Ja też poproszę o zdjęcia nowych rabatek Sporo pracy za Tobą. I jeszcze trochę przed Tobą ... cebulki odwdzięczą się wiosną, gdy zakwitną.
Pierwszy kwiatek nieśmiało przytulony do drzewa - śliczny. Ale widzę, że masz już duże drzewa na swoje działce. Pokażesz?
Lubię patrzeć w niebo Mój mąż mówi, że dawni mistrzowie malarstwa nie mieli takich widoków jak my, pięknych smug pozostawionych przez samoloty. Czy to tak naturalnie?
Poradzcie proszę,czy to normalne,że Danica tak wyglada jesienią? Jeszcze tydzień temu była ładna...Co mam robić? Spryskać na grzyba czy dać nawóz jesienny do iglaków?Nie jest zbyt póżno na nawóz????
Wiesz Ewo, kupowałam w zwykłej szkółce (stacjonarnej). Był mały i mizerny, ale listki miał właśnie tak cudownie przebarwione (bo było to dokładnie w zeszłym roku, pod koniec października), że postanowiłam go mieć I muszę powiedzieć, że kocham go najbardziej ze wszystkich roślin w moim ogrodzie. Jest cudowny, błyskawicznie rośnie, nie choruje i pięknie wygląda. Tylko na razie miejsce nie docelowe. Posadziłam go jesienią pod domem, bo jeszcze nie miałam żadnych roślin w ogrodzie i bałam się, że wymarznie. Ładnie przezimował (okryty agrowłókniną) i błyskawicznie ruszył wiosną Tak wyglądał w zeszłym roku
Żeby nie było tak sosenkowo to Picea orientalis 'Skylands' jeszcze maleńka odmiana świerku kaukaskiego o ślicznej złotej barwie ,która utrzymuje się przez cały rok a zimą jest jeszcze intensywniejsza
U mnie rośnie na południowej części bo lubi słoneczne miejsca choć w półcieniu też radzi sobie tylko wtedy nie jest tak ładnie wybarwiona
Rośnie bardzo powoli po 10 latach ma mieć 2m a starsze egzemplarze więcej
Jesień zaczyna królować i u mnie w ogrodzie. Największą przyjemność daje mi patrzenie na cudownie rosnącego i przebarwiającego się bajecznie klonika ściętolistnego . Mówię Wam kolory nie do uwierzenia . Ambrowce przy nim siadają. Muszę go posadzić przed spiralisami - będą mu dawać ładne tło
Do niedawna rosły pod nim astry, teraz już trochę łyso.
Marzena , Iza - wiem, że mszyce zwalcza sie chemicznie dość skutecznie... i nie tylko Confidor. Ale ja pisałam o bukach dla Pszczółki, która zastanawiała sie czy lepiej buka czy klona posadzić. Buki lubią mszyce. Okres karencji dla pszczół (nie Pszczółki) w przypadku Confidoru to 21 dni!!!!!!!!!!!!! Zamknąć ule na prawie miesiąc???? Podobne działanie ma Mospilan, i jak podają jest selektywny dla pszczół i innych zapylających, byle nie pryskać w okresie pracy bzyczków.
Trawa Carex dolichostachya Gold Fountains, wniosek .. przesadzić na bardziej mokre stanowisko... pod brzozą ma za sucho Nie powala po roku na kolana, a powinna ..
Trawa Carex oshimensis Everest - wniosek jak wyżej.. tylko co w zamian... i gdzie to teraz posadzić... podlewać regularnie... pod brzozą bez szans
Pinus strobus Green Twist - sosenka wejmutka o zakręconych kształtach igieł
w jesiennej aurze
Ma osiągnąć 50 cm średnicy i podobnej wysokości
Ma tendencje do wypiętrzania się jak widać na zdjęciu i zastanawiam się czy to obcinać?
Igły są niebiesko zielone i fajnie skręcone jakby tańczyły więc nie dziwie się ,ze ktoś miał fantazje dać mu nazwę zielony twist
A wczoraj wracając ze spaceru znów buchnęłam z blokowego ogródka kawałek gałązeczki hortki . Zobaczymy, czy w październiku też się ukorzeni.
a na koniec wesołe jeżyki