Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mam marzenie 17:45, 16 lis 2014

Do góry
Zdjęcia z aparatu wrzucam do kompa i dopiero stąd pobieram. Muszę się przyjrzeć, może trzeba je zmniejszyć.
Karolciu, oglądałaś dziś Małą Mi w telewizji u Mai? Nie znam jej osobiście ale sprawia wrażenie świetnej babki. To jak z tym podlewaniem roślin w domu - podlewamy tak tylko, żeby nie uschły? Doniczki z werbenami zabiorę zatem do domu i wstawię do najzimniejszego pokoju (sala ćwiczeń, rzadko używana), trzeba tylko pamiętać żeby czasem podlać.

I jeszcze zdjęcia z Paint'a. Znacznie lepiej to wygląda .
Pozdrawiam ciepło.

Pszczelarnia 17:43, 16 lis 2014

Do góry
Aż chce się u Ciebie być pszczółko
Mój jesienny ogród 17:14, 16 lis 2014

Do góry
Witajcie. Cały czas długo pracowałem i nie było czasu na pisanie. Miałem teraz kilka dni ciepłych, to zrobiłem już porządek na całym terenie. Roboty jeszcze było co niemiara. We wtorek było 14ºC, a dziś 2 i sypał drobny śnieg. Mówiłem że tu okres przejściowy jest bardzo krótki, mam nadzieje że zima jeszcze nie zaatakuje, trochę za wcześnie. W tamtym roku złapała tydzień przed świętami. Zaczęło się od burzy lodowej która sparaliżowała to wielkie miasto na kilka dni, ja 3 dni siedziałem po ciemku a światło włączyli mi na wigilię. Mam nadzieję że takich przygód nie będzie w tym sezonie. Dziś czwartek i wróciłem normalnie, na smażyłem placków ziemniaczanych, Robiłem je w maszynie. Zrobiłem dużo żeby mi zostało na jutro do pracy. No i wziąłem się za pisanie. Zrobię małą przerwę z wycieczki po wodospadach i pokażę trochę fotek ze swojego zakończenia sezonu. Największy trawnik zostawiłem na koniec. Choć wielki, to mam z nim najmniej kłopotów. Rośnie na nim kilkanaście drzew i jest głęboki rów ale te przeszkody nie za bardzo mnie spowalniają. Rów dość stromy i głęboki, na początku się bałem, że wywrócę się do góry kołami, ale już doszedłem do wprawy i profesjonalnie mi idzie jazda po tym trudnym terenie, czuje się przy tej robocie, jak na żaglówce, takie same czynności wykonuje żeby się nie wywrócić i żeby koła się nie ślizgały. Wjeżdżam najpierw do rowu i koszę dno a trawę wyrzucam na boki i tak coraz wyżej aż wyjadę na równą powierzchnię, potem ten bałagan zamiatam zgrabiarką, która trawę zbiera lepiej niż liście. Potem już koszę i ciągam za sobą zgrabiarkę. Zgrabiarka dostała w kość w tym miesiącu. Musze powiedzieć że jest super, tylko trochę za delikatna, boję się że nie wytrzyma długo mojego katowania. Na tym wielkim trawniku miałem tyle liści, że nie było widać w ogóle trawy a traktor spychał je przodem, jak spychacz. Liście kosiłem żeby było ich mniej i ciągałem za sobą zgrabiarkę. Co kosiarka nie wyrzuciła, to zgrabiarka zebrała a ja przodem spychałem na trzy kupy. Później napychałem wory i woziłem na kompost a resztę rozrzuciłem i zagrabiłem zgrabiarką i w taki sposób zebrałem liście i skosiłem trawę za jednym zamachem i to w jeden dzień, nawet nie myślałem że mi się to uda. Dawałem sobie dwa dni na tę robotę. Nie mogę uwierzyć że cały towar zmieściłem na swoim kompoście. Kompost miał już 2,5 metra wysokości. Wory rzucałem na górę, właziłem po drzewie i deptałem i skakałem, potem nalałem wody i usiadł do 1,70 m. Mariusz zgrabiarka jest super, polecam bez niej chyba bym się za chetał. Sam bym sobie kupił taką do mojego ogrodu, drzewa coraz większe to i liści przybywa z każdym rokiem. Ino traktor mi się marzy inny, taki mały ale żeby można było nim pole orać i żeby miał WOM, czyli wał napędowy, jak normalny ciągnik. Niestety takie zabawki są bardzo drogie a osprzęt jeszcze droższy. W naszym kraju, to w ogóle ceny na wszystko są zaporowe. Tu taką kosiarkę jaką jeżdżę, można kupić po dwu tygodniach pracy a u nas, każdy wie, mi to na pewno życia zabraknie i skończy się tylko na marzeniach. Niestety nie miałem siły już wysłać tego co napisałem. W piątek zostałem dłużej i nie włączałem nawet komputera. Sobota wolna ale z rana poleciałem do banku i na zakupy, potem zrobiłem paczkę i obiad a po nim pojechałem nadać paczkę, jak zwykle ciężka, zawsze ma 20 kg. Kupiłem elektroniczną wagę łazienkową i na niej ważę . Wczoraj gotowałem i poszedłem spać. Zrobiłem 5 schabowych i upiekłem pierwszy raz schab, nie wiem jak wyszedł, jeszcze nie próbowałem. Dziś w końcu może uda mi się wysłać posta. Zapraszam na fotki z mojej pracy, robione telefonem. Dzięki, Haniu, Bogdziu i Moniś , za wpisy, wam odpowiem w następnym, zaraz się wezmę za pisanie.

Moja bajka 17:05, 16 lis 2014

Do góry
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 16:51, 16 lis 2014

Do góry
Sarenki nas odwiedzają
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 16:49, 16 lis 2014

Do góry
Basiu pedzę do Ciebie. U mnie już wszystko gotowe do zimy, chyba ja też w sen zimowy zapadnę. Dzieciaki jeża do ogrodu przyniosły, mąż mu zrobił kryjówkę, mam nadzieję, że dobrze mu u nas będzie

Mam marzenie 16:47, 16 lis 2014

Do góry
Mam marzenie 16:33, 16 lis 2014

Do góry

Nie wiem czemu mi te zdjęcia nie wchodzą. Czy powinnam coś zmienić w ustawieniach mojego profilu, czy coś, żeby wklejać z marszu? Nie wiem.

Na razie mam dwie pilne sprawy:
1. zabezpieczenie ostnic i werbeny przez zimą.
Werbeny przenosimy do nieogrzewanego garażu i podlewamy (jak często?), czy w ogóle?
Ostnice planuję wysadzić w docelowe miejsce i przykryć kapturkiem z donic ceramicznych, coby im było cieplej. Ale może one powinny mieć cały czas światło więc np. zrobić kapturki z butelek 5 litrowych - tylko ochrona przed opadami? Przyglądałam się kłosom - niektóre są lekko grubsze. Czy to już czas na zbieranie nasion? Kilka kłosów bym obcięła i zabrała na wiosenny wysiew.
I jeszcze szałwia- obsypała się już na ziemię; zostawić te nasiona, czy część zebrać?
2. chciałabym jeszcze wysadzić w docelowe miejsca jałowiec Wiltonii. Nie przepadam za nim szczególnie. On musi być na słońcu? Poupychać go w miejscach gdzie będzie robił za dywan, np w nogach tawuł kulkowych?
Moje próby "wtapiania w naturę" ; ) 16:22, 16 lis 2014

Do góry
Tak p. Danusiu, już miałem okazję się o tym przekonać. W tym roku pewna jeżyca postanowiła urodzić akurat u nas ; ) - jeden z tych maluchów na zdjęciu wpadł do stawu i właśnie po gałęzi sobie z niego wyszedł ; )
Moje próby "wtapiania w naturę" ; ) 16:12, 16 lis 2014

Do góry
Od kilku lat próbuję tworzyć powolutku ogród jak najbardziej wtapiający się w naturę. Chciałbym żeby mimo, że ogród zawsze to niejako twór obcy, stworzony przez człowieka, mój ogród wyglądał jak stworzony siłami natury. Zapraszam - wrzucam kilka zdjęć na chybił-trafił - mam nadzieję, że chociaż trochę przypomina to matkę naturę, mimo że ogród znajduje się w ....... środku miasta ; )
Do raju daleko - u Ewy 16:09, 16 lis 2014

Do góry
Glicynie zrzucają liście...

Hortensje zbrązowiały

Owocniki sumaka

Zbrązowiały buk

Ciasny, ale własny 16:08, 16 lis 2014

Do góry
Doszłam do wniosku, że rabaty w kształcie zbyt dużych fal jak na tak mały ogródek mogą wyglądać niekorzystnie. Zaplanowałam więc nową wersję, co o niej sądzicie?
Do raju daleko - u Ewy 16:04, 16 lis 2014

Do góry
Hortensje ogrodowe przebarwiają się - każda inaczej

Moja bajka 15:47, 16 lis 2014

Do góry

widoczek za płotem
Winobluszcz zrzucił liście i pokazały się rzeźby
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:43, 16 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)
Dzisiaj był piękny dzień ogrodowej aury, szukałam co kwitnie i co ciekawie wygląda i tyle

Wspaniały! to buk?
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:37, 16 lis 2014

Do góry
Kasia bez przesadyzmu zobacz tylko odrobinę przestraszony

a to TATRY właśnie

gdy mogę podzielić się takimi widokami wspomnienia i emocje wracają
bo w ogrodzie na dłuższą metę trochę nudno....
i tu się naraziłem ale parafrazując stare powiedzonko - przy jednej pasji to i kot zdycha (z nudów)
Ogród cioci czyli ciociogród :) 15:32, 16 lis 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Ewcia ja Ci powiem - Gosia ma 2000 cebul . Naprawdę . Też nie mogłam uwierzyć .

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:26, 16 lis 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Mirella róża to chyba poczciwa Sympatia
spojrzenie spod Chłopka może faktycznie obudzić anioły i demony
i żeby nie było to tamto to jest właśnie Chłopek

a to Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem

Iwona jak żyć bez takich widoków

Halinka popatrzeć, posmakować i relaks

No ładnie, bez pampersa bym się nie wypuściła . Pozdrawiam Zbyszku
4 pory roku w ogrodzie 15:18, 16 lis 2014

Do góry
Zima

4 pory roku w ogrodzie 15:18, 16 lis 2014

Do góry
Jesień

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies