moja jest szczepiona na wysokości 1,2 m i mam 6 szt i łącznie 4 kwiatki a liczyłam, że będze różowo....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:57, 16 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Super robota i od razu widać efekt pracy

Takie właśnie robótki muszę zlecać M. - on lubi, jak od razu jest go za co pochwalić, bo WIDAĆ efekt pracy .

dobry z niego chłopak
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:55, 16 kwi 2012

Do góry
Marta napisał(a)
Super robota i od razu widać efekt pracy

Takie właśnie robótki muszę zlecać M. - on lubi, jak od razu jest go za co pochwalić, bo WIDAĆ efekt pracy .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:53, 16 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:50, 16 kwi 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
mała ogrodniczko odwaliłaś kawał dobrej roboty

Tak Aniu - jednak nie moimi "ręcami" . Takie ciężkie roboty ziemne "odwala" M. i mój brat. Ja zajęłam się pracą, która była na miarę moich możliwości fizycznych, za to dla nich zbyt monotonna - zapodawałam chemię roślinkom . Tylko ta praca nie da się sfotografować, więc skromniutko pozostałam w cieniu ich dokonań...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:44, 16 kwi 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Alez odwalilas kawal roboty, Aga, no bomba po prostu. Ta rabata z serbami wymiata.
Sliczniasto!!!

Oj Boćku - to tak jak u Ciebie, dopiero szkielet jest... Ten cały pas kory przed serbami czeka na pomysły i obsadzenie. Ale najpierw w narożniku wyznaczymy duże koło, które będzie wyżwirowane, a potem projektowanie reszty tej rabaty .Wstępnego pomysła mam - gorzej ze szczegółami .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies